-->

Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Belajar buat blog bagi aku kita tidka boleh lari untuk bercerita tentang SEO. Macam aku sendiri pun tak sampai separuh pun lagi ilmu SEO yang ada aku belajar dan praktikkan.

Makin banyak kita belajar, makin banyak benda kita tak tahu.

Hari ini aku nak belajar dan berkongsi dengan korang tentang LSI Keywords. LSI adalah singkatan untuk Latent Semantic Indexing. Aku akan kongsikan beberapa cara nak cari LSI Keyword cara mudah.

Kini bukan lagi zaman keyword stuffing - tabur keyword banyak-banyak dalam entri. Sebab itulah aku nak cuba hadam dan praktikkan teknik ini pulak.

Lagipun ini buknalah teknik yang baru, sudah lama. Cuma aku yang ketinggalan zaman, tapi atuk aku pernah pesan "Butter Late Than Never". Jadi aku pegang ungkapan itu untuk terus belajar benda baru.

Dalam bahasa yang lebih mudah, LSI keywords adalah satu frasa yang relevan dengan keyword utama.

Ianya boleh jadi kata sinonim, kata ganti atau apa sahaja perkataan yang berkaitan/relevan.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords


Contoh paling mudah untuk LSI keywords adalah, katakan anda buat satu entri pasal "Windows. Jadi dalam entri anda itu sepatutnya ada kata kunci seperti "Bill gate", "Microsoft", "Windows 7 dan perkataan yang berkaitan dengan "Windows" tadi.

Dengan LSI keyword inilah akan membantu Google membezakan entri anda dengan keyword seperti "Luxury window locks" atau "wooden windows grills".

Window satu perkataan dengan dua maksud yang berbeza.


Kelebihan LSI Keywords

Baiklah, apa yang buat aku tertatik untuk belajar lebih lanjut pasal LSI Keyword adalah disebabkan ada komen yang menyatakan bahawa LSI Keyword mampu:-

 1. Mengelakkan entri anda dilabelkan sebagai 'SPAM'
 2. Merendahkan 'Bounce Rate'
 3. Meningkatkan On-Page Time Spent By Visitor
 4. Menaikkan ranking di SERP
 5. Meningkatkan Blog Authority


Dan, jangan pula keliru antara LSI Keyword dengan Long Tail Keywords. Ianya adalah sama tapi tak serupa.

Apa yang membezakan kedua-duanya adalah Long Tail Keyword mengecilkan skop carian, manakala LSI Keyword pula akan meluaskan skop carian dengan keyword yang berkaitan.

Enjin carian akan menggunakan LSI Keyword untuk mengukur tahap informasi dalam sesuatu artikel mengenai sesuatu topik yang ditulis, dan ia akan memberi kesan kepada ranking di SERP.

Jika anda sering menyemak keyword yang masuk melalui trafik organik, jika ada keyword yang masuk datangnya daripada keyword yang bukan kita sasarkan, itulah datang daripada LSI Keyword.


Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Sekarang kita faham LSI Keywords penting untuk SEO, dan apabial makin bagus SEO kita makin senanglah kita nak tarik trafik ke blog kita.

Baiklah,


Cara paling senang untuk mencari kata kunci LSI adalah menggunakan enjin carian Google.

Pergi ke laman carian google, tapi keyword utama anda

Contohnya macam dibawah ini.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Anda perlu skroll ke bahagian bawah, dan anda akan jumpa "Searches related to...". Disini anda akan jumpa 8-10 LSI Keywords.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Namum ini hanya teknik asas, untuk mendapatkan keyword yang lebih mantap ia perlu digabungkan dengan beberapa tool lain.

Hasil carian aku dekat Google, antara tool untuk cari LSI Keywords adalah seperti berikut :-

 1. Google Keyword Planner​
 2. LSI Graph
 3. Keyword Shitter
 4. Soovle
 5. SEMrush
 6. Mondovo
 7. SEOPressor
 8. KeywordTool.io


Tapi cuma nak fokus kepada 3 tools utama sahaja, sebab kita nak belajar biarlah benda yang kita nak praktikkan nanti. Sebab ada juga tool yang tak sesuia untuk cari keyword Bahasa Melayu.


1. Google Keyword Planner


Rasanya cara ini sudah ramai guna juga untuk mencari Long Tail Keywords. Namum ia juga berkesan untuk mencari LSI Keywords.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

2. Keyword Shitter


Tool ini akan berikan anda senarai panjang kata kunci yang relevan dengan apa yang anda cari. Malah anda boleh download senarai kata kunci yang mungkin anda akan gunakan nanti.

Ya, ia juga boleh digunakan untuk mencari Long Tail Keyword. Malah mungkin anda akan jumpa idea baru untuk menulis entri baru dengan menggunakan senarai kata kunci yang dijana oleh Keyword Shitter ini.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

3. Soovle 


Tool mencari kata knci terbaik pada pandangan aku, sebab ia akan tolong kita cari kata kunci daripada 10 enjin carian yang lain selain daripada Google seperti Wikipedia, Amazon, Bing, Yahoo, YouTube and Answers.com.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Cara Menggunakan LSI Keywords Untuk SEO


Punyalah panjang aku tulis dekat atas, itu baru cara nak cari kata kunci LSI. Kalau dah jumpa tapi tak guna itupun tak guna juga.

Jadi bagaimana hendak gunakan LSI Keywords agar ia bermanfaat untuk meningkatkan SEO blog kita.

Kita kena pastikan kita gunakan cara yang betul, jangan buang masa duk buat kajian cari keyword bagai tapi akhirnya kita gunakan dengan cara yang salah. itu kerja sia-sia.


1. Pilih keyword yang betul.


Kebanyakkan LSI Keyword yang dijana oleh tools adalah bukannya hasil daripada manusia, ia adalah kerja robot dan algorithma.

Jadi kita kena tapis terlebih dahulu dan cari keywords yang ktia hendak guna adalah relevan.


2. Gunakan secara natural.


Cara masukkan keyword dalam entri perlulah secara natural, bukan main taruk sana sini situ sesuka hati.

Aku pun ada buat juga dulu, main taruk je keyword..hehehe

Jika anda jumpa banyak LSI Keywords, ianya tak perlu digunakan semua sekali dalam satu entri. Simpan ia untuk entri yang baru pula.


3. Mana nak letak LSI Keywords


Keyword kita boleh letak dekat tajuk entri, title tags, permalinks, anchor text untuk internal link dan juga mungkin dibahagian penutup entri.

Mungkin juga boleh digunakan pada anchor text disaat mencari backlink daripada luar.

Aku cakap ni bukan taruk semua sekali dalam satu entri, cuma anda boleh pilih dibahagian mana nak letak keyword tersebut.

Baiklah anda boleh belajar daripada otai Neil Patel, bagaimana dia manfaatkan LSI Keywords dalam entri dia.


Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Rujukan :
http://www.bloggertipstricks.com/lsi-keywords.html
http://www.computergeekblog.com/lsi-keywords/

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail