-->

Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Kalau Nak Jadi Rashid Jadilah Macam Rashid Sidek

Ramai orang yang bernama Rashid ni sebenarnya bagus, dan memang boleh dijadikan contoh tauladan. Jadilah seperti Rashid. Kalau nak jadi macam Rashid jadilah macam Rashid Sidek.

Budak-budak yang membesar pada zaman tahun 90-an pasti kenal sangat dengan Rashid Sidek. Jaguh badminton pada zaman itu, kiranya macam Datuk Lee Chong Wei sekarang la.

Apa yang membezakan Rashid Sidek Dan Lee Chong Wei adalah Piala Thomas. Cuma yang lebihnya Lee Chong Wei adalah lebih banyak merangkul kejuaraan mungkin zaman Rashid Sidek dia kurang menyertai banyak kejohanan sama seperti Lee Chong Wei.

Boleh aku katakan pada zaman itu Rashid Sidek adalah idola kepada ramai budak-budak yang suka main badminton termasuk aku. Tapi secara peribadi aku mula menjadi Rashid sebaagai idola selepas kemenangan pasukan Malaysia menjluang Piala Thomas 1992.

Piala Thomas 1992


Pada kejohanan badminton berpasukan itu, Malaysia telah menewaskan Indonesia 3-2. Rashid Sidek turun selaku pemain perseorangan yang pertama dan  berjaya menewaskan pemain Indonesia, Ardy Wiranata. Dengan keputusan 2 - 1.

Memang kejayaan yang gemilang pada masa itu, tapi yang sedihnya pada Piala Thomas 1994 pasukan Malaysia kalah kepada Indonesia. Pemain perseorangan hebat Indonesia pada masa itu Hariyanto Arbi telah menewaskan Rashid 2-0.

Namum nama Rashid takkan padam dalam sejarah badminton Malaysia, sebab dia adalah salah seorang pemain yang hebat.

Rashid juga pernah jadi pelakon, tapi sekali aku tengok macam raket badminton Rashid berlakon, keras macma kayu. Memang Rashid tak ada bakat bab lakonan..sory terkutuk pulak.

Jadi kesimpulannya jadilah Rashid Sidek yang bermain badminton bukannya Rashid yang berlakon. Sekian, majulah sukan untuk negara.

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail