-->

Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Preview Final AFC Cup 2015 : FC Istiklol vs Johor Darul Ta'zim

Final AFC Cup 2015, telah  mencipta sejarah pada thun ini apabila Johor Darul ta'zim (JDT) menjadi pasukan Asia Tenggara pertama yang layak ke final untuk menentang FC Istiklol.

Final AFC Cup 2015 : FC Istiklol vs Johor Darul Ta'zim

Pertemuan kedua-dua pasukan ini boleh dianggap tuah, kerena mendapat kemenang percuma diperingkat sepatuh akhir. Selepas tindakan FIFA mengantung Kuwait FA, sekaligus kedua-dua pasukan kelab bolasepak negara itu juga hilang kelayakan untuk meneruskan persaingan dalam AFC Cup 2015, lebih-lebih lagi Qadsia FC yang gagal menpertahankan kejuaraan mereka pada tahun lepas.

Istiklol vs JDT

Perlawanan final ini adalah pertembungan sang juara, JDT yang turun selaku juara Liga Super 2015 manakala FC Istiklol pula kini sedang mendahului Tajik League dengan kelebihan 10 mata dan hanay memerlukan hanya 2 mata dalam 3 perlawana terakhir untuk menjulang kejuaraan liag pada tahun ini.

Mari kita lihat "road to the final" bagi kedua-dua pasukan dalam siangan AFC Cup 2015.

JDT menjadi juara bagi kumpulan F dengan mengumpul 15 mata, mnakala FC Istiklol pula merupakan juara kumpulan C dengan 11 mata.

Diperingkat Round of 16 : Pasukan JDT turun menentang Ayeywady united. JDY menang dengan 5 gol tanpa balas. Pasukan FC Istiklol pula berhempas pula menentang Al-Wahd, keputusan 1-1 dan FC Istiklol menang dengan penentuan sepakan penalti 4-2.

Mara ke peringkat Suku Akhir : Pasukan JDT menentang pasukan South China, JDT menang dengan aggregate 4-2. FC Istiklol pula turun menetang satu lagi wakil malaysia iaitu Pahang, ternayat mereka lebih hebat dengan menewaskan Pahang dengan aggregate 5-3.

Pada pusingan Separuh Akhir : DT turun menentang Qadsia SC, padan perlawanan fisrt leg JDT tewas 3-1. Pasukan FC Istiklol pula turun menentang Kuwait SC dan tewas 4-0. namum kedua-dua pasukan telah diberikan kemenangn percuma selepas pergantungan Kuwait FA.


Preview Final AFC CUP 2015 : FC Istiklol vs Johor Darul Ta'zim

Jika dilihat diatas kertas kekuatan kedua-dua pasukan agak seimbang. Bagi aku apa yang akan menbezakan Itiklol dan JDT hanya taktikal dan disiplin yang tinggi untuk menentukan juara AFC Cup 2015.

Bahagian Serangan

Tugas berat untuk digalas oleh Safiq Rahim. Kemahiran dan kreativi Safiq menjadi taruhan JDt untuk mengatasi jentera pertahanan Istiklol yang pantas. Safiq perlu bijak mengatur dan membuat hantaran untuk mengelirukan pertahanan dan memberi laluan untuk penyerang mencipta gol. Safiq Rahim perlu bergelut dengan rantaian Petro Kovalchuk.

Bahagian Tengah 

Pemain JDT pula perlu bijak mengawal flanker Istiklol yang rajin membuat larian laju. Pemain midfield JDT perlukan tonik lebih malam ini untuk menyekat kemaraan Dzhalilov, antara pemain Istiklol yang cukup berbahaya telah mencatat 18 gol dalam Tajik League dan 4 gol dalam AFC CUp.

Barisan pertahanan 

Jentera pertahanan JDT pula menuntut keserasian antara Marcos Antonio dan Aidil untuk merantai jentera serangan Istiklol yang lincah seperti Khurshed mMakhmudov yang gemar membuat percubaan jarak jauh.

Apapun, semua ini diatas kertas. Segala keputusan akan ditentukan diatas padang nanti. Cuma sedikit kelebihan buat FC Istiklol yang beraksi dilaman sendiri. Buat JDT semoga berjaya mengharumkan nama Malaysia dengan menjulang AFC Cup 2015. Luaskan Kuasamu! Auuummmm!!!


Keputusan Final AFC Cup 2105


FC Istiklol (0) - (1) Johor Darul Ta'zim
Leandro 23" 


Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail