-->

Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Bolasepak Malaysia Di Hujung Tanduk

Malang bolasepak Malaysia sememangnya bagai telur dihujung tanduk. Selepas di'unta'kan oleh pak arab U.A.E 10 gol tanpa balas dan tanpa rela bolasepak kita telah jadi barai.

Bolasepak Malaysia Di Hujung Tanduk

Apakah perubahan yang perlu dilakukan. Adakah cukup dengan Dollah Salleh letak jawatan dan digantikan dengan  Ong Kim Swee sebagai Ketua Jurulatih Kebangsaan.

Minta hulur nyawa untuk bolasepak Malaysia terus bernafas. Sudah pastinya masih ada harapan, jika ada perubahan drastik dilakukan.

Rombakkan besar ahli jemaah FAM

Sebab inilah badan utama yang menguruskan hal ehwal bolasepak Malaysia. Bukan sekadar tukarkan presiden daripada bapa kepada anak, bukannya jadi macam sistem monarki tampuk kuasa diturunkan kepada legasi keturunan. 

  • Dari awal aku sudah jangka, pertukaran tuan presiden FAM didalam pemilihan yang lepas itu tak memberi apa makna. dari awal pemilihan lagi kita sudah tahu siapa akan menang. Sebab orang yang memilih sudah sebati dengan legasi dalam FAM. Jadi perlu rombakan semuanya sekali, biar ia kembali segar.
  • Dalam FAM perlunya mereka yang pakar dalam bidang bolasepak. Orang yang nampak jalan untuk majukan lagi bolasepak negara. Kita tak perlukan mereka yang hanya nampak ringgit untuk masuk poket. 

Hari ini kita belum nampak apakah tindakan FAM yang benar-benar memberikan hasil.
Hantar anak muda ke Slovakia, apa suda jadi? Hantar wakil main di liga singapura, jadi ayam dekat sana. Masukkan pasukan singapura dalam liga Malaysia, piala kita kena ratah.

Liga M Meriah Tapi Skuad Kebangsaan Hambar

Pasti yang ramai rasa terkilan. Ketika kemeriahan saingan dalam Liga Malaysia. Namum ia tak mampu diterjemahkan oleh skuad kebangsaan. Dengan jumlah kehadiran penonton yang semakin ramai, bercambahnya Ultras digenap umbi pasukan.

Ada yang berikan komen, Liga M patut haramkan semula pemain import. Supaya pemain tempatan mendapat lebih banyak peluang. Mungkin ada benarnya, tetapi cuba fikirkan balik sebab dahulu liga kita pernah beraksi tanpa pemain import.

Bagi aku, tiada salahnya ada pemain import dalam liga kita. Sebabnya
  • Boleh memberikan pengalaman berguna kepada pemain kita. 
  • Dapat berikan sedikit cabaran kepada pemain tempatan.
  • Supaya pasukan kita dapat bersaing jikalau layak ke pertandingan AFC Cup atau ACL, sebabnya kelab lain di Asia juga menggunakan khidmat pemaian import. 
Buat sedikit penambahbaikkan dalam sistem Liga M, agar ia benar-benar menjadi kilang menghasilkan pemain negara yag berkualiti. Biar setiap pasukan berikan ruang untuk pemain muda untuk lebih kerap beraksi dalam saingan kompetitif. Supaya motif saingan Liga M tidak hanya untuk menjulang piala semata-mata.

Sejujurnya tiada harapan dan tak pula aku mengharapka keajaiba dalam pertemuan akan datang Malaysia menentang Arab Saudi dibawah kendalian OKS pula kali ini. Harimau Malaya tak perlu menang, cukup sekadar mempamerkan aksi yang lebih baik dan tidak dibelasah sekali lagi oleh pak arab.

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail