-->

Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Preview Final Piala FA 2015 : Kelantan vs Lions Xii

Aksi Piala FA 2015 kini tiba dipenhujungnya, 23 Mei nanti kita akan menyaksikan juara baru Piala FA bakal dinobatkan samaada pasukan Kelantan atau Lions Xii.

Final Piala FA 2015 : Kelantan vs Lions Xii

Kelantan yang kecundang di separuh akhir pada tahun lalu, tahun ini ingin menebus kembali kekecewaan. The Red Warriors sudah pastinya mahu membawa Piala FA pulang ke bumi Kelantan. Malah aku rasa seluruh rakyat Malaysia tak rela melihat trofi liga kita diusung menyeberang tambak.

Bagi Lions Xii pula ini adalah aksi final Piala FA yang pertama buat mereka. Jika sebelum ini mereka asyik tersingkir awal, pada kali ini mereka nyata lebih cemerlang.

Menariknya pertemuan aksi Final Piala FA pada tahun ini, ada yang menganggap seolah-olah pertemuan Malaysia vs Singapura.

Pemain Tumpuan Final Piala FA 2015

Khairul Amri - Penyerang Lions Xii ini memang perlu dikawal ketat oleh barisan pertahanan Kelantan. Dalam perlawanan separuh akhir yang lepas, beliau telah meledakkan dua gol. Pemain ini sangat lincah membuat larian off-ball yang mampu mengucar-kacirkan pertahanan pasukan lawan serta bijak mencari peluang untuk membuat jaringan.

Austin Amutu - Penyerang import berbisa Kelantan. Pemain import baru ini begitu menyengat dan tak keterlaluan dikatakan harapan TRW terletak pada Amutu. Kelincahan pemain yang berasal daripada Nigeria ini sering memerangkap pertahanan lawan. Dengan larian yang lincah serta kawalan bola yang baik. Pada perlawanan separuh akhir yang lepas beliau juga meledakkan dua gol.

Gabriel Quak - Pemain sayap Lions Xii ini juga perlu di berikan perhatian. Beliau juga berkebolehan membawa bola dari tengah atau dari sayap, disampin itu dia juga mampu bertindak sebagai 'Inside-Forward'.

Wan Zaharulnizam (Kechik) - Pemain muda Kelantan ini yang juga bermain dibahagian sayap juga menunjukkan prestasi yang menberansangkan pada musim ini. Dengan kepantasan membuat larian, kini kawalan bola beliau juga semakin bagus. Beliau pernah bersama Wan Zack Haikal menyertai percubaan untuk bermain dengan Ryukyu F.C.

Rekod Pertemuan Kelantan vs Lions Xii

Bab kata orang kita menconggak keputusan diatas kertas. Mari kita lihat rekod pertemuan kedua-dua pasukan dalam beberapa perlawanan yang lepas. Menariknya dalam 7 pertemuan, pasukan Lions Xii hanya menang sekali keatas pasukan Kelantan, itupun kemenangan dilaman sendiri di Stadium Jalan Besar.

15/02/2015
Kelantan (2) - (0) Lions Xii

10/06/2014
Kelantan (2) - (1) Lions Xii

8/03/2014
Lions Xii (1) - 92) Kelantan

06/07/2013
Kelantan (2) - (0) Lions Xii

9/03/2013
Lions Xii (1) - (0) Kelantan

4/05/2012
Kelantan (3) - (0) Lions Xii

10/01/2012
Lions Xii (1) - (2) Kelantan

Malah dalam langkah sumbang pasukan Kelantan diawal musim ini, pertemuan kedua-dua pasukan di dalam saingan Liga Super juga telah memihak kepada pasukan Kelantan.

Mampukah pasukan Lions Xii membuang badi kalah kepada pasukan Kelantan pada aksi Final Piala FA 2015 kali ini.

Ramalan aku untuk perlawana Final Piala FA 2015 adalah Kelantan ( 2 ) - ( 0 ) Lions Xii.

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail