-->

Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya

Salam di hari jumaat yang penuh berkat ini. Syukur sekali lagi aku dapat berkongsi cerita untuk renungan kita semua. Disebabkan tagline blog ini adalah bukan hanya untuk lelaki. Jadi kali ini ada kisah seorang wanita muslimah yang terbilang, Fatimah Az-Zahra.

Setiap manusia biasa pasti ada kelemahan dan pernah melakukan kesilapan, apa yang penting adalah kita peru menebus balik semula kesilapan kita, kalau kita berdosa dengan Allah, pohonlah keampunan-Nya. Jika berdosa dengan manusia, kita perlu meminta maaf dari orang itu. Ini dia kisah Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya. Untuk renungan bersama...

Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya


Intipati kisah Fatimah Az-Zahra ini.

ALLAH S.W.T telah mengangkat darjat Fatimah Az-Zahra oleh kerana ketaatan kepada suaminya Sayyidina Ali.

Beliau tidak pernah meminta-minta hingga menyusahkan suaminya. Walaupun begitu, kemiskinan tidak menghalang untuk beliau sentiasa bersedekah.

Beliau tidak sanggup perutnya kekenyangan, padahal ada orang lain pula sedang kelaparan. Beliau tidak rela hidup bahagia sedangkan ada orang lain sedang menderita.

Sifat terpuji Fatimah Az-Zahra adalah, beliau tidak pernah menbiarkan pengemis melepasi pintu rumahnya tanpa diberikan sesuatu, walaupun dirinya sendiri sedang kelaparan.

Fatimah Az-Zahra telah mengeluarkan kata-kata yang membuatkan Sayyidina Ali terasa hati. Setelah sedar akan kesalahannya, Fatimah Az-Zahra segera meminta maaf dengan Ali berulang kali.

Namum air muka Ali alngsung tidak berubah, lalu Fatimah Az-Zahra berlari-lari mengelilingi Ali.

70 kali Fatimah Az-Zahra 'tawaf' mengelilingi Ali sambil merayu-rayu memohan dimaafkan. Namum akhirnya, lembut juga hati Ali, meilaht tingkah laku Fatimah Az-Zahra itu membuat Ali tersenyum dan lantas memaafkan kesalahan isterinya.

"Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedangkan suamimu Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyolatkankan jenazahmu," Rasulullah SAW memberi nasihat kepada puterinya itu saat perkara ini sampai ke telinga Nabi SAW.

Ini adalah sebahagian kisah teladan untuk kita sama-sama contohi, bukan sahaj untuk sebelah pihak isteri tetapi untuk pihak suami juga perlu saling pandai menjaga hati pasangan masing-masing.

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail