Showing posts with label Santai. Show all posts
blogger lelaki logo

Blog Retis Terlampau, Suka Sebar Cerita Blogger Malaysia

13 Komen
Tajuk bukan main ganas, ala-ala berita sensasi gitu. Aku rasa rata-rata blogger Malaysia sudah tahu akan kewujudan blogretis.com, ini adalah blog terbaru milik +Bro Framestone yang lebih mesra disapa dengan panggilan 'Bro'.

Bro juga sekarang boleh dijadikan singkatan kepada Blog Retis Official (BRO).

Blog ini aku anggap seperti "Buletin Utama Blog Malaysia", sebab ia diwujudkan untuk menceritakan seputar kisah-kisah yang berlaku di dalam dunia blogging Malaysia.

Jangan salah faham pula, Bro bukan main sebarangan je nak sebar semua cerita tu. Dia ada beritahu aku, sebelum artikel di'publish' dia akan minta kebenaran daripada tuan empunya badan terlebih dahulu

blog retis official

Bro memang rajin duk korek cerita pasal blogger-blogger Malaysia, ada saja cerita terkini yang terbit di BlogRetis.

Ada cerita blogger bersalin, blogger jadi duta produk, blogger jadi pelakon, dan blogger menang hadiah. Pendek kata ada macam cerita kisah blogger Malaysia. Dah jadi macam portal berita.

Mula-mula aku ingat blog ini cuma untuk blogger-blogger yang terkenal sahaja. Dan Bro duk cerita pasal gosip awek blogger, tapi ternyata aku silap.

Blog ini bagus sebenarnya, sebab ia boleh jadi tempat untuk promosikan blog suam kuku macam blog aku. Dah dua kali blog aku masuk BlogRetis, walaupun tak femes tapi Bro sanggup cover cerita pasal aku. Itu pun sebab aku Menang iPhone 5s...kalau tak jangan haraplah muka aku nak masuk Blog Retis.

Aku ada satu lagi cara, kalau korang nak blog korang masuk juga dalam Blog Retis ini. Kena pandai lobi Bro. Macam aku buat, belanja Bro makan ikan patin masak tempoyak. Tak sampai 24 jam dia masukkan muka aku dalam Blog Retis tu.

Ini 2 entri pasal blog aku di blog tersebut. Terima kasih bro sebab sudi promosikan blog aku yang tak seberapa ini, siap beri backlink tuh.

Aku harap blog ini akan terus kekal lama, sebab ianya bagus untuk jadi ruang promosikan blog-blog lain. Dan aku harap ia takkan jadi blog gosip macam "Melodi", yang menjaja cerita buruk semata-mata untuk trafik. Semoga BlogRetis.com terus maju dan akhir kata "Majulah Blogging Untuk Negara"

p/s: Aku apply Google Adsense dah 4 kali masih belum approve lagi nie...hurmmm

blogger lelaki logo

Bahaya Main Clash Of Clans?

28 Komen
Clash Of Clans (COC) antara permainan terhangat di android sekarang. Dengar khabarnya bahaya main game ni, apa yang bahaya sangat Clash Of Clans ni? Boleh membawa maut ke?

Bahaya Main Clash Of Clans

Aku jawab ya, jika main COC sambil memandu kereta. Kalau main elok-elok tak ada yang bahayanya pun, yang penting jangan sampai asyik sangat sampai lupa tanggujawab.

Itu bukan masalah game, itu masalah sikap kita yang terlalu asyik nak jaga 'village' sampai rumah tangga tak terjaga. Dari budak kecil hingga ke budak besar.

Soal asyik dengan permainan ni, bukan isu baru, sejak dari zaman P.Ramlee lagi kita sudah isu ni. Zaman dahulu kala, tak ada la game di andriod ni bagai, Dam Haji, itulah game orang zaman dulu-dulu. Maklumlah zaman tu mana ada lagi telefon Samsung lagi.

Budak-budak zaman sekarang kenal ke tak, papan dam haji ni?

Duk melepak kedai kopi, dari pagi sampai senja, duk mengadap papan dam, memang membawa bala juga tu. Dah faham sekarang, yang salah bukan game tapi sikap kita.

Terlalu pentingkan keseronokkan sementara, memang tak salah, yang jadi kesalahan apabila tanggungjawab besar kita terabai, dah duk asyik nak jaga hati memeber dekat clans aje. Kena pula laki bini main COC kan.

Itulah sikap kita yang selalunya membawa bahaya, kadang kala hidup kita rosk disebabkan diri kita sendiri. Jangan kita nak salah orang lain atau benda lain sebagai punca. Diri kita adalah musuh kita yang paling kejam.

Jadi bahay atau tidak main Clash Of Clans atau apa sahaja game, itu sendiri boleh faham, terletak di tangan sendiri. Aku pun tak nak cakap lebih-lebih sebab aku sendiri pun layan juga game COC ni..hahaha

blogger lelaki logo

Tips Tugasan Kedua Cabaran iPhone 5s

14 Komen
Semua peserta sudah maklum akan tugasan kedua cabaran iPhone 5s. Setiap peserta yang layak perlu menjadi top 70 pengomen di blog Denai hati selama 30 hari pertandingan.

Memang senang nak laksanakan tugasan kedua ni, paling minimal perlu taip 10 patah perkataan dengan komen yang relaven dengan entri. Jangan duk komen melaluk ke laut sudah la.

Tugasan ini nampak senang, tetapi agak mencabar. Terutama dari segi kekangan masa buat blogger separuh masa seperti aku. Tapi dah nama pun cabaran, kita perlulah mencabar diri jika mahu berjaya, jadi tiada alasan dan terusan perjuangan sehingga ke titisan kopi yang terakhir.

Tips Tugasan Kedua Cabaran iPhone 5s

Tips Tugasan Kedua Cabaran iPhone 5s


1. Antara persiapan aku untuk ber'perang' komentar ini ialah latih tubi ibu jari setiap pagi sambil minum madu. Ibu jari penting kerana pada sebelah siang aku yang akan banyak gunakan telefon untuk komen, jadi ibu jari memainkan perana penting.

2. Tetapi jari jemari lain juga diberika latihan itensif, untuk digunakan pada sebelah malam pula mengetuk papan kekunci. Kopi cap badak juga telah aku beli buat stock selama sebulan, korang faham-faham aje la (nasib baik tak silap beli kopi jantan, kalau tak lain pula jadinya).

3. Untuk berikan komen otak perlu ligat, berikan komen yang munasabah dengan tajuk entri dan sedikit kritis agak tuan Denai hati tak bosan nak baca komen kita, jadi aku sarankan korang baca entri Tips Membuatkan Otak Blogger Berfikir Lebih Pantas.

4. Tadi aku sebut pasal madu kan, ia juga penting untuk menyambung sel-sel otak supaya berhunbung dengan baik semasa aktiviti komentar berlangsung. Jangan lupa kismis sebagai menguatkan otak kita. Cuba korang bagi petua apa lagi untuk kuatkan otak kita berfikir dengan lebih berintelektual.

5. Pesanan terakhir aku kepada semua peserta, berilah komen yang terbaik untuk dibaca oleh juri. Ya, memang benar kita sedang bersaing menjadi pengomen terbanyak, Top 70, tapi jangan hanya pentingkan kuantiti, kualiti kita sebagai blogger disegani juga perlu jaga. Barulah kita akan dipandang 'lain macam' oleh blogger lain..hehehee..larikkkk.
blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #7 : Kontang

18 Komen
kontang
Wordless Wednesday #7 : Kontang


blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #6 : Si Gembala Kerbau

37 Komen
Si Gembala Kerbau
Si Gembala Kerbau
blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #5 : Sejuk Mata Memandang

28 Komen
Sejuk Mata Memandang
Wordless Wednesday #5 : Sejuk Mata Memandang

blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #4 : Mengejar Pelangi

25 Komen
Wordless Wednesday #4 : Mengejar Pelangi
Wordless Wednesday #4 : Mengejar Pelangi
blogger lelaki logo

Zubir Bipop Melahar Wawa Zainal

22 Komen
Aku rasa dah gosip terhangat musim ni adalah kisah perkahwinan Wawa Zainal dengan Airel Zafrel. Sampai menjadi bualan dan macam biasa akan mencanak la cerita gosip ni di media sosial. Dekat blog pun tak kurang juga yang menulis pasal perkahwinan secara senyap ini.

Zubir Bipop Melahar Wawa Zainal
Kredit Gambar : Beautifulnara.com
Aku tak tahu nak cakap apa pasal wartawan ni, yang dikatakan telah "melahar" Wawa Zainal semasa sidang media, bagi menjelaskan cerita sebenar disebalik perkahwinan mereka. Namum bagi aku tak perlulah wartawan ni berbuat begitu, tunjukkan sikit profesinalisma anda. Rileks la brader.

Mungkin dia dah panas sangat sebab Wawa Zainal banyak menafikan kenyataan sebelum ini, padahal gosip itu adalah benar. Jom kita baca pengakuan Zubir Bipop di Instagramnya.

@ ] zubirbipop Lahar gunung berapi pada sidang media #aerilzafrel & @waw4_zainal petang tadi gara2 sikap munafik kedua2 artis berkenaan selama ini. Tetap salahkan @davidteo99 kerana takut dimarahi sebab kahwin pada awal karier, sekaligus khuatir masa depan bersama #mig sebab langgar kontrak. Tapi musykil sebab nikah dua (2) kali, selain terpaksa menipu selama ini sebab menghormati permintaan wawa. Wawa pernah guna nama Allah untuk menipu media, masyaAllah maafkan suami isteri yang nyata jahil bab2 agama. Anyway SELAMAT PENGANTIN BARU MOGA KEKAL HINGGA HUJUNG NYAWA. Amin tq pada @rajamawar atas kiriman gambar @jane_mig @fizahamad

Namum yang pasti dipihak Aeril Zafrel dan Wawa Zainal ada juga sikapnya. Perkahwinan itu sememangnya perlu dihebahkan, dan salah satu sebabnya adalah untuk mengelakkan fitnah orang. Manakala kita tak digalakkan untuk menghebohkan pertunangan. 

Sabda Rasulullah S.A.W kepada Abdul Rahman bin Auf sewaktu beliau berkahwin, 
"Semoga Allah memberkatimu, adakanlah walimah walaupun hanya dengan menyembelih seekor kambing."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sebab itu kita disuruh adakan majlis walimatul urus bagi menghebahkan perkahwinan. Agar masyarakat sekeliling tahu yang bahawa pasangan ini sudah berkahwin.

Namum mereka juga ada alasan sendiri mengapa perlu merahsiakan perkahwinan mereka, dan jangan pula kita bersangka buruk. Doakan kebahagian kedua-dua pasangan ini.
blogger lelaki logo

Piya Sarung Jersi JDT

10 Komen
Piya atau Mohd Badri Radzi yang dikhabarkan akan berpindah ke JDT. Kecoh dipenghujung musim liga bolasepak Malaysia, dengan khabar angin perpindahan pemain-pemain. Malah ramai juga jurulatih yang dikhabarkan akan berpindah ke pasukan baru. Namum semua berita itu belum mendapat kesahihan lagi.

Piya yang juga kapten pasukan Kelantan dikatakan menyarung jersi JDT. Namum khabar angin itu cuma sekadar gambar Piya bergambar dengan seorang peminatnya dengan memakai jersi JDT.

Piya Sarung Jersi JDT

Piya juga dikatakan akan terus kekal berjuang bersama pasukan The Red Warriors unutk musim 2014. Ada sebabnya untuk dia terus kekal, kerana dia adalah salah seorang tonggak yang telah menaikkan nama TRW dan menjulang kejuaraan treble pada tahun 2012.

Namum tindakan Piya menyarung jersi pasukan lawan ini, bagi aku adalah cara dia nak tunjukkan bahawa dalam bolasepak kita tak perlu jadi terlalu fanatik, hinggakan nak bergaduh siap buat ugutan lagi.

Semoga liga Malaysia ditahun depan akan lebih meriah, dengar-dengar khabar angin banyak kejutan perpindahan pemain untuk musim depan. Sama-sama kita tunggu dan lihat. Majulah bolasepak untuk negara.
blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #3 : Dimana Bumi Dipijak

10 Komen
Wordless Wednesday #3 : Dimana Bumi Dipijak
Wordless Wednesday #3 : Dimana Bumi Dipijak
blogger lelaki logo

Indera Putra kena ugut bunuh?

44 Komen
Indera Putra kena ugut bunuh oleh seorang yang bernama Boy Nazrie, dekat facebook je pun. Bukan aku nak kecoh tapi mamat ni yang kecoh..hu3

Indera Putra kena ugut bunuh

Hey boy, tuang sikit..meh sini aku nak cerita...bolasepak dekat Malaysia ni baru je nak naik. JDT tu pun lagi la baru. Jadi tak ada gunanya kita buat perkara yang tak berfaedah macam ni, semata-mata sebab bola kan.

Jangan duk tiru macam bola sepak luar negara tu sangat, silap jaringkan gol sendiri pun kena tembak... bila la nak maju bolasepak negara kita kan..asyik2 ada pemain kena tembak je..dah la stok permain berkualiti pun agak terhad di Malaysia ni.

Indera Putra kena ugut bunuh

Aku akui ramai yang tak puas hati dengan insiden yang melibatkan Indera putra dengen Mat Yo tempoh hari..aku sebagai penyokong TRW pun perasan yang Indera macam geram sanagt masa tu...Tapi Mat Yo pun ada balas balik selepas itu dengan sengaja memijak kaki Piya..hey boy tuang sikit lagi..hahaha

Dah la tu boy..kalau rasa panas hati tengok bolasepak, jangan dah tengok bolasepak, lebih baik pergi tengok acara lari dalam guni  atau acara lari bawa telur degan sudu..hahaha

Apa-apa pun aku harap, dengan senario bolasepak negara kita yang semakin meriah ni, janganlah ada insiden macam ni. Bagi aku setakat provokasi macam ni, sudah perkara biasa bagi fanatik-fanatik bolasepak ni. dah tu jangan gaduh-gaduh lagi..nanti mak marah

blogger lelaki logo

Apa Tindakan Kita?

30 Komen
Macam biasa sebelah malam, adalah waktu untuk aku off PC, off blog, dan masa untuk aku santai bersama kawan-kawan aku. Lepak dan berborak di kedai mamak, perkena rotai canai kosong sekeping dan air kopi tarik terbaik.

Tapi mamak ni selalu buat aku naik angin. Mana tak nya, kita order sekeping je roti canai, tapi nak siap order sampai berjam. Sampai aku dengan kawan-kawan kau pernah bertekak dengan  mamak ni. Bertepuk meja la juga.

Aku start motor kapcai aku, dengan deruman ekzos yang nyaman untuk lalu dekat kawasan taman. Angin malam dingin menerjah ke muka sepoi-sepoi bahasa. Menuju ke kedai mamak yang dimaksudkan.

Tak jauh pun kedai mamak tu dengan rumah aku, tak sampai 5 minit pun dah sampai. dan macam biasa, aku yang paling lambat sampai, sebab rumah aku paling dekat...hu3..kawan-kawan aku dah sampai dulu.

Sambil-sambil layan makan roti canai, borak-borak pasal masalah negara, dah macam pak menteri.

Apa Tindakan Kita


"Teruklah sekarang ni, harga rokok dah naik, gila mahal harga tak macam dulu." ujar kawan aku, suara dia macam selalu, kuat dari suara tv dekat kedai mamak tu.

"Dah tu tak reti-reti nak berhenti." ujar aku sambil jamah secuit roti canai.

"Nah tengok ni, layan macam kita orang, vaping" ujar sorang lagi kawan aku, sambil menyedut asap dari rokok elektronik dia. Jenama Evic tu, perisa laici ais. AKu pula cuma pakai mesh mod pinoy je.

"Ala vaping tak best, tak ada feeling, aku nak ada puting lepas isap boleh buang, baru ada nikmat isap rokok."

"Sama je, janji berasap kan?" balas aku, tak sempat aku nak sambung, kawan sorang lagi mencelah.

"Bak rokok sebatang, lama tak rasa Dunhill ni."

"Tengok, vaping konon, tapi last-last minta juga rokok aku, lepas sebatang-sebatang." gurau kawan aku yang duk bising-bising pasal harga rokok tadi.

"Dahlah harga minyak naik, lepas tu rokok naik, lepas ni tak tau lagi apa yang nak naik?" sambung dia lagi.

"Aku dengar gaji gomen pun nak naik jugak." sambung aku.

"Tengok, kalau gaji gomen naik, kompem harga barang pun akan naik. Makin sesaklah kita yang tak berapa nak masyuk ni." bising kawan aku lagi.

"Habis tu nak buat macam mana, bukan kita boleh halang pun harga nak naik ke turun ke. Apa kita boleh buat. Kita ni bukannya menteri." Ujar aku sambil duk lap tangan dengan tisu. Sambil kawan kau yang sorang lagi tergelak.

Selepas itu masing-masing tukar topik, tak mahu dah jadi menteri tak sah taraf, duk bincang masalah negara. Lagi baik aku sembang dengan kawan aku lagi sorang, lepas ni nak cuba perisa apa pulak..hu3

Kita duk bising-bising pun, sembang lebat, tapi kita bukannya orang yang hebat, yang masuk parlimen duk berdebat, apa yang mampu kita buat, setakat sembang dengan kawan terdekat. Tapi apa tindakan kita?
blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #2 : Datang Musim Bercinta

32 Komen
Datang Musim Bercinta

*Datang Musim Bercinta

blogger lelaki logo

Wordless Wednesday #1

24 Komen

Hadiah Misteri daripada Santaikata.com

blogger lelaki logo

10 Soalan Tentang Lelaki

19 Komen
Apa ni main-main tanya soalan ni, ingat SPM ke ni. Nampaknya ada kekusutan berlaku di dalam minda wanita dengan mengajukan soalan sebegini. Tak salah nak bertanya kan, malu bertanya sesat jalan. Ini dia ada 10 soalan tentang lelaki yang diajukan oleh Liza Izara di blognya. 

10 Soalan Tentang Lelaki


1. Kenapa lelaki handsome lambat kahwin ?
- Sebenarnya aku dah buat pasal artikel lelaki kahiiwin lambat ni. Malas aku nak cerita panjang korang boleh terjah entri aku yang bertajuk Lelaki Kahwin Lambat.

2. Kenapa lelaki yang handsome selalu dapat wanita yang kurang cantik?
- Cantik tu sebenarnya subjektif, cantik bagi orang lain mungkin tak cantik bagi kita. Apa-apa pun yang paling penting biarlah cantik dalaman yer. Lagi satu kalau cari wanita yang cantik, susah nak jaga nanti jadi tarikan lelaki lain duk usha..hahaha

3. Kenapa orang lelaki suka tengok perempuan yang free hair dan seksi tapi bila memilih isteri nak isteri yang tutup aurat dan bertudung?
- Ops..itu dah dikira si mata keranjang, tapi aku tak nafikanlah memang ada lelaki yang macam ini. Terlalu menurut nafsu syahwatnya. Akan tetapi bila kita nak pilih isteri tentulah kita nak yang menutup aurat, seorang isteri yang solehah. Isteri yang solehah itu penyejuk mata, perhiasan lelaki muslim. Tetapi lelaki ini tetap setia. Percayalah.

4. Kenapa orang lelaki bila dah menipu dia nak menipu lagi? (ibarat tak serik-serik)
- Wei sapa tu, kasi tau aku..kuat menipu betul la...ini dah termasuk di dalam kategori sikap yang tak reti nak insaf. Kira menipu ni dah jadi darah daging dia, kalau tak menipu tak sah dalam hidup dia, orang selalu gelaran mereka ni "kaki kencing'. Tapi tak semua lelaki bersikap bergini kan...

5. Kenapa orang lelaki suka tengok perempuan lain, walaupun isteri kat sebelah?
- Erk..kantoi la tu...jangan salah faham mungkin si lelaki itu nak usha keadaan sekeliling, manalah tau kan ada peragut ke, ada marabahaya ke..untuk keselamatan isteri jugak tu. Mungkin itu cuam sekilas pandangan je kot, tapi waniat pun ada juga kan kalau ada lelaki ensem melintas, mesti terpandang jugak kan..hehehe

6. Kenapa orang lelaki rumah tak kisah bersepah macamana pun tapi, bab kereta nak kemas selalu?
- Kalau bab kereta, ramai yang tau kan. kereta itu ibarat bini nombor dua beb. Walaupun kereta lama, tapi body kena jaga ala-ala Che Ta gitu

7. Kenapa orang lelaki bila dah tak ada duit tapi masih boleh relax lagi?
- Kerana kita tahu, rezeki ada dimana-mana. bukan bermakna muka wat relax, tapi di dalam otak tengah duk fikir mana lubang nak cari duit tu.

8. Kenapa orang lelaki susah nak kawal marah?
-  Hmmm..itu sikap orang panas baran sebenarnya, tak boleh nak tuju kepada lelaki ke..wanita pun ada baran nya jugak kan. Orang yang panas baran ini, mungkin kurang sikit tahap kesabarannya, silap sikit je teruas nak marah.

9. Kenapa orang lelaki lebih suka bercerita masalah mereka dengan kaum sejenis mereka daripada menceritakan pada kawan perempuan mereka?  (walaupun hal tersebut berkaitan dengan perempuan)
- Hanya orang lelaki yang faham jiwa lelaki, wanita pun macam tu jugak kan?..ni jawapan ke soalan..hmmm

10. Kenapa lelaki tak suka fikir sesuatu hal tu dengan berpanjangan?
- Eh..mana ada..mungkin orang yang tak fikir panjang tu masih belum matang lagi, boleh baca sini bab lelaki lambat matang.