Showing posts with label Bolasepak. Show all posts
blogger lelaki logo

Euro 2016 : Cristiano Ronaldo Vs Antoine Griezmann

6 Komen
Cristiano Ronaldo dan Antoine Griezmann akan berentap dipentas final euro 2016 mewakili pasukan masing-masing iaitu Portugal dan France.

Kedua-dua pemain adalah ayam tambatan kepada pasukan masing-masing untuk memenangi perlawanan akhir nanti.

Memang bolasepak adalah permainan berpasukan tetapi sejak daripada dahulu lagi, seorang bintang bolasepak akan sentiasa menjadi sebutan ketika era kegemilangan mereka.

Kita akan saksikan apakah kedua-dua pemain ini akan menjadi wira kepada negara mereka untuk menjulang kejuaraan bolasepak Eropah?


Euro 2016 : Cristiano Ronaldo Vs Antoine Griezmann

Euro 2016 : Cristiano Ronaldo Vs Antoine Griezmann

Dalam aksi Euro 2016, Griezmann telah menjaringkan 6 gol, 2 assists. Manakala Ronaldo hanya menjaringkan 3 gol dan 3 assists. Kedua-dua mereka bermain sebanyak 6 perlawanan.

Jaringan daripada Griezmann terhasil daripada rembatan kaki kirinya menyumbangkan sebanyak 4 gol dan 2 gol adalah hasil tandukkan. Dan 1 gol hasil sepakan penalti.

Gol tersebut terhasil daripada 22 percubaan dan 12 daripadanya on target, 3 off target dan 7 percubaan dihalang defend pihak lawan dan satu percubaan terkena tiang.

Passing accuracy 85%, passes attempted 191, passes completed 161.

Griezmann lebih gemar membuat mid-range passes sebanyak 107 kali berbanding short pass cuma 49 kali dan hantaran jauh cuma 5 kali.


Manakala Ronaldo, 2 jaringan beliau adalah menerusi tandukkan dan 1 gol menggunakan 'backheel'.

Ronaldo begitu garang, beliau membuat 46 percubaan dengan 12 percubaan tepat 'on target' manakala 17 tersasar 'off target', 17 kali juga percubaan berjaya dihadang oleh defender pasukan lawan dan satu percubaan terkena tiang.

Passing accuracy 88%, passes attempted 189, passes completed 166.

Ronaldo pula membuat 83 kali mid-range passes dan short passes pula sebanyak 80 kali, long passes cuma 3 kali sahaja.


Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, kapten Portugal akan turun dalam beraksi di final Euro Cup buat kali kedua dalam usaha beliau membantu pasukan negaranya menjulang trofi buat julung kalinya.

Pemain bintang ini, diangkat dengan pengiktirafan FIFA Ballon d'Or dua kali berturut-turut dari 2013 dan 2014.

Ronaldo sudah beraksi dalam Euro Cup ini sebanyak 4 edisi, iaitu sejak Euro 2004 dan telah menjadi 9 gol secara keseluruhan.

Selain itu Ronaldo juga mencatat rekod sebagai pemain yang paling banyak bermain dalam kejohanan Eropah ini iaitu sebanyak 20 perlawanan.

Kelibat beliau beraksi di kejohanan Euro bermula sejak berumur 19 tahun lagi dan menjadi pemain paling muda setakat ini yang beraksi di kejohanan berprestij ini.

Ronaldo sudah 14 tahun mencurahkan tenaga untuk pasukan Portugal. Setakat ini beliau sudah membuat 132 penampilan bersama skuad kebangsaan dan berjaya menjaringkan 61 gol.

Cristiano Ronaldo


Age: 31
Club: Real Madrid
Total appearances: 678
Total goals: 487
Total appearances & goals for Portugal: 132 appearances, 61 goals. Ratio of 0.46 goals per game
EURO 2016 appearances & goals: Six appearances, three goals
Goals in 2016 for Portugal: 6 in 9 appearances
Trophies won: Premier League  2006-07, 2007-08, 2008-09; Champions League 2007-08; FA Cup 2003-04; League Cup 2005-06, 2008-09; Community Shield 2007; Club World Cup 2008 (Manchester United). La Liga 2011-12; UEFA Champions League 2013-14, 2015-16; Copa del Rey 2010-11, 2013-14; Spanish Super Cup 2014; Club World Cup 2014 (Real Madrid)
Major personal honors: Three Ballon d’Or awards

Antoine Griezmann

Antoine Griezmann, inilah sebenarnya aksi pertama beliau di UEFA Euro. Namum kini beliau sudah menjaringkan 6 gol untuk menjadikan nama beliau sebagai pendahulu penjaring terbanyak Euro 2016.

Griezmann mula menyarung jersi pasukan kebangsaan France bermula pada tahun 2014 serta dipanggil untuk menyertai skuad France mengharungi Piala Dunia 2014.

Selama tiga tahun mewakli France, Griezmann telah tampil dalam 33 perlawanan dan berjaya menjaringkan 13 gol peribadi.

Darah muda Griezmann sudah pastinya sedang bergelora mahu memastikan France menjulang trofi EUFA Euro 2016.

Antoine Griezmann


Age: 25
Club: Atletico Madrid
Total appearances: 308
Total goals: 109
Total appearances & goals for France: 33 appearances, 13 goals. Ratio of 0.42 goals per game
Goals in 2016 for France: 7 in 9 appearances
EURO 2016 appearances & goals: Six appearances, six goals (leads Golden Boot race)
Trophies won: Segunda Division 2009-10 (Real Sociedad), Spanish Super Cup 2014 (Atletico Madrid)
Major personal honors: None

blogger lelaki logo

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France

1 Komen
EUFA Euro 2016 kini sudah tiba dipenghujungnya, aksi Final bakal menemukan Portugal vs France. Perlawanan penentuan ini akan berlangsung di Stade de France, Saint-Denis pada 11 Julai Jam 3.00 pagi (waktu Malaysia).

Tuah buat France selaku tuan rumah, aksi mereka di Final Euro 2016 nanti akan disaksikan oleh rakyat mereka sendiri.

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France


Ini merupakan kali ke-3 France menjadi tuan rumah. Pertama kali mereka menjadi tuan rumah buat edisi Euro Cup yang pertama iaitu pada tahun 1960. Pada edisi ini mereka hanya berpuas hati dikedudukan ke-4.

Pada penganjuran Euro 1984, kenangan manis buat France mereka berjaya menjadi juara Euro buat pertama kali di gelanggan sendiri. Adakah memori 1984 akan diulangi sekali lagi kali?

Selain itu, penyokong France sudah semestinya masih ingat kenangan manis Piala Dunia 1998, dimana mereka menjadi tuan ruamh dan menjadi juara. Ya, adakah mereka akan lakukan hatrick kejuaraan dilaman sendiri.

Portugal, nama yang tidak pernah tercatat di mana-mana trofi kejuaraan besar baik Euro Cup ataupun World Cup. Namum mereka pernah mara hingga ke final, pada edisi Euro2004 mereka menjadi tuan rumah dan mereka tewas kepada Greece.

Kita tahu semangat penjajah ini tidak pernah pudar. Ini adalah percubaan kali ke-4 Cristiano Ronaldo untuk menjulang kejuaraan berprestij Eropah ini.

Road To Final Euro 2016

Portugal - A Seleção das Quinas

Cristiano Ronaldo


Ramai yang tidak menjangkakan Portugal akan mara sehingga ke peringkat Final. Aksi mereka ketika diperingkat kumpulan kurang menyakinkan.

Dalam saingan Kumpulan F, Portugal hanya mampu mencatatkan 3 keputusan seri, mereka penghuni tangga ke-3 yang paling bertuah.

Syukur kepada peraturan baru dan carta third-placed yang membenarkan Portugal layak ke Round of 16 untuk bertemu dengan lawan yang tidak kurang hebatnya iaitu Crotia. Juga mereka masih mahukan keputusan seri, namum Crotia ditewaskan oleh jaringan gol pada masa tambahan.

Aksi di suku akhir, Portugal masih belum pamer keghairahan untuk menang, sekali mereka mahu mencatatkan keputusan seri dengan Poland. Dan mereka memilih untuk menang melalui sepakan penalti.

Bertemu Wales di semi final, barulah anak cucu Alfonso De Albuquerque tersedar dari lamunan. Mereka berjaya mencatat kemenangan pertama mereka dalam masa 90 minit di Euro 2016.

Kumpulan F :
Portugal 1-1 Iceland
Portugal 0-0 Austria
Hungry 3-3 Portugal

Round of 16 : Crotia 0-1 Portugal (gol dijaringkan dalam masa tambahan)

Quarter Final : Poland 1-1 Portugal (Portugal menang penalti 3-5)

Semi Final : Portugal 2-0 wales


France - Les Bleus

Antoine Griezmann


Aksi pasukan tuan rumah ini tampak garang, diperingkat kumpulan mereka beraksi dengan baik mengekalkan rekod tanpa kalah dan menjadi juara diperingkat kumpulan A.

Ketika aksi di peringkat Round of 17, Griezmann menjadi wira apabila menjaringkan 2 gol selepas Ireland terlebih dahulu mendapat gol seawal minit ke-2 menerusi sepakan penalti.

Layak ke suku akhir, bukanlah halangan sukar buat mereka. France berpesta gol membenam Iceland 5-2.

Sedikit debaran di pusingan semi final, bertemu pasukan kuat seperti Germany bukanlah tugas mudah. Namum sekali lagi wira mereka Griezmann beraksi cemerlang menjaringkan 2 gol untuk memastikan pasukan tuan rumah sekali lagi layak ke final.

Kumpulan A :
France 2-1 Romania
France 2-0 Albania
Switzerland 0-0 France

Round of 16 : France 2-1 Ireland

Quarter Final : France 5-2 Iceland

Semi Final : Germany 0-2 France


Rekod Pertemuan Portugal vs France

Kedua-dua pasukan pernah bertemu sebanyak 24 kali secara keseluruhan termasuk perlawanan kejohanan utama dan juga persahabatan.

France nyata memiliki kelebihan dengan memenangi 18 perlawanan berbanding Portugal yang hanay menang sebanyak 5 kali.

Untuk aksi perlawanan di kejohanan utama mereka pernah bertemu sebanyak 3 kali.

Euro 1984 - semi final, France berjaya menewaskan Portugal 3-2, gol kemenangan dijaringkan dalam masa tambahan. Pada tahun ini France menjadi juara selaku tuan rumah.

Euro 2000 - semi final, France sekali lagi mengecewakan Portugal, juga gol dijaringkan dalam masa tambahan. Dan sekali lagi France menjadi juara. 

Nampak tak permainan dia, jadi kau sudah tahu siapa yang akan menang Euro 2016 ini...kah kah kah

World Cup 2006 - ini adalah semi final ketiga bagi kedua-dua pasukan. Namum sekali lagi keputusan memihak kepada France.


Rekod pertemuan 5 perlawanan terakhir

04/09/2015 : Friendly
Portugal 0-1 France

11/10/2014 : Friendly
France 2-1 Portugal

05/07/2006 - Semi final World Cup 2006 :
Portugal 0-1 France

25/04/2001 : Friendly
France 4-0 Portugal

28/06/2000 - Semi final Euro 2000 :
France 2*-1 Portugal (*Gol dijaringkan pada masa tambahan)


Selepas panjang lebar aku tulis ni, entah ada orang baca ke tidak, aku simpulkan bahawa 97% France akan menang dengan jaringan 2-1, gol kemenangan dijaringkan dalam masa tambahan.


Keputusan Penuh Perlawanan Portugal Vs France

Nampaknya 3% lagi tu nasib Portugal, mereka sekali lagi buat hal, buat gola selepas tempoh 90 minit.

PORTUGAL 1-0 FRANCE
Antonio Adder 109'

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France

blogger lelaki logo

EUFA EURO 2016 Semi Final : Germany Vs France

Sila Komen
Satu lagi slot final EUFA Euro 2016 perlu diisi, yang akan direbut dua pasukan hebat iaitu Germany dan France. Sedang menunggu mereka di pentas final adalah Portugal.

Stade de France akan menjadi saksi ertembungan 2 pasukan gergasi eropah ini. France selaki tuan rumah, mahu melebarkan rekod kejayaan mereka di Euro Cup untuk mencatat 3 kali kejuaraan bersama Germany dan Spain.

Namum Germany pula mahu menambahkan koleksi untuk menjadikan mereka satu-satunya pasukan yang menjulkang 4 kali trofi Euro Cup.

Namum begitu kali terakhir Germany menjulang kejuaraan Eropah ini adalah pada edisi 1996. Manakala France kali terakhir menjadi juara adalah pada edisi Euro 2000.

France yang layak ke pusingan semi final selepas berpesta gol menewaskan iceland, manakala Germany terpaksa berhempas pula menewaskan finalis Euro edisi 2012 iaitu Italy.

EUFA EURO 2016 Semi Final : Germany Vs France

Rekod Pertemuan Germany Vs France

Dalam 5 perlawanan terakhir kedua-dua pasukan, hanya satu perlawanan sahaja melibatkan kejohanan utama, selainnya hanyalah sekadar perlawanan persahabatan.

13/11/2015 - Friendly
France 2-0 Germany

04/07/2014 - Suku Akhir Piala Dunia 2014
France 0 - 1 Germany

06/02/2013 - Friendly
France 1 - 2 Germany

29/02/2012 - Friendly
Germany 1 - 2 France

12/11/2005 - Friendly
France 0 - 0 Germany


France memenangi 5 daripada 8 pertemuan dengan Germany sejak tahun 1990, namum kesemua rekod kemenagan itu dicatatkan dalam perlawanan persahabatan.

France pernah tewas dalam kejohanan besar kepada Germany iaitu dalam perlawanan suku akhir Piala Dunia 2014. selain daripada itu, sejak 1958 France tidak pernah kalah kepada pasukan Germany dalam mana-mana kejohanan besar.

Sementara itu barisan pemain France kini dalam form terbaik mereka, 3 pemain mereka kini dalam senarai penjaring terbanyak Euro2016, iaitu dengan Antoine Griezmann mendahului sebanyak 4 gol, diikuti Olivier Giroud dan Dimitri Payet masing-masing menjaringkan 3 gol.

Antara nama lain yang turut menjaring 3 gol adalah Cristiano Ronaldo (Portugal) , Nani (Portugal), Álvaro Morata (Spain) dan Gareth Bale (Wales).


Keputusan Penuh Perlawanan

Germany 0 - 2 France
Antoine Griezmann 45 +1:52 Pen
Antoine Griezmann 72

EUFA EURO 2016 Semi Final : Germany Vs France

blogger lelaki logo

EUFA Euro 2016 Quarter Final : Germany Vs Italy

Sila Komen
Empat perlawanan di peringkat Quarter Final bagi EUFA Euro 2016 ini, bagi aku yang paling menarik adalah perlawanan diantara Germany vs Italy, pada 3 Julai, jam 3.00AM (waktu Malaysia).

Pertembungan dua pasukan gergasi eropah yang cukup digeruni oleh pihak lawan. Setakat ini Germany dan Italy sudah bertarung dalam 33 perlawanan.

Mereka bertemu sebanyak 5 kali di pentas Piala Dunia dan 4 kali untk UEFA Euro. Dan selebihnya lagi dalam perlawanan persahabatan.

http://www.bloggerlelaki.com/2016/06/euro-cup-2016-last-of-16-italy-vs-spain.html


Dalam rekod 33 kali pertemuan kedua-dua pasukan, Italy berjaya mencatat kelebihan dengan 15 kali menang, manakala Germany hanya mampu menang sebanyak 8 kali. Dan 10 kali perlawanan mereka berkesudahan seri.

Germany yang menjadi juara peringkat kumpulan C, mara ke pusingan kalah mati dan menbenam Slovakia 3-0. Setakat ini Germany berada dalam form terbaik, mereka belum tewas dalam 5 perlawanan terakhir mereka

Dalam aksi Euro2016, Germany telah mencatat pass completion rate (91%) dan Possession (64%).

Manakala Italy, juara peringkat kumpulan E, terpaksa melalui pertembungan hebat kerana terpaksa melayan Spain di Round of 16. Dendam mereka terbalas selepas menundukkan Spain 2-0.

Selepas tewas kepada Ireland di peringkat kumpulan, Italy bangkit menumbangkan juara bertahan untuk menamatkan badi mereka terhadap Spain, kini moral pemain mereka sedang bergelora memburu kemenangan seterusnya.

Kali terakhir Germany menentang Italy adalah dalam perlawanan persahabatan dalam persiapan Euro2016. Perlawanan pada bulan Mac itu telah menyaksikan Germany menewaskan Italy dengan jaringan 4-1.

Ini peluangnya untuk Germany menamatkan badi mereka kepada Italy, sudah 2 kali Germany tewas kepada Italy dalam kejohanan besar iaitu pada Piala Dunia 2006 dan Euro 2012.

Rekod Perlawanan Germany vs Italy

Namum dalam 5 perlawanan terakhir kedua-dua pasukan ini, jelas pasukan Italy mengatasi Germany dengan menang sebanyak 2 kali, 2 keputusan seri dan Germany menang sekali sahaja. Malah kemenangan Italy itu adalah dalam kejohanan besar.

28/03/2016 - Friendly
Germany 4-1 Italy

15/11/2013 - Friendly
Italy 1-1 Germany

28/06/2012 - Semi Final Euro 2012
Germany 1-2 Italy

9/02/2011 - Friendly
Germany 1-1 Italy

4/07/2006 - Semi Final World Cup 2006
Germany 0-2 Italy*
*(2 goal score in extra time)



Germany: Predicted Line-up (4-2-3-1)
Neuer – Hector, Hummels, Boateng, Kimmich – Khedira, Kroos – Ozil, Muller, Draxler – Gomez.

Italy: Predicted line up (3-5-2)
Buffon – Chiellini, Bonucci, Barzagli – Darmian, Giaccherini, De Rossi, Parolo, Florenzi – Eder, Pelle.


Ramalan aku untuk perlawanan ini adalah Germany 2-0 Italy.

Video Highlights perlawanan Germany vs Italy - Semi Final Piala Dunia 2006.



Video Highlights perlawanan Germany vs Italy - Semi Final Euro Cup 2012.



Keputusan Penuh Perlawanan


Germany 1 - 1 Italy
Özil (Ger) 65'
Bonucci (ITA) 78' (P)

Germany win 6-5 on penalties

EUFA Euro 2016 Quarter Final : Germany Vs Italy

EUFA Euro 2016 Quarter Final : Germany Vs Italy


blogger lelaki logo

Euro Cup 2016 - Last Of 16 : Italy vs Spain

1 Komen
Perlawanan pilihan last of 16 - Euro Cup 2016, Italy menentang Spain. Perlawanan akan berlangsung di Stade De France pada 28 Jun 12.00 AM (waktu Malaysia).

Satu pertemuan yang menarik, dan pastinya ia akan menjadi perlawanan tumpuan kerana ini ibarat perlawanan ulangan final Euro Cup 2012 yang lepas. Spain berpesta gol menewaskan Italy, 4-0.

Malah pada aksi Euro Cup 2008, Spain dan Italy pernah bertemu juga di peringkat quarter final. Perlawanan berkesudahan seri tanpa jaringan, dan Spain menang di penentuan sepakan penalti, 4-2.

Kedua-dua pasukan ini juga pernah beberapa kali bertemu di pentas berprestij, iaitu pada perlawanan suku akhir Piala Dunia 1994. Italy pada ketika itu berjaya menundukkan Spain dengan jaringan 2-1, satu gol dijaringan oleh legenda, Roberto Baggio. Dan itulah kali terakhir Italy menang keatas Spain dalam perlawanan kompetitif.


Euro Cup 2016 - Last Of 16 : Italy vs Spain

Euro Cup 2016 - Last Of 16 : Italy vs Spain



Rekod Pertemuan Italy Vs Spain

Italy dibina oleh Conte dengan kerja keras tanpa mementingkan populariti individu semata-mata. Manakala Spain adalah pasukan yang begitu mahir dalam penguasaan bola diatas padang (ball possessions).

Perlawanan ini bakal menjadi perlawanan ke-35 bagi kedua-dua pasukan. Dalam sejarah yang panjang pertembungan Italy dan Spain ini, telah mencatatkan 10 keputusan menang dan 14 kali seri.

Dalam rekod keputusan 8 perlawanan terakhir kedua-dua pasukan dilihat lebih seimbang kerana 4 perlawanan berkesudahan seri, Spain menang sebanyak 3 kali dan Itali memperoleh satu sahaja kemenangan

Kali terakhir Italy menang keatas Spain adalah pada perlawanan persahabatan 2011, Italy membenam Spain, 2-1.

24/03/2016 (Friendly) : Italy 1-1 Spain
05/03/2014 (Friendly) : Spain 1-0 Italy
27/06/2013 (Confederation Cup - Semifinal) : Spain 0-0 Italy (Spain menang Penalti 7-6)
01/07/2012 (Euro Cup - Final) : Spain 4-0 Italy
10/06/2012 (Euro Cup - Group C) : Spain 1-1 Italy
09/08/2011 (Friendly) : Italy 2-1 Spain
22/06/2008 (Euro Cup - Quarterfinal) : Spain 0-0 Italy (Spain menang  penalti 4-2)
26/03.2008 (Friendly) : Spain 1-0 Italy

Jurulatih Italy, Conte tiada masalah besar dengan kecerdasan pemain, cuma Antonia Candreva sahaja yang dilaporkan cedera.

Conte sudah merehatkan beberapa pemain dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan tempoh hari menentang Ireland.
Italy: Predicted line up (3-5-2)
Buffon – Chiellini, Bonucci, Barzagli – Darmian, Giaccherini, De Rossi, Parolo, Florenzi – Eder, Pelle.

Keadaan sama juga dengan kem Spain, Del Bosque juga memiliki barisan pemain yang cergas dan tiada masalah kecederaan atau pengantungan.

Spain: Predicted line-up (4-3-3)
De Gea – Alba, Ramos, Pique, Juafran – Busquets, Iniesta, Fabregas – Silva, Morata, Nolito.

Sebenarnya rasa berat hati nak tengok Italy tersingkir awal. Aku ramalkan Spain akan menang dengan jaringan 2-0.

Nanti perlawanan kelayakkan Piala Dunia 2018 aku sokong kau Italy...hahaha

Antonio Conte: 
"We're talking about one of the best teams in the world. What do you want me to say… we're coming up against one of the best teams in the world.

Vicente del Bosque:
"Had I made changes and we lost, people would have said 'why change something that works?' But there was nothing to alter."


Keputusan Perlawanan Italy Vs Spain


ITALY 2-0 SPAIN

Chiellini 33'
Pellè 90+1'


blogger lelaki logo

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Sila Komen
Perlawanan terakhir peringkat kumpulan D, Spain akan bertemu Crotia di Nouveau Stade de Bordeaux. Mungkin yang akan menganggap ini hanyalah perlawanan perlengkap jadual bagi Spain.

Spain yang menewaskan Turkey 3-0 tempoh hati dalam kedudukan selesa untuk layak ke pusingan ROund Of 16. Tiada tekanan besar buat Spain dalam perlawanan ini, jika mereka menang La Roja akan menjadi juara kumpulan D, manakala jika seri itu sudah cukup untuk memastikan mereka berada di tangga ke-2.

Namum begitu Spain juga akan turun dengan misi mereka untuk meneruskan rekod tanpa, kini mereka sedang menpertahanka rekod dengan 14 perlawanan tanpa kalah dalam saingan Euro Cup.

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Rekod Pertemuan Crotia vs Spain

Pada Euro Cup 2012, Spain pernah diundi bersama Crotia dalam kumpulan C. Pada ketika Spain menewaskan Crotia 1-0.

Dalam 5 rekod pertemuan (perlawanan kompetitid dan persahabatan) Spain vs Crotia, telah menyaksikan Crotia tewas sebanyak 3 kali.

Kali terakhir Crotia mengalahkan Spain adalah dalam perlawanan persahabatan  pada tahun 1994.


Croatia: Predicted line up (4-2-3-1)
Subasic, Srna, Jedvaj, Vida, Strinic, Badelj, Kovacic, Brozovic, Rakitic, Perisic, Mandzukic

Spain: Predicted line-up (4-3-3)
De Gea, Juanfran, Sergio Ramos, Pique, Alba, Busquets, Koke, Iniesta, Lucas Vazquez, Morata, Nolito


Dalam perlawanan ini aku ramal Spain akan menang dengan jaringan 2-0.

Keputusan Penuh Perlawanan Crotia vs Spain


Crotia 2-1 Spain

A. Morata (ESP) 7"
N. Kalinic (CRO) 45"
I. Perisic 9CRO) 87"






Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain


Dengan kekalahan Spain ini, mereka hanya berpuas hati di tangga kedua bagi kumpulan D, Mereka akan bertemu seteru yang kuat di Round Of 16 iaitu Italy.

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain


Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain
Ramos's (Spain) penalty is saved by the goalkeeper.

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

blogger lelaki logo

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey

Sila Komen
Spain akan turun dalam perlawanan ke-2 Euro Cup 2016 dalam misi untuk maintain rekod kemenangan mereka dalam kumpulan D menentang Turkey, pada 18 Jun 2016, pukul 3.00 AM (waktu Malaysia)

Spain juga ada misi pasukan mereka sendiri, selain daripada menpertahankan trofi Kejuaraan Eropah, La Furia Roja juga mahu mengekalkan rekod tanpa kalah mereka dalam Euro Cup sejak 2004.

Spain kini mencatat rekod 13 perlawanan tanpa kalah.

Dalam perlawanan yang lalu, Spain menang 1-0 keatas Czech Republic. Dengan peranan Andres Iniesta dilihat banyak membantu pasukan, keupayaannya sekali lagi akan ditagih untuk membantu Spain terus mencatat kemenangan.

Iniesta beraksi cemerlang dengan membuat 4 lorongan merbahaya kepada Gerard Piques ketika perlawanan mentang Czech Republic.

Manakala De Gea berada dalam 'form' terbaik, masih belum bolos dalam 4 perlawanan kompetitif bersama Spain.

Spain Vs Turkey

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey

Turkey yang tewas kepada Crotia dalam aksi perlawanan pertama mereka sudah pastinya mahu mencatat kemenangan untuk terus bersaing dalam Euro Cup 2016.

Rekod penyertaan Turkey dalam Euro Cup, mereka hanya menang 3 kali dalam 13 perlawanan dan 2 keputusan seri dan 8 kekalahan.

Tekanan besar juga buat Kapten Turkey, Arda Turan yang mendapat kritikan daripada peminat Turkey dengan aksi hambar beliau ketika perlawanan menentang Crotia tempoh hari. Turkey tewas 1-0 kepada Crotia.

Namum begitu, cabaran Turkey dalam Euro Cup tidak boleh dipandang remeh. Pada aksi Euro Cup 2008, mereka berjaya mara sehingga ke peringkat semi-final. Dan ditewaskan oleh Germany 3-2.

Rekod Pertemuan Spain Vs Turkey. 

Kekuatan diatas kertas nyata memihak kepada Spain.

Dalam 10 perlawanan melibatkan kedua-dua pasukan, Turkey hanya sekali sahaja pernah menewaskan Spain. 4 kali seri dan 5 kali kekalahan. Tugas berat sedang menanti pasukan Turkey.

Spain hanya bolos 1 gol dalam

Gol antarabangsa pertama Gerard Pique adalah ketika pertemuan Spain vs Turkey pada Mac 2009.


Possible line-ups : Spain Vs Turkey

Spain: De Gea; Juanfran, Piqué, Ramos, Alba; Busquets; Silva, Fàbregas, Iniesta, Nolito; Morata.

Turkey: Volkan Babacan; Gökhan Gönül, Semih Kaya, Hakan Balta, Caner Erkin; Mehmet Topal, Selçuk İnan, Oğuzhan Özyakup; Volkan Şen, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan.

Yellow card away from suspension: Hakan Balta, Volkan Şen, Cenk Tosun

"Even my children would ask me whether Iker or David would play, perhaps to boast that they knew, but I always told them that they had to wait and see. It's my duty to be discreet until the last minute and I didn't do it as a game." - Vicente del Bosque (Spain)


"These are important players...We rely on their performances but they couldn't deliver enough. We need them but these things happen." - Fatih Terim (Turkey)


Aku jangkakan Spain akan menang dengan jaringan 2-0. Sikit sudahlah, kesian pula dekat Turkey kena belasah teruk-teruk.

Update : Keputusan Penuh Perlawanan Spain Vs Turkey


FT: SPAIN 3-0 TURKEY
34' - Alvaro Morata
37' - Nolito
48' - Alvaro Morata


Dengan kemenangan ini, Spain telah berjaya mara kepusingan kalah mati (last16), Manakala tugas berat buat Turkey yang perlu menang dalam perlawanan terakhir menentang Czech Republic nanti.

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey


Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey

Euro Cup 2016 : Spain Vs Turkey


blogger lelaki logo

Euro Cup 2016 : Spain vs Czech Republic

8 Komen
Spain akan turun selaku pasukan pilihan, 2 kejuaraan berturut-turut Euro Cup yang dimenangi sebelum ini sudah cukup untuk melambangkan kekuatan pasukan ini. Kini La Furia Roja berada di tangga ke-7 ranking dunia FIFA.

Berada di dalam kumpulan D bersama Crotia, Turkey dan Czech Republic. Pasukan dibawah kendalian Vicente del Bosque ini dijangka mampu melayakkan diri sehingga ke pusingan separuh akhir tanpa masalah.

Dan sudah semestinya mereka mahu melakarkan sejarah dengan membuat hat-trick kejuaraan Eropah.

Czech Republic pula turun selaku pasukan underdog. Mungkin bagi mereka keputusan seri dengan La Roja sudah mencukupi. Tambahan pula, rekod diatas kertas Spain jauh lebih baik daripada Czech Republic.

Spain vs Czech Republic

Euro Cup 2016 : Spain vs Czech Republic

Rekod pertemuan kedua-dua pasukan menyaksikan Spain memiliki kelebihan. Dalam 4 perlawanan Spain menewaskan Czech Republic sebanyak 3 kali kemenangan dan 1 keputusan seri.

Dalam 6 perlawanan terakhir Czech Republic menyaksikan prestasi yang lemah dipamerkan oleh skuad kendalian Pavel Vrba ini dengan hanya mampu mencatat 2 kemenangan, 1 seri dan 3 kekalahan.

Bagi Spain pula, dalam 5 perlawanan terakhir mereka hanya mampu mencatat 2 kemenangan, 2 keputusan seri dan dikalahkan oleh pasukan kerdil iaitu Georgia dengan keputusan 1-0.

Namum begitu, dalam 5 perlawanan terakhir Spain menyaksikan mereka bolos tidak melebihi 1 gol, ini memberikan gambaran barisan pertahanan mereka berada ditahap yang terbaik.

Ketika perlawanan persahabatan sebelum bermulanya Euro Cup, kedua-dua pasukan ada membuat perlawanan persahabatan dengan pasukan Korea Selatan.

Dan keputusannya adalah Spain menumbangkan Korea Selatan dengan 6-1, manakala Czech Republic pula kecundang dengan jaringan 1-2.

Spain manager Vicente del Bosque: "We shouldn't set any limits. We can't say if we get to the semi-finals we will be happy, we need to aspire to win it. This is sport and we don't know how far we'll go, but we need to maintain the dream to fight for a third consecutive Euro title."

Czech manager Pavel Vrba: "Their team is made up of the best players in the world, who play for Real Madrid and Barcelona. So it will be a tough challenge but we will try to beat them and I hope we can – yet we know it will be very hard."


Spain: Predicted Line-up (4-3-3)

De Gea – Alba, Ramos, Pique, Juanfran – Iniesta, Busquets, Koke – Silva, Nolito, Morata.


Czech Republic: Predicted Line-up (4-2-3-1)

Cech – Limbersky, Kadlec, Sivok, Kaderabek – Darida, Plasil – Krejci, Kolar, Dockal – Necid.

Dan aku dengan riaknya akan memilih pasukan Spain sekali lagi menjadi juara Euro Cup 2016. Dalam perlawanan Spain vs Czech Republic ini aku ramal Spain akan menang dengan jaringan 4-0.


Keputusan Perlawanan Spain Vs Czech Republic


Spain 1 - 0 Czech Republic

87' Gerard Pique




kedudukan spain dalam kumpulan D



Euro Cup 2016 : Spain vs Czech Republic

Euro Cup 2016 : Spain vs Czech Republic

Euro Cup 2016 : Spain vs Czech Republic
David Silva membuat penampilan ke 100 bersama skuad kebangsaan Spain.
Euro Cup 2016 : Spain vs Czech Republic

blogger lelaki logo

Antara Tradisi dan Pinky

5 Komen
Malas aku nak berkias, aku nak cerita pasal penajaan Pamoga Qu Puteh kepada pasukan Kelantan. Seluruh alam Malaya sudah tahu cerita ini. Antara berita bolasepak terhangat pra-musim 2016.

Tradisi benda yang kita bawa turun-temurun. Apa yang tok nenek kita buat dahulu itulah yang kita sambung hari ini.

Dari segi sejarah bendera negeri Kelantan yang berwarna Merah Putih mula digunakan secara rasmi pada tahun 1924. Sebelum itu bendera Kelantan adalah bertemakan biru gelap dan putih dengan lambangnya adalah tulisan khat berbentuk harimau dengan tulisan khat potongan ayat daripada surah As-Saff. Namum ianya hanya digunakan secara rasmi daripada tahun 1912 sehingga 1923.

Selepas itu kekal identiti rakyat Kelantan dengan semangat Merah Putih. Dan sukan bolasepak pula antara alat penyatuan seluruh rakyat Kelantan yang bersorak dibawah satu panji Merah Putih walaupun berbeda idealogi.

Legasi bolasepak Kelantan ada sejarahnya yang tersendiri. Dan kebangkitan ketara pasukan Kelantan adalah pada tahun 2009 dan mendapat jolokan The Red Warriors. Struktur bolasepak Kelantan berubah pada tahun 2008 apabila Tan Sri Anuar Musa (TSAM) mengambil alih pengurusan pasukan ini dan dijenamakan dengan The Red Warriors (TRW).

Dalam struktur baru itu, pasukan Kelantan dipadukan dengan penajaan daripada syarikat-syarikat besar antara yang pernah menjadi penaja pasukan Kelantan adalah Air Asia, Hotlink dan Chengal Jati dan banyak lagi penaja-penaja kecil yang lain.

Sebab itu, salah satu cara Kelantan hendak memikat tajaan adalah dengan cop trademark penaja pada jersi. Tak kisah apa orang nak kata 'Ini jersi ke papan iklan', sebab kami tahu itulah denyut nadi pasukan Kelantan yang terpaksa berdikari mencari dana untuk kelangsungan pasukan.

Antara Tradisi dan Pinky

Pra-musim 2016 kembali hangat apabila Dato Seri Vida (DSV) menyatakan kesudian untuk menjadi penaja dengan tajaan yang cukup besar untuk tempoh dua musim. Dan isunya bermula apabila 35 syarat yang diletakkan.

Pada awalnya para penyokong juga yang mencanangkan agar DSV menaja pasukan Kelantan dimedia-media sosial. Sebab memang DSV sekarang ini tengah 'galak' menaja beberapa program hiburan di kaca tv.

Namum isunya timbul apabila beberapa syarat yang luar kebiasaan diminta oleh DSV. Maka titik bersilang antara Merah Putih dan Pinky, ada dikalangan penyokong yang "tidak berlaga angin" dengan syarat-syarat yang DVS tetapkan.

Jersi utama Kelantan adalah Merah Putih sebagai teras pasukan. Dan itulah trademark pasukan Kelantan. Jadi sudah semestinya ada penyokong yang rasa terkilan apabila disebabkan penaja warna tradisi itu mahu dirubah.

Pink kita tahu ia warna yang lembut, dan Kelantan membawa Legasi Mat Che Su " Bolasepak pemainan lelaki..permainan kasar di atas padang..biasalah".

Dan penaja seharusnya faham dan hormati tradisi pasukan. Penajaan memang perlu, sebab itu kebanyakkan penaja akan menaja pasukan bolasepak yang kena dengan tema korporat mereka.

Macam beberapa penajaan terdahulu AirAsia, Hotlink tema korporat mereka memang merah dan putih. Jadi memang kenalah tajaan mereka untu pasukan Kelantan. Namum ada juga penaja yang dan warna korporat yang berbeza seperti Chengal Jati yang masukkan Merah Biru. Tapi mereka tak usik untuk warna jersi utama.

Sebab kedua-duanya membawa jenama tersendiri. Pasukan bolasepak seperti Kelantan sudah membawa jenama dia tersendiri "The Red Warriors". Dan DSV ada penjenamaannya sendiri "Pamoga Qu Puteh". Jadi siapa yang perlu dan patut terasimilasi?

Mungkin ada yang anggap isu warna jeris tiada masalah, sebab yang utama dan penting sekarang adalah dana kewangan yang cukup. Dan aku tidak bantah 100% penajaan DSV, sebab beberapa isu seperti tunggakkan gaji pemain dapat diselesaikan dan wajah baru stadium yang sudah uzur juga dapat dilunaskan.

Tak mengapalah sebab tema warna jersi bila-bila masa boleh diubah. Penaja pula datang dan pergi yang tinggal nanti adalah pasukan Kelantan dan penyokong setianya dengan cara yang tersendiri.

p/s: Takir, takir jugok, tapi sokong tetap sokong

blogger lelaki logo

BolaSepak Sukan SEA 2015 - Jadual Keputusan Kedudukan

10 Komen
Jadual, keputusan dan kedudukan terkini perlawanan bola sepak Sukan SEA 2015, Singapura. Pingat emas acara bolasepak dianggap ibu segala pingat, jika menang Sukan SEA tapi tak menang pingat emas untuk bolasepak seperti hilang sedikit seri kontinjen yang menang.

BolaSepak Sukan SEA 2015 - Jadual Keputusan Kedudukan

Bagi sukan SEA, negara kita akan diwakili oleh skuad bolasepak Malaysia bawah 23 tahun. Pasukan Malaysia pernah memenangi pingat emas bolasepak Sukan SEA pada edisi tahun 2009 dan 2011. Dan kecundang pada edisi 2013, lebih teruk pasukan Malaysia B-23 dikalahkan pula oleh pasukan Singapura untuk penentuan pingat gangsa.

BolaSepak Sukan SEA 2015

Seperti biasa acara bolasepak akan bermula lebih awal berbanding acara lain. Pada edisi ke-28 kali ini pasukan Malasysia diundi di dalam kumpulan B bersama Thailand (juara bertahan), berikut adalah senarai penuh kumpulan dan pasukan yang bertanding.

Kumpulan A:

Singapura (Tuan rumah)
Indonesia
Myanmar
Cambodia
Filipina

Kumpulan B:

Thailand (Juara bertahan)
Malaysia
Vietnam
Laos
Brunei
Timor-Leste 

Jadual Melibatkan Pasukan Malaysia Sukan SEA 2015


Ini adalah jadual perlawanan dan info siaran langsung (live streaming) untuk perlawanan melibatkan pasukan Malaysia sahaja,

Peringkat Kumpulan: 

30 Mei 2015 - 8.30 malam (live @ TV9 / Astro Arena)
Malaysia (1) vs  (0) Timor Leste

2 Jun 2015 - 8.30 malam
Malaysia  (1)  vs  (5) Vietnam

4 Jun 2015 - 8.30 malam
Malaysia (0)  vs  (1) Thailand

8 Jun 2015 - 8.30 malam
Malaysia (2)  vs  (0) Brunei

11 Jun 2015 - 8.30 malam
Malaysia (3) vs  (1) Laos

Peringkat Separuh Akhir

13 Jun 2015
Myanmar  (2)  vs (1) Vietnam 
Thailand (5) vs (0) Indonesia 

Pingat Gangsa (Tempat ke-3 / ke-4)

15 Jun 2015
Vietnam (5) vs (0) Indonesia

Pingat Emas/Perak (Tempat pertama / ke-2)

15 Jun 2015
Myanmar (0) vs (3) Thailand

Kedudukan Carta Bolasepak Sukan SEA (Peringkat Kumpulan)

KUMPULAN A

#TeamMPWDLFADPLast 5 matches
14310147+710

24301115+69

3420254+16

44112813-54

54004211-90

Next Round

KUMPULAN B

#TeamMPWDLFADPLast 5 matches
15500161+1515

25401174+1312

353027709

45203613-76

55104410-63

65005217-150

Next Round
sumber : my.soccerway.com

Senarai Skuad Bolasepak Malaysia Bawah 23

Berikut adalah 20 nama pemain yang tersenarai dalam skuad Malaysia B-23 ke Sukan SEA 2015 di Singapura. Diharap anak muda ini akan berikan saingan sengit dan kembalikan pingat emas bolasepak Sukan SEA ke Malaysia.

Ketua Jurulatih : Ong Kim Swee

Penjaga Gol
1. Farhan Abu Bakar (GK) - 22 tahun - Harimau Muda
2. Firdaus Muhamad ((GK) - 21 tahun - Kedah FA

Pertahanan
3. Nazirul Naim Che Hashim - 22 tahun - Harimau Muda
4. Mohd Amer Saidin - 22 tahun - JDT FC
5. Shahrul Saad - 21 tahun - Felda United FC
6. Muhammad Syazwan Tajuddin - 20 tahun - Kedah FA
7. Ariff Farhan Isa - 18 tahun - Harimau Muda
8. Matthew Davies - 20 tahun - Pahang FA
9. Mohd Fandi Othman - 23 tahun - JDT FC (Captain)
10. Adam Nor Azlin - 19 tahun - Harimau Muda

Midfield
11. D. Saarvindran  22 tahun - Pahang FA
12. Muhammad Nurridzuan Abu Hassan - 23 tahun Perak FA
13. Gary Steven Robbat - 22 tahun - JDT FC (Vice Captain)
14. Nazmi Faiz Mansor - 20 tahun - Selangor FA
15. Saiful Ridzuan Selamat - 23 tahun - Selangor FA
16. Syahrul Azwari Ibrahim - 22 tahun - Harimau Muda
17. Amirul Hisyam Awang Kechik - 20 tahun - Harimau Muda
18. Mohd Faizat Ghazli - 20 tahun - Harimua Muda

Penyerang
19. S. Kumaahran - 18 tahun - Harimau Muda
20. Muhd Syafiq Ahmad - 19 tahun - Kedah FA