Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29

Pernahkah anda dijemput untuk menduduki peperiksaan online SPA (Suruhanjaya Perkhidmatan Awam)? Bukan senang untuk mendapatkan tempat dan layak mendapat panggilan untuk menduduki peperiksaan SPA. Sekiranya anda merupakan golongan bertuah yang layak menduduki peperiksaan tersebut, anda tidak harus mensia-siakan peluang ini. Malah anda harus lebih bersedia untuk meraih kejayaan dan lulus dalam peperiksaan ini. Dream big and aim high!

Dream big and aim high

Panggilan terkini untuk anda yang merupakan calon-calon Peperiksaan Online pegawai Trafik kawalan Udara Gred A41/A29 telah bermula. Tahniah dan Selamat Berjaya! Bagi anda yang menerima SMS seperti dibawah sudah tentunya layak untuk menduduki peperiksaan ini.

Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29

Cara Buat Semakan Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41

Sudahkah anda membuat semakan maklumat peperiksaan anda? Berikut adalah cara-cara untuk membuat semakan Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29. Sekiranya anda pernah memohon jawatan ini tetapi tiada jawapan atau jemputan peperiksaan, anda boleh terus ke laman sesawang http://e-semakanbcc.spa.gov.my/pktu. Anda hanya perlu masukkan nombor kad pengenalan anda dan anda akan menerima keputusan sama ada layak atau tidak dengan segera. Mudah bukan?

Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29

Kepada anda yang pernah memohon SPA, terdapat banyak jawatan yang kini dibuka dan anda masih boleh mencuba. Bagi anda yang pertama kali mendapat jemputan menjawab peperiksaan online juga perlu menitik beratkan persediaan bagi menghadapi peperiksaan ini. Anda berada di dalam kalangan mereka yang sangat bertuah.

Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29

Bagaimanakah cara untuk melakukan persediaan yang mantap? Anda perlulah mengetahui serba sedikit mengenai jawatan yang anda mohon dan jawatan yang anda bakal hadapi peperiksaan. Bermula dari tugas-tugas jawatan tersebut, bidang-bidang yang terlibat serta format-format soalan dan contoh soalan. Anda juga perlu bersedia dari segi menjawab soalan tersebut.


Skop Fungsi Dan Bidang Tugas Pegawai Kawalan Trafik Udara A41 dan Penolong Kawalan Trafik Udara A29


Tugas Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 adalah merangkumi aspek Pengurusan Trafik Udara, Ibu Pejabat, Kawal selia Perkhidmatan Trafik Udara, Pusat Kawalan Trafik Udara, Pengurusan Lapangan Terbang, Menara Kawalan Di Lapangan Terbang dan Akademi Penerbangan Awam Malaysia (MAVA).

Secara ringkasnya, mereka bertanggungjawab dan berkhidmat mengawal trafik Area Control di ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I) dan Unit Arahan Operasi (U.O.I). Mereka memberi panduan, arahan dan kebenaran kepada juruterbang bagi membantu mereka supaya dapat mengendalikan pesawat dengan selamat, teratur dan pantas.

Tugas Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A29 pula adalah dari aspek perkhidmatan Aerodrome/ Approach Control yang mana mereka berkhidmat kepada semua juruterbang/pesawat di ruang udara Malaysia selaras dengan peraturan-peraturan yang terkandung di dalam Manual Arahan Operasi (M.O.I), Unit Arahan Operasi (U.O.I) dan sebagainya. Mereka juga mengendalikan data-data operasi untuk kegunaan kawalan trafik udara.

Persekitaran kerja bagi anda yang berpeluang bekerja sebagai Pegawai Kawalan Trafik Udara A41 dan Penolong Kawalan Trafik Udara A29 adalah melibatkan Menara Kawalan Trafik Udara, Bilik Kawalan Apron, Menara Kawalan Apron dan Pejabat Taklimat Penerbangan. Selain itu, anda juga akan merasai persekitaran Dalam dan luar pejabat.

Tarikh dan Masa Peperiksaan Online Pegawai Kawalan trafik udara Gred A41/A29

Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41 akan diadakan pada waktu yang sama dengan Peperiksaan Online Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A29.

Anda boleh rujuk tarikh dan masa peperiksaan berlangsung adalah seperti di bawah:

Tarikh : 03 OKTOBER 2017 (SELASA)

Seksyen A : 08:00 PM – 08:40 PM
Masa : 40 Minit
Soalan : 50 Soalan Aneka Pilihan

Seksyen B : 08:55 Pm – 09:40 Pm
Masa : 45 Minit
Soalan : 40 Soalan Aneka Pilihan


Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29

Contoh Soalan Seksyen A Pegawai Kawalan Trafik Udara A41/A29

Anda selaku calon dikehendaki mengetahui secara umum hal-hal yang berkaitan dengan bidang teknologi maklumat dan komunikasi, air safety, keadaan alam sekeliling serta lain-lain perkembangan semasa yang berlaku di Negara Malaysia.


CONTOH SOALAN :

1. Lapangan Terbang Antarabangsa Senai juga dikenali sebagai

A. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail Petra
B. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail
C. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Azlan Shah
D. Lapangan Terbang Antarabangsa Tengku Ibrahim


2. Berikut merupakan gadget hiburan, kecuali?

A. IPhone
B. ipad
C. itunes
D. ipod


Contoh Soalan Seksyen B Pegawai Kawalan Trafik Udara A41/A29

Soalan seksyen B adalah soalan daya menyelesaikan masalah. Kebanyakan jenis soalan diseksyen ini adalah jenis soalan matematik. Ianya adalah untuk menguji kebolehan calon membezakan pertalian dengan symbol abstrak serta menyelesaikan masalah tersebut.


CONTOH SOALAN :

1. If 16 X 16 X 16 = 8 X 8 X P, then P = ?

A. 4
B. 8
C. 48
D. 64


Ada juga soalan yang jenis berbentuk begini:

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41/A29

Ini adalah soalan asas matematik taraf UPSR.

BONUS: Tips Menjawab Soalan Dengan Pantas Dan Tepat!

Selain dari mendapatkan tempat yang bagus, mempunyai sambungan internet, menetepikan gangguan sekeliling dan sebagainya, masih ada lagi masalah dan situasi yang mencabar bagi calon-calon Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik udara Gred A41/A29 ini. Benarkah?

Peperiksaan online adalah peperiksaan yang mencabar bagi anda? 80% mengata YA. Sebab-sebab peperiksaan online sangat mencabar adalah kerana:

Gangguan sekeliling – 10%
Line Internet Problem – 40%
Kekangan masa – 50%


Mengapa anda mengalami kekangan masa sedangkan masa diperuntukkan adalah selaras dengan jumlah soalan dan standard time yang diletakkan oleh pihak penganjur? 100% adalah kerana tidak sempat berfikir dan tidak sempat mencari jawapan.

‘Alamak, risaunya… confirm nanti jadi macam ni’
No no no, don’t worry.

Satu-satunya cara adalah persediaan. Persediaan bukan bermaksud dari segi tempat, internet, kalkulator dan sebagainya, tetapi persediaan dari segi pengetahuan dan minda. Tambah pengetahuan am dan banyakkan membaca.

Alahai, macam mana nak baca, banyak sangat, tinggal beberapa hari lagi’

YA. Anda tidak perlu baca semua benda banyak-banyak sehingga migrain, pening dan stress. Anda hanya Cuma perlu baca panduan, belajar dari soalan dan jawapan. Itu sahaja. Bagaimana nak cukup masa menjawab soalan?

Tip 1: Baca soalan sekali dan terus fahamkan. Bukannya baca banyak-banyak kali untuk faham. Sekali baca terus fahamkan. Kalau tak faham juga, baca banyak kali.

Tip 2: Ketahui/Tekankan kata kunci ataupun keyword soalan tersebut. Kata kunci atau Keyword adalah point besar yang berkenaan soalan tersebut.


Contoh soalan:

Rajah dibawah menunjukkan 2 nombor.

6.92 7.89

Kirakan beza antara nilai digit 9 dalam dua nombor itu.

A. 0.81
B. 0.89
C. 0.91
D. 0.97


Perkataan beza dan nilai digit 9 merupakan keyword dalam soalan tersebut. Seterusnya jawapan amat mudah dijawab setelah memahami dengan tepat soalan tersebut. Tak perlu banyak kali fikir sehingga faham. Banyak calon yang membuang masa dengan berfikir sedangkan tidak berfikir tetapi mereka tidak faham.

Dengan memahami keyword/ kata kunci dalam sesebuah soalan, maka lebih pantas anda dapat memahami soalan dan mendapatkan jawapan.

Selain itu juga, sekiranya anda ragu-ragu menjawab soalan seksyen A yang berkaitan dengan hal-hal umum dan fakta, anda boleh memilih jawapan yang pertama anda pilih atau jawapan pertama yang bermain diminda anda. Erti kata lain, sekiranya anda tidak pasti sama ada jawapan A atau B, anda pilih jawapan yang mula-mula anda fikirkan tadi. Semestinya anda tertanya-tanya mengapa begitu?

Untuk pengetahuan anda, kajian psikologi mengatakan bahawa jawapan yang pertama anda fikirkan itu adalah jawapan yang betul. Selalunya minda anda dapat menangkap jawapan pertama itu dan selang beberapa saat minda/mindset anda akan merasa ragu-ragu. Tetapi sekiranya anda benar-benar tidak pasti atau terlupa jawapan, anda boleh ingatkan jawapan/ingatan dengan cara mengurut atas batang hidung anda diantara kening.

Teknik itu sering digunakan dan diajarkan oleh guru-guru apabila pelajar menduduki peperiksaan yang penting. Ini kerana saraf sekitar kening dan hidung itu bersangkut dengan saraf otak.

kajian psikologi

Insyallah, dengan tips-tips yang diberikan, Anda boleh menjawab soalan dengan pantas dan tepat! Namun, tidak ada gunanya jika tidak berusaha. Perkara pertama yang anda harus lakukan adalah dengan mendapatkan Panduan dan rujukan lengkap Contoh Soalan Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41/ A29.

Rujukan Lengkap Dan Contoh Soalan Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41/ A29

Bagaimana untuk dapatkan soalan-soalan yang lengkap beserta format-format peperiksaan? Anda tak perlu susah-susah google atau layari internet mencari-cari soalan berkaitan Exam Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41/ A29. Hanya contoh soalan yang sama saja diberikan?

‘Alamak, kalau macam itu mana cukup. Macam mana nak study, takde soalanlah! Sama je semua!’

Anda tidak perlu risau sekiranya tidak banyak contoh soalan yang anda temui dalam internet ini. Kami ada cara untuk anda berpeluang membuat latih tubi soalan dengan banyak dan ketahui contoh soalan yang lebih banyak lagi. Anda tidak perlu buang masa mencari soalan satu demi satu lagi. Dengan panduan Peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik udara Gred A41/A29 ini, urusan anda menjadi lebih mudah, cepat dan hebat! Dengan panduan ini juga, anda akan menerima:


> Contoh soalan untuk kefahaman dan rujukan lengkap dan pantas
> 40 ++ Nota ringkas untuk study last minutes
> 40++ Contoh soalan Seksyen A ( TERKINI VERSI 2017 )
> 50++ Contoh soalan Seksyen B ( TERKINIVERSI 2017)


Banyak kan? Dengan semua panduan yang diberikan itu, anda mendapat jaminan 100% untuk berjaya dalam Peperiksaan Online Pegawai Kawalan Trafik Udara Gred A41/A29 ini. Anda bukan sahaja lulus, malah lulus dengan cemerlang! Tinggal lagi beberapa hari sahaja lagi untuk anda menduduki peperiksaan. Masa terlalu suntuk dan anda tidak boleh tunggu lagi. Anda perlu bertindak sekarang juga! Jangan lepaskan peluang anda untuk mendapatkan Rujukan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41 / A2 SEKARANG! Panduan mudah, pantas dan hebat! Ramai diantara mereka yang telah berjaya dengan panduan ini. Anda boleh klik link di bawah untuk terus ke aplikasi whatsapp atau telegram dengan segera.


TEKAN LINK www.profhariz.com/tipspktu (012-5336713) ini UNTUK TERUS KE WHATSAPP SEKARANG ! atau boleh terus
ke https://t.me/pegawaitrafikkawalanudara (Channel Telegram)

Testimoni Pelajar Yang Prof Hariz Bantu Untuk Lulus Peperiksaan Online SPA

Tahukah anda, sudah ramai antara mereka yang telah mencuba panduan Rujukan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41 / A2 dan ramai yang telah berjaya. Anda boleh lihat testimoni di bawah dan renungkan mengapa mereka boleh berjaya sedangkan semua antara mereka seperti anda yang hanya mendapat panggilan peperiksaan dan mengikutinya. Hanya kerana mereka telah mendapatkan panduan Rujukan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Trafik Kawalan Udara Gred A41 / A2 terlebih dahulu dan study menggunakan ini.



TEKAN LINK www.profhariz.com/tipspktu (012-5336713) ini UNTUK TERUS KE WHATSAPP SEKARANG ! atau boleh terus
ke https://t.me/pegawaitrafikkawalanudara (Channel Telegram)


testimoni 1

testimoni 2


TEKAN LINK www.profhariz.com/tipspktu (012-5336713) ini UNTUK TERUS KE WHATSAPP SEKARANG ! atau boleh terus
ke https://t.me/pegawaitrafikkawalanudara (Channel Telegram)


Melalui panduan ini, anda akan mengetahui dan cekap berkenaan format-format, contoh-contoh soalan serta bagaimana untuk menjawab soalan-soalan berikut semasa peperiksaan! Panduan lengkap yang sangat berbaloi!!! Anda patut klik dan ketahui rahsia kejayaan mereka yang berjaya.


TEKAN LINK www.profhariz.com/tipspktu (012-5336713) ini UNTUK TERUS KE WHATSAPP SEKARANG ! atau boleh terus
ke https://t.me/pegawaitrafikkawalanudara (Channel Telegram)

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail