blogger lelaki logo

Keghairahan Adsense Kembali

6 Komen
Nampaknya kemeriahan adsense kembali dikalangan blogger Malaysia. Kita boleh lihat banyak perbincangan mengenai pengiklanan ini di media sosial dan forum.

Adsense boleh dikatakan sebagai antara syarikat pengiklanan online terbaik. Dan ianya masih relevan sehingga ke hari ini dan ramai yang menjana duit online melalui adsense.

Bagi pemain di Malaysia, kemeriahan mula dirasai apabila Adsense mengumumkan sokongan terhadap Bahasa Melayu. Kalau tak silap aku pada tahun 2014 atau 2015, pada masa itu ramai yang ambil kesempatan apply akaun adsense, termasuk aku.

Apply akaun memang senang, tapi nak approve domain yang susah. Aku sendiri pun kena apply banyak kali, seingat aku dalam 5 ke 6 kali aku terus bertabah untuk dapatkan full akaun.

Dan akhirnya sebelum penghujung tahun 2015, rezeki aku dan blog ini apabila pihak Adsense sudi terima untuk paparkan iklan mereka.

Keghairahan Adsense Kembali

Jual Beli Akaun Adsense

Sejak kebelakangan ini aku lihat ada aktiviti jual beli akaun adsense sudah kembali rancak. Ada 4 jenis akaun yang aku perhatikan yang sering dijual beli, iaitu :

Non-Hosted Account - Ini akaun yang mahal, sebab ramai yang sangkut dekat sini, inilah yang aku cakap sampai kena apply banyak kali tu. Adsense memang letakan polisi yang ketat sebelum approve setiap permohonan.

Selepas dah approve tunggu sehingga dapat USD10, Adsense akan hantar pula no PIN untuk verify alamat kita.


Akaun AdsenseUnited State (US) - Saya ada ternampak orang jual akaun US, yang siap verify alamat sana pun ada. Saya pun tak tahu apa kelebihannya, kena tanya otai-otai ni.


Hosted Account - akaun ini pula memang senang dapat, sebab kita apply melalui partners site Google seperti Blogspot/Blogger, Youtube, HubPages dan lain-lain. Namun begitu kita boleh upgrade akaun ini jadi Non-Hosted account.


Bug Account -  Ini antara perkara yang baru bagi aku, sangat meriah dikalangan pemain Adsense daripada seberang. Tapi ada yang komen akaun ini tersangatlah mudah kena ban. Aku juga tidak pasti tentang akaun ini. Bagi aku jika anda mahu beli akaun jenis ini, silalah pertimbang terlebiha dahulu sebab ianya boleh dibuat percuma, malah ia juga tidak terjamin. Sebelum buang duit baik berhati-hati.

Lagi satu kepada yang PM aku dekat facebook, duk tanya aku ada jual akaun adsense. Ini jawapan aku, sebenarnya aku tidak buat servis jual akaun adsense. Maaf kepada yang PM tu.

Dan aku nka pesan juga supaya berhati-hati apabila hendak beli akaun Adsense. Jangan sampai kena tipu sudahlah.

Antara tips yang aku boleh berikan adalah sila buat semakan terlebih dahulu untuk pastikan samaada itu akaun palsu atau tidak.

Caranya adalah seperti berikut :-

1. Pergi ke Dashboard Adsense > Setting > Account Information
2. Lihta pada Active products Content :68% publisher revenue share. Jika bukan 68% maka itu adalah akaun palsu.



Main Adsense Cara Baik

Sebab apa aku cakap macam ni, sebab bukan main susah permohonan kita untuk diterima oleh Adsense. Apatah lagi jikalau kita terpaksa beli akaun tersebut.

Jadi gunakan manfaat dan peluang ini dengan sebaik-baiknya. Adsense ada banyak pantang larangnya. Jadi jangan sesekali cuba melanggar polisi yang telah mereka tetapkan, jika tidak akaun anda berada dalam bahaya.

Ramai diantara kita yang tidak sabar, mahu cashout cepat, berkepuk duit masuk akaun setiap bulan. Tapi harus diingat sedangkan aku yang masih bersih pun masih ada bahagian yang kena tolak oleh adsense.

Setiap awal bulan Adsense akan buka buku kira-kira baru, disaat itu barulah pendapatan sebenar kita akan di dikira. Sudah menjadi adap, setiap bulan itulah ada sejumlah pendapatan aku yang ditolak. Dan bakinya sahaja akan dikredit ke akaun bank kita pada setiap 21hb, tapi selalu 23hb barulah masuk ke akaun maybank aku.

Nasihat aku, carilah trafik daripada enjin carian kerana itulah cara yang terbaik untuk buat duit dengan Adsense. Kalau dapat cari trafik daripada media sosial pun tak mengapa asalkan jangan SPAM sudahlah.

Balckhat atau greyhat sememangnya aku elakkan. Walaupun aku tidak tahu apa sebenarnya yang mereka lakukan. Cuma aku selalu ingatkan diri aku untuk carilah rezeki yang bersih, begitu juga dengan pendapatan daripada blog.

Jadi cuba elakkan daripda aktiviti seperti berikut :-

  1. Klik iklan sendiri,
  2. Suruh orang lain klik iklan diblog kita,
  3. Jangan buat iklan floating,
  4. Jangan beli klik,
  5. Jangan beli trafik,
  6. Blog porno jangan sesekali,
  7. Elakkan iklan popup,
  8. Iklan jenis interstitial pun elakkan,
  9. Jika nak copy paste pastikan ada sumber (link),
  10. Nak tahu lebih pergi la baca Adsense program policies dan Adsense Term


Aku memang gembira tengok ramai yang begitu ghairah hendak menjana duit online melalui Adsense. Ada otai-otai pun kembali aktif, dan tak kurangnya yang sudah menjana berpuluh-puluh ribu dengan Adsense. Jadi rebutlah peluang ini untuk buat duit. Kepada yang belum approve, teruskan berusaha dan jangan putus asa untuk mencuba sehingga berjaya.

6 Komen untuk "Keghairahan Adsense Kembali"

avatar

saya pernah mohon sekali tetapi tdk lulus kerana post saya masih kurang...

avatar

terima kasih perkongsiannya tuan .. saya sdh beberapa kali dafatar ... tapi blm diterima juga

avatar

Setengah orang ni duk fikir nak dapatkan income yang banyak je dari adsense, sampai lupa yang adsense ni banyak pantang larangnya. Sekali dah kena banned... memang menangis la

avatar

Blog biasa2 jer saya nih ... Tak layak pun nak mohon ... Biar jer lah ...

avatar

setakat ni masih jaga lagi le akaun..walaupun dah buat satu akaun hosted satu..untuk bekap..ehehe..

avatar

entah bila adsense nak approve

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.