blogger lelaki logo

Cara Buat Duit Dengan Blog

14 Komen
Untuk blogger baru yang masih tertanya-tanya cara buat duit dengan blog, jadi ini aku akan berikan beberapa cara yang aku pernah buat untuk menjana pendapatan daripada blog.

Rata-rata orang sudah tahu semenangnya melalui blog kita mampu menjana duit secara online. Sebab sudah ramai yang berjaya, malah ada yang sanggup urusan blog secara sepenuh masa kerana pendapatan blog mereka cukup lumayan.

Aku mulakan blog ini pada penghujung 2013, pada masa itu aku tidak begitu fokus untuk menjana wang melalui blog aku.

Ya, aku serius ni, kalau korang tak percaya boleh baca balik entri lama yang aku ceritakan pasal Blogger buat duit online. Pada masa itu aku baru sahaja berjinak-jinak dengan Adsense, dapatlah daftar akaun tapi dia punya earning punyalah ciput.

Cara Buat Duit Dengan Blog



Cara Buat Duit Dengan Blog

Jangan salah faham, apa yang aku kongsikan ini adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri dan sememangnya apa yang telah aku dapat hasilnya.

Jika nak cerita pasal buat duit guna blog ini memang banyak cara, aku sendiri pun tak tercapai dek akal nak buat kesemuanya sekaligus.

Baiklah tanpa membuang masa, aku akan kongsikan bagaimana cara aku buat duit dengan blog aku yang suam-suam kuku ni.

1. Menang Kontest

Inilah antara pendapatan pertama aku melalui blog. Disebabkan aku pasa masa itu tidak gemar meletakkan banner iklan di blog, dan sememangnya pada masa itu aku tidak letakkan matlamat aku untuk menjana duit melalui blog. Aku tulis blog sebab minat da n salah satu minat aku adalah bermain SEO.

Oleh itu, pantang ke ada contest SEO pada masa itu pasti nama aku akan terselit sebagai peserta. Alhamdulillah rezeki aku murah melalui kontest SEO, adalah menang nombor 1 sekali, dan selainnya memang hadiah saguhati.

Tujuan kontest ini selain daripada hadiah yang lumayan, aku juga jadikan ia sebagai tempat untuk aku belajar dan aplikasikan apa yang belajar, kita boleh uji adakah betul berkesan ilmu yang kita belajar tu.

Antara contest yang aku pernah menang adalah :

Rasanya ada lagi kot contest yang aku pernah menang hadiah wang tunai, AKu sendiri pun sudah lupa.

Namum begitu, semenangnya kita boleh buat duit dengan blog melalui kontest, namum ianya tidak tetap dan konsisten, ia bergantung kepada penganjuran, lagipun hanya yang menang sahaja yang akan menang hadiah.

Bagi aku duit melalui kontest sebagai bonus kepada blog aku. Untuk dijadikan sebagai pendapatan tetap itu tersangatlah sukar.


2. Pengiklanan Di Blog

Aku juga ada mengambil peluang dengan mengambil bayaran untuk orang lain beriklan di blog aku.

Pada mulanya aku ambil pengiklanan dengan meletakkan banner di blog, namum ianya tidak lama.

Sebab pada masa itu aku rasa serabut melihat banner bertempek dekat blog aku. Dan sehingga kini aku masih menolak jika ada orang nak sewa banner iklan di blog aku.

Aku pergi lebih lagi dengan mengambil pengiklanan jenis menulis review atau artikel untuk disiarkan pada blog aku. Ianya bukan perkara yang aku rancang. Ramai yang datang sendiri kepada aku untuk bekerjasama dengan blog aku untuk buat review atau artikel, ad ajuga yang mahukan acklink daripada blog aku.

Aku sebelum ini tidak pernah terfikir pun untuk mengambil bayaran terhadap setiap artikel yang aku tulis. Namum apabila ada orang berikan tawaran, jadi 'rezeki jangan ditolak'.

Ini boleh menjadi salah satu pendapatan online melalui blog, sebab itu kita perlu serius buat blog, bina kredibiliti agar blog kita memiliki autoriti dimata pembaca.

Jika kita konsisten dan mendapat kepercayaan tidak mustahil rezeki akan masuk secara berpanjangan. melalui blog kita.

Jadi menulislah dengan betul, belajar teknik SEO walaupun sekadar asas. Ia amat berguna untuk kita menerima tawaran artikel berbayar nanti.


3. Buat Duit Melalui Adsense

Ianya konsep hampir sama dengan point nombor 2, cuma kali ini kita meletakkan iklan Adsense pada blog kita. Setakat ini, adsense memberikan pendapatan yang lumayan dan konsisten kepada blog aku.

Bayangkan kita earning kita dalam matawang USD ditukar kepada matawang Malaysia. Berganda-gandalah pendapatan blog kita.

Namum begitu ianya tidaklah begitu mudah sebenarnya, ada mereka yang mengadu baru nak merasa cash out, akaun dah kena banned.

Pada aku nak buat duit melalui adsense kita kena ikutlah terma dan syarat yang ditetapkan oleh mereka.

Lagi sekali aku hendak tekankan, belajarlah teknik SEO, semenangnya SEO akan banyak membantu anda menjana wang melalui Adsense. Pendapatan Adsense lebih ampuh jika blog kita mendapat banyak Organik Traffic, namum  ada juga mereka tarik trafik daripada Facebook untuk main Adsense.


4. Melalui Mobicow

Mobicow ini khas untuk blog mereka yang banyak trafik masuk melalui mobile. Juga sangat mudah untuk buat duit dengan blog. Pembayarannya pula boleh dibuat melalui Paypal. Ianya juga berbaloi sebab kita jana pendapatan menggunakan matawang Dollar.

Selepas sebulan saaj aku letak code iklan Mobicow aku terus dapat cashout pertama aku daripada Mobicow.

Untuk dapatkan pendapatan yang lebih, trafik blog perlu mantap untuk mengerakkan eCPM. Jadi jangan tunggu lagi jom daftar dengan Mobicow.com


Lain-lain cara buat duit guna blog

Baiklah itu sahaja cara yang pernah aku guna untuk buat duit dengan blog aku ini. Sebenarnya ada banyak lagi cara yang blogger lain guna untuk menjana pendapatan secara menggunakan blog mereka.

Antara cara yang boleh anda cuba cari dan kaji adalah seperti berikut :-
  • Affiliate Lazada
  • Lynk.my
  • Affiliate Klikjer.com
  • Nuffnang
  • Jual produk sendiri
Aku tak boleh nak sembang panjang sebab setakat ini aku tak buat dan belum lagi dapat merasa hasilnya.

Jadi kepada mereka yang minat buat blog, anggaplah blog kita seumpama aset atau tanah yang kita semai benih untuk menuai hasilnya selepas ia masak ranum nanti. Jangan tanam padi tumbuh lalang sudahlah.

14 Komen untuk "Cara Buat Duit Dengan Blog"

avatar

Pernah juga ngalamin yang seperti itu...

avatar

bro. aku bagi idea. next post pasal tips2 elak kena banned adsense. lepas tu update selalu pasal SEO ini. maybe kau ada update kot. just aku baru follow blog kau ni.

avatar

terima kasih admin. post ni memang membuka mata hati...

avatar

Mesti masyuk nie kan?

avatar

Menarik nie, terima kasih bro kerana berkongsi. Inshaa Allah boleh follow blog bro lagi untuk ilmu blogging :)

avatar

Masih banyak Reen perlu belajar tentang teknik seo..

avatar

Wah aku baru nak buat ni blog aku.. dan nak daftar adsen juga..

avatar

Makasih banyak ni cara2 nye.. aku nak praktek buat nyari duit dngn blog

avatar

sjauh ini yang kami lakukan dapat duit dengan cpat yaitu iklan di blog

avatar

kalau saya dapat uang dari adsense.. dan menjual produk

avatar

sekarang lgi fokus belajar ngiklan di blog,, semga bsa menghasilkan..

avatar

Wahhh banyakknyaaaa tipssss.... Saya pernah buat Lazada tuh... masyuukk jugakk :D

avatar

kalau trafik dah ada dan targeted, senang je nak buat duit..eheeh

avatar

wahh tips yang bagus, terima kasih share.

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.