blogger lelaki logo

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

11 Komen
Peminat rayban sememangnya ramai, dan Rayban palsu pula banyak dipasaran. Jadi untuk elakkan daripada tertipu jom baca tips mengenali Rayban Aviator Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

Tips kali ini kita fokus untuk kenali Rayban Aviator Large Metal RB3025 dengan lebih dekat.

Harga Rayban Aviator di Malaysia adalah dalam lingkungan RM750 sebelum diskaun dan RM525 selepas diskaun.

Dimensi Rayban ini adalah saiz frame 58mm, tinggi frame 50mm, saiz bridge 14mm dan saiz temple 135mm.


Ray Ban Aviator Large Metal Dimension
Frame Size
58 mm
Bridge Size
14 mm
Temple Size
135 mm
Frame Height
50 mm


Tanpa buang masa kita pergi terus kepada ciri-ciri yang ada pada Rayban Aviator Large Metal Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Large Metal Original.

1. Set Aviator Large Metal didatangkan dengan original Ray-Ban casing, kain dan booklet.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original


2. Logo pada kanta kanan. Logo Ray-Ban akan diletakkan pada kanta (lens) belah kanan pada semua jenis kacamata Rayban Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original


3. Nombor model ditanda pada 'temple' belah kiri. 

Susunan nombor yang ditanda adalah seperti berikut Nombor Model "RB3025" > Nama Model "Aviator Large Metal" > kod color "L2823" > Saiz "58 14"

Contohnya : RB3025 Aviator Large Metal L2823 58 14.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



4. Buatan Italy atau USA? Yang ditanda pada 'temple' belah kanan. Ray-Ban Luxotiica Group telah membeli Ray-Ban pada 1998 dan telah memindahkan tempat pengeluaran mereka ke Italy.

Bausch & Lomb (B&L) tidak lagi mengeluarkan Ray-Ban, jika ada model yang didakwa 'Made In USA' adalah palsu.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



5. Tanda pada kanta belah kiri dengan huruf 'RB'. Pastikan kedudukan tanda ini berada pada kedudukan yang betul.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



6. Tanda dibawah 'bridge'. Semua Ray ban Aviator Orginal ada tanda pada bahagian bawah 'Bridge'. 

Tanda tersebut adalah RAY-BAN > saiz "58 14".

Contohnya : RAY-BAN 58 14

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



7. Lihat juga pada 'Nosepad', ada logo 'RB' didalam nosepad tersebut.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

8. Pemengan 'Nosepad', perhatikan pada nosepad tersebut ia melekat kemas pada frame, dan bukannya guna skru.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



9. Skru yang digunakan pada Aviator sangat berkualiti tinggi dengan anodized dan dicat elok. Jika skru yang digunakan daripada jenis yang murah, itu berkemungkinan Ray Ban Palsu.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

kredit : www.raybanmalaysia.com

Jangan lupa untuk baca entri terbaru :-
Penolong Pegawai Tadbir N29
Minyak Herba Asmak

11 Komen untuk "Tips Mengenali Rayban Aviator Original"

avatar

rayban memang cantik

avatar

Teringin jugak nak pakai kaca mata hitam ni, tapi sebab dah pakai spek power tinggi pulak tu.

Hmmm tegnok je la ble

avatar

Gua layan Rayban RM10 je

avatar

cantiknya rayban.. tak kisah la style ape sekali pun

avatar

salah satu niche Vero laku keras masa kt Ebay dulu..ahahaks..lepas tu merebak ke FB plak..skarang ni dah senyap..:P bagus gak entri ni.ehehe..tapi gua tak bape suka bentuk Rayban..aha

avatar

Kadang-kadang ada rasa nak pakai cermin mata macam yang rayban punya ni.. Tapi itulah.. Bila nak sarungkan ke mata, rasa macam terlajak kacak pun ada.. Jadi, saya mengambil keputusan untuk tidak terus membiarkan diri saya dalam keadaan yang kacak... Hahahahaha.. Apa-apa pun, rayban ni memang terbaik...

avatar

kadang bila pegang, kita tahu ia original atau tiruan.

avatar

cun jugak rayban ni ye

avatar

aku tak suka pakai rayban.

tak hensem.

sebab tak nampak mata.

avatar

Very Interesting Post, Nicely Detailed With Proper Images.
Thanks..

avatar

mantap lah untuk style rayban ni ...

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.