blogger lelaki logo

Cara Meningkatkan Domain Authority (DA)

4 Komen
Domain authority (DA), aku baru perasan kini ramai pihak-pihak yang mencari blog untuk buat advertorial akan tanya berapa score DA?

Jika dulu ramai yang akan tanya berapa PR? tapi selepas Google sudah hentikan (Page Rank) PR, kini DA pula jadi kayu pengukur.

DA kini menjadi pengukur kekuatan nama domain blog kita. Ia berbeza dengan PR, DA skornya dikira pada skala 100 point. Semakin tingi skor semakin bagus.

DA bukanlah datang daripada Google, ia adalah milik syarikat MOZ. Sebab itu tak ramai yang ambil kisah pasal Domain Authority (DA) dan Page Authority (PA).

Namum seolah menjadi keperluan apabila ada pula sesetengah pihak yang mahu buat kerja sama untk pengiklanan di blog akan cari blog yang mempunyai skor DA yang bagus.

Cara Meningkatkan Domain Authority (DA)

Faktor Domain Authority (DA)

Domain authority cara pengiraannya adalah berdasarkan banyak faktor yang memainkan peranan.

a). Linking Root Domain

DA sangat bergantung pada berapa jumlah bilangan domain (Laman web) yang backlink (pautan) kepada blog kita. Jadi jika blog kita mendapat 50 pautan daripada 50 domain berbeza adalah lebih baik daripada 100 pautan daripada hanya satu domain sahaja.


b). MOZ Rank

Mozrank adalah berasaskan profik link dengan skor 0-10, lebih tinggi skor adalah lebih baik. Mozrank pula adalah pengukur kualiti backlink yang blog kita dapat. Dimana kualiti backlink adalah bukannya dikira daripada kuantiti semata-mata. Kita perlu pastikan backlink itu datang daripada laman yang berkualiti juga.


c). MOZ Trust

Moztrust adalah untuk mengukur tahap kepercayaan sesuatu laman blog. Malah banclink daripada 'Safe Site' juga diambil kira, jika ada backlink daripada laman-lama negatif ia akan memberi kesan.


d). Kualiti Konten

Isi kandungan blog yang berkualiti memang sering diperkatakan sebagai 'Raja' kepada ranking dalam SEO. Menulis kandungan yang berkualiti akan menaikkan ranking, namum macam mana enjin carian menentukan kualiti sesuatu konten?


e). Social Signal

Media sosial ramai yang menperkatakan ia akan berikan nilai tambha kepada laman blog kita, malah ia juga boleh meningkatkan domain authority. Social Signal adalah mengambil kira jumlah 'shares' dan 'like' pada artikel blog kita.

Konsepnya sangat mudah, apabila ada orang share artikel blog kita di media sosial, itu memberikan makna orang suka artikel kita, mungkin ia sangat membantu. Dan itulah yang akan memberikan authority.


f). Mesra Enjin Carian

Atau orang lebih suka sebut sebagai SEO, laman blog yang muncul di SERP untuk sesuatu carian 'kata kunci' di ranking yang bagus bermakna ramai orang yang membacanya dan artikel itu mendapat authority.


Cara Meningkatkan Domain Authority (DA)


Aku akan cuba buat beberapa tips ini untuk meningkat DA blog aku, kiranya ini akan jadi bahan eksperimen aku. Harap-harap makin naiklah skor DA blog aku selepas ini.


a). Cari Banyak Backlink ke Blog Anda

Ini adalah salah satu cara yang utama untuk mendapatkan skor DA yang bagus. Carilah backlink semampu yang boleh, namum harus dijaga adalah kualiti backlink.

Elakkan daripada aktiviti SEO yang songsang seperti lama iklan link, beli backlink, dan backlink daripada laman-laman tak berkualiti. Jadi buatlah blogwalking secara berhemah.

Inilah aktiviti yang sudah lama kau tak buat, sebab nak cari backlink banyak masa yang perlu kita luangkan.


b). Pelbagaikan Sumber Backlink

Ketika anda mencari backlink yang banyak, ia perlu datang daripada sumber link yang pelbagai. Biarlah ia datang daripada domain extensions, geo-locations dan sumber-sumber yangtak saling berkait.


c). Internal Link Structure

Membina struktur pautan dalaman adalah sesuatu yang tak kurang pentingnya juga. Cuba masukkan 2-4 link kepada artikel blog anda yang lain. Buat artikel baru dan masukan link ke artikel yang dipublish sebelumnya.

Berhati-hati juga dalam pengguna 'anchor text', pasti anda pelbagaikan penggunaan 'anchor text'.


d). Buang 'Bad Link'

'Bad link' adalah sesuatu yang tidak patut menuju kepada blog kita. Semak samaada ada bad link yang menuju ke blog kita. Gunakan Google Disavow untuk membersihkan pautan negatif ini.

Aku pun masih mencari tip untuk buang 'bad link', jika aku jumpa tips nanti aku akan kongsikan.


e). Social media optimization

Ramai yang bincangkan, media sosial menjadi antara faktor untuk mengukuhkan ranking blog anda di enjin carian Google. Cuba galakkan pembaca anda untuk 'share' artikel dalam blog anda.


f). Jadikan Blog Mesra Pembaca

Kini enjin carian lebih utamakan keselesaan pengguna untuk melayari sesuatu laman. Kelajuan blog, mudah untuk dibaca, tiada serabut dengan iklan dan sebagainya.


Cara Semak Domain Authority (DA) dan Page Authority (PA).

Ada beberapa tool yang boleh kita guna untuk semak berapa skor DA dan PA pada blog kita. Aku lebih suka pergi terus kepada lama MOZ untuk membuat semakan. MOZ Open Site Explorer.

Cara Meningkatkan Domain Authority (DA)

Berapa Skor DA Yang Bagus?


Bgai aku konsep dia mudah. Makin tinggi skor, makin bagus.

Macam blog aku sekarang skor DA adalah 31/100. Ini tidak cukup bagus sebab kau mahu ia naik lagi jadi 50/100.

Namum begitu sudah pastinya ramai yang mahu menikmati skor DA 70 keatas, namum ada yang menyatakan ia memerlukan domain itu berusia 8-10 tahun.

Tapi untuk pengetahuan anda, bagi mereka yang guna domain blogspot, skor DA mereka adalah tinggi. Jadi adakah mengambil kira skor DA ini relevan?

4 Komen untuk "Cara Meningkatkan Domain Authority (DA)"

avatar

anarm.net

DOMAIN AUTHORITY : 37 /100
PAGE AUTHORITY : 44 /100

avatar

peh..kira tinggi juga tu DA blog bro tu

avatar

hoho..

aku pun dah tak berapa ingat.

tapi jarang la client aku tanya pasal benda nih.

semua tanya bila boleh siap? haiya..

avatar

Terimakasih telah share article bagus buat pengetahuan tentang DA dan PA

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.