blogger lelaki logo

Rayza Mukmin dan Maharaja Lawak Mega 2016

5 Komen
Pada tahun ini, Maharaja Lawak Mega 2016 nampaknya hadir tanpa kelibat Sepahtu, Zizan /Jozan, Kumpulan Shiro pula berpecah dengan Ajak sertai kumpulan lain malah Nabil pun dah merajuk kot. tapi okeylah ada peserta baru, sebab tiap-tiap tauhn tengok muka yang sam je bosan jugak. Manalah tahu tahun ini lawak lebih segar untuk digelakkan.

Antara peserta yang akan memeriahkan pentas Maharaja Lawak Mega 2016 ini adalah Kumpulan LOL ( gabungan Ajak Shiro, Tauke Jambu dan Angah Raja Lawak ), Joras ( Rahim R2, Shuk SYJ dan Joey Jalor ), Kumpulan Cham kembali bergabung ( Along dan Azrul ), Bos ( kumpulan Mamu dan Ezad Lazim ).

Selain itu ada beberapa kumpulan lagi yang menyertai MLM 2016 iaitu Kumpulan Puteh, Chilok, Bora, Xola, Shake, Enjen, Awok, Saywho dan Bocey. Nampaknya juara MLM yang lepas iaitu Zero tidka turut serta untuk menpertahankan kejuaraan mereka.

Tambahan lagi ada dua orang stand up comedian yang akan turut serta kali ini iatu Kavin Jay dan Reza.

Maharaja Lawak Mega 2016

Aku sebenarnya minat lawak, ya semua orang minat lawak. Tapi aku lebih minat dengan lawak Stand up comedi. Macam Harith Iskander tu memang jiwa aku kearah lawak yang macam tu. Tapi cara lawak Nabil aku kurang sikit, ada sesetangah lawak yang dia buat aku boleh terima.

Kali ini aku nak perhatikan si Reza Mukmin (Rayza Mukmin) tu. Nak tengok sejauh mana lawak dia boleh pergi. Tapi aku minta juga cara lawak dia yang bersahaja dan kadang-kadang memerlukan kita sebagai penonton berfikir.

Tapi ada masanya lawak si Reza ni hanya sesetengah orang je faham, dalam MLM ni dia kena buat lawak yang lebih universal biar semua orang dapat tangkpa dan gelak.

Pada aku untuk stand up comedy, mereka tak perlu buak lawak splastik, cukup dengan ayat-ayat yang padu untuk menggelikan hati perut. Mereka perlu cari input dan buatkan orang berfikir dan gelak. Cara stand up comedy ni, aku suka apabila mereka membuat lawak secara kritis dan sindiran dalam sesuatu isu.

reza mukmin

Tapi dekat Malaysia, aku perhati tak ramai orang yang minat lawak-lawak daripada stand up comedy nie. Sebab aku perhati ada masanya lawak yang disampaikan orang kita tak dapat tangkap dan langsung tak gelak. Padahal aku dengar lawak itu cukup kritis dalam sindiran lawak yang dilontarkan.

Semoga berjaya buat Reza membuatkan orang gelak, manalah tahu nanti dia pula bakal mengantikan Harith Iskander dalam lapangan stand up comedy di Malaysia.

p/s: Aku baru khatam buku penulisan Reza Mukmin hasil gabungan dengan Aloy Paradoks dan Bias iaitu "Burgermpak".

Saksikan Persembahan Reza Mukmin di Pentas Maharaja Lawak Mega 2016

Minggu 1


Minggu 2


Minggu 3


Minggu 4


Minggu 5


Minggu 6


 Minggu 7


Minggu 8

5 Komen untuk "Rayza Mukmin dan Maharaja Lawak Mega 2016"

avatar

Yap, sama bro suka dengan lawak Harith Iskandar, lawak bersahaja yang kena dengan cara orang Malaysia

avatar

boleh tengok muka-muka baru plak tahun ni..

avatar

mcam tak best jer maharajalawak 2016 ni..

avatar

sesuatu yang baru untuk MLM kali ini... banyak team dah jadi rojak campur sana , masuk team sini, misi utama gelak yang penting..hehe

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.