blogger lelaki logo

British Siap Sedia Serang Isis di Syiria

2 Komen
Jet pejuang British dijangka akan memulakan operasi menyerang Isis yang berpengkalan di Syiria dalam beberapa jam lagi. Dalam laporan menyatakan bahawan jet pejuang teleh berlepas dari RAF Akrotiri di Cyprus pada 3 Disember, sejurus selepas Parlimen mengundi untuk menyokong mengeboman markas Isis di Syiria.

Foreign Secretary, Philip Hammond menyatakan bahawa jet Royal Air Force (RAF) dan pesawat sudah bersiap sedia untuk melancarkan serangan udara.

Lebih kurang 10 jam yang lepas, Parlimen UK telah menbahaskan untuk melaskan kawasan sasaran untuk meliputi seluruh pangkalan Isis Di Syiria.

British Siap Sedia Serang Isis di Syiria

Cyprus terletak lebih kurang 100 km daripada Syiria, ia merupakan negara anggota Eropah yang paling dekat dengan negara Timur Tengah itu. Untuk rekod UK memiliki 2 pangakalan tentera di CYprus.

SKy News melaporkan bahawa 2 RAF Tornado GR4 Jet telah berlepas dari Cyprus. Pesawat itu membawa pelbagai jenis peluru, termasuk Bom Berpandu Paveway IV serta perluru berpandu Brimstone.

British Siap Sedia Serang Isis di Syiria

129 anak kapal tambahan, termasuk juruterbang, jurutera dan logisticians akan diterbangkan Cyprus untuk menambah kekuatan pasukan 450 anggota disana. Sebanyak 6 jet Typhoon akan ditambah, bagi menyertai 8 jet Tornado di pangkalan Cyprus.

2 Komen untuk "British Siap Sedia Serang Isis di Syiria"

avatar

Tak tahulah macam. ISIS menjadi asbab untuk menyerang dan menjajah Syria . Seperti kes talibsn di Afghanistan , hmmmm

avatar

saja je tu macam dulu konon nak serang osama, tapi akhirnya jadi macam afghanistan

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.