blogger lelaki logo

Fobia Dengan ISIS, Akaun Facebook Wanita Bernama Isis Dipadam

3 Komen
Disebabkan terlalu fobia atau trauma barangkali, akaun Facebook seorang wanita yang bernama Isis Anchalee telah disekat disebabkan nama dia merujuk kepada Islamic State of Iraq dan Syria.

Selain daripada ISIS nama lain yang akan dikaitkan dengan aktviti pengganas adalah IS dan Daesh.

Selepas kes terbaru yang melibatkan ISIS di Paris, Facebook bertindak untuk mengawal laman mereka agar bebas daripada pengaruh aktiviti pengganas melalui Facebook's real-name policy.

Isis Anchalee yang menetap di California adalah merupakan seorang usahawan dan penasihat ahli lembaga pengarah Women Who Code. Selepas mendapati akaun Facebook beliau tidak bleh diakses dia telah menghubungi pihak Facebook melalui Twitter @facebook.

"Aku menghantar pasport saya tetapi ia tidak cukup untuk pengesahan?"

Namum selepas itu Anchalee terus mencuba, menghantar maklumat peribadinya kepada Facebook untuk pengesahan, selepas 3 kali percubaan akhirnya akaun Facebook beliau diaktifkan semula.

"We're sorry for the inconvenience." Satu masej ringkas daripada Facebook.

Akaun Facebook Wanita Bernama Isis Dipadam


Selepas itu disusuli pula daripada staff Facebook Omid Farivar "Isis, sorry about this. I don't know what happened. I've reported it to the right people and we're working on fixing it."

Aku sudah check dekat Twitter memang nama dia Isis Anchalee @isisAnchalee.

Akaun Facebook Wanita Bernama Isis Dipadam


sumber

3 Komen untuk "Fobia Dengan ISIS, Akaun Facebook Wanita Bernama Isis Dipadam"

avatar

mangsa keadaan ni.. hehe

avatar

Macam-macam aje sekarang yang terjadi. Takut pun ada.

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.