blogger lelaki logo

Penting Ke Mobile-Friendly untuk Blog?

27 Komen
Aku memang tak tahu mobile-friendly untuk blog aku ini penting atau tidak. Cuma aku suka apabila blog aku kelihatan kemas dan menarik untuk tatapan para pembaca. Aku tahu kualiti sesebuah blog bukan terletak pada template blog yang cantik semata-mata.

Dan tadi aku terbaca pasal mobile-friendly lagi di blog ProspekDigital.com, kali ini lebih serius gamaknya. Khabarnya bermula 21 April pihak Google akan mengutamakan laman web atau blog yang mobile-friendly di muka laman carian mereka (SERP).

penyataan google webmaster

Jadi sudahkah blog anda bersedia untuk menyahut pelawaan Google ini untuk jadi mesra dengan peranti mudah alih. Dan berikan yang terbaik untuk pembaca blog anda supaya blog anda jadi best.

Cara Check Blog Mobile-Friendly

Jika tak tahu bagaiman caranya hendak semak samaada blog kita mobile-friendly. Anda boleh terus semak disini sekarang.

Dan akan muncul keputusan seperti dibawah ini...

mobile-friendly test

Jika blog anda masih belum mobile-friendly lagi. Ada bainya jika anda usahakan untuk ubah blog anda supaya jadi mesra alam dengan peranti mudah alih.

27 Komen untuk "Penting Ke Mobile-Friendly untuk Blog?"

avatar

Alhamdulillah nasib baik kalau theme/template yang kita guna tu dah responsive atau mobile friendly sejak awal... Kalau tak jenuh nak tukar pulak...

avatar

blog mobile friendly dah lama juga saya bina

avatar

Wah! Akan jadi kriteria untuk ranking signal. Alhamdulillah blog #ARSENALTEGAR gunakan theme yang responsive. Terima kasih atas info berguna ini!

avatar

Suka baca yang mobile friendly dari hp. Nampak kemas.

avatar

Alhamdulillah...ambe sudah friendly-kan blog ambe tahun lepas. Tu pun kira lewat dah sedar. Hahahaha...

avatar

Bagi aku penting sebab memudahkan pengunjung untuk membaca dengan blog mesra mobile yang senang dibuka dan dibaca.

avatar

Ohh.. gitu ka caranya... memang nak try cek tengok blog ai lah...tq 4 sharing admin...

http://supernifzvitamin.com/category/video-testimoni/cara-berhenti-merokok/

avatar

Memang penting nih bro... coz la nih ramai yang ngadap mobile dari laptop ker... komputer ker...

http://supernifzvitamin.com/category/video-testimoni/cara-berhenti-merokok/

avatar

testing kotak komen dari mobile

avatar

nasib baik blog MJ dah pun mobile friendly jugak..

avatar

Sudah semak.
Dan mesra mobile dah.
Tenang jiwa tau. ehehe.

avatar

penting... untuk faktor seo...

avatar

Saya guna. Memang terbaik kalau bolehkan blog berada dalam mode mobile tanpa ada sebarang kehilangan pparan. Sekarang semua orang guna peranti mobile untuk baca online.

avatar

bg sy penting... sbb ini zaman smartphone

avatar

Alhamdulillah... oklah mobile friendly.. :)

avatar

harap-harap blog aku mobile friendly, cer tgk hehe

avatar

website aku masih tak mobile friendly lagi, kalau tak silap dulu aku ada terjumpa plugin untuk jadikan website ni mobile fiendly... apa entah

avatar

yeayyyyy... semua blog akak mobile friendly ^___^

avatar

hehehehe... aku pernah test benda ni kat google, tapi bukan cam yang ko buat tu... camni.. https://instagram.com/p/wY2O_7SB7L/?modal=true

avatar

baru lepas check...yeay...blog saya mobile friendly... Tq ye share pasal ni

avatar

Alhamdulillah, blog saya pun memang mesra talipon :)

avatar

Mmg pnting sbb tak semua org guna lappy utk berblog...

avatar

Jenjalan malam di sini... Nak follow... Tapi bw guna mobile ja... Nnt sy follow ya... Thanks support...

avatar

Nak senang cari je template/theme mobile friendly. Sekarang banyak developer dah masukkan ciri-ciri mobile-friendly

avatar

Patut ramai yg tekankan pasal mobile frendly ni...blogger baru mcm daku mmg kena byk explore..nice sharing..

Rahsia Kaya dan Bahagia Terbongkar!

avatar

kalau tak guna mobile friendly mau-mau readers zoom in zoom out banyak kali. last fed up terus leave blog. naya.

avatar

theme wordpress saya tak mobile friendly, penat jugak nak cari theme yang mobile dan berkenan di hati.
last-last pakai plugin je, mobile wordpress. Puas hati. Tak payah nak setting lagi.

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.