blogger lelaki logo

200 Faktor SEO, Ranking Tinggi di SERP?

37 Komen
200 Faktor SEO, Ranking Tinggi di SERP? Sebagai blogger, memang ramai yang inginkan entri mendapat ranking tinggi di SERP. Jadi ramailah juga yang jadi pengamal teknik SEO. Apabila entri berada didepan, entri kita akan dapat lebih perhatian, sebab entri kita akan dapat lebih trafik atau entri ayat jualan kita mencapai prospek sasaran.

200 Faktor SEO, Ranking Tinggi di SERP

Tapi perlu ingat, bukan kita seorang sahaja yang inginkan ranking yang tinggi di SERP, ada banyak lagi blog lain yang cuba berlawan dengan kita. Tengok sahajalah contest "Malaysia Best Blog 2015" ada 86 peserta kesemua berebut untuk dapat ranking nombor satu di SERP - Google.com.my.

Aku pernah bermimpi, dengar En. Titan cakap pihak Google  menggunakan lebih 200 faktor untuk menentukan kualiti dan relevannya sesebuah laman website dan blog. Pihak Google seringkali mengubah algorithm enjin carian mereka. Buat kita lagi bertambah pening.

Jadi apa 200 Faktor Google Ranking tersebut, aku bukan pakar SEO jadi aku harap ada blogger-blogger otai yang akan berkongsi pendapat nanti tentang perkara ini. Jom layan dulu Senarai 200 faktor SEO untuk mendapat ranking tinggi di SERP enjin cari Google.

200 Faktor SEO, Ranking Tinggi di SERP


  1. Domain Age
  2. Keyword Appears in Top Level Domain
  3. Keyword As First Word in Domain
  4. Domain registration length
  5. Keyword in Subdomain Name
  6. Domain History
  7. Exact Match Domain
  8. Public vs. Private WhoIs
  9. Penalized WhoIs Owner
  10. Country TLD extension
  11. Keyword in Title Tag
  12. Title Tag Starts with Keyword
  13. Keyword in Description Tag
  14. Keyword Appears in H1 Tag
  15. Keyword is Most Frequently Used Phrase in Document
  16. Content Length
  17. Keyword Density
  18. Latent Semantic Indexing Keywords in Content (LSI)
  19. LSI Keywords in Title and Description Tags
  20. Page Loading Speed via HTML
  21. Duplicate Content
  22. Rel=Canonical
  23. Page Loading Speed via Chrome
  24. Historical Updates Page Updates
  25. Keyword Prominence
  26. Keyword in H2, H3 Tags
  27. Keyword Word Order
  28. Outbound Link Quality
  29. Outbound Link Theme
  30. Grammar and Spelling
  31. Syndicated Content
  32. Helpful Supplementary Content
  33. Number of Outbound Links
  34. Multimedia
  35. Number of Internal Links Pointing to Page
  36. Quality of Internal Links Pointing to Page
  37. Broken Links
  38. Reading Level
  39. Affiliate Links
  40. HTML errors/W3C validation
  41. Page Host’s Domain Authority
  42. Page’s PageRank
  43. URL Length
  44. URL Path
  45. Human Editors
  46. Page Category
  47. WordPress Tags
  48. Keyword in URL
  49. URL String
  50. References and Sources
  51. Bullets and Numbered Lists
  52. Priority of Page in Sitemap
  53. Too Many Outbound Links
  54. Quantity of Other Keywords Page Ranks For
  55. Page Age
  56. User Friendly Layout
  57. Parked Domains
  58. Useful Content
  59. Content Provides Value and Unique Insights
  60. Contact Us Page
  61. Domain Trust/TrustRank
  62. Site Architecture
  63. Site Updates
  64. Number of Pages
  65. Presence of Sitemap
  66. Site Uptime
  67. Server Location
  68. SSL Certificate
  69. Terms of Service and Privacy Pages
  70. Duplicate Meta Information On-Site
  71. Breadcrumb Navigation
  72. Mobile Optimized
  73. YouTube
  74. Site Usability
  75. Use of Google Analytics and Google Webmaster Tools
  76. User reviews/Site reputation
  77. Linking Domain Age
  78. # of Linking Root Domains
  79. # of Links from Separate C-Class IPs
  80. # of Linking Pages
  81. Alt Tag (for Image Links)
  82. Links from .edu or .gov Domains
  83. Authority of Linking Page
  84. Authority of Linking Domain
  85. Links From Competitors
  86. Social Shares of Referring Page
  87. Links from Bad Neighborhoods
  88. Guest Posts
  89. Links to Homepage Domain that Page Sits On
  90. Nofollow Links
  91. Diversity of Link Types
  92. “Sponsored Links” Or Other Words Around Link
  93. Contextual Links
  94. Excessive 301 Redirects to Page
  95. Backlink Anchor Text
  96. Internal Link Anchor Text
  97. Link Title Attribution
  98. Country TLD of Referring Domain
  99. Link Location In Content
  100. Link Location on Page
  101. Linking Domain Relevancy
  102. Page Level Relevancy
  103. Text Around Link Sentiment
  104. Keyword in Title
  105. Positive Link Velocity
  106. Negative Link Velocity
  107. Links from “Hub” Pages
  108. Link from Authority Sites
  109. Linked to as Wikipedia Source
  110. Co-Occurrences
  111. Backlink Age
  112. Links from Real Sites vs. Splogs
  113. Natural Link Profile
  114. Reciprocal Links
  115. User Generated Content Links
  116. Links from 301
  117. Schema.org Microformats
  118. DMOZ Listed
  119. TrustRank of Linking Site
  120. Number of Outbound Links on Page
  121. Forum Profile Links
  122. Word Count of Linking Content
  123. Quality of Linking Content
  124. Sitewide Links
  125. Organic Click Through Rate for a Keyword
  126. Organic CTR for All Keywords
  127. Bounce Rate
  128. Direct Traffic
  129. Repeat Traffic
  130. Blocked Sites
  131. Chrome Bookmarks
  132. Google Toolbar Data
  133. Number of Comments
  134. Dwell Time
  135. Query Deserves Freshness
  136. Query Deserves Diversity
  137. User Browsing History
  138. User Search History
  139. Geo Targeting
  140. Safe Search
  141. Google+ Circles
  142. DMCA Complaints
  143. Domain Diversity
  144. Transactional Searches
  145. Local Searches
  146. Google News Box
  147. Big Brand Preference
  148. Shopping Results
  149. Image Results
  150. Easter Egg Results
  151. Single Site Results for Brands
  152. Number of Tweets
  153. Authority of Twitter Users Accounts
  154. Number of Facebook Likes
  155. Facebook Shares
  156. Authority of Facebook User Accounts
  157. Pinterest Pins
  158. Votes on Social Sharing Sites
  159. Number of Google+1’s
  160. Authority of Google+ User Accounts
  161. Known Authorship
  162. Social Signal Relevancy
  163. Site Level Social Signals
  164. Brand Name Anchor Text
  165. Branded Searches
  166. Site Has Facebook Page and Likes
  167. Site has Twitter Profile with Followers
  168. Official Linkedin Company Page
  169. Employees Listed at Linkedin
  170. Legitimacy of Social Media Accounts
  171. Brand Mentions on News Sites
  172. Co-Citations
  173. Number of RSS Subscribers
  174. Brick and Mortar Location With Google+ Local Listing
  175. Website is Tax Paying Business
  176. Panda Penalty
  177. Links to Bad Neighborhoods
  178. Redirects
  179. Popups or Distracting Ads
  180. Site Over-Optimization
  181. Page Over-Optimizaton
  182. Ads Above the Fold
  183. Hiding Affiliate Links
  184. Affiliate Sites
  185. Autogenerated Content
  186. Excess PageRank Sculpting
  187. IP Address Flagged as Spam
  188. Meta Tag Spamming
  189. Unnatural Influx of Links
  190. Penguin Penalty
  191. Link Profile with High % of Low Quality Links
  192. Linking Domain Relevancy
  193. Unnatural Links Warning
  194. Links from the Same Class C IP
  195. “Poison” Anchor Text
  196. Manual Penalty
  197. Selling Links
  198. Google Sandbox
  199. Google Dance
  200. Disavow Tool
  201. Reconsideration Request
  202. Temporary Link Schemes


Tu dia! bapak panjang senarai faktor terpenting Google Ranking, tulis panjang-panjang ni siapa nak baca. Membaca jambatan ilmu, tak nak naik jambatan boleh berenang pak. Sebenarnya ada 205 faktor, aku dah ter'skip' 3 faktor lagi tu korang pandai-pandailah cari sendiri.

37 Komen untuk "200 Faktor SEO, Ranking Tinggi di SERP?"

avatar

Assalammualaikum... BL,

terima kasih atas maklumat nie.. tambah ilmu mselim3 pasal seo dan serp nie... rupa nyer abnyak faktor mempengaruhi sesuatu entry tu...

mselim3

avatar

Tak mampu nak ikut semua... 200 faktor! banyak tu bro! Sekarang ni hanya fikir nak update blog jer...buntu.

avatar

Fuh..banyaknya faktor seo untuk rangkin serp ni...ada beberapa ja mampu ikut...

avatar

Habis jugak baca senarai walaupun mata naik juling..hihi
No. 75 , Google analytics dan Google webmaster tools tu agaknya ramai yg tak kisah/tau.. Saya kisah. Lagi satu, pernah cuba masukkan blog ke dalam dmoz listing..tapi belum berjaya.. Akan dicuba lagi.
Err, easter egg result tu amende? Tak pernah dengar..
Tq for sharing. Saya sangat suka info2 seperti ini..

avatar

Kalau baca balik maklumat yang dikongsi oleh Google adalah "content is king". Berapa lama asyik naik main SEO yang sentiasa berubah setiap masa. Silap hari bulan kantoi ditendang jauh-jauh oleh Google.

avatar

Fuhh BL,..banyak tu kan BL,.kecilnya diri ni,..hehe,.hopefully suatu hari nanti dapat menguasai segalanya tentang blog,InshaAllah,.

avatar

Klu diikutkan betul2 kesemua tu rasa jadi mcm robot pulak hehee. Tulis jelah, janji apa yg boleh diikut dpt dibuat sebaiknya kan.. :)

avatar

kalau nak ikut semua memang boleh membuatkan entry kita pun tak jadi dari hati, tapi sekurangnya ia dapat dijadikan panduan, takdelah kita menulis membuta je tanpa mengendahkan ciri-ciri tadi..

avatar

Banyaknya faktor... Apa pun faktor kualiti dan artikel yang membantu selesaikan masalah orang lain tidak perlukan kepakaran SEO tahap dewa. :)

Pembaca akan kembali lagi ke blog kita tanpa paksaan.

avatar

Banyak betul nak baca semua, memang tak terikut semua petua2x nak naikkan rangking ni. Main bedal je.

avatar

tak fikir sangt pasal SEO ni..asal update je cukup...heheheh...tapi bagi yang serius kena la ikut betul2..kan??

avatar

Bnyknya.
Kalau nak ikut semua sekali tak tau boleh publish artikel bila kan.
Jadi nanti macam robot lak.

avatar

Memang betul BL, sebab apa yang kita pernah buat silap sebelum ni dlm dunia blogging akan merasa penangan SEO penalti oleh Google....blog saya pun tak terkecuali....apa penyebab yg belum dapat saya kesan setakat ni....banyak pelbagai sudut dan faktor. Mcm BL senaraikan tu.

avatar

tu diaa....berderet faktor ha...
berderet satu hal, nak memahamkannya satu hal..
nak folo satu hal...

avatar

janji ada rakan-rakan blogger yang baca pun syukur dan juga dan organik visitor pun ok gak

avatar

No 1 jek - domain age

Kalo betul memang ini faktor yang 1, maknanya contest seo akan datang perlu ambil kira laa kan.. :)

Selamat maju jaya bro!

avatar

saya baca nombor satu.. pastu scrol bawah...sedar2 dah kat komen. dah... huhu... banyak sangat..

avatar

tuh semua atas tuh memang betul bro... pemberat yang paling tinggi ialah backlicks.. content pun penting jugak...

avatar

Banyaknya checklist... err.. ada yang faham & ada yang tak faham.. grrrr... apa2pun tq admin 4 sharing info...

avatar

Panduan ni elok digunakan untuk faham situasi SEO tu, tapi kalau nak menulis sebaik2nya biar dari hati yang 'bersih'..hihi

avatar

memang banyak..aku malas nak peningkan kepala..tulis je macam biasa..dan improve pelan pelan...:D

avatar

banyak betapa nak link bina entri bukan mudah nak capai terget tetapkan

avatar

Scrolll entri jari dah jenuh..haha..ini kan nak guna tips tu..mampus lah cik akak

avatar

205 tuh.. 1-3 baca full selebihnya scroll dengan jayanya. Haha

avatar

Mak aih...banyaknye...dh berpinar bijik mata ni haa...aii prefer sharing dari hati je...hehehe..

avatar

Bukan mudah nak hasilkan entry yang berkualiti. Banyak faktor yang perlu dipertimbangkan agar mesra SEO.

avatar

hmm, very difficult to be a SEO expert :(

avatar

Banyaknya... sampai 200 nih

Nampaknya ada yang aku follow tanpa aku sedar dan perasan. Selama main tulis je

avatar

Pening nak baca semua. Bukan tahu pun apa benda tu. Saya tak pandai sangat SEO. Asas asas tu boleh la. Saya main pakai tulis je apa benda pun kat blog tu. Dalam senarai tu, tak tahu la berapa banyak yang blog saya ada. Mungkin satu dua je kot.

avatar

wow, banyak nyer, aku dah lama x main SEO nih, pakai main tulis jer

avatar

bila masa hang mimpi ni haa???

avatar

Jujur pertama kali saya tahu :) hehe.. terima kasih bro BL :)..

avatar

Thank you very much for posting that has been presented. hopefully many benefits and good luck always.

avatar

Kami sangat terbantu dengan hadirnya artikel yang satu ini. Semoga banyak manfaatnya juga bagi yang lain. terima kasih banyak.

avatar

apakah dengan melakukan update artikel juga termasuk salah satu teknik seo y

avatar

wah, banyak sekali ya faktor penentuan seo. terima kasih atas informasinya. sangat berguna

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.