blogger lelaki logo

Cara Backup Images Dalam Blog

17 Komen
Tips ini bagi aku memang sesuai kepada blogger yang suka berkongsi gambar, terutamanya gambar-gambar peribadi atau esklusif diambil oleh kita sendiri. Jadi sebagai langkah berjaga-jaga, kita boleh back up terlebih dahulu gambat di dalam blog kita.

Cara Backup Images Dalam Blogger

Cara backup Images / gambar di dalam blogger. Ini tips untuk blogger yang guna platform Blogspot. Kaedahnya cuku mudah dan ringkas, tak perlu nak belajar coding HTML atau pecah kepala nak berfikir.

Tahukah anda, setiap gambar yang di muatnaik kedalam post akan dimuatkan ke Google Photos - yang juga dimiliki oleh Google.

Kita boleh download satu persatu gambar yang kita mahu backup, tetapi ada cara yang lebih mudah dan senang untuk backup semua gambar ini

Cara Backup Imges Dalam Blog

1. Pergi ke Google Takeout
2. Selepas itu cuma pilih 'Google Photos' sahaja - Untick yang tidak sepatutnya.

Cara Backup Images Dalam Blogger

3. Tekan butang 'Next'
4. Sila pilih 'File Type' dan 'Delivery Method'. Dan akhir sekali barulah klik 'Create Archive'.


Cara Backup Images Dalam Blogger

5. Tunggu sehingga selesai semua proses. Selepas itu ikut arahn yang diberikan sehingga anda berjaya download kesemua gambar tadi ke dalam Hard Disk anda.

Cara Backup Images Dalam Blogger

Dan anda telah siap backup kesemua gambar yang termuat di dalam Google Photos.

17 Komen untuk "Cara Backup Images Dalam Blog"

avatar

baru tahu tentang google photo in tahunya picasa di dashboard blogger

avatar

saya ni tak pernah godek2 pun benda nih..hahaha..baru tahu..terima kasih ye...

avatar

info baru..aku baru tahu nih bro.. terima kasih perkongsian ini.

avatar

Agak jarang guna google photo ni

avatar

Hahaha. selalu gambar dari blog auto masuk picasa. kalau google photo la backup gambar dari camera phone. hehehe. dah penah sekali masa raya, dah puas bergambar. ada orang delete 1 album. Sedih. huhu

avatar

ilmu yang macam baru tahu juga nie..

avatar

Wahh.
Menarik.
Baru tau nie.

avatar

Belum pernah cuba back up image cara ni lagi.. menarik ni bro BL.. :)

avatar

sekarang ni bila gamabr kita upload ke blog automatic masuk ke sini bro

avatar

yup memang masuk ke picasa dan sekarang auto masuk ke google photo..cuba buka google photo..hehehe

avatar

sangat berguna nie bro..kalau kita sync akaun google..gamabr kita di telefon akan auto masuk ke google photo nir..jadi ada backup

avatar

sekarang gamabr kita juga akan masuk ke google photo

avatar

Blog saya guna terlalu byk gmbar... kalau back up ni, mau penuh hard disc! hehe...
Semuanya ada tersimpan kat G+ Photo

avatar

Oo tak ada lah susah sangat rupanya

avatar

Baru tau ni...Info menarik. Selamat sikit gambar kita ye...Precaution..

avatar

Wah terima kasih di atas perkongsian ilmu ni tuan.

avatar

tq ..info menarik..boleh cuba

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.