blogger lelaki logo

Tip Jika Dokumen Kertas Terkena Banjir

39 Komen
Ketika banjir melanda, antara perkara yang utama perlu di selamatkan terlebih dahulu adalah dokumen-dokumen penting seperti surat beranak, sijil kahwin serta sijil-sijil lain yang penting.

Tip Jika Dokumen Penting Ditenggelami Banjir

Namum bagaimana pula, jikalau kita tidak sempat hendak menyelamatkan semua dokumen penting ini, yang paling utama selamatkan nyawa terlebih dahulu

Jangan risau, sebenarnya dokumen penting yang terkena air banjir ini masih boleh diselamatkan selagi ia tidak koyak atau hancur lebur. Malah jika ia telah berselut sekalipun, kertas itu masih boleh diselamatkan.

Mungkin ada kertas yang bernilai, dan tiada tukar gantinya untuk ditunjukkan kepada anak cucu nanti. Jadi Ia masih boleh diselamatkan.

Tips Membaikpulih Kertas Terkena Banjir.

Ini adalah cara yang paling senang dan simple. Sebab hanya melibatkan kertas sehelai sahaja. Jadi kerjanya tidak rumit berbanding kertas yang sudah dijilid menjadi buku.

1. Ambil kertas yang terkena air tadi dengan cermat, agar ia tidak koyak.

Jika ada selut yang melekat pada kertas itu, cuci dengan air, buat dengan lembut agar kertas tidak hancur.

2. Kertas yang sudah dibasuh tadi, kita tekapkan dengan kertas putih seperti kertas A4 atau A3, kertas tisu yang pun boleh tapi nak kena ada banyak.

Tujuan dia adalah untuk menyerap air daripada dokumen penting kita tadi. Namum selalunya pakar akan menggunakan 'blotting paper', kertas khas yang menyerap air.

3. Kemudian gosok kertas tadi menggunakan sterika. Gosok sehingga kertas kita itu kering. Pastikan kertas yang digosok tadi telah dilapis dengna sehelai kertas yang lain.

4. Selain mengunakan sterika, kita juga boleh biarkan kertas itu kering dengan sendiri atau dipasang kipas angin.

Tapi ingat jangan jemur dibawah terik matahari kerana akan merosakkan kertas itu pula.


Semoga tips yang tak seberapa ini dapat membantu mangsa banjir yang mahu menyelamatkan apa sahaja dokumen yang penting.

39 Komen untuk "Tip Jika Dokumen Kertas Terkena Banjir"

avatar

Sudah pasti bakal repot jika arsip kertas kena air, karena itu sebaiknya dijaga dari awal agar jangan sampai terkena air. Kalo ada bencana banjir, loss akan segera tiba

avatar

Jika arsip bisnis yang kena air, hmmm sungguh akan ada banyak kerugian yang diperoleh

avatar

Betul sangat tu. Kaedah sama digunakan untuk pulihara dokumen mengikut arkib negara...

avatar

Wah, aset bisa jadi hilang tuh kalo kena banjir

avatar

Musibah memang tidak ada yang dapat memprediksi. Kita hanya bisa berusaha untuk menghindari dan menyelamatkan asset. Tips ini sangat bermanfaat

avatar

Great posting. Thanks for this post

avatar

Awesome article. Paper archive is one of the most vurnerable archive. What best we should do is making it to multimedia format. It will saver

avatar

Seharusnya buku-buku disimpan dalam lemari kaca kedap air. pasti akan aman

avatar

Yang lebih menyesakkan dada adalah ketika arsip yang kena banjir adalah akrya-karya kita atau arsip pekerjaan kita yang sedang dikerjakan saat sekarang. Ruginya sangat banyak sekali.

avatar

Great posting. this is very useful and educated idea. Thanks for share

avatar

Panduan yang bagus. Sebaiknya jika dikawasan yg berisiko banjir, dokumen mestilah disiap sedia dalam bekas kalis air dan mudah dicapai utk dibawa.

avatar

memang susah hati kalau dokumen penting itu sudah rosak..proses pemulihan perlu dilakukan berhati-hati

avatar

hmmm....betul. setuju utk tak jemur dokumen bawah matahari.
kalau jemur mmg pudar semuanya....

jenuh aihhh!

avatar

biasanya boleh diselamatkan kalau kena air, kecuali kalau ada cop, biasanya bekas cop tu akan hilang.. kalau dokumen tu di print guna laser printer, tulisan akan lebih tahan.

anyway entri yang sangat berguna dan boleh melegakan ramai orang

avatar

teringat masa kekecik dulu bila kertas ke duit ke basa, nanti letak atas tilam, biar sehari ke satu malam, esok kering lah hahaha

avatar

benda nk jadi kadang tak dijangka, ari ni elok dah simpan, tetibe esoknya ada hal, terpaksa keluarkan, tak sempat nak masukkan balik, dah menggelabah nak selamatkan orang tersayang dulu. bak kata orang "benda kalau nak jadi" huhuhu

avatar

lebih bagus jika disimpan di dalam bot hahahaha

avatar

teringat cerita titanic lak bila tengok komen ni hehehehe

avatar

Terima kasih kongsikan..tak terfikir pulak nak buat macam ni..hehe

avatar

Tips yg sgt berguna ni.. bukan shj kpd mangsa banjir tapi kpd penunggang motor yg selalu menempuh hujan.. ada kala brg2 dlm beg pun habis basah...

avatar

kalau tak banjir pun ,mungkin direndam oleh anak kecil..heheh..kena tahu tips nih..heheheh

avatar

tq BL for the tips. zaman sekolah dlu centu la klau kertas or buku skolah basah. heheh iron kasi kering

avatar

wah tips yang bermanfaat ni mas, terima kasih banyak dan salam kenal ya :D

avatar

tips yang sangat berguna ketika ini
terima kasih banyak

avatar

oh.. baru tahu tak boleh jemur bawah cahaya matahari.

info yang sangat baik.

:: anmashealthcare.blogspot.com ::

avatar

memang mencabar jika ada banjir..banyak barang akan musnah

avatar

semoga dokumen2 mereka yang kena banjir ni dpt diselamatkan. lebih-lebih lagi dokumen yang penting...

Recent Post by MananQayyim : Jangan Tertipu Dengan Majikan Anda.

avatar

tips yang sangat bagus. lagi-lagi untuk rujukan mangsa banjir baru-baru ini.

avatar

Dulu kalau kertas kena air lumpur terus sidai kat ampaian..sekali keras kedung..hahaha..masa tu tak tau tips lagi :-P

avatar

Salam BL,

Perkongsian yang menarik. Tak pernah tahu pun ada teknik begini. Cumanya, kalau banjir dah teruk macam di Kelantan, sampai berminggu-minggu, nak lakukan teknik di atas pun mungkin sukar.

avatar

tips yg sgt mmbantu.....

avatar

kalau kertas dokumen tebal bole rasanya ikut tips diatas...masalahnya jika kertas tu nipis...dah confirm2 bila basuh hancur lunyai kertas tu..hehehe

avatar

kreatif BL ni menyumbang tips utk kertas yg juga jadi mangsa banjir..

avatar

Bagus tips ni BL.. Sekurang-kurangnya mana-mana dokumen penting yang masih beoleh diselamatkan, kene ada cara juga untuk selamatkan.. Moga bermanfaat kepada mereka-mereka yang diuji dengan banjir. Memang tips-tips gini sangat penting bagi mereka skrg..

avatar

Masa kecik2 kalau bku basah ke apa terus sidai atau jemur bawah sinaran matahari. terus buku jadi keras..hihi

avatar

Jenuh juga nak buat gini tapi sangat berbaloi kalau dapat selamatkan dokumen berharga.

avatar

jarang orang share tips ni, pertama kali tahu pasal ni..

avatar

info yang bagus. membantu mereka yang dilanda musibah baru-baru ni

avatar

Saya biasa buat guna plastik untuk elakkan melekat kemudian keringkan guna kipas.

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.