Create Blogger AMP HTML template install & download Accelerated Mobile Pages themes for Blogspot platform.

Malaysia Best Blog 2015

Ini adalah senarai Malaysia best blog 2015, yang sesuai untuk dibaca kerana bagi aku isi kandungan blognya yang berkualiti dan bermanfaat. Blog ini juga aku anggap boleh dijadikan sumber inspirasi kepada blogger baru.

Namum senarai best blog ini hanyalah berdasarkan pendapat aku secara peribadi, yang aku rasa seronok untuk baca dan menambah ilmu pengetahuan. Jadi apa salahnya aku kongsikan blog-blog yang menjadi kegemaran aku.

Dalam pada itu, jika nak lihat best blogger Malaysia beraksi boleh saksikan di Contest Cari Duit Raya 2016 yang mempertaruhkan keyword 'RF3 World Firmax Malaysia'.

Walaupun ini adalah blog kegemaran aku, tetapi tidaklah aku senaraikan blog-blog ini secara sembrono. Ada kriteria yang perlu ada blog tersebut yang menarik minat aku untuk menjadi pembaca setia.

Malaysia Best Blog 2015

Kriteria Malaysia Best Blog 2015

Aku berpendapat blog yang bagus bukan sahaja dari segi populariti tetapi ia juga perlu ada kualiti. Ada beberapa perkara yang 'istimewa' blog tersebut dimata aku adalah berdasarkan kriteria seperti berikut:

a) Content is king - Ya, isi kandungan blog adalah raja. Kerana blog adalah medium penulisan. Aku suka dengan blog yang ada gaya penulisan yang bermutu, bermanfaat serta penuh info-info yang berguna.

b) Kerap update - Blog yang bagus bagi aku adalah yang sentiasa ada entri terbaru. Walaupun aku tahu adakalanya kita tak dapat update entri setiap hari. Kalau boleh janganlah biar terlalu lama tak update blog itu sehingga bersawang. Kesian dekat pembaca setia ternanti-nati entri baru.

c) Mesra pembaca - Bab ini juga penting, sebab kita buat blog, menulis untuk orang baca, jika blog kita menyusahkan pembaca apa guna kita buat blog? Pada pendapat aku blog mesra pembaca adalah blog yang loading laju, mudah digelintar entri lama dan pembaca dapat baca entri dengan jelas.

Senarai  Malaysia Best Blog 2015.

Seperti yang dijanjikan aku akan kongsikan senarai blog kegemaran aku, serta yang aku boleh anggap semua blog ini sebagai "Malaysia Best Blog 2015".

1. Kujie2.com - Antara blogger wanita yang aku kagumi, dekat blog beliau ada banyak info-info yang sangat berguna. Blog akak ini juga ada gaya penulisan yang aku suka baca. Sebab aku mudah faham apa yang dia tulis. Info pasal kucing pun banyak di blog beliau ini.

2. Hasrulhassan.com - Aku dah anggap bro Hasrul Hassan sebagai sifu aku - walaupun secara tak formal. Sebenarnya aku banyak membaca panduan blogging di blog beliau. Banyak tips yang dia tulis aku praktikkan, malah aku juga sering bertanya kepada beliau secara terus melalui facebook tentang tips blogging. Beliau juga ada teknik SEO yang bagus.

3. Denaihati.com - Blog yang terkenal ini tak perlu aku perkenalkan lagi, blog nombor 1 Malaysia. Aku suka baca kisah pengembaraan Denaihati ke tempat-tempat menarik. Yang paling aku tertarik adalah dalam entri blog DH pasal Dome of Rock.

4. Ahmadfaizal.com - Cendol, itu sudah cukup untuk orang teringatkan blog ini. Salah seorang blogger yang begitu cemerlang dalam Affiliate. Malah beliau juga pengarang ebook "Kitab Teknik SEO Merah Jambu". Dan banyak juga tips yang sering beliau kongsikan di blog beliau.

5. Hidupringkas.com - Aku suka blog ini sebab ada banyak info pasal dunia perniagaan. Aku suka baca penulisan blog ini yang selalu memberikan motivasi untuk berjaya di dalam perniagaan. Orang baru yang nak mula berniaga sesuai baca blog ini.

6. Eizil.com - Satu lagi blog hebat, dekat blog ini juga aku banyak pelajari tips blogging. Malah blog aku pernah di review oleh bro Eizil sendiri, satu perhargaan buat blog aku sebenarnya. Lagipun Eizil juga salah seorang blogger otai, ada banyak pengalaman mengenai blog. Jadi kepada blogger baru bolehlah pergi korek ilmu dari blog ini

7. Sabreehussin.com - Blog ini banyak berkongsi pasal buat duit. Macam-macam jalan yang tuan punya blog ini lakukan untuk menjana pendapatan. Blog ini memang sesuai dijadikan bahan bacaan bermanfaat juga.

8. Permatacintaku.com - Blog ini antara blog yang baru aku kenali, blog ini bertemakan kesihatan. Ada banyak tips pasal kesihatan di blog ini. Info yang disampaikan pun mudah difahami serta amat berguna kepada para pembaca.

9. Mohdfairiz.com - Satu lagi blog yang hebat dalam dunia Affiliate. Beliau uga sudah hasilkan ebook sendiri yang berjudul "Rahsia Klikjer". Blog ini juga suka berkongsi pasal buat duit, dan antara top Affiliate untuk tahun 2014

10. Abangensem.com - Blogger yang paling ensem, banyak menulis pasal hartanah. Banyak tips pasal hartanah beliau tulis di blognya. Disebabkan selalu baca blog beliau jugalah, aku telah termotivasi untuk membeli rumah sendiri.

11. Ohduit.com - Antara blogger yang suka berkongsi panduan blogging, blog ini sudah beroperasi sejak 2009 lagi, dan sudah semestinya banyak pengalaman beliau dalam dunia blogging yang boleh dijadikan panduan oleh blogger baru.


Susunan aku ini bukanlah ikut ranking, tapi ikut suka hati aku yang susun macam ini. Kesemua blog ini ada keunikkan dan kualiti tersendiri, berdasarkan pengamatan aku disepanjang tahun 2014.

Kalau ada yang pernah baca dalam entri aku sebelum ini Blogger Yang Dikagumi, beberapa blog ini pernah tersenarai. Harapan aku kepada semua blogger ini, agar akan terus menulis dan berikan kami info yang berguna untuk semua pembaca.


Baca juga :

Jom DISQUS... expand_more

Komen dengan Google+ expand_more

Komen dengan Facebook expand_more

mail