blogger lelaki logo

Cara Pasang Whatsapp Share Button di Blog

68 Komen
Pernah tak blogger semua terfikir untuk pasang 'Whatsapp Share Button' di blog anda. Supaya pembaca blog anda lebih senang untuk kongsikan entri blog ke aplikasi Whatsapp di smartphone.

Cara Pasang Whatsapp Share Button di Blog

Hari ini kita semua tahu, zaman ledakan smartphone. Hampir setiap waktu manusia berkepit dengan smartphone. Dan salah satu antara aplikasi yang popular digunakan oleh rakyat Malaysia untuk berhubung adalah Whatsapp.

Apatah lagi, banyak juga cerita hangat kini menjadi viral bermulanya daripada Group Whatsapp. Dari situ kita tahu bahawa penggunaan whatsapp sebagai penyebaran maklumat tidak kurang hebatnya berbanding media sosial yang lain.

Jadi aku rasanya disitu ada sedikit ruangan untuk blogger gunapakai aplikasi ini untuk men'viral'kan entri melalui whatspp juga.

Cara Pasang Whatsapp Share Button di Blog

1. Mula-mula, pergi ke Template>Edit HTML
2. Backup template blog anda terlebih dahulu.
3. Tekan Ctrl+F dan taip code ini "</body>".
4. Selepas itu copy code dibawah ini, dan paste diatasnya
<script type="text/javascript">if(typeof wabtn4fg==="undefined"){wabtn4fg=1;h=document.head||document.getElementsByTagName("head")[0],s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://techwar24.googlecode.com/svn/whatsapp-button.js";h.appendChild(s);}</script>
5. Selepas itu anda boleh pilih salah satu daripada code whatsapp share button di bawah ini mengikut kesesuaian blog anda.

a) Small
Cara Pasang Whatsapp Share Button

<a class='wa_btn wa_btn_s' expr:data-href='data:post.url' expr:data-text='data:post.title' href='whatsapp://send' style='display:none'>Share</a>

b) Medium
Cara Pasang Whatsapp Share Button

<a class='wa_btn wa_btn_m' expr:data-href='data:post.url' expr:data-text='data:post.title' href='whatsapp://send' style='display:none'>Share</a>

c) Large
Cara Pasang Whatsapp Share Button

<a class='wa_btn wa_btn_l' expr:data-href='data:post.url' expr:data-text='data:post.title' href='whatsapp://send' style='display:none'>Share</a>

6. Tekan Ctrl+F dan taip code ini "<data:post.body/>".

7. Kemudian code yang anda copy diatas tadi, anda boleh pilih samaada untuk paste atas atau dibawah code "<data:post.body/>".

Anda boleh letak button ini di bahagian atas post atau di bahagian bawah post, ikut selera masing-masing.



Di blog aku, button ini masih dalam tempoh percubaan, kita nak tengok sejauh mana ia berfungsi dan memberi impak kepada blog ini. Lagipun dalam statistik yang dikeluarkan oleh Statista.com, pengguna whatsapp di Malaysia cukup tinggi pada tahun lalu.

Cara Pasang Whatsapp Share Button

Semoga dengan sedikit perkongsian yang tak seberapa ini akan membantu anda jadikan blog anda lebih bagus dan lebih mesra pembaca. Nak tengok hasilnya? Boleh buka di smartphone anda.

Kepada blogger yang guna Wordpress aku cadangkan terus pergi ke laman Whatsapp-sharing.com. Sebab sana ada file javascript yang boleh anda hostingkan sendiri.

Tutorial ini aku khaskan untuk blogger blogspot yang tak ada hosting sendiri.

Sumber :
Whatsapp-sharing.com
Hiteshkatara.com

68 Komen untuk "Cara Pasang Whatsapp Share Button di Blog"

avatar

Wah..terbaikla.. dah bole share trus ke whatsapp pula. Pertama kali dengar hari ni.. terima kasih berkongsi..

avatar

wah hebatlah wassup pun bleh letak dah sekarang ni..makin canggih.

avatar

bagus jugak ni.. tak payah copy entry.. tekan je butang share

avatar

Canggih lahh skranggg!

avatar

nanti saya nak cuba pasang la.sebelum ni ada letak button like,share tweet tu tapi tak keluar pun..kalau buka kat enpon ada je keluar.tak tahu apa yang tak kena...

avatar

Menarik ni pasang Whatsapp kt blog.. Tenkiu tenkiu BL share cara-cara pasang ni..Memang lagi mudah la nk buat, dh ada step ni..^_^

avatar

WhatsApp share? It's something new and will be trend ini 2015. Great!

avatar

Macam boleh try je ni...
Tq bro...

avatar

baru tahu pasal nih. boleh lah cuba nanti. ^___^ thanks untuk info ini.

avatar

boleh la cuba..senang je ni nak buat

avatar

yup dunia dah semakin canggih

avatar

yang ni fungsi dia akan share dekat whatsapp tajuk dan link ke entri kita..kita boleh send kepada sesiapa sahaja melalu whatsapp

avatar

hehehe..memang canggih

avatar

mungkin salah letak kot..kena try n error dulu

avatar

cuba la dulu buat step dia tersangat mudah

avatar

hu3..dipersilakan untuk mencuba

avatar

hu3..mana tahu lepas nie entri fyne viral pula dekat whastapp kan

avatar

satu ilmu yang baru yg dapat digunakan utk blog....dapat membantu utk menghebahkan entri melalui WhatsApp

avatar

Menarik ni ;) boleh la cuba..thanks 4 sharing :)

avatar

Assalammualaikum.. BL,

wah.. boleh cuba lah nanti..

mselim3

avatar

terbaik ni bro...nak cuba laaa..

avatar

Waaaaaah! Bagus gak ni...tq bro!

avatar

Bagusnya..kt whatsapp pn blh share blog..kena try ni..tq sbb sharing

avatar

lepas ni semua orang beralih ke whatsap pulak sbb mudah - kedaionlinemy.com

avatar

menarik sebab dijangka juga wassup ni akan jadi fenomena baru utk dunia blogging:)

avatar

assalam. baguslah ada butang kongsi di whatsapp, tapi lebih bagus kalau dikongsi melalui hp.

avatar

yup bro butang ini hanya berfungsi di smartphone sahaja

avatar

sejak kebelakangan ini juga ledakan zaman whastapp..kita tak tahu ada berapa ribu group whatsapp yg telah dibuat

avatar

Sangat menarik tapi tak boleh guna pula di blog SP..

avatar

Wah-wah..menarik ni..cepat betul teknologi berkembang..terima kasih..leh cuba gak ni..haha

avatar

Woww.. menarik ni BL.. mmg sempoi & sgt2 berguna. Nanti ada waktu nak pasang juga.. rujuk dari blog BL ni eh. Thanks sharing BL.. :)

avatar

wah.. whatsapp pun boleh sekarang.. nice sharing :D


:: anmashealthcare.blogspot.com ::

avatar

Wah! Hebatnye... boleh cuba pula lepas ni.. Thanks sharing..

avatar

ooo hanya berfungsi di smartphone sahaja ye? Patutlaa bila tengok guna laptop, xnampak..ok2 nak buat lg skali..hihi

avatar

tak pernah terfikir pun sblm ni.. nak cuba juga lah letak whatsapp button ni dekat blog..

avatar

nice sharing. memang ingat nak bubuh function ni tapi tak sempat lagi nak masukan dalam blog

jom baca: http://mohdrasul.com/lifestyle/10-butik-online-muslimah-popular-di-malaysia/

avatar

Sangat menarik la..boleh cuba juga ni..kena masuk dalam to-do-list ni

avatar

Media sosial semakin canggih dan perlu bertindak agar tidak ketinggalan...

avatar

ok, aku kena carik untuk wordpress gak la klu camni... aku baru tau yang malaysia agak tinggi dalam penggunaa whatsapp.. tapi yela... orang2 tua pon guna whatsapp ngan anak cucu zaman ni hehehe

avatar

buat la cul... nnt aku tiru hehehe

avatar

Ooo... macam tu... bagus nih... memang aku kena carik gak untuk wordpress secepat mungkin nih...

avatar

cantik dah ni.. senang tambah pelawat.. tapi ada coding tersembunyi dalam javascript.. nak kena pecah code dlu baru cube hehe :P

avatar

sebenarnya code itu bro boleh dapatkan dekat whatsapp-sharing.com....yang saya masukkan coding nie sebab saya tak ada hosting sendiri jadi kena tumpang hosting orang lain...saya tengah cuba nak host kan js tu dekat google drive tapi masih berlum berjaya...

avatar

kalau untuk blogger wordpress aku cadangkan pergi terus ke laman whatsapp-sharing.com tue...sebab asal coding nie daripada laman tu..cuma hiteshkatara.com telah uabh sedikit coding dia...dan satu lagi nak lagi cun bro boleh hosting sendiri file .js dia tu

avatar

nak testttt tapii xreti main coding hihihihii

avatar

tak tahu pula whatsapp pun ada button share juga. btw thanks kongsi. memang berguna.:)

avatar

Artikel dari wang cyber baru-baru ni pun ada beritahu era fb akan jatuh sebab lepas ni permesejan di smartphone akan meningkat naik. Itu antara sebab Mark Zukerberg sanggup beli Wassap USD 19B.

Lepas ni mesti akan keluar ebook Panduan Pemasaran di Whatsapp :)

avatar

Whatsapp pun dah boleh masukkan dalam blog??meriah la nanti ;-)

avatar

dah ikut panduan, tapi tak menjadilah pulak...?

avatar

bro buat dkt blog mana tu...kalau bro ada hosting sendiri bro boleh cuba tutorial dekat laman whatsapp-sharing.com tu

avatar

bro saya sudah ubah tutorial..mungkin ini lebih senang dan menjadi

avatar

Wow ... idea terbaik ni. terima kasih sebab kongsi.

avatar

ohh..patut senang diorang nak share-share ni rupanya..

avatar

terima kasih follow kak nowa

tweima kasih juga kongsikan kod ni
bagus utk mereka yang ada bisness..
good sharing bos

avatar

Tak pernah terfikir pulak nak pasang button ni :D

avatar

waduhh,,,dah canggih sekarang...whatsapp pun boleh pasang kat blog dah

cara mencegah sakit sendi

avatar

Wah dah ada butang ni..boleh try..terima kasih admin budiman..

avatar

Saya minat butang ni dah lama cari..tenkiu tuan admin..

avatar

Info bagus nih. Terima kasih

avatar

Kalau dalam wp..hanya guna plug in share this..ada setting yang boleh paparkan whatapp punya share button

avatar

BL yang wechat ada tak?sy skrg ramai kumpul pmbaca setia di wechat je hehe kalau ada buat entry ya BL

avatar

Dah siap pasang. Berjaya . Bertambah lagi lah button share...hihihi

avatar

Dah try tak berjaya...tak tahu di mana silapnya?

avatar

bro dah tengok dekat telefon ke..sebab cara yang nie kita takkan dapa tengok button tu dalam desktop view..cuma unutk mobile view je

This comment has been removed by the author. - Delete
avatar

Dah pasang kat bloge, memang mudah ja..

avatar

salam, terima kasih :D

avatar

Salam
Saya tak pernah komen. Try nak komen.
:)

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.