blogger lelaki logo

Senarai Top Ranking IPTA/ IPTS Terbaik 2014

14 Komen
Senarai Top Ranking IPTA/ IPTS Terbaik 2014 yang dikeluarkan oleh Agensi Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualification Agency, MQA) melalui Sistem Penarafan Disiplin Pengajian (Diciplined-Based Rating System, D-SETARA) ke atas universiti dan kolej universiti di Malaysia.

Senarai Top Ranking IPTA/ IPTS Terbaik 2014

Dalam perlaksanaa D-SETARA untuk kali pertama ini, fokus diberikan terhadap kualiti pengajaran dan pembelajaran program di peringkat Ijazah Sarjana Muda bagi 4 disiplin pengajian berikut.
  1. Perubatan, Pergigian dan Farmasi
  2. Sains Kesihatan
  3. Kejuruteraan
  4. Pelancongan dan Hospitaliti
Namum data pada tahun 2011 digunakan untuk D-SETARA kali pertama ini. Satu jawatankuasa D-SETARA telah ditubuhkan, yang dianggotai oleh pakar akademik daripada IPTA dan IPTS. Jawatankuasa ini dipengerusikan oleh YBhg. Profesor Muhamad Jantan, Pengarah Bahagian Pembangunan Institusi, Universiti Sains Malaysia.

Penarafan D-SETARA dibahagikan kepada 6 tahap (Tier), iaitu dengan indikator Tier 6 sebagai tahap paling tinggi (Terbilang) dan Tier 1 sebagai yang terendah (Lemah).

Senarai Top Ranking IPTA/ IPTS Terbaik 2014


Berikut adalah senarai penuh D-SETARA yang telah dikeluarkan, mungkin akan menjadi panduan berguna buat pelajar-pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda.

1. Perubatan, Pergigian dan Farmasi

NAMA INSTITUSI
TIER
AIMST University
4
Cyberjaya University College Of Medical Sciences
4
International Medical University
4
Monash University Sunway Campus
4
UCSI University
3
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
4
Universiti Kebangsaan Malaysia
4
Universiti Malaya
5
Universiti Malaysia Sabah
4
Universiti Malaysia Sarawak
4
Universiti Putra Malaysia
4
Universiti Sains Islam Malaysia
3
Universiti Sains Malaysia
4
Universiti Teknologi Mara
4

2. Sains Kesihatan

NAMA INSTITUSI
TIER
International Medical University
5
Management & Science University
5
Open University Malaysia
3
Twintech International University College Of Technology
4
UCSI University
4
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
5
Universiti Kebangsaan Malaysia
4
Universiti Malaya
5
Universiti Malaysia Sarawak
3
Universiti Putra Malaysia
4
Universiti Sains Malaysia
5
Universiti Teknologi Mara
4
Universiti Tunku Abdul Rahman
4
International Medical University
5

3. Kejuruteraan

NAMA INSTITUSI
TIER
Curtin University Of Technology Sarawak Campus
(Kini Dikenali Sebagai Curtin University, Sarawak Malaysia)
5
Kuala Lumpur Infrastructure University College
(Kini Dikenali Sebagai Infrastructure University Kuala Lumpur)
4
Monash University Sunway Campus
5
Multimedia University
5
Swinburne University Of Technology Sarawak Campus
4
The University Of Nottingham Malaysia Campus
4
UCSI University
4
Universiti Industri Selangor
4
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
4
Universiti Kebangsaan Malaysia
4
Universiti Malaya
4
Universiti Malaysia Pahang
4
Universiti Malaysia Perlis
5
Universiti Malaysia Sabah
4
Universiti Malaysia Sarawak
4
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
3
Universiti Putra Malaysia
5
Universiti Sains Malaysia
5
Universiti Teknikal Malaysia Melaka
4
Universiti Teknologi Malaysia
5
Universiti Teknologi Mara
5
Universiti Teknologi Petronas
5
Universiti Tenaga Nasional
5
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
4
Universiti Tunku Abdul Rahman
5

4. Pelancongan dan Hospitaliti

NAMA INSTITUSI
TIER
Management & Science University
5
Sunway University
5
Taylor's University
6
Universiti Malaysia Sabah
3
Universiti Teknologi Mara
5
Universiti Utara Malaysia
4

Untuk perhatian, susunan nama-nama unversiti atau kolej adalah mengikut abjad, bukan ikut ranking. Untuk maklumat, anda boleh melayari laman web http://www.mqa.gov.my/

14 Komen untuk "Senarai Top Ranking IPTA/ IPTS Terbaik 2014"

avatar

rangking universiti swasta kadang2 lebih baik dari rangking universiti tempatan sebab ada kerjasama dengan universiti luar negara.

avatar

dapat tier 5 memang cukup baik juga...semoga iannya bermanfaat kepada para pelajar

avatar

wow hebat universiti malaya

avatar

paling kurang pun 3.. nasib bek xda yg nampak 1 jak.. hehe.. kejam tu kalo kena letak 1.. haha..

avatar

wah ramai juga yang masuk top rank

avatar

UM dihatiku. Terima kasih atas perkongsian ini..

avatar

bagus ni buat rujukan adik2 kita yang akan mohon u nanti

avatar

IPTS kebiasaannya lebih baik tetapi IPTA slalu diutamakan klu nak kerja kerajaan kan.. Apa pun, semoga Malaysia terus subur dgn ilmu.... aamiin.

avatar

Sayang Universiti Teknologi Malaysia dan Universiti Kebangsaan Malaysia. Banyak jasanya pada diriku :-)

Idea Best + Mudah Untuk Surprise Kan Pasangan

avatar

nice info untuk mereka yg sedang mencari IPTA atau IPTS untuk sambung stadi

avatar

Senarai ni..langsung tak pernah jejakkan kaki..haha

avatar

untuk yang minat IT xde?

avatar

Mengikut MOE, "Melahirkan modal insan yang berkualiti adalah prasyarat yang utama untuk memastikan kelangsungan pembangunan negara. Tugas dan tanggungjawab ini dipikul bersama oleh institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS) di negara ini. "

IPTS Malaysia
Senarai Hospital Di Malaysia

avatar

Mengikut MOE, "Melahirkan modal insan yang berkualiti adalah prasyarat yang utama untuk memastikan kelangsungan pembangunan negara. Tugas dan tanggungjawab ini dipikul bersama oleh institusi pendidikan tinggi swasta (IPTS) di negara ini. "

IPTS Malaysia
Senarai Hospital Di Malaysia

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.