blogger lelaki logo

Kenapa Tak Boleh Sentuh Anjing Dengan Sengaja

23 Komen
Kenapa kita tak boleh atau tak digalakkan untuk sentuh anjing dengan sengaja? seperti saja-saja gatal tangan nak sentuh anjing itu.

Kenapa Tak Boleh Sentuh Anjing
Tengok, monyet pun marah ko sentuh anjing.

Tetapi bukan bermakna kita benci kepada anjing, tak, anjing pun binatang ciptaan tuhan, dan kita patut melayan ia selayaknya.

Aku nak sembang panjang pasal anjing ini pun aku bukannya pakar anjing. Apatah lagi aku nak jadi ustaz, nak jatuhkan hukum hakam ke atas orang lain.

Dan aku pun bukannya nak buat event "I don't want to touch a dog". Aku nak marah-marah pun tak guna.

Benda yang sudah berlalu, kita biarkan ia menjadi pengajaran.

Isu sebegini adalah isu yang sensitif didalam masyarakat kita, malah juga sangat dititikberatkan di dalam ajaran agama kita. Jadi isu ini tidaklah boleh disentuh dengan sewenangnya.

Kenapa Tak Boleh Sentuh Anjing Dengan Sengaja?


Sebenarnya aku taka nak jawab soalan ini, tapi aku serahkan kepada yang pakar untuk menjawab. Cubalah anda telitikan video ini, mungkin ia akan menjawab persoalan kenapa kita tak boleh sentuh anjing dengan sengaja.


Setelah aku sendiri saksikan video ini, bertapa aku yakin memang ada sebabnya, mengapa anjing dikategorikan sebagai najis yang berat, dan wajib samak.

Setiap perkara yang kita disuruh sebenarnya ada hikmahnya. Ada tujuannya, yang tak lain adalah untuk kebaikkan diri kita juga. Tak guna kita nak melawan dan menpersendakan hukum hakam yang telah ditetapkan.

23 Komen untuk "Kenapa Tak Boleh Sentuh Anjing Dengan Sengaja"

avatar

Hukum yang sudah jelas jangan la dipertikaikan lagi, jangan tunjukkan kejahilan tu..berdosa kan..

avatar

yg buat saya terkilan adalah penganjurnya beragama Islam ... berani sungguh dia menongkah arus .

avatar

video tu mengerikan.."dogs sniff each other's butts, they lick themselves and if you let the dog lick you, or stroke infected fur, YOU can become INFECTED!". Huh, minta dijauhkan laa dari anjing dan perkara2 yang haram.

avatar

Kalau dah nabi tak buat kit atak payah la gatal-gatal tangan nak buat. Nabi larang tu mesti la ada sebab dan hikmahnya.

avatar

hye, thanks for the sharing. Kalau free2 tu jemput singgah ye blog sy. Blog sy biasa2 je, almaklumlah newbie lg. follow tau.. THANKS :)

HakimZaini.com

avatar

dah terang lagi bersuluh kan?

avatar

Kan.. setuju sangat. Banyak lagi binatan lain boleh pegang. Ni semua fitnah air zaman. Moga kita dilindungiNya

avatar

benda dah jelas, jangan pura-pura jahil.

tak faham betul orang kita nih.

avatar

Kalau dah namanya HARAM, tak perlu nak dipertikaikan kenapa Allah larang kan?

avatar

jangan sentuh masih banyak benda boleh sentuh..ini juga yang suka eih..pelik.

avatar

Tengok saja sudah Jijik,lebih lagi mendalami apa yang ada terkandung didalamnya.

avatar

panas betul isu "anjing" nie.. :D tapi bila ALlah izinkan ianya berlaku (read =event IWTTAD), banyak sebenarnya hikmah n pengajaran utk kita semua. :)

avatar

Kesimpulannya, don't touch dog.. Hehe..
Rosmiza Ali Official Blog™

avatar

ermmm macam2 la sekarang...
siap ada contest lagi tue..

avatar

Kenapalah pergi buat juga apa yang dah memang menjadi larangan kan.

avatar

Semoga mereka yg terlibat tu sedarlah hendaknya... aamiin.

avatar

ada sebab anjing tak boleh disentuh sesuka hati dan khinzir haram dimakan..semuanya adalah peraturan dari Allah SWT

avatar

yup benda yang dilarang dalam agama semuanya adalah untuk kebaikkan kita juga

avatar

penjelasan yg cukup bagus.

avatar

Kat Malaysia dh macam ikut trend... Semuanya nak di bolehkan. Pengisian macam ok tapi cara tak betul. Kesannya pada generasi akan datang. Semoga Allah jauhkan kita dari fitnah dajjal...

avatar

Entah la..macam mana lah diorang ni berfikir yer..

avatar

Setiap yang dilarang atau disuruh Allah ada sebabnya. Dia lebih mengetahui.

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.