blogger lelaki logo

Hikayat SEO 200%

16 Komen
Apabila sebut pasal SEO ada blogger baru rasa takut, katanya susah, payah, sukar dan malas.

Ada yang mengeluh tak reti SEO tapi nak trafik masuk ke blog.

Ada pula yang cakap tak perlu menulis mesra SEO yang penting adalah mesra pembaca.

Itu aku setuju, sebab kita menulis untuk orang baca, bukan untuk robot.

hikayat seo 200%

Pada pendapat aku pula, memang kita menulis enti yang mesra pembaca, cuma kita optimumkan entri kita untuk diindex oleh enjin carian. Biar entri yang kita tulis ada orang cari dan baca. Kalau kita tulis entri dan tak ada orang baca, adakah itu mesra pembaca?

Jika blog kita sudah kenali ramai, popular tak mengapa, tak perlu SEO pun blog kita akan ada orang cari.
Tujuan orang menulis dan masukkan teknik SEO pada blog ada bemacam tujuan.

Kita bukan saja-saja nak 'SEO'kan entri blog. Tujuan SEO adalah salah satu cabang cara untuk promsi blog. Apabila entri kita itu beradap di muka depan, kebarangkalian untuk orang klik dan baca itu tinggi. Itulah faktor utama orang guna teknik SEO.

Tujuan promosi pula ada bermacam-macam.


  • Ada orang nak menjual barang.
  • Ada orang nak cari trafik tinggi masuk ke blog. 
  • Ada orang mahu menang contest SEO.
  • Ada orang ingin menyampai maklumat.


Akhir sekali tujuan SEO adalah supaya entri blog kita sampai kepada sasaran kita. Kita sasarkan entri kita melalui keyword yang di optimumkan dalam entri tadi.

16 Komen untuk "Hikayat SEO 200%"

avatar

Sesungguhnya aku masih lagi ketinggalan jauh dalam bab SEO ini.

avatar

Betul ke SEO tu Search Engine Optimization. Nak belajar juga ni. Dapat tarfik tinggi, bolehlah dpt CPUV dll.

avatar

bab SEO nie banyak yang kena tahu dan faham......

avatar

Saya pun tak tahu seo. Bagus untuk blog yea.

avatar

banyak ilmu nak kena belajar untuk berjaya
belajar dan terus belajar

avatar

cerita yang menarik...pancing minat membaca..

avatar

Rasanya ramai yang tahu ilmu SEO zaman ni. Cuma nak mengimplemtasikan bukan mudah. Antaranya content utk on-page SEO perlu lah berkualti dan disukai oleh enjin carian, manakala dimana hendak letaknya backlink yg sesuai pun perlukan kemahiran dan tempat yg sesuai. Kawe rasa lah...

avatar

kurang sikit ilmu SEO ni..huhu..kena belajar lagi ni..tq share story :)

Singgah blogwalking dari blog kak Mia :)

Happy weekend!

Jemput singgah
http://www.azhafizah.com/

avatar

hikayat apakah ini? haha

avatar

SEO ye ... time rajin ...

time malas...belasah je...hihi

avatar

SEO sama ada nak target keyword atau nak tarik golongan pembaca tertentu

avatar

dapat tambahan ilmu SEO dari perbincangan singkat diatas
trims

avatar

Jika sebuah blog peribadi, gunakan teknik SEO utk entri tertentu sahaja... Yg lain belasah ajer.

avatar

Hehe..saya memang tak timba habis lagi babSEO ni..susah dek pun..haha

avatar

Banyak nak kena belajar tu, ramai pakar SEO diMalaysia ni. Yang penting rajin bertanya..:)

This comment has been removed by the author. - Delete

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.