blogger lelaki logo

Foto Wajah Penggodam Mesin ATM

20 Komen
Foto wajah pengodam mesin ATM yang telah melesapkan hampir RM 2.5 juta di 4 buah bank telah disebarkan, semoga usaha mengesan dan menangkap penjenayah ini akan berjaya oleh pihak PDRM.

Otak memang bergeliga macam batu cincin, tapi perangai hancur menyusahkan orang. Dengar berita dorang guna Trojan Backdoor.Padpin serta kad sim untuk godam atau hack mesin ATM dan curi duit berguni-guni.

Trojan Horse ini sudah direka sejak 9 hb Mei 2014 lagi  menurut Symantec. Ia direka untuk menceroboh masuk ke sistem keselamatan komputer dan mesin ATM. Kiranya mereka ini lebih canggih daripada perompak mesin ATM guna jentolak.

Sudahlah merompak, lepas tu menyusahkan orang ramai pula yang mungkin ada kecemasan hendak keluarkan duit dari mesin ATM. Apa punya turrr, inilah apabila kebijaksanaan disalah guna.

Foto Wajah Pengodam Mesin ATM

Foto Wajah Pengodam Mesin ATM

Foto Wajah Pengodam Mesin ATM

Senarai ATM bank digodam


Bank: Affin Bank, Jalan USJ10/1J
Time: 5.30pm, September 27
Loss: RM265, 000

Bank: Affin Bank, Jalan Yong Shook Lin
Time: Undisclosed , September 27
Loss: RM303, 000

Bank: Al Rajhi Bank, Kota Damansara
Time: 12.46am, September 29
Loss: RM285,700

Bank: Al Rajhi Bank, Wisma Metro Kajang
Time: 12.46am, September 29
Loss: Yet to be determined

Bank: Al Rajhi Bank Kelana Jaya
Time: 12.46am, September 29
Loss: Yet to be determined

Bank: Al Rajhi Puchong
Time: 1.12am, September 29
Loss: Yet to be determined

Bank: Al Rajhi Bank, Section 9, Shah Alam
Time: 12.30pm, September 29
Loss: RM116,000

Bank: Al Rajhi Bank, Jalan Raja Bot, Klang
Time: Undisclosed , September 29
Loss: RM150,000

Bank: Bank Islam, Section 14
Time: Undisclosed , September 29
Loss: RM 395,850

Bank: Bank Islam, Jalan PJU 5/5
Time: Undisclosed , September 29
Loss: RM: 221,160

Aku rasa selepas ini kawalan keselamatan di semua mesin ATM akan diperketatkan, dan kemungkinan besar waktu operasi mesin ATM juga akan dipendekkan. Kiranya dah menjadi satu masalah buat kita jika ada waktu terdesak hendak guna duit. Angkara penggodam mesin ATM punya pasal, kita yang dapat susah.

20 Komen untuk "Foto Wajah Penggodam Mesin ATM"

avatar

pi negara org cuma nak rompak duit pas tu leh travel satu dunia ... perghhh . org m'sia cuma pandai bawa lari kotak atm machine jer .

avatar

Bagus juga sebenarnya... Sekurang-kurangnya kita tahu sistem pembankan kita nie masih lemah.

Itu pasal asik down memanjang he..23x

avatar

Kena install antivirus pulak kot dekat mesin ATM tu.

avatar

semoga pdrm berjaya menahan penjenayah terbabit....memang betul2 penjenayah ni... datang negara orang untuk merompak...

avatar

cadangan yang baik jugak ni....

avatar

memang ada kelemahan....tapi negara eropah lebih banyak lagi yang kena... berbanding negara kita...negara eropah lebih majuuu...

avatar

orang malaysia banyak yang baik2...kalau rompak curi pun sikit2 je... satu lagi...orang malaysia tak bukan pakar godam menggodam... orang iran lebih pakar...

avatar

Punca kenapa orang boleh godam ialah perisian yang tidak lagi disokong. Windows XP kan.

avatar

dasyat betul mereka ni....

avatar

bahaya2 dunia tak selamat..lepasni nak buat online transaction pun takut

avatar

ishhh dasyat betul.. tangkap dia

avatar

Sistem keselamatan dimalaysia ketinggalan beberapa tahun. bank terlalu tamak kejar untung..

avatar

banyak jugak tempat yang kena serang ni rupenye

avatar

pehh..memang rajin betul penggodam nih..

avatar

fuh... bergaya... hahahaha

avatar

Orang malaysia godam kat tempat lain hehe

avatar

Cadangan ditutup

avatar

owh yeke? mati2 ingatkan diorang pakai windows 2000... ketinggalan zaman dah aku ni...

avatar

Nampak muka macam comel aje..tapi tak sangka jadi lagu ni...

avatar

Wah canggih sistemnye dapat tembus 3 jenis bank..memang cara godam sebegini dah lama dikaji sedalam2nya kot...kalau tidak bagaiamanan dengan mudah lesap begitu sahaja....

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.