Bahaya Main Clash Of Clans?

Bahaya Main Clash Of Clans?

Clash Of Clans (COC) antara permainan terhangat di android sekarang. Dengar khabarnya bahaya main game ni, apa yang bahaya sangat Clash Of Clans ni? Boleh membawa maut ke?

Bahaya Main Clash Of Clans

Aku jawab ya, jika main COC sambil memandu kereta. Kalau main elok-elok tak ada yang bahayanya pun, yang penting jangan sampai asyik sangat sampai lupa tanggujawab.

Itu bukan masalah game, itu masalah sikap kita yang terlalu asyik nak jaga 'village' sampai rumah tangga tak terjaga. Dari budak kecil hingga ke budak besar.

Soal asyik dengan permainan ni, bukan isu baru, sejak dari zaman P.Ramlee lagi kita sudah isu ni. Zaman dahulu kala, tak ada la game di andriod ni bagai, Dam Haji, itulah game orang zaman dulu-dulu. Maklumlah zaman tu mana ada lagi telefon Samsung lagi.

Budak-budak zaman sekarang kenal ke tak, papan dam haji ni?

Duk melepak kedai kopi, dari pagi sampai senja, duk mengadap papan dam, memang membawa bala juga tu. Dah faham sekarang, yang salah bukan game tapi sikap kita.

Terlalu pentingkan keseronokkan sementara, memang tak salah, yang jadi kesalahan apabila tanggungjawab besar kita terabai, dah duk asyik nak jaga hati memeber dekat clans aje. Kena pula laki bini main COC kan.

Itulah sikap kita yang selalunya membawa bahaya, kadang kala hidup kita rosk disebabkan diri kita sendiri. Jangan kita nak salah orang lain atau benda lain sebagai punca. Diri kita adalah musuh kita yang paling kejam.

Jadi bahay atau tidak main Clash Of Clans atau apa sahaja game, itu sendiri boleh faham, terletak di tangan sendiri. Aku pun tak nak cakap lebih-lebih sebab aku sendiri pun layan juga game COC ni..hahaha

Share this:

Disqus Comments