blogger lelaki logo

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

66 Komen
Rayban adalah kacamata hitam yang popular, dan juga produk ini popular untuk di ciplak. Ini adalah tips mengenali Rayban original atau palsu, supaya kita tidak tertipu.


Tiada masalah jika anda mahu membeli Rayban palsu atau original. Sebab aku pun tahu harga Rayban Original bukannya murah. Tips ini adalah supaya kita terbeli Rayban palsu dengan harga yang sama seperti original.

Anda boleh juga membaca tips kenali Ray Ban Aviator Large Metal original yang telah saya tulis.

Mengenali Rayban

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Rayban adalah milik syarikat Luxottica Group. Setelah syarikat Italy ini membeli brand ini daripada pemilik asalnya iaitu Bausch & Lomb pada tahun 1999 dengan nilai $ 640 Million. Jika anda masih jumpa Rayban yang dikeluarkan "by Buasch & Lomb", memang sah itu Rayban palsu.

Luxottica Group ini juga sebenarnya pengeluar bagi brand kacamata mewah yang lain seperti Burberry, D&G, Oakley serta DKNY.

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

1. Kotak

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Kebiasaannya apabila kita membeli apa juga barang, kita sudah pasti hanya akan membelek barangan yang hendak kita beli, tapi tidak pula kita membelek kotaknya. Begitu juga apabila kita membeli kacamata. Cuba kali ini anda pergi membeli Rayban, minta dengan penjual nak tengok kotaknya.

Tipsnya cuba belek kotak itu samaada ia ada sticker yang menunjukkan Manufacturer, Model No, Colour Code, Size dan Barcode. Selepas itu cuba semak samaada apa yang tertulis di kotak itu sepadan dengan apa yang di cetak pada kaki sebelah kiri Rayban tersebut.

2. Casing/Pouch

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Selalunya casing Rayban hanya ada 2 warna sahaja iaitu hitam dan coklat, kecuali warna merah untuk keluaran Model Rare Print, Black Carbon Fiber bagi model Rayban TECH dan warna kelabu dengan tulisan TITANIUM bagi model TITANIUM series. Bagi gambar di atas adalah casing bagi model Aviator RB3025 dan RB3026. 

Untuk mengetahui original atau palsu, kita boleh perhatikan perbezaan bentuk dan saiz, juga material kulit yang digunakan adalah 'dull' (tidak berkilat). Casing yang palsu mungkin berkilat sedikit kerana diperbuat daripada material murah.

Perhatikan juga kedudukan bulatan logo yang terletak di tepi casing, kedudukannya sepatutnya berada di tengah-tengah. 

Kedudukan 'button' juga perlu selari dengan bahagian bawah logo (seperti gambar yang ditunjukkan ada pembaris di atas). Tulisan Rayban pada button pula condong 30 darjah. Sebelum ini memang tak ada tulisan pada button.

Pemerhatian di atasadalah untuk model-model Aviator, Wayfarer, Clubmaster. Casing mungkin berbeza mengikut model yang lain.

3. Cloth & Printed Material


Tips Mengenali Rayban Original Atau PalsuTips Mengenali Rayban Original Atau Palsu


Cloth atau kain untuk mengelap akan disertakan sekali dengan 'printed material' bersama dalam satu plastik. Dan ada juga yang disertakan dengan booklet, yang isinya menceritakan tentang model-model The Icons, sejarahnya serta keterangan, namum ada juga yang tidak disertakan booklets ini.

4. Lens Sticker

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Sticker pada lens Rayban mungkin tak semua yang ada sticker ini. Namum sekurang-kurangnya kita tahu apa kegunaan sticker ini. 

Seperti gambar di atas sticker G-15 yang bermaksud 'Green' serta 15% Light Transmission. Jika lens kacamata berwarna lain daripada 'Green' tetapi letak sticker G-15, sah lah ianya palsu.

5. Lens

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Kita juga boleh perhatikan tulisan 'Rayban' pada lens. Jika original semua kedudukan tulisan itu pada sudut dan jarak yang sama. Ruang diantara bingkai dan tulisan juga sama jaraknya. Manakala bagi kacamata palsu selalunya kedudukannya tidak sama, ada ketengah sedikit, ada yang ketepi sedikit.

Perhatikan pula lens sebelah kiri, akan ada tulisan 'RB' yang telah di'engrave' pada lens. Kedudukan tulisan itu selari dengan joint bingkai sebelah kiri.

6. Frame

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Pada frame kacamata ini juga ada yang boleh kita perhatikan. Pada frame sebelah kiri dicetak maklumat Model, Colour Code, Size dan Filter Type. Contoh RB3025 AVIATOR LARGE METAL 001/51 58-14 3N. Pada frame sebelha kanan pula dicetak tulisan 'Rayban MADE IN ITALY R CE.

Jangan kita terkeliru kerana selalunya Rayban palsu juga ada tertulis semua ini pada frame. Jadi kita kena semak juga adakah ia sama dengan apa yang tertulis pada kotak. Ataupun boleh juga kita 'google' sebagai contoh taip ' RB3025 001/51. Dan jangan pula kita tersilap ada juga beberapa model Rayban bagi pasaran Asia yang mungkin Made In China atau Made In Japan, ianya tak semestinya palsu.

7. Screw

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu

Aku rasa ramai juga yang tahu pasal skru Rayban ini, untuk menentukkan ia original atau palsu. Ada orang cakap Rayban original menggunakan skru (-) dan jika ada skru (+) palsu. Memang betul sebab model lama Rayban Aviator memang menggunakan skru (-). Namum beberapa tahun lepas model Aviator menggunakan skru (+) manakala model Wayferer masih menggunakan skru (-). Jadi agak tidak tepat jika kita menilai original atau tidak berdasarkan skrunya.

8. Ciri-Ciri Lain Pada Rayban

Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu



Ciri-ciri fizikal lain yang boleh kita lihat pada Rayban original adalah pada bawah 'bridge' ada tulisan 'RAY-BAN' serta saiznya seperti 58-14. Perhatikan dengan teliti jenis font dan jaraknya, ianya kemas dan tidak terlalu rapat.

Perhatikan juga pada 'nodepad' ada tertera tulisan 'R.B'. dan rekaan 'ear pad' pula dibengkokan keluar bagi Rayban original.

Untuk rujukan tambahan bagi khusus untuk Rayban Clubmaster boleh layan 2 video dibawah ini.





Sekian itu dahulu tips mengenali Rayban original atau palsu, agar kita tidak tertipu dengan membeli kacamata yang palsu dengan harga yang mahal.



Baca Juga :

66 Komen untuk "Tips Mengenali Rayban Original Atau Palsu"

avatar

sblm nie x pernah perkasa pun text kat frame tu..

avatar

oooooo mcm tu ,memang detail sekali ^_^ terima kasih infonya

avatar

Tanya sikit bro,Rayban Original yang di beli dari kedai kacamata ,mempunyai jaminan dari pengilangan atau kedai itu sendiri atau tiada dan berapa tahun jaminan berkenaan.dan apa kah jaminan kerosakan rayban itu?

avatar

ada jaminan daripada manufacture bro..setahun..lens calar tidak cover kot..bleh rujuk dekat sini http://www.ray-ban.com/usa/warranty

avatar

Assalammualaikum...bro BL,

detail sekali seronok membaca.. nice info.. terima kasih atas info nie... pakar jugak bro pasal rayban nie...yer. Terbaik.

mselim3

avatar

Sukar mahu menilai yang original kerana replika gredA dari china sudah hampir 90% lebih tepat.

avatar

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh..sya baru beli RayBan Cats 5000 RB4125F 901S/93..dri segi pemerhatian sy kat produk nie NAMPAK MACAM ORI..beli je bru RM 460.00 siap ade diskaun sbb clearance stock..kotak dye warna dark silver "dull" tp xde logo "recycle"..time beli pulak rasenye sticker barcode kat tepi kotak dye taukey kedai tuu da cabutkan tp masih ade tanda pelekat barcode tuu..sunglasses pulak sy amek kaler frame matte black x berkilat lens mirror gold..booklet "The Icon" mmg xde..tp booklet warna hitam glossy tulis Rayban ade..kalau nak diikutkan dr guidance nak tahu fake atau realnye booklet tuu tang tenet mmg nampak ori..tulisan ngan dakwat n lipatan pon perfect pastu kat bahagian belakang dye x de ruang kosong putih..dye pack skali ngan cleaning cloth..warna cleaning cloth tuu kaler dark silver jugak..tp yang saiz kain tuu sy x taw pulak..kat youtube dye tunjuk saiz kain lain tp yg saya punya segi empat tepat tp material mmg lembut dan halus..saiz ngan warna tulisan RayBan kat kain tuu sya x taw lagi nak banding ngan yang lain camne pulak..pouch/casing disertakan sekali pulak material dye leather sintetik atau ori x taw..tp logo RayBan bulat tuu mmg cantik berkilat kene cahaya n tulisan serta bentuk2 lain mmg sharp..tp bahagian button sy x selari dengan bawah bulatan tepi tp masih di kedudukan tengah2 penutup casing..masih ade jugak tulisan Rayban di button dengan sudut condongan yang same dengan logo..material button sy x pasti lagi besi atau plastik tp warna hitam..jahitan kat bahagian tepi belah atas casing xde..kalau ikutkan kat youtube kalau ade jahitan mmg fake..bahagian belakang ade satu lagi part utk kita sangkutkan kat tali pinggang..jahitan kemas..bab yg penting skali adalah mengenai sunglasses RayBan nie..sama ada original atau tidak..kalau diikutkan kat official website RayBan mmg ade model nie tp kod lain laa sbb bnyak keluaran tp tulisan tepi sebelah dua2 "temple" mmg x same dgn website mcm x complete..bg "temple" belah kanan ade tulisan "RayBan T CE" manakala kalu ikutkan yg website ade tulisan "RayBan MADE IN ITALY (ade satu kod huruf tp huruf x tentu ikut model) CE"..bagi belah kiri pulak sy punya ade tulis "RB4125F 901S/93 3N" manakala kalu ikutkan website pulak tulisnye "RB4125 CATS5000 (kod ikut model tertentu) (jenis lens)"..tulisan kedua2 belah "temple" td sy cuba kikis pakai kuku pastu gosok kuat2 tp x mau hilang jugak..tulisan kemas tp x "bold" kecuali "CE"..kedudukan tulisan kod jenis model yg RB4125F td berada perfect di tengah2 "temple" di sudut "hinge"..tulisan RayBan kat lens mmg ade kat belah lens kanan atas dan jarak antara tulisan dgn frame adalah sama..tulisan pon penah kikis pakai kuku tp degil jugak x mau ilang..kat lens kiri ada tulisan yg da di"engraved" kan RB tp setahu sy yg fake pon ade jugak..tp RB dye mmg betul2 center kat tepi "hinge" kiri x ade senget..huruf "R" yg kat kiri lens tu mmg ade bentuk segitiga dye same mcm kat kotak..tulisan RayBan kat belah luar "temple" ok je x de pulak nampak macam digam atau nampak murah..berat item nie pulak boleh dikatakan berat la jugak banding dgn dr pasar malam punya..skru penah bukak mmg x de dicat tp kaler silver mcm da di"anodized"kan dan x nmpak murah..bila search kat google mmg ade model yg no siri kod dye same dijual tp kat laman web jepun..x taw lak pulak kalau utk pasaran jepun rayban yg saya guna..kat sini sya bagi link yg akan tunjuk specifications sy punyer RayBan..

http://www.glassfactory.co.jp/eyewear-library/detail.php?id=759

avatar

sambungan dr komen diatas yg RayBan sya td ade warranty setahun..saya beli kat kedai dye namenye A-Look Eyewear ade kat shopping mall Jaya Jusco S2..boleh search kat google ade official website dyorang..

avatar

salam, x silap rayban kalau xde tulis made in italy, tapi ada tulis T sebelah kanan paddle rayban tersebut manufacture untuk market india..sy x pasti jugak tpi ade dpt info dari sumber boleh dipercayai.sbb skang luxottica ade bukk beberapa kilang jugak selain italy, try cek dekat distributor www.lenskart.com, ramai yang confius...tq

avatar

skarang nie da bertambah konfius ori ke x..nanti nk try bwk g kedai optik test uv protection bende nie..kalu uv protection 400 maknenye ok la pakai..

avatar

salam..nie sambungan dari RayBan model RB4125F 901S/93...bile saya check balik kat dalam casing tuu ade tulis CASE MADE IN CHINA (G)...saya rase pasal tulisan kat temple kanan yg RayBan T CE tuu bkn maksud utk pasaran India tp buatan negara China tapi masih lagi kilang Luxottica Group..maksudnye RayBan Tristar..tu pasal dye tulis RayBan T CE bukannye RayBan Made In Italy (kod) CE..ade ssetengah model mmg tulis terus RayBan Made In China..lepas nie nak beli model wayfarer lak tapi nak kene belaja dulu beza ori dengan knockoff punya..ade satu kedai kat pekan umah aku lagi menipu..lens mirror gold tp letak sticker G-15 XLT..giler betol..!!

avatar

nie haa aku taruk link gambar RayBan aku haa..try tgk ori ke grade..!!

http://postimg.org/image/fnenoc6mh/
http://postimg.org/image/t194riyiv/
http://postimg.org/image/qnafdigd7/
http://postimg.org/image/tk2lrwyqz/
http://postimg.org/image/cb2cfxphj/
http://postimg.org/image/x53zrn5yb/
http://postimg.org/image/u2zd6sh7d/
http://postimg.org/image/uo4mlklm7/
http://postimg.org/image/i654ovljn/
http://postimg.org/image/8vkc0tf33/
http://postimg.org/image/89su5xjgx/
http://postimg.org/image/aombm6s7b/
http://postimg.org/image/7j142589v/
http://postimg.org/image/e0ctaarof/
http://postimg.org/image/fw1pbytqx/
http://postimg.org/image/a6dhcaajt/
http://postimg.org/image/3ko47tbi5/
http://postimg.org/image/y6kwmxcpr/
http://postimg.org/image/t8hvhvfo9/
http://postimg.org/image/6lelz7iil/
http://postimg.org/image/jovik4don/
http://postimg.org/image/da2qqkxul/
http://postimg.org/image/ymbkgsd75/
http://postimg.org/image/bul9nya1h/
http://postimg.org/image/j4ywnsdh1/
http://postimg.org/image/5d9kfx8q7/

sila beri komen secepat mungkin..lagi satu logo RayBan kat lens kanan atas tuu da berjaya dipadamkan..agak susah laa..

avatar

salam..harini sy pegi kdai spek tp bknlah yg da ade big name cam focus point bagai..kedai biase je..sy tnye kt seller kedai tuu nak tukar lens rayban dari mirror biase kepada G-15 dye ckp boleh..harge dye RM120..boleh caye ke ori tang italy..??stakat yg sy tahu sedangkan skru ori je mahal ni kan pulak lens yg mmg ori glass..sila bagi pendapat..lagi satu dye ckp lens tuu kalau nak buat amek mase sbb nk order dlu pastu nak ejas2 ckit kasi potong pastu x de jaminan yg dye punya logo RB kecik belah kiri tuu tepat and lurus belah hinge dye..sya tnye jugak ade x bagi sticker glossy gold G-15 tuu tp entah hape dye ckap sy pon x paham..saya dalam dilema skang..atau patut ke sy pegi kdai lain dlu kemudian ke focus point terus..??tp ade jugak ckp focus point nie ade campur jual ori ngan fake tp stakat nie x penah pulak nampak..x taulah kalau dye letak ori ngan 5A grade punye..kat kedai asal sy beli rayban nie pulak bile saya da taw ckit nk beza ori ngan fake baru sye taw yg kdai tuu bnyak jual fake punya..senang sngat nk taw sbb sticker jenis lens yg tulis G-15 / B-15 tuu mmg da nmpak x center pastu de pulak yg kaler yellow matte bknnya glossy gold..mmg saya da mark da kedai tuu sy x kan beli lagi spek kat situ..kat kedai yg sy tnye nk tukar lens tuu pulak mmg kesemua model yg dye jual tuu mmg asli sbb sy da perhatikan betol2..

avatar

Salam.
Sy ada terjumpa rayban dicerminnya ada cop R pada bahagian atas cermin tu.
Adakah ia ori?

avatar

R atas cermin macam mana..bagi link gambar haa..mcm contoh kat atas ke..?? simbol RB kat cermin belah kiri bahagian tepi sekali ke..??jual kat kedai cermin mata ke online ke pasar malam..??

avatar

hello..anyone in here knows whether I bought the real one or knockoff RayBan..it says RayBan T CE on the right temple and not having any lenses size code on the left temple..I'm planning to get a lenses replacement from my flash lenses to G15 XLT lenses but the price is like too cheap to be authentic one about USD 37..the salesperson (she) in the retailer store said it is imported from Italy but it may take some time to get it like 2 - 3 working days..someone please help me because I'm not sure whether she is going to give me a fake lenses or not and I'm also not sure that my rayban is real pair or not but she said mine is fake without looking closely to it...she didn't even look to to the RB engraving on lenses..some website says that when we look very carefully to the laser engraving (real RayBan) we might see that the outline is irregular and not clean but looks like a watermark..here is the link to the RB logo on the left lens:

http://postimg.org/image/dmkmemf35/

so i've looking at it carefully and it looks pretty same like in the picture..then should I just make the replacement or what..??..or should I just buy a new pair but that would cost me a lot..real rayban wayfarer ain't cheap today..

avatar

Rayban Club Master untuk dijual
http://www.mudah.my/Ray+ban+clubmaster+aluminum+rb+3507+138+m8+49mm-27639551.htm

avatar

Sy baru beli rayban 8307 original.. To dia tak da tulis made in Italy? Mcm mane tue.. Minta penjelasan

avatar

Salah satu company yg jual Rayban ori - Menara Optometry. 43 cawangan di seluruh Malaysia dan 100% Bumiputera.

avatar

saya baru beli rayban. kt Aeon Equine.
1.kotak saya tya dia ckp xde. saya dah xsedap hati.
2.booklet pon saya xdpt.
3.pastu kt bridge dia xde tulis rayban. just tulis 59_14
4.frame belah kanan 'Rayban T CE' je
5.cloth dia pulak bagi selai gitu je.
saya risau ianya ori.
tolong saya verify ianya ori ke x...T_T

avatar

typo- saya risau ianya tak ori.

avatar

boleh uploadkan gambar x?

avatar

Assalam, saya baru beli ray ban clubmaster dekat seksyen 18, Shah Alam. Harga 410 after nego. Katanya ori tapi ap yg sy dapat:

1)Ray ban clubmaster
2)Case warna hitam tp tulisan button (ray ban) xcondong
3)Cloth yg diberi bukan dalam plastik

Mohon penjelasan dari admin...

avatar

4)booklet n kotak memang xdapat jugak
5)bila bezakan dengan yg grade 5A...tulisan dekat kiri n kanan frame nmpk sama sahaja

avatar

Saya baru bercadang nak beli Rayban Aviators, terima kasih atas semua informasi..Tapi pada pendapat semua, kita kena beli dekat kedai cermin mata yang ada kat shopping mall tu je ke..ada sesiapa yang punya maklumat kalau saya nak beli cermin mata raybon aviators secara online...sibuk memanjang je ni...nak share dekat laman web saya dekat www.pesonaindahhantaran.com maklumat dan credit dekat www.bloggerlelaki.com boleh ke....saja share untuk customer yang nak buat preparation barang kahwin especially yang nak beli cermin mata rayban ni...

avatar

Beli je kat online murah susah nak beza skg nie,murah pun 5A rm150 gak.tapi puas hati.kalau beli ori was2 je.last2 member kata spec murah.

avatar

Salam. Saya pun baru beli cermin mata kat kedai cermin mata Econsave. Pastu kotak tkde,saya bwklah g kedai lain cermin mata tu. Lepastu org tu cek,dia ckp bkan ori. Dia gesek tulisan rayban kt tepi tu tanggal. Kalau ori dia cakap tk tanggal. Dahlah beli mahal rm.560 lepas discount. Saya bwk balik kt dia saya cakap yg tu tk ori. Sbb tulisan tanggal. Saya cakap saya nk yg ori dgn kotak sekali. Tak taulah dapat ketak. Sakitnya hati saya. Huhuhu.....

avatar

kepada semua komen diatas memang sangat menyedihkan tgk brand yg dah lama/legend cmni diciplak dengan rakusnya..even kat negara asal pencipta produk ni iaitu kat USA pon org dia jugak dah x percaya sangat sama ada dah beli yg ori atau fake..kalau nk senang saya recommend beli je kat kilang dia kalau sesape nk pergi ke negara China atau Italy sbb kilang pengeluaran produk tuu kat negara tersebut..even saya yg nak beli wayfarer atau oakley holbrook pon dah asek terjumpa produk tiruan je kat shopping mall dan yg klakar nye diorang boleh claim yg diorang jual produk asli siap tampal tulisan "why buy imitation as we are selling original"..mmg haprak tol diorang ni padahal dah tau jual produk tiruan tapi harga sama ngan ori punya..ada pulak jumpa yg mmg 100% ori (rasanyalah berdasarkan pemerhatian terperinci pada ciri2 yg ada) punyalah cekik darah yg tukang jual tuu..mmglah diskaun ada hadnya tapi harga x masuk akal pulak sebab xde saingan perniagaan kt tempat diorang..lagi satu penjual ni pon ada gak tricknye dgn menjual satu spek ori dicampur dengan 10 spek palsu dalam satu rak..

avatar

Aku selalu beli yang gred 5A.Aku jual juga. Bila aku bandingkan dengan yg original memang hampir sama. cuma kalau kita beli yg gold frame. Ia cepat luntur jika kita jenis yang berpeluh. Dari segi ciri-ciri ori mmg 99% sama.

avatar

Kalau nak yang ori, beli kat kedai. Tapi mahal la sikit.

avatar

Panduan dan tips yang baik..:)

avatar

Terima kasih admin diatas perkongsian ilmu yang sangat berguna itu..

avatar

Asyraf peminat Rayban.

Terima kasih atas perkongsian.

avatar

Nk tnya pendapat admin,klu Rayban di Lazada tu Original ke?saya bru nk servey2 beli utk husband.tq

avatar

Tny sikit..beli leather wayfarer..cmner nk cek ori k x.. google psl rb leather nk cek ori j x xder plk..

avatar

wah best sungguh info ni. lepas ni nak g belek rayban mak jemah, tapi kotaknya dah lama menghuni tong sampah..kalau tau awal dulu memang dah buat kajian ni..

avatar

nasib la gua bukan suka sangat dengan design Rayban..tak tahan tengok Ed hardy punya spek je...hehe..

avatar

terima kasih for info

avatar

Kat pasar malam kk, dorang jual sampai RM 50 satu.. padahal boleh beli RM5-8 saja satu (harga borong)

avatar

Terima kasih tuan, tips sangat berguna.

avatar

nasib baik rayban sy sama dgn info yg diberi...tidak sia2 membeli dgn harga yg tinggi...terima kasih atas info yg diberikan...thanks..

avatar

Saya baru beli ray ban aviator large metal ll color brown. Tapi tulisan ray ban pd pnjuru xselari pd bngkai cermin dan tulisan rb di engrave xselari dgn hinge.. tokeh kdai kata ori..tapi saya was2 stelah lihat penrangn admin..harga rm 400 lpas dskaun..mnyal pndapt admin..tq

avatar

Sy bru dpt rayban shooter yg mcm pulis pakai dlm beverly hills cop ll .. Hehe.. Ori or x tak tau le pula.. Tp semua ciri2 kt atas ade kt spek tu.. Nk tnye bpe harga pasaran rayban shooter skrg.. Sy pn x bpe terrer pasal rayban. Tq2

avatar

Alhamdulillah...info sgt berguna dan ciri2 ori yg dinyatakan 100% tepat ada pd cermin mata (Aviator) yg sy beli...beli dua lagi tu. One for myself and another for my beloved husband. Normally,before sy gi beli...sy akan google habis2an dulu,, cari maklumat sahih. So, dari situ kita takkan rasa rugi bila berbelanja lebih utk barangan asli.

avatar

hasben hadiahkan rayben jugak ni..nak check la ory ke tak heheh

avatar

Saya punya tulisan rayban tertanggal. Original pun boleh tertanggal ke? rase macam ditipu je beli mahal2.

avatar

assalam..mohon idea/pencerahan..nk beli online drp raybanmykl tu agk2 ori x..thanks

avatar

Hi. Just nak double confirm. Saya mmg ada nampak few RayBan kat Lazada yang offer very good price. Tapi just musykil sikit, confirm ke yg dijual tu original? Nak minta pendapat je la. Thanks.

avatar

Hai admin..nk tnya mne tempat area KL yg bleh buat lense ade power utk rayban aviator..mnta bantuan..tq

avatar

*****mbeli brand ini daripada pemilik asalnya iaitu Bausch & Lomb pada tahun 1999 dengan nilai $ 640 Million. Jika anda masih jumpa Rayban yang dikeluarkan "by Buasch & Lomb", memang sah itu Rayban palsu.(aiseyyy...ayat ni mcm la yg ori BL dah pupus terus...konon2 cume wujud yg Luxottica je nowadays.....cehhhhh)
>>>>Saya bukan jumpa lagi...tapi saya dan beberapa orang kenalan saya mempunyai collection Rayban yg dr BL pemilik 1st Rayban sebelum company Italy ni....yg ori ye,not gred A whatsoever...wakawakakaaa

avatar

Admin kat lazada tu comfirm ori ker atau gred 5A...
TAKOT LETAK DUIT RATOS2 dpt yg gred

avatar

Sesapa nak beli dari raybanmykl sila hati2. Saya dh beli dari Lazada - 1st time mintak tukar sbb bridge bar dia senget. Kali kedua tukar, nose pad dia pulak yg senget. Itu samada diorg ni jual ori yg dh kene reject. Semua ciri2 ada kecuali kotak yg xde label. Terbang duit aku Rm300. Email kat diorg pun senyap aje. Sila hati2. Kalau pemilik raybankl tu x puas hati dengan komen aku sila email kat [email protected] t k.

avatar

Ohh kat lazada x ori laa eahh

avatar

Kalau nk beli kt lazada jgn beli dgn raybanmykl...aku dh beli mmg fake tpi kualiti agak bagus...aku pulangkn balik...beli semula model yg sama dri lazada sendiri...mmg confirm ori...so klau nk beli kt lazada...beli dri lazada sndiri...

avatar

So raybankl kat lazada jual x ori? Baru beli.. Huwaa.. Confirm ke x ori?

This comment has been removed by the author. - Delete
avatar

susah zaman moden yang penuh dgn org2 yang kaut keuntungan mudah camni..kata ori tapi x ori..jual copy gred A+++ tapi jual harga nak dekat ori, beza 300-400..huhu...aku ari tu tgh nak cari ray ban wayfarer..mula2 survey yg luxxocticca nye..pastu bila compare punya la was-was sebab byk yg mmg x ori..last2 survey wayfarer lama model 5022..dapat yang condition cun dan complete ngn case B&L leper ..mmg superb! mahal skit tapi biar lahh janji puas hati!!! live your life

avatar
Muhammad Faizal on
Reply delete

Mntk tlg kwn2. Ray Ban Model RB2140 902/57 50□22 Lens dia Glass atau plastik?

avatar

Salam,nk tau,print dgn side arm way farer made in italy ori bleh hlang ke?
Lgi stu btul ke ade way farer ori jgak dia xbyk lngkung kedlam utk versi org asia utk fit dgn diorang

avatar

As assamualaikum bro...bro ade tips nak hilangkan oksida pada frame rayban x..jebis arista odm...trima kasih bro...

avatar

beli dekat pengeluar guna ebay..

avatar

*****mbeli brand ini daripada pemilik asalnya iaitu Bausch & Lomb pada tahun 1999 dengan nilai $ 640 Million. Jika anda masih jumpa Rayban yang dikeluarkan "by Buasch & Lomb", memang sah itu Rayban palsu.(aiseyyy...ayat ni mcm la yg ori BL dah pupus terus...konon2 cume wujud yg Luxottica je nowadays.....cehhhhh)
>>>>Saya bukan jumpa lagi...tapi saya dan beberapa orang kenalan saya mempunyai collection Rayban yg dr BL pemilik 1st Rayban sebelum company Italy ni....yg ori ye,not gred A whatsoever...wakawakakaaa...
Ayat ni paling win...

avatar

salm admin sy beli Ray Ban RB 3501006/9A 61017 140 3P bulan mei lalu. Baru2 ini kulit polarizesnya terkopek macam terkena asid. Betul ke ray ban itu ori. Minta komen t kasih

avatar

salm admin sy beli Ray Ban RB 3501006/9A 61017 140 3P bulan mei lalu. Baru2 ini kulit polarizesnya terkopek macam terkena asid. Betul ke ray ban itu ori. Minta komen t kasih

avatar

confirm

avatar

Sungguh sangat disayangkan kalau dapat yang palsu yaa

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.