blogger lelaki logo

Apa Itu Kotak Hitam Dalam Pesawat?

10 Komen
Kotak Hitam sering disebut, terutama dalam operasi mencari pesawat MH370 sekarang. Namum aku tertanya-tanya apa itu kotak hitam yang ada dalam pesawat?

Apa Itu Kotak Hitam Dalam Pesawat?

Sebenarnya 'Kotak Hitam' atau nama sebenarnya adalah Flight Data Recorder (FDR), ia sebenarnya berwarna oren bukan warna hitam, dalam pesawat penumpang ada 2 Kotak Hitam dengan fungsi berbeza.

Apa Itu Kotak Hitam Dalam Pesawat?

Kotak Hitam ini diletakkan pada bahagian ekor pesawat (belakang).

Apa Itu Kotak Hitam Dalam Pesawat?

Satu daripada Kotak Hitam, ia berfungsi sebagai pengumpul data yang boleh mengesan segala tindakan yang dilakukan oleh pilot menggunakan sistem pesawat setelah enjin dihidupkan.

Manakala satu lagi Kotak Hitam yang lain akan berfungsi untuk mengesan bunyi. Ia akan merakam segala bentuk bunyi yang ada di dalam ruang pilot.

Apa Itu Kotak Hitam Dalam Pesawat?
Kotak Hitam yang ditemui dalam nahas pesawat di Brazil 2006.

Kotak Hitam juga direka khas dengan daya tahan lasak, serta mampu berfungsi dengan baik walaupun tenggelam ke dalam laut yang dalam.

10 Komen untuk "Apa Itu Kotak Hitam Dalam Pesawat?"

avatar

Assalammualaikum...BL,

kalau pesawat terbakar .. kotak hitam nie kalis api tak..

mselim3

avatar

saya pun kurang pasti pasal kotak hitam tu,,

avatar

Good info bro. Just tambahan sikit.

MSELIM: kotak itam nih memang kali api dan diperbuat daripada bahan yang dikenali sebagai 'asbes' kalau tak silap.

Kaler orange tu untuk memudahkan pencarian sebab kalernya yang terang.
Kenapa kedudukan kotak itam tuh dekat bahagian ekor pesawat juga adalah disebabkan faktor memudahkan pencarian ketika saat yang sukar. Jumpa ekor pesawat, jumpalah juga kotak itam.

avatar

Terima kasih .. penerangan tu.. nice.

mselim3

avatar

aku mmg tau yg kotak hitam pesawat bukan warna itam kalo warna itam memang jenuh nk cr nk2 jatuh dlm laut

avatar

semoga usaha mencari pesawat mh370 dipermudahkan

avatar

Ohhh macam ni rupanya kotak hitam tu..saya bayangkan warna hitam lepas tu dia segi empat macam kotak tu...dalam ni segala rahsia akan menemui sebuah jawapan sekaligus dapat menjawab segala persoalan yang bermain di fikiran...

avatar

Ramai yang rasa pelik kenapa kotak hitam tidak dapat jumpa ?

avatar

just curious, data2 and information dalam kotak hitam tu boleh di edit ke??

avatar

kotak hitam melakukan rakaman baru setiap 2 jam..so dlm tragedi mh370 ni..3 rakaman terawal dah terpadam lah agak nya....http://www.xplorya.com/2014/04/mh370-terjawabkah-jika-kotak-hitam.html

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.