Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Handphone clone berlambak dipasaran, sekali tengok nampak sebijik sama macam yang original. Telefon Samsung juga tidak dapat lari daripada di clone. Namum ada trick tertentu yang dapat kita bezakan antara telefon clone atau original.

Aku rasa ada banyak cara dan tips serta petua yang sudah orang lain beritahu tentang cara-cara nak mengetahui handphone samsung yang original. Kalau orang dah biasa, sekadar tengok dengan mata pun dah tau itu telefon clone atau orginal. Tapi ramai juga yang masih tak tahu nak membezakan antara kedua-dua handphone ni.

Sebenarnya ada banyak lagi trick yang patut kita cuba, untuk menguji keaslian telefon samsung. Mungkin boleh dijadikan langkah berjaga-jaga semasa kita mahu membeli telefon yang baru. Tapi aku berikan satu trick sahaja, trick yang lain anda boleh cuba search dekat google.





Okey sekarang ambil telefon Samsung masing-masing, pegang elok, dah sedia, jom ikut langkah-langkah dekat bawah ini:

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Method #1 : Cara Semak Smartphoen Samsung Original atau Tiruan

1) Dail no *#0*#
2) Click button sensor
3) Click button image test

Senang kan.

Kalau telefon Samsung anda itu original ia akan mengeluarkan gambar seperti ini :



Yup! akan keluar gambar anak anjing. Jika keluar gambar selain dari gambar diatas, sah dah telefon Samsung tu bukan yang original. Mungkin telefon anda buatan China atau Taiwan.

  • Original = gambar anjing
  • Taiwan 2nd class = gambar handphone
  • Cina low class = gambar yang lain-lain keluar

Ada beberapa lagi code yang anda boleh cuba, yang mana ianya ada pada smartphone original. Jika ada code yang gagal, maka ia adalah telefon clon atau palsu.

  1. SW Version, PDA, CSC and Modem - *#1234#
  2. SW & HW Info - *#12580369#
  3. Test mode - *#0*#
  4. Service Mode - *#197328640#
  5. ADC Reading - *#0228#
  6. Bluetooth Test Mode - *#232331#
  7. Bluetooth Address - *#232337#
  8. Ciphering Information - *#32489#

Method #2 : Cara Semak Telefon Samsung Original atau Palsu

1). Dail *#06# di telefon anda.
2). Nombor IMEI akan terpapar pada skrin telefon.
3). Anda juga boleh semak nombor IMEI untuk pengesahan seterusnya di www.imei.info. Akan keluar nanti info maklumat berkenaan telefon anda nanti.
4). Nombor IMEI juga boleh didapati pada belakang tempat bateri di telefon.

Method #3 : Khas Untuk Semak Iphone Original

1). Dail *3001#12345#* pada iPhone anda. Ini sebenarnya adalah untuk iPhone Field Test Mode tapi juga boleh digunakan untuk semak iPhone anda original atau tidak, lebih kurang macam method #1 tadi.
2.) Selepas itu akan keluar macam gambar dibawah ini. Untuk pastikan iPhone anda original, Bar Signal indicator akan bertukar kepada numerical value. Jika selepas buat langkah 1 tadi, tapi signal indicator tidak bertukar maka itu adlah iPhone palsu.



4. Tekan butang 'Home' untuk kembalikan iPhone anda kepada sedia asal.


Semoga tips cara mengetahui handphone samsung original atau tidak ini, akan dapat membantu anda semua agar tidak tertipu dengan jurujual, yang kadangkala mulut manis macam tebu.

Tapi aku terfikir kenapa Samsung letak gambar anak anjing ini secara tersembunyi, di dalam handphone keluaran mereka.

Share this:

Disqus Comments