blogger lelaki logo

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

133 Komen
Handphone clone berlambak dipasaran, sekali tengok nampak sebijik sama macam yang original. Telefon Samsung juga tidak dapat lari daripada di clone. Namum ada trick tertentu yang dapat kita bezakan antara telefon clone atau original.

Aku rasa ada banyak cara dan tips serta petua yang sudah orang lain beritahu tentang cara-cara nak mengetahui handphone samsung yang original. Kalau orang dah biasa, sekadar tengok dengan mata pun dah tau itu telefon clone atau orginal. Tapi ramai juga yang masih tak tahu nak membezakan antara kedua-dua handphone ni.

Sebenarnya ada banyak lagi trick yang patut kita cuba, untuk menguji keaslian telefon samsung. Mungkin boleh dijadikan langkah berjaga-jaga semasa kita mahu membeli telefon yang baru. Tapi aku berikan satu trick sahaja, trick yang lain anda boleh cuba search dekat google.


Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Okey sekarang ambil telefon Samsung masing-masing, pegang elok, dah sedia, jom ikut langkah-langkah dekat bawah ini:

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Method #1 : Cara Semak Smartphoen Samsung Original atau Tiruan

1) Dail no *#0*#
2) Click button sensor
3) Click button image test

Senang kan.

Kalau telefon Samsung anda itu original ia akan mengeluarkan gambar seperti ini :

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Yup! akan keluar gambar anak anjing. Jika keluar gambar selain dari gambar diatas, sah dah telefon Samsung tu bukan yang original. Mungkin telefon anda buatan China atau Taiwan.

  • Original = gambar anjing
  • Taiwan 2nd class = gambar handphone
  • Cina low class = gambar yang lain-lain keluar

Ada beberapa lagi code yang anda boleh cuba, yang mana ianya ada pada smartphone original. Jika ada code yang gagal, maka ia adalah telefon clon atau palsu.

  1. SW Version, PDA, CSC and Modem - *#1234#
  2. SW & HW Info - *#12580369#
  3. Test mode - *#0*#
  4. Service Mode - *#197328640#
  5. ADC Reading - *#0228#
  6. Bluetooth Test Mode - *#232331#
  7. Bluetooth Address - *#232337#
  8. Ciphering Information - *#32489#

Method #2 : Cara Semak Telefon Samsung Original atau Palsu

1). Dail *#06# di telefon anda.
2). Nombor IMEI akan terpapar pada skrin telefon.
3). Anda juga boleh semak nombor IMEI untuk pengesahan seterusnya di www.imei.info. Akan keluar nanti info maklumat berkenaan telefon anda nanti.
4). Nombor IMEI juga boleh didapati pada belakang tempat bateri di telefon.

Method #3 : Khas Untuk Semak Iphone Original

1). Dail *3001#12345#* pada iPhone anda. Ini sebenarnya adalah untuk iPhone Field Test Mode tapi juga boleh digunakan untuk semak iPhone anda original atau tidak, lebih kurang macam method #1 tadi.
2.) Selepas itu akan keluar macam gambar dibawah ini. Untuk pastikan iPhone anda original, Bar Signal indicator akan bertukar kepada numerical value. Jika selepas buat langkah 1 tadi, tapi signal indicator tidak bertukar maka itu adlah iPhone palsu.

Semak Iphone Original



4. Tekan butang 'Home' untuk kembalikan iPhone anda kepada sedia asal.


Semoga tips cara mengetahui handphone samsung original atau tidak ini, akan dapat membantu anda semua agar tidak tertipu dengan jurujual, yang kadangkala mulut manis macam tebu.

Tapi aku terfikir kenapa Samsung letak gambar anak anjing ini secara tersembunyi, di dalam handphone keluaran mereka.

133 Komen untuk "Cara Mengetahui Handphone Samsung Original"

avatar

Wahhhh mcm n pong boleh?hahaha

avatar

tak taulah pulak,....Nice sharing BL...hehe

avatar

Tak guna hp Samsung...tp lawaknya, keluar gambar anjing! hahaha betul ke ni?

avatar

Baru tau ni...kang kot sempat...leh test kat hp isteri

thanks bro

avatar

saya tadinya berharap yang keluar hewan lucu seperti kelinci gitu he he..

avatar

baru aiza tahu.. bagus perkongsian tips ni.. :D

avatar

Eh, nape diorang guna gambar anjing? *wondering*

avatar

aku tak paham betul nape letak gambar anjing..

avatar

pelik ek letak gambar anjing....

avatar

hoh... seb baik handpong ambo tulen. xtau plak ada testing camnih.

avatar

mujur samsung saya ada gambar anjing comel ni.. saya pun xtahu sangat la nak bezakan hp tiruan & original. semua mr asben yg belikan. kita pakai jer

avatar

syukur saya punya original ;) thksn admin

avatar

thanks berkongsi, puteri dah test. Memang keluar gambar anjing comel tu. Tapi pelik gak apa kaitan samsung dengan anjing comel tu..hehe

avatar

entah la nape tak letak gamabr awek korea ke kan..hu3

avatar

hu3...ada nampak anak anjing la tu

avatar

hu3...boleh dijadikan panduang lepas ni..mana la tau nak beli smartphone baru kan

avatar

saya pun baru je tau ni

avatar

ntah la mungkin dorang suka gmabr anak anjing tu..tp jgn dijadikan isu plak kat negara kita ni..hik3

avatar

ntah la bro..gua pun langsung tak paham

avatar

lau letak gambar wonder ke best jugak kan

avatar

dah try ke blom ni

avatar

kelinci tu apaan mas

avatar

try jgan tak try bro..mana tau kuar gambar awek korea ke

avatar

yup betul bro..tak caya try la

avatar

hu3..jom pakat try buat

avatar

kalau phone samsung yang root pun sama juga ke keluar macam nie?

avatar

sekarang banyak betul klon2 di pasaran ni...

avatar

Dah setahun aku guna samsung. Baru sekarang aku tahu.Tq. HP samsung aku ori.

avatar

Sama, jika ori.

avatar

sebelum nak gitau kelinchi tu arnab .. heee..

betul kea cara nak beza hp original dgn cara ni? huk2.. konpius dah teman.. macam main2 jea.. kukukui

avatar

teman punya gambo henfon!!! eh.. betul lahhh!

avatar

ni utk hp je erk?
klo tablet sama jugak erk check mcm ni

avatar

Mak dah test last week dan mujur hp mak tu kuar pic hanjing comey ni jugak..:)

avatar

kalau ponsel saya ada tulisan

Sensor #1
Release

Sensor #2
Release

maksudnya gimana tuh sob ? berarti ponsel saya bikinan china donk

avatar

termyata saya salah tekan yang saya tekan grip sensor, ternyata ponsel saya muncul gambar anjingm, berarti ponsel saya asli yah sob

avatar

ok..sah Ori..hoho..best gile tips ni :D

avatar

ohh..macam itu rupanya..

avatar

Sy x tahu pun sblum ni.. thanks sharing ye :)

avatar

aku dah check, aku punya ORI

avatar

satu petua yang amat menarik..terima kasih

Entri Terbaru Saya : Theme Blog Premium Yang Diberi Percuma

avatar

alamak! aku nyer phone kluar gambar hp jer. 2nd class rupanya :(

avatar

betul betul . .kalau tablet sama jugak ke?

avatar

macam mana ko tau ak gune samsung?

avatar

terima kasih perkongsian ini..

avatar

Kah Kah Kah... standard anjing samsung ni..

avatar

dah try. haah ler kuar anjing. baru tau je ni. Thanks bgtau. tapi curious jgk ni why anjing?

avatar

waa...best tips ni bro

avatar

haha. femes anjing tu. dh try. alhamdulillah. ori punya. hoho

avatar

butang sensor ni letak kat mana??
aku x faham laa..

avatar

gambar tu digunakan utk uji sensor spt camera sensor,gyro sensor,proximity sensor etc...kalau taknak ada gambar anjing pun boleh tukar.tapi kena ada root access...

avatar

boleh lah untuk dicoba

avatar

klu hp lain plak camana? hihihihih

avatar

ty for share :) btw http://tips-blogging-treatment.blogspot.com/. sy akn fllow balik! :) ty

avatar

ADMIN..CAMANA KALU BELI ADA " SME " WARRANTY?

avatar

Saya pun dah cuba..klua gambar anak anjing...lega rasanya tau hp ori..hehhehe..tq ye admin.

avatar

Alamak handphone Samsung note 3 aku tak ori la. Tak kuar gambar ape2. Kosong jer. Patutla murah semacam jer....waaaaaaaaaaa

avatar

risau jugak tpon baru aku beli tu ta ori.. haishh.. da tahu gmbr anjng lega rasenye :D

avatar

naseb baek murah... ahaha..

avatar

thanks infonya....

http://harianandalas.com/

avatar

Nak tny..sye buat tp xkluar ape2 pun...pdhal sy beli kt kdai smsung sndri

avatar

Kedai samsung x bererti samsung centre..signboard samsung leh buat.

avatar

CARA SEMAK WARRANTY SAMSUNG : Kepada Pengguna CelcomTaip SMS : PC  Imei Number dan hantar ke 33802Kepada Pengguna Maxis & DigiTaip SMS : PC  Imei Number dan hantar ke 62002 ..
No IMEI boleh cek kt blkg hp tablet or disebalik batery hp biasa..klu ade dlm waranty register samsung kire ori laa..

avatar

Gambar anjing tu adalah anjing kesayangan pemilik Syarikat Samsung. Gitulah ceritanya.

avatar

THX browww, nice post ;D from indonesia

avatar

Anjing tulah mencipta hp samsung nie...dia yg bg idea letak nama samsung....nk bg royalty anjing xpandai guna...so sbg balasan dia nk gambor dia kt smua hp samsung hahaha...

avatar

Anjing tulah mencipta hp samsung nie...dia yg bg idea letak nama samsung....nk bg royalty anjing xpandai guna...so sbg balasan dia nk gambor dia kt smua hp samsung hahaha...

avatar

Baru tahu nie. terima kasih tetapi kenapa samsung keluarkan gambar anjing erk?

avatar

Info. Gmbr anjing ni adalah anjing kesayang owner samsung industry.. jgn ingt samsung buat brg2 electronic je.. samsung gak pengeluar kapal terbesar dunia..iaitu samsung heavy industry..

avatar

ok.. dah tau.. baru je beli samsung.. sebelom ni nokia nokia nokia.. :)

avatar

betul ke ni???/
tak pernah pulak aku test dengan smartphone mampu milik aku ni..nak test la..
http://celcomplan.com

avatar

°º°=))Hªªhªªhªªhªª°

Gambar macam itu pun boleh kita buat sendiri....(dg syarat hh sudah root)
Nak gambar apa2 pun boleh..... kalau nak tau lebih jelasnya tanya saja ke forum developer......

avatar

kenapa i dial *#0*# ade connection error? mohon penjelasan..

avatar

Utk pngguna umobile cmne?

avatar

boleh caya ke ni????

avatar

dah la naik gambaq anjing...

avatar

betul saya dial merosakkan tepon ja..

avatar

wow...genius tu simpan sket ye

avatar

Mmg akn kuar gmbar anjing..sy mmg test d kedai samsung sendiri...sblm byr...
Mrk pun x dpt jawab why kuar anjing..maybe binatang kesayangn mrk kot...

avatar

Mmg akn kuar gmbar anjing..sy mmg test d kedai samsung sendiri...sblm byr...
Mrk pun x dpt jawab why kuar anjing..maybe binatang kesayangn mrk kot...

avatar

ni anjing kesayangan staff samsung tu. dah tentu-tentulah yang buat samsung bukan orang islam.
orang kita cepat melatah kata ni semua kerja yahudi.. sampai haramkan jangan beli samsung bagai kat tempat aku haha. kau simpan/ tengok porn dalam phone kau pe cite?

avatar

aku guna handphone clone :(

avatar

xjuga gambar boleh tukar.....benda ley buat

avatar

btol aku sokong...pape gmbar jew suke...
tapi tulisan bergerak jalan tu buat tgok...hahhaha

avatar

Perkongsian yang sangat baik..:)

avatar

wah...menarik entri nih...
terima kasih atasp perkongsiannya... hehehe...

avatar

uish... hebat tu... 1st page tempat ke 2.... huiiiyyyooooo.... Terbaiklah Bro

avatar

Bro gua punya galaxy tab2 7.0 takda kuar gmbr anjing pon

avatar

lama dh tau tp tak sangka pulak kalu yg ori punya kluar gmbr anjing. thnks for the information! :)

avatar

baru aku tau ni.

jap..aku gi check hanpon note 2 aku tuh.

avatar

Gambar anjing lagi...? Dahle sensitif sekarang ni pasal anjing.

avatar

baru2 ni aku hampir di tipu...kat petronas dpn skit dpd tol sg rasau...ade sorg mamat ni tegur aku,dia kata nak jual hp samsung S5 dier rm400 aje pd aku sbb nk pakai duit...aku try check *#0*# ... mmg sumer dh klua..cumanya aku masih was was lagi...check kamera dpn n blakang,qualiti pic xlawa..akhirnya aku try check imei n aku dapati imeinye invalid...tros aku xjd beli..so pd kesimpulan aku,semak *#0*# BLUM TENTU boleh di katakan hp tu ori samsung...kena check imeinya skali...nk lagi selamat,bli je kat kedai samsung yg official branch..

avatar

note 3 clone v10 pn dh ade gmbar anjing tu..sama mcm ori..

avatar

dia punya trademark kot samsung ni, kalau nak tahu yg mana original mesti keluar picture anjing tu.

avatar

saya dah check sbb sy guna samsung ..mmg keluar pic kucing..tp..janggal btul pic anjing kn..kenapa tak letak saja pic lain..huhu..nk kena samsung ni..

avatar

Tak pernah tahu cara ni.. hp samsungku dah lama arwah... hahaha

avatar

Hihihi dah try.. memang betul..adeh gmbr anak anjing la plk yer.. Tq2 atas perkongsian ni..^_^

avatar

Mmg betul gmbar anjing...tapi bila di check imei no. bkn samsung..htc...gimana tu?

avatar

Saya pun guna samsung. Samsung galaxy tab s dgn samsung galaxy k zoom

avatar

Ori boss... tapi apasal keluar gambar anjing tak gambar kucing...:-)

avatar

baru tahu.he2. tq for info

avatar

baru tahu.he2. tq for info

avatar

Baru tahu tips ini walaupun dah berzaman guna samsung

http://www.kakyongcun.com

avatar

Info bagus nih. Terima kasih share info-nya ya.

avatar

Wah ini baru2 betul2 security in high level..

avatar

Wah baru tahu ane gan.. Kemarin sih syukurnya HP ane Samsung Ori, soalnye ane beli di www.pricearea.com

avatar

cuba pg ke seting kemudian klik about device, klik kat android version byk kali.korang akn tau android apa yg korang pakai. untuk penguna samsung sahaja.cuba la..

avatar

belum ada lagi beli handphone samsung!

avatar

sy baru beli samsung s5 clone korea...buat test ni tp keluar gmbar anjing gk...gimana tu??

avatar

ada tipsnya ya nanti saya akan praktek di hp samsung milik saudara

avatar

terimakasih banyak sudah berbagi info, ini sangat membantu kalau nak beli HP samsung.

avatar

Sy punya ori

avatar

Tengah2 cari hp Samsung sekarang. Info ni sgt2 membantu. Tq ya :)

avatar

dak check memang betul

avatar

hp samsung sy ori!!!..yeah

hehhe

avatar

Saya mahu beli samsung tapi sbb ada gambar anjing maka batal niat sye

avatar

Malaikat tidak akan datang jika ada gambar bernyawa ......namun begitu skrg sudah ada cara mahu tukar gambar anjing jadi gambar kuching cuma klu rosak xad warranty

avatar

pergi kt laman web nie je senang.. http://ecomm.sirim.my/SirimEnquiry/search_Label.aspx ..cek dkt no sirim..sama xdgn hp yg ada dlm sstem..kalau lain 2 mknenye xori..atau pkai web nie cek IMEI No. http://ecomm.sirim.my/SirimEnquiry/search_IMEI.aspx ..masookn no IMEI..

avatar

pergi kt laman web nie je senang.. http://ecomm.sirim.my/SirimEnquiry/search_Label.aspx ..cek dkt no sirim..sama xdgn hp yg ada dlm sstem..kalau lain 2 mknenye xori..atau pkai web nie cek IMEI No. http://ecomm.sirim.my/SirimEnquiry/search_IMEI.aspx ..masookn no IMEI..

avatar

Ade kawan sya check gmbr klua gmbr anjing tpy tk ori bila check kt imei tk jmpe

avatar

Ade kawan sya check gmbr klua gmbr anjing tpy tk ori bila check kt imei tk jmpe

avatar

best info.. tq.. ltk gmbr anjing mgkn mksd srh gigit org penjual suka tipu brg xori kata ori ..

avatar

Mcm mne klau dah tau hp tu tiruan. Nk kne buat aduan ke? Atau biar kn

avatar

okay dah test dah..mmg ori heheh

avatar

aku tak suka pakai samsung sebab gambar ni la....

avatar

Terima kasih bro.... dah check, memang ada gambar anjing. Apa pun ini sebagai langkah berjaga-jaga.

avatar

saya kemaren tertipu beli hp samsung,, tanks info nya

avatar

nice info sbb byk sgt fake skrg.

avatar

Yeah!!!! Thanks Admin

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.