blogger lelaki logo

Roving Report: Project Malaysia

13 Komen
Selamat Hari Malaysia buat semua rakyat Malaysia dan selamat bercuti sert beristirehat dengan keluarga. Disebabkan masih lagi dalam mood cuti, jadi artikel pun tak berapa nak panjang, tetapi aku ada video yang menarik untuk dilayan bersemperna Hari Malaysia. Ini adalah video yang dirakam semasa proses pembentukan negara kita, ini video klasik beb..jom layan.

'Roving Report: Project Malaysia' adalah satu siri laporan dokumentari yang dihasilkan oleh ITN News dari seluruh dunia, yang disiarkan di antara tahun 1957 dan 1964. 

Roving Report: Project Malaysia

Laporan ini adalah untuk menilai dan melihat kesan yang mungkin berlaku kepada masyarakat Melayu jika Sarawak, Brunie, Borneo Utara dan Singapura bersatu dalam pembentukan negara Malaysia.

Tunku Abdul Rahman dengan tegas mengatakan tujuan rancangan itu adalah untuk menamatkan penjajahan dan pada masa yang sama mengelakkan penyebaran Komunisme di nusantara.








Kredit : Sumber rujukan daripada ITN Roving Report: Project Malaysia

13 Komen untuk "Roving Report: Project Malaysia"

avatar

tak dapat tengok video tu sebab internet aiza slow.. perkongsian yang baik..

avatar

video lama tu..jarang bleh tgok ni...hu3

avatar

Selamat Hari Malaysia buat bro. tengok video prof.ungku aziz memang tak kenal, gambar masa muda.

avatar

ensem tu masa dia muda-muda

avatar

Nostalgia sungguh..kena simpan ini video tnjuk kat anak cucu nanti..

avatar

download r bro..pastu burn dlm dvd..hu3

avatar

waaa bagus lah...i'll watch it..:)

avatar

tak tengok rugi..ha3

avatar

nostalgia video tu..bahasa pun baku..ahaha

dari:
adarain.com

avatar

lama punya dokumnetari ni bro..hu3..nnt boleh tunjuk dekat anak cucu kita macam mana orang dulu2 bercakap..hu3

avatar

baru la gua tahu ada projek macam nih..

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.