blogger lelaki logo

Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya

30 Komen
Salam di hari jumaat yang penuh berkat ini. Syukur sekali lagi aku dapat berkongsi cerita untuk renungan kita semua. Disebabkan tagline blog ini adalah bukan hanya untuk lelaki. Jadi kali ini ada kisah seorang wanita muslimah yang terbilang, Fatimah Az-Zahra.

Setiap manusia biasa pasti ada kelemahan dan pernah melakukan kesilapan, apa yang penting adalah kita peru menebus balik semula kesilapan kita, kalau kita berdosa dengan Allah, pohonlah keampunan-Nya. Jika berdosa dengan manusia, kita perlu meminta maaf dari orang itu. Ini dia kisah Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya. Untuk renungan bersama...

Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya


Intipati kisah Fatimah Az-Zahra ini.

ALLAH S.W.T telah mengangkat darjat Fatimah Az-Zahra oleh kerana ketaatan kepada suaminya Sayyidina Ali.

Beliau tidak pernah meminta-minta hingga menyusahkan suaminya. Walaupun begitu, kemiskinan tidak menghalang untuk beliau sentiasa bersedekah.

Beliau tidak sanggup perutnya kekenyangan, padahal ada orang lain pula sedang kelaparan. Beliau tidak rela hidup bahagia sedangkan ada orang lain sedang menderita.

Sifat terpuji Fatimah Az-Zahra adalah, beliau tidak pernah menbiarkan pengemis melepasi pintu rumahnya tanpa diberikan sesuatu, walaupun dirinya sendiri sedang kelaparan.

Fatimah Az-Zahra telah mengeluarkan kata-kata yang membuatkan Sayyidina Ali terasa hati. Setelah sedar akan kesalahannya, Fatimah Az-Zahra segera meminta maaf dengan Ali berulang kali.

Namum air muka Ali alngsung tidak berubah, lalu Fatimah Az-Zahra berlari-lari mengelilingi Ali.

70 kali Fatimah Az-Zahra 'tawaf' mengelilingi Ali sambil merayu-rayu memohan dimaafkan. Namum akhirnya, lembut juga hati Ali, meilaht tingkah laku Fatimah Az-Zahra itu membuat Ali tersenyum dan lantas memaafkan kesalahan isterinya.

"Wahai Fatimah, kalaulah dikala itu engkau mati sedangkan suamimu Ali tidak memaafkanmu, nescaya aku tidak akan menyolatkankan jenazahmu," Rasulullah SAW memberi nasihat kepada puterinya itu saat perkara ini sampai ke telinga Nabi SAW.

Ini adalah sebahagian kisah teladan untuk kita sama-sama contohi, bukan sahaj untuk sebelah pihak isteri tetapi untuk pihak suami juga perlu saling pandai menjaga hati pasangan masing-masing.

30 Komen untuk "Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada Suaminya"

avatar

Subhanalalloh, terima kasih bro. saya ijin cetak image di atas untuk disampaikan kepada isteri saya. mudah-mudahan ini menjadi jara saya menasihati isteri saya.

avatar

Assalamualaikum. thanks sharing kucha! subhanallah. insyallah sheila akan terapkan dalam rumahtangga sheila :)

avatar

semoga ia bermanfaat untuk kita semua

avatar

semoga para isteri akan lebih menjaga hati suami dengan mengambil ikhtibar dari peristiwa ini..

avatar

dan suami juga perla pandai menjaga hati isteri..barulah bahagia...hu3

avatar

kalaulah ada lagi isteri macam tu memang syurga balasannya..si suami pula antara orang yang paling beruntung.

avatar

Sangar rare nak jumpa wanita/isteri yang macam ni,yang banyak jumpa jenis suka melawan suami maklumlah pangkat lebih tinggi dari suami.

avatar

hu3...ciri-ciri wanita idaman lelaki

avatar

hu3...yg tu no komen la...tapi jgn smapai isteri pula yang tanggung kita

avatar

sebagai renungan kita dihari jumaat yang mulia ni.

avatar

nice sharing..nk post artikel nie boleh ker???

avatar

semoga sy jd isteri yg baik. amin. nice sharing.

avatar

semoga mendapat manfaat semuanya bro

avatar

insyallah..aminnn

avatar

satu perkongsian yang ramai lelaki yang bergelar suami suka

avatar

Tq...nnti kami krdt blog nie yer..

avatar

hu3...tapi kena igt suami pun kena layan isteri dgn baik

avatar

hu3..terima kasih

avatar

Terima kasih bro sebab hidangkan saya cerita yang amat bermakna sekali..

avatar

sama2..tuk peringatan kpd semua

avatar

mulia sungguh pekerti beliau.. semoga kisah ini menjadi pengajaran untuk isteri-isteri..

avatar

ambil contoh teladan yg baik

avatar

Wanita yang mulia, suaminya pun mulia. Nice sharing

avatar

perkongsian yang baik.terima kasih.Sukalah blog ni:) Saya datang sini dan baca semua popular post di sini.Tahniah dan teruskan menulis entri2 yang bermnfaat kpd semua.

avatar

terima kasih blogger lelaki . . :) entri-enri yang sangat menarik dan bermanfaat . .walaupun cik ani bukan hari-hari blogwalking disini,jika ada masa terluang.this blog being first choice for me to view. . hehe

avatar

memang digalakkan suami isteri untuk saling memaafkan setiap hari. kalau waktu solat berjemaah, lepas solat boleh cium tangan suami dan suami kucup dahi isteri... maka segala dosa kecil akan berguguran...

avatar

hebatnya Fatimah, semoga kita boleh jadikan beliau sebagai contoh

avatar

asiah yang mulia suaminya firaun.... Isteri Nabi Luth isterinya pengkhianat

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.