blogger lelaki logo

Salahuddin Al-Ayubi Perangi Syiah Sebelum Tawan Baitul Maqdis

9 Komen
Kisah Syiah Di Malaysia kini sedang hangat diperkatakan. Namum sejarah Syiah ini cukup panjang. Kali ini aku ingin mengimbau kisah Salahuddin Al-Ayubi Perangi Syiah Sebelum Tawan Baitul Maqdis.

Perbalahan Sunni dan Syiah terus berlarutan hingga kini. Jika kita sedar, untuk Ummat Islam kembali bangkit, golongan Syiah ini yang perlu kita cantas dahulu. Jika terus berpecah macam sekarang ini, Ummat Islam akan terus mundur dan terus ditindas. Puncanya sebab kita tidak bersatu.

Kita sendiri boleh tengok macam mana apabila timbul krisis seperti di Mesir dan Syria sekarang.

Suara kita telah berpecah kepada dua, satu pihak ke sebelah sana, satu pihak kesebelah sini, yang menjadi mangsa adalah Ummat Islam itu sendiri juga. Masing-masing mahu menunjukkan kuasa.

Jangan kita cepat sangat hendak menunding jari kepada orang luar yang menjadi dalang kepada isu perbalahan sesama Ummat Islam. Sedangkan kita sendiri tidak bersatu dan berpecah belah.Ada cerita sejarah pasal Syiah di zaman Salahuddin al Ayubbi ketika perang salib dahulu. Pahlawan Islam ini terpaksa berdepan dengan golongan Syiah juga.

Salahuddin al-Ayubi telah mengalahkan kerajaan Fatimiah (Syiah) di Mesir pada ketika itu dan juga menumpaskan pakatan Nusairiyah-Kristian. Baru selepas itu Salahuddin al-Ayubi menyatukan Ummat Islam mengembeling tenaga bagi menghadapi Salibiyah untuk membebaskan Baitul Maqdis dan Syam.

Kita belajar daripada kisah sejarah ini. Selagi adanya golongan Syiah ini yang menjadi duri dalam daging kepada Agama Islam, selagi itu Ummat Islam akan terus di tindas.

Walaupun kita tahu sekarang ini Syiah agak kuat dari segi unit kententeraannya. Namum perjuangan tentera mereka, sebenarnya bukan untuk menpertahankan Ummat Islam, tetapi hanya untuk kepentingan golongan mereka sahaja. Dimana mereka ketika Iraq diserang dulu?

Mungkin dahulu kita boleh berbangga dengan Iran dan Hizbullah. Namum sekarang tidak lagi, kita sudah tahu permainan mereka yang sebenarnya.

Apakah harus kita ambil iktibar daripada kisah Salahuddin Al-Ayubi perangi Syiah sebelum tawan Baitul Maqdis untuk Ummat Islam kembali kepada zaman kegemilangannya, tidak lagi ditindas seperti sekarang.

9 Komen untuk "Salahuddin Al-Ayubi Perangi Syiah Sebelum Tawan Baitul Maqdis"

avatar

testing kotak komen ini

avatar

testing skali lagik

avatar

korang pun dialu-alukan untuk test kotak komen nie

avatar

main testing2x...dari situ sudah jelas permainan syiah sampai sekarang..Yg peliknya macam mana di Malaysia sndiri pun terpengaruh dengan ajaran syiah..

Jom terjah sini Etika Penulisan Di Blog

avatar

itu yang buat kita tidak faham, itu baru syiah, pasal ajaran sesat pun masih ada yang terpengaruh.

avatar

syiah cukup memang memberi ancaman akidah kepada kita

avatar

Salahuddin merupakan contoh memimpin yang hebat di mata dunia sepatutnya dicontohi oleh semua pemimpin Islam

avatar

hahaha...memandai je korang.
pak saudara dia, adalah wazir pada pemerintah fatimiyyah.
dia dilantik jadi wazir bila pak sedara dia ninggal. bro tau sape nama pak sedara dia?
meh aku bgtau: shirkuh.bro boleh google gak sape dia Nur Ad-Din. selamat mengkaji.
sunni n syiah hidup aman damai je jam tu....

Terima Kasih kerana sudi berikan komen di entri ini. Sila berikan komen yang berhemah. Sebagai penulis saya tidak bertanggungjawab terhadap setiap komen yang ditulis. Sebarang link aktif akan di buang secara automatik. Harap maklum.