Perodua Bezza vs Proton Saga

3 Komen
Apa yang membezakan Perodua Bezza dan Proton Saga? Mungkin ada yang dalam dilema tak tahu hendak memilih kereta mana yang berbaloi untuk dibeli.

Walaupun ada yang berpesan jangan beli Perodua Bezza lagi, sebab tak lama lagi Proton akan keluarkan model terbaharu Proton Saga.

Namum belum ada berita sahih lagi. Bilakah model baru pengganti Saga FLX akan dilancarkan oleh Proton.

Jadi buat masa ini, kita bandingkan terlebih dahulu kedua-dua model Perodua Bezza Advance dan Proton Saga Plus CVT. Untuk perhatian pembaca juga, perbandingan ini dibuat berdasarkan model yang tersedia dalam laman web rasmi kedua-dua syarikat pemotoron ini.

Bukan kita nak cerita kereta mana lagi bagus, aku cuma tulis untuk perbandingan supaya memudahkan mereka yang pening tak tahu nak beli model yang mana satu. Sama macam entri Proton Iriz vs Perodua Myvi sebelum ini, korang komen duk bergaduh dekat situ dah kenapa?


Perodua Bezza vs Proton Saga



Perbandingan : Perodua Bezza vs Proton Saga



Spec Perodua Bezza Proton Saga
POWERTRAIN
Engine 1NR-VE with Dual VVT-i CamPro IAFM, 4-cylinder, DOHC 16V
Total Displacement (cc) 1329 1332
Bore x Stroke (mm x mm) 72.5 x 80.5 76.0 x 73.4
Compression Ratio 11.5 : 1 10:1
Maximum Output (hp[kW]/rpm) 70/6000 94 (70) / 5750
Maximum Torque (Nm/rpm) 121/4000 120 / 4000
Fuel Tank Capacity (Litre) 36 40
PERFORMANCE
Maximum Speed (km/h) 155
Acceleration (0-100km/h) 14.5
Fuel Consumption 22.0 (with 'Eco Idle' system) 6 (at 90km/h)
EXTERIOR - CHASSIS & DIMENSIONS & WEIGHT
Tyre/wheel size 175/65 R14 alloy rims (5-spiral-spoke) 185/60R14 - Alloy
Overall L x W x H (mm) 4150/1620/1510 4278 x 1680 x 1520
Wheelbase (mm) 2455 2465
Track Front/Rear (mm) 1410 / 1405 1446 / 1446
Kerb Weight (kg) 930 1075
Luggage capacity (l) 508 413
PRICE - ON THE ROAD (OTR) - METALLIC
Peninsular RM 50,800.00 RM 38,080.00
East Malaysia RM 53,000.00 RM 40,940.00
Labuan RM 48,771.01 RM 38,360.00
CRASH SAFETY RATINGS
ASEAN NCAP
star rating
star rating
ANCAP Not tested
star rating
EuroNCAP Not tested Not tested



Jika dilihat secara kasar kedua-dua model ini ada beza yang agak ketara sebenarnya. Lagipun kedua-dua model begitu ketara tarikh keluaran mereka.

Selain itu kita semua tahu, model Proton Saga menggunakan Timing Belt, manakala Perodua Bezza Advance pula menggunakan Timing Chain.

Bagi drivetrain pula Perodua Bezza menggunakan Transmisi Conventional Automatic 4-kelajuan, yang dibuat oleh kilang Akashi Kikai. Manakala Proton Saga pula menggunakan CVT Automatic with SAT function yang dibuat oleh Punch Powertrain.


Safety

Ini bahagian paling utama aku rasa untuk sebuah kereta. Jadi isu keselamatan sememangnya patut diambil berat oleh semua pengeluar kenderaan diatas muka bumi ini.

Baiklah , kedua-dua model ini menyediakan 2 Beg Udara untuk pemandu dan penumpang. Serta dilengkapkan dengan alarma dan immobilizer.

Namum apa yang lebih Perodua Bezza adalah ia dilengkapi dengan ABS/EBD dan stability control.

Baiklah berikut adalah keputusan ujian keselamatan bagi kedua-dua model.

Perodua Bezza Safety Test Result - ASEAN NCAP

Untuk melihat keputusan ujian lebih lanjut boleh lihat disini.
Perodua Bezza Safety Test Result - ASEAN NCAP

Perodua Bezza Safety Test Result - ASEAN NCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Berikut adalah keputusan penuh bagi kedua-da ujian ini, Asean NCAP dan ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Miscellaneous

Sistem audio, bab ini memang nampak ketara Perodua Bezza  memiliki kelebihan. Bezza didatang lengkap dengan Toucscreen radio DVD/MP3 player serta mirrorlink, bluetooth, navigasi GPS dan 4 speaker. Manakala Proton Saga hanya dilengkapi dengan VAPS/Radio CD/MP3/WMA.

Perodua sekali dihadapan dengan memperkenalkan Keyless Push Button dengan auto start/stop. Sedangkan Proton Saga menggunakan kunci manual. Mungkin ia akan dimasukkan dalam model Saga yang akan datang, sebab Proton Iriz pun ada menggunakan Push Start Button.

Perodua Bezza juga memiliki parking sensor 2 dibahagian depan dan 2 dibahagian belakang, manakala Proton Saga hanya ada 2 sensor dibahagian belakang sahaja.


Aku sebenarnya teruja untuk saksikan apakah yang bakal dibawa oleh Proton untuk model Saga terbaharu nanti, adakah ia akan dilancarkan dengan penuh gaya mengatasi spesifikasi Bezza.
promosi percuma di fb

Pemenang "Contest SEO Cari Duit Raya 2016"

9 Komen
Tahniah kepada pemenang "Contest SEO Cari Duit Raya 2016", anjuran blogger Akma Omar. Dalam kontest SEO kali ini, kami para peserta berlumba dengan menggunakan keyword "RF3 World Firmax3 Malaysia".

Akma Omar sememangnya antara blogger yang aku tahu kerap juga menganjurkan kontest besar. Pada 2014 aku juga pernah menyertai dan tersenarai sebagai salah seorang pemenang dalam "Contest Bonus Akhir Tahun 2014".

Alhamdulillah rezeki aku sertai contest anjuran AkmaOmar.com, sebanyak dua kali percubaan aku dan dua kali membuahkan hasil. Walaupun tak berjaya memang hadiah utama, itu sudah memadai dan berpuas hati sebab yang turun padang bertanding bukan calang-calang orang semuanya otai-otai yang power.

Kalau aku tak silap inilah contest SEO kedua yang aku sertai pada tahun ini, dalam satu lagi contest yang dianjurkan oleh Mrjocko.com, ia sedikit berbeza sebab contest SEO dilangsung dalam masa singkat iaitu cuma seminggu sahaja. Dan Alhamdulillah aku berjaya menang hadiah nombor satu melalui entri "Neffos C5 Live Fun".


Pemenang "Contest SEO Cari Duit Raya 2016"

Pemenang Kategori SEO

Sebenar agak suka nak kejar blogger hebat Bin Muhammad, sebab dia yang juga menjadi penaja mendapat backlink bertalu-talu daripada semua entri perserta yang lain. Entri aku berjaya lepak dekat ranking nombor satu buat seketika sahaja, sebaik sahaja bro BM masuk, entri dia terus gagah menerajui kontest.

Lagipun Bin Muhammad ni bukan calang-calang orang, teknik SEO dia memang power. Sebenarnya usia domain blog dia masih baru berbanding blog aku. Namum dalam masa yang singkat dia berjaya menaikkan blog baru dia jadi setanding blog lama dia dahulu.

Dalam hari-hari terakhir sebelum garisan pernamat, aku sebenarnya sedang berlumba dengan blogger muda yang hebat  teknik SEO iaitu Calrase Patrick.  Kalau ada yang perasan, sebenarnya dalam beberapa hari terakhir entri blog aku dan Calrase Patrick bersilih ganti menduduki tempat ke dua.

Tambahan pula, blogger otai Hasrul Hassan yang menyertai di penghujung kontest telah membuat SERP agak sedikit kacau. Berlaku beberapa perubahan ketara pada ranking SERP.

  1. Dammahumnib.com
  2. BloggerLelaki.com
  3. Calrasepatrick.blogspot.com
  4. KongsiBersamaNora.blogspot.com
  5. Mejuez.com
  6. HasrulHassan.com
  7. AderAkuKeysah.blogspot.com
  8. TopSeoFriendly.blogspot.my

Pemenang Bonus Facebook Share

Bahagian ini memang aku tak kacau, boleh kira dengan jari berapa kali aku share dekat media sosial. Dekat facebook pun aku jarang share. Sebab itu aku respek dekat blogger yang mendapat jumlah share yang banyak dekat media sosial. Aku nak kena menuntut ilmu dengan mereka ni.

  1. AderAkuKeysah.blogspot.com [2532 share]
  2. DillaAdilla12.blogspot.my [641 share]
  3. MommyFiqa.com [147 share]
  4. TopSeoFriendly.blogspot.my [123 share]
  5. MurniMohdYusof.blogspot.com [72 share]

Ribuan terima kasih diucapkan kepada AkmaOmar.com dan semua penaja yang sudi menyumbang. RF3 World,RF3Worldmy.wordpress.com, OmbakCreatives.com, BengkungOpah.com,AlphaLipid.my, dammahumnib.com, KongsiBersamaNora, Onlajer.com, Afiffuddin.com

Harga Perodua Bezza (Sedan) 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

11 Komen
Perodua Bezza , kereta sedan baru keluaran Perodua ini tampil dengan variasi Standard G 1.0L MT, Standard G 1.0L AT, Premium X 1.3L MT, Premium X 1.3L AT dan Advance 1.3L AT.

Apakah model ini bakal menjadi kegilaan seperti mana model Perodua Myvi sebelum ini. dan mungkinkah ia mampu menyaingi model kereta keluaran Proton 1.3L.

Perodua dijangka akan melancarkan model sedan terbaru ini pada 21 Julai 2016 nanti. Sekali gus ia akan menjadi model kereta sedan pertama yang dilancarkan oleh Perodua yang sebelum mereka menghasilkan kereta compact sahaja.

Lagi satu, Perodua Bezza ini menjadi kereta keluaran Perodua yang pertama mendapat sentuhan anak tempatan anak tempatan.


Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza Standard G

Untuk variasi Perodua Bezza Standard G adalah model 1.0 liter menggunakan enjin jenis 1KR-VE with VTT-i dengan Maksimum torque 91Nm/4400rpm. Enjin 1.0l yang digunakan pada model adalah tidak sama dengan enjin yang digunakan oleh model Perodua Axia.

Kereta sedan model 1.0 liter ini hadir pilihan transmisi manual 5-kelajuan dan transmisi automatik 4-kelajuan.

Namum untuk model ini tidak disediakan push start/stop button.

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza Premium X

Perodua Bezza Premium X pula adalah modle untuk 1.3 Liter yang dikuasakan dengan enjin 1NR-VE with Dual VVT-i, maksimum torque 121Nm/ 4000rpm. Enjin 1.3 Perdua Bezza juga tidak sama dengan enjin yang digunakan pada Myvi 1.3 liter (K3-VE).

Juga tersedia dengan dua pilihan untuk transmisi manual 5-kelajuan dan automatik 4-kelajuan.

Fuel consumption dengan Eco-driving di unjurkan 21.7km/l untuk manual, manakala 21.0km/l untuk transmissi auto.

Model ini dilengkapi dengan Smart key untuk fungsi Push Start/Stop Button serta sistem audio disekalikan dengan USB dan Bluetooth.

Untuk model Bezza Standard G dan Premium X tidak ada Vehicle Stability Control (VSC) dan sistem Eco idle.

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Advance

Perodua Advance adalah model full spec, masih lagi dengan 1.3 liter yang dikuasakan dengan enjin 1NR-VE with Dula VVT-i.

Cuma untuk model ini hanya disediakan transmisi automatik 4-kelajuan sahaja.

Kelebihan model ini adalah ia dilengkapi dengan  sistem 'Eco Idle', Vehicle Stability Control (VSC) dan juga sistem multimedia dengan navigasi GPS dan 'Smart Link' siap dengan kamera reverse.

Model Advance ini juga mendapat pengiktirafan ASEAN NCAP 5 bintang.




Spesifikasi Perodua Bezza

Berikut adalah spesifikasi lengkap untuk Perodua Bezza.

Perodua Bezza spec

Harga Perodua Bezza


Baiklah kita lihat pula dari segi harga, Perodua Bezza dijual dengan harga On the Road (OTR) diantara RM37,000 hingga RM53,000.

Perodua Bezza Price
On The Road (OTR)
1.0 liter 1.3 Liter
Standard G Premium X Advance
Manual Auto Manual Auto Auto
Solid/Metallic Solid/Metallic Solid/Metallic Solid/Metallic Solid/Metallic
Semenanjung Malaysia RM37,300 RM39,300 RM42,800 RM44,800 RM50,800
Malaysia Timur RM39,500 RM41,500 Rm45,000 RM47,000 RM53,000


Anggaran Bayaran Bulanan


Bezza Standard G 1.0L MT
OTR: RM37,300.00
LOAN: RM33,500.00
D/P: RM3,800.00
MONTHLY: RM402

Bezza Standard G 1.0L AT
OTR: RM39,300.00
LOAN: RM35,300.00
D/P: RM4,000.00
MONTHLY: RM423

Bezza Premium X 1.3L MT
OTR: RM42,800.00
LOAN: RM38,500.00
D/P: RM4,300.00
MONTHLY: RM462

Bezza Premium X 1.3L AT
OTR: RM44,800.00
LOAN: RM40,300.00
D/P: RM4,500.00
MONTHLY: RM483

Bezza Advance 1.3L AT
OTR: RM50,800.00
LOAN: RM45,700.00
D/P: RM5,100.00
MONTHLY: RM548


Gambar kereta baru Perodua Bezza

Jom usha, cuci mata tengok kereta model sedan pertama Perodua ini, aku harap selepas ini Perodua Bezza akan dikeluarkan pula untuk versi model enjin 1.5 Liter.

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Perodua Bezza 1.0L and 1.3L Dual VVT-i

Kredit gambar : Paultan.org

Euro 2016 : Cristiano Ronaldo Vs Antoine Griezmann

3 Komen
Cristiano Ronaldo dan Antoine Griezmann akan berentap dipentas final euro 2016 mewakili pasukan masing-masing iaitu Portugal dan France.

Kedua-dua pemain adalah ayam tambatan kepada pasukan masing-masing untuk memenangi perlawanan akhir nanti.

Memang bolasepak adalah permainan berpasukan tetapi sejak daripada dahulu lagi, seorang bintang bolasepak akan sentiasa menjadi sebutan ketika era kegemilangan mereka.

Kita akan saksikan apakah kedua-dua pemain ini akan menjadi wira kepada negara mereka untuk menjulang kejuaraan bolasepak Eropah?


Euro 2016 : Cristiano Ronaldo Vs Antoine Griezmann

Euro 2016 : Cristiano Ronaldo Vs Antoine Griezmann

Dalam aksi Euro 2016, Griezmann telah menjaringkan 6 gol, 2 assists. Manakala Ronaldo hanya menjaringkan 3 gol dan 3 assists. Kedua-dua mereka bermain sebanyak 6 perlawanan.

Jaringan daripada Griezmann terhasil daripada rembatan kaki kirinya menyumbangkan sebanyak 4 gol dan 2 gol adalah hasil tandukkan. Dan 1 gol hasil sepakan penalti.

Gol tersebut terhasil daripada 22 percubaan dan 12 daripadanya on target, 3 off target dan 7 percubaan dihalang defend pihak lawan dan satu percubaan terkena tiang.

Passing accuracy 85%, passes attempted 191, passes completed 161.

Griezmann lebih gemar membuat mid-range passes sebanyak 107 kali berbanding short pass cuma 49 kali dan hantaran jauh cuma 5 kali.


Manakala Ronaldo, 2 jaringan beliau adalah menerusi tandukkan dan 1 gol menggunakan 'backheel'.

Ronaldo begitu garang, beliau membuat 46 percubaan dengan 12 percubaan tepat 'on target' manakala 17 tersasar 'off target', 17 kali juga percubaan berjaya dihadang oleh defender pasukan lawan dan satu percubaan terkena tiang.

Passing accuracy 88%, passes attempted 189, passes completed 166.

Ronaldo pula membuat 83 kali mid-range passes dan short passes pula sebanyak 80 kali, long passes cuma 3 kali sahaja.


Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, kapten Portugal akan turun dalam beraksi di final Euro Cup buat kali kedua dalam usaha beliau membantu pasukan negaranya menjulang trofi buat julung kalinya.

Pemain bintang ini, diangkat dengan pengiktirafan FIFA Ballon d'Or dua kali berturut-turut dari 2013 dan 2014.

Ronaldo sudah beraksi dalam Euro Cup ini sebanyak 4 edisi, iaitu sejak Euro 2004 dan telah menjadi 9 gol secara keseluruhan.

Selain itu Ronaldo juga mencatat rekod sebagai pemain yang paling banyak bermain dalam kejohanan Eropah ini iaitu sebanyak 20 perlawanan.

Kelibat beliau beraksi di kejohanan Euro bermula sejak berumur 19 tahun lagi dan menjadi pemain paling muda setakat ini yang beraksi di kejohanan berprestij ini.

Ronaldo sudah 14 tahun mencurahkan tenaga untuk pasukan Portugal. Setakat ini beliau sudah membuat 132 penampilan bersama skuad kebangsaan dan berjaya menjaringkan 61 gol.

Cristiano Ronaldo


Age: 31
Club: Real Madrid
Total appearances: 678
Total goals: 487
Total appearances & goals for Portugal: 132 appearances, 61 goals. Ratio of 0.46 goals per game
EURO 2016 appearances & goals: Six appearances, three goals
Goals in 2016 for Portugal: 6 in 9 appearances
Trophies won: Premier League  2006-07, 2007-08, 2008-09; Champions League 2007-08; FA Cup 2003-04; League Cup 2005-06, 2008-09; Community Shield 2007; Club World Cup 2008 (Manchester United). La Liga 2011-12; UEFA Champions League 2013-14, 2015-16; Copa del Rey 2010-11, 2013-14; Spanish Super Cup 2014; Club World Cup 2014 (Real Madrid)
Major personal honors: Three Ballon d’Or awards

Antoine Griezmann

Antoine Griezmann, inilah sebenarnya aksi pertama beliau di UEFA Euro. Namum kini beliau sudah menjaringkan 6 gol untuk menjadikan nama beliau sebagai pendahulu penjaring terbanyak Euro 2016.

Griezmann mula menyarung jersi pasukan kebangsaan France bermula pada tahun 2014 serta dipanggil untuk menyertai skuad France mengharungi Piala Dunia 2014.

Selama tiga tahun mewakli France, Griezmann telah tampil dalam 33 perlawanan dan berjaya menjaringkan 13 gol peribadi.

Darah muda Griezmann sudah pastinya sedang bergelora mahu memastikan France menjulang trofi EUFA Euro 2016.

Antoine Griezmann


Age: 25
Club: Atletico Madrid
Total appearances: 308
Total goals: 109
Total appearances & goals for France: 33 appearances, 13 goals. Ratio of 0.42 goals per game
Goals in 2016 for France: 7 in 9 appearances
EURO 2016 appearances & goals: Six appearances, six goals (leads Golden Boot race)
Trophies won: Segunda Division 2009-10 (Real Sociedad), Spanish Super Cup 2014 (Atletico Madrid)
Major personal honors: None

Tips Nak Pikat Hati Suami Adalah Dengan Kecantikan

1 Komen
Tips atau petua nak pikat hati suami ada banyak sebenarnya, salah satunya daripada caranya adalah melalui kecantikkan.

Iyalah, semua orang suka kepada kecantikkan. Kaum wanita memang sinonim dengan kecantikkan, kaum lelaki pula suka tengok benda-benda yang cantik...ehemm.

Jadi si isteri perlu nampak cantik dimata suaminya, supaya suami tak pandang yang lain dah..hahaha..Isteri perlu jadi wanita idaman lelaki (suaminya lah bukan lelaki lain tau)

Baiklah nak cantik ni, kenalah cantik luaran dan cantik dalaman. Kalau harapkan rupa sahaja yang cantik, dalaman kau buruk pun tak guna satu sen juga.

Tips Nak Pikat Hati Suami Adalah Dengan Kecantikan

Kecantikan Luaran Untuk Memikat Suami

Kecantikan itu subjektif, setiap orang ada pandangan masing-masing. Lagipun dalam dunia ini mana ada manusia yang sempurna. Namum kita manusia seringkali cuba untuk mengejar kesempuranaan. Khayalan duniawi.

#1: Bersih

Namum elemen kecantikan ini ada standard dia, syarat pertama unutk cantik adalah bersih.

Cantik dan bersih memang tak boleh dipisahkan bagi aku.

Muka cantik tapi tak bersih, hancur beb.

Sebab itu kaum wanita perlulah selalu menjaga kebersihan. Takkan ini pun aku nak kena ajar, mandi, cuci muka, potong kuku, gosok gigi dan macam-macam lagilah..benda simple, mudah...itu pun nak kena ajar ke.

Satu lagi para isteri perlu jaga adalah kebersihan rumah. Rumah sentiasa kemas, suami penat-penat balik kerja pun rasa tenang, rasa macam pulang ke surga dunia.

Iyalah, dah rumah macam tongkang pecah, mana mau nya suami nak rasa gembira, rumah bersepah sampaikan suami nak tengok isteri pun tak nampak..hahaha.


#2: Kemas

Selesai bab bersih, kita pergi kepada perihal kekemasan.

Isteri perlu nampak kemas dan rapi, sikat rambut berminyak nampak berkilat. Ikat rambut gaya toncang pun abang suka kot. Asalkan jangan rambut mengerbang macam hantu kak limah sudah lah.

Pakaian juga tampak kemas, walaupun cuma duduk dirumah. Tak perlu sampai tahap melaram, tapi cukuplah sekadar nampak kemas, biar terserlah kecantikkan semulajadi seorang suri rumah.


#3: Nampak menawan

Suami mana yang tak suka kalau rupa wajah isteri dia nampak menawan menggoda qalbu. Tak perlu nak ajar kot, sebab kaum wanita ni dah hebat bab solekan dan kosmetik ni.

Kalau tak reti pergilah belajar, bukan untuk orang lain untuk suami sendiri juga. Lagipun aku rasa ada banyak tutorial dan kelas-kelas asas solekan ni.

Masa duduk rumah buatlah cara duk kat rumah, bukannya nak suruh bersolek 24 jam. Cukuplah wajah nampak bersih dan kemas nampak ayu semulajadi, bukan sememeh dengan tepung dan taik mata bertempek dekat muka.

Selain itu, isteri kenalah juga pandai menjaga badan. Bentuk tubuh yang menarik mampu menambat hati suami. Ini pu termasuk dalam kategori cantik bagi aku.

Kecantikkan Dalaman Isteri Menggoda Suami

Peh, ayat dia lain macam sikt. Seram pula aku nak baca...hehehe...

Bagi aku apa juga perkara tunjang utama dia adalah agama. Berpegang teguh pada jaran agama yang lain akan menyusul elok, begitu juga hal rumah tangga.

Cantik dalaman ini bagi syarat pertama dia adalah ikhlas. Keikhlasan bagi aku adalan kecantikkan dalaman yang paling menawan.

Apa sahaja yang kita buat dalam rumah tangga kita, untuk suami, haruslah bersandarlah demi Allah S.W.T. Keikhlasan tak boleh dibuat-buat ia lahir daripada hati.

Kita ikhlas buat sesuatu, kita akan berikan yang terbaik. Suami mana yang tak suka kalau isterinya berikan apa sahaja yang terbaik untuk suaminya.

Daripada keihkhlasn tadilah akan terbitnya layanan baik untuk suami. Orang lelaki ni sangat suka mendapat layanan mesra daripada isteri.

Masuk bab melayan suami, pertamanya isteri perlu pandai menjaga hati suami. Jangan menyinggung perasaan suami. Jika ad abuat salah terus minta maaf kepada suami, jangan nak tunggu raya baru nak minta maaf.

Mungkin pada awal perkahwinan agak sukar, namum jika kita ikhlas dan belajar untuk memahami sifat dan sikap suami. Cuba elakkan membuat perkara yang suami tidak suka.

Mungkin ramai yang tidak sedar, ini adalah keindahan kecantikan dalaman yang mampu memberikan kebahagian rumah tangga.

Sebab cantik luaran ia takkan kekal lama, masuk umur 40-an, anak dah ramai, banyak yang dah kendur apalagi sandaran untuk isteri nampak cantik di mata suami.


Sekian dahulu tips aku kali ini,, mungkin tak sehebat tip rumahtangga macam orang lain tulis, tapi aku harap ianya sedikit sebanyak dapat membantu setiap pasangan yang membacanya. Ada masa aku akan tulis petua yang lain pula.

Jadi untuk sang isteri teruskanlah berusaha pikat hati suami dengan kecantikan semulajadi anda.

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France

Sila Komen
EUFA Euro 2016 kini sudah tiba dipenghujungnya, aksi Final bakal menemukan Portugal vs France. Perlawanan penentuan ini akan berlangsung di Stade de France, Saint-Denis pada 11 Julai Jam 3.00 pagi (waktu Malaysia).

Tuah buat France selaku tuan rumah, aksi mereka di Final Euro 2016 nanti akan disaksikan oleh rakyat mereka sendiri.

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France


Ini merupakan kali ke-3 France menjadi tuan rumah. Pertama kali mereka menjadi tuan rumah buat edisi Euro Cup yang pertama iaitu pada tahun 1960. Pada edisi ini mereka hanya berpuas hati dikedudukan ke-4.

Pada penganjuran Euro 1984, kenangan manis buat France mereka berjaya menjadi juara Euro buat pertama kali di gelanggan sendiri. Adakah memori 1984 akan diulangi sekali lagi kali?

Selain itu, penyokong France sudah semestinya masih ingat kenangan manis Piala Dunia 1998, dimana mereka menjadi tuan ruamh dan menjadi juara. Ya, adakah mereka akan lakukan hatrick kejuaraan dilaman sendiri.

Portugal, nama yang tidak pernah tercatat di mana-mana trofi kejuaraan besar baik Euro Cup ataupun World Cup. Namum mereka pernah mara hingga ke final, pada edisi Euro2004 mereka menjadi tuan rumah dan mereka tewas kepada Greece.

Kita tahu semangat penjajah ini tidak pernah pudar. Ini adalah percubaan kali ke-4 Cristiano Ronaldo untuk menjulang kejuaraan berprestij Eropah ini.

Road To Final Euro 2016

Portugal - A Seleção das Quinas

Cristiano Ronaldo


Ramai yang tidak menjangkakan Portugal akan mara sehingga ke peringkat Final. Aksi mereka ketika diperingkat kumpulan kurang menyakinkan.

Dalam saingan Kumpulan F, Portugal hanya mampu mencatatkan 3 keputusan seri, mereka penghuni tangga ke-3 yang paling bertuah.

Syukur kepada peraturan baru dan carta third-placed yang membenarkan Portugal layak ke Round of 16 untuk bertemu dengan lawan yang tidak kurang hebatnya iaitu Crotia. Juga mereka masih mahukan keputusan seri, namum Crotia ditewaskan oleh jaringan gol pada masa tambahan.

Aksi di suku akhir, Portugal masih belum pamer keghairahan untuk menang, sekali mereka mahu mencatatkan keputusan seri dengan Poland. Dan mereka memilih untuk menang melalui sepakan penalti.

Bertemu Wales di semi final, barulah anak cucu Alfonso De Albuquerque tersedar dari lamunan. Mereka berjaya mencatat kemenangan pertama mereka dalam masa 90 minit di Euro 2016.

Kumpulan F :
Portugal 1-1 Iceland
Portugal 0-0 Austria
Hungry 3-3 Portugal

Round of 16 : Crotia 0-1 Portugal (gol dijaringkan dalam masa tambahan)

Quarter Final : Poland 1-1 Portugal (Portugal menang penalti 3-5)

Semi Final : Portugal 2-0 wales


France - Les Bleus

Antoine Griezmann


Aksi pasukan tuan rumah ini tampak garang, diperingkat kumpulan mereka beraksi dengan baik mengekalkan rekod tanpa kalah dan menjadi juara diperingkat kumpulan A.

Ketika aksi di peringkat Round of 17, Griezmann menjadi wira apabila menjaringkan 2 gol selepas Ireland terlebih dahulu mendapat gol seawal minit ke-2 menerusi sepakan penalti.

Layak ke suku akhir, bukanlah halangan sukar buat mereka. France berpesta gol membenam Iceland 5-2.

Sedikit debaran di pusingan semi final, bertemu pasukan kuat seperti Germany bukanlah tugas mudah. Namum sekali lagi wira mereka Griezmann beraksi cemerlang menjaringkan 2 gol untuk memastikan pasukan tuan rumah sekali lagi layak ke final.

Kumpulan A :
France 2-1 Romania
France 2-0 Albania
Switzerland 0-0 France

Round of 16 : France 2-1 Ireland

Quarter Final : France 5-2 Iceland

Semi Final : Germany 0-2 France


Rekod Pertemuan Portugal vs France

Kedua-dua pasukan pernah bertemu sebanyak 24 kali secara keseluruhan termasuk perlawanan kejohanan utama dan juga persahabatan.

France nyata memiliki kelebihan dengan memenangi 18 perlawanan berbanding Portugal yang hanay menang sebanyak 5 kali.

Untuk aksi perlawanan di kejohanan utama mereka pernah bertemu sebanyak 3 kali.

Euro 1984 - semi final, France berjaya menewaskan Portugal 3-2, gol kemenangan dijaringkan dalam masa tambahan. Pada tahun ini France menjadi juara selaku tuan rumah.

Euro 2000 - semi final, France sekali lagi mengecewakan Portugal, juga gol dijaringkan dalam masa tambahan. Dan sekali lagi France menjadi juara. 

Nampak tak permainan dia, jadi kau sudah tahu siapa yang akan menang Euro 2016 ini...kah kah kah

World Cup 2006 - ini adalah semi final ketiga bagi kedua-dua pasukan. Namum sekali lagi keputusan memihak kepada France.


Rekod pertemuan 5 perlawanan terakhir

04/09/2015 : Friendly
Portugal 0-1 France

11/10/2014 : Friendly
France 2-1 Portugal

05/07/2006 - Semi final World Cup 2006 :
Portugal 0-1 France

25/04/2001 : Friendly
France 4-0 Portugal

28/06/2000 - Semi final Euro 2000 :
France 2*-1 Portugal (*Gol dijaringkan pada masa tambahan)


Selepas panjang lebar aku tulis ni, entah ada orang baca ke tidak, aku simpulkan bahawa 97% France akan menang dengan jaringan 2-1, gol kemenangan dijaringkan dalam masa tambahan.


Keputusan Penuh Perlawanan Portugal Vs France

Nampaknya 3% lagi tu nasib Portugal, mereka sekali lagi buat hal, buat gola selepas tempoh 90 minit.

PORTUGAL 1-0 FRANCE
Antonio Adder 109'

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France

EUFA Euro2016 Final : Portugal vs France

Bakteria Dan Bahan Yang Membantu Penumbuhan Jerawat

Sila Komen
Jerawat adalah musuh utama kulit wajah setiap orang. Hampir semua orang akan rasa tidak selesa apabila muka ditumbuhi jerawat, lebih-lebih lagi bagi kaum wanita.

Jerawat ini sebenarnya tidak mengenal jantina, baik kaum wanita dan kaum lelaki pun akan terkena.

Muka bebas jerawat adalah kemahuan semua orang. Siapa yang mahu kulit muka mereka ibarat macam kawah-kawah gunung berapi yang menunggu masa untuk meletus.

Jadi kita lihat apakah bakteria dan bahan yang menyebabkan penumbuhan jerawat.

Banyak faktor yang tumbuhnya jerawat seperti hormon yang tidak seimbang, stress, penggunaan kosmetik (alat solek), faktor pemakanan, alahan dan jangkitan bakteria. Dalam artikel ini aku ingin fokus kepada bakteria yang menjadi punca jerawat.

Bakteria Dan Bahan Yang Membantu Penumbuhan Jerawat

Bakteria Yang Menjadi Punca Tumbuhnya Jerawat

Secara umumnya jerawat terhasil apabila beberapa jenis hormon bertindak balas lalu menyebabkan glandula cebacea dengan aktif menghasilkan minyak pada bahagian kulit wajah.

Minyak yang terhasil pada kulit wajah inilah yang akan memerangkap debu-debu serta kotoran, bakteria punca jerawat yang menyumbat lubang pori-pori.

Lubang pori-pori yang tersumbat tadi akan tumbuh dan akan merebak pula bakteria punca jerawat, kebiasaanya adalah dari jenis Propionibacterium acnes. Bakteria ini melepaskan sejenis perengsa yang menyebabkan kerengsaan kepada kulit.

Hasil rangsangan bahan perengsa tadi akan menyebabkan jaringan kulit melepaskan pula histamin yang menjadi punca kepada pelebaran pembuluh darah (vasodilatasi).

Kesannya kulit kita akan menjadi kemerahan dan bengkak. Dibahagian itulah akan terbentuknya nanah.

bagaimana tumbuhnya jerawat


Dalam keluarga besar bakteri punca jerawat tadi, Propionibacterium acnes adalah termasuk dalam kumpulan Corynebacteria. Spesies bakteria ini dikelaskan sebagai sejenis flora pada kulit.

Hasil rangsangan bahan perengsa tadi akan menyebabkan jaringan kulit melepaskan pula histamin yang menjadi punca kepada pelebaran pembuluh darah (vasodilatasi).

Kesannya kulit kita akan menjadi kemerahan dan bengkak. Dibahagian itulah akan terbentuknya nanah.


Propionibacterium Acnes : Bakteria Punca Jerawat

Dalam keluarga besar bakteri punca jerawat tadi, Propionibacterium acnes adalah termasuk dalam kumpulan Corynebacteria. Spesies bakteria ini dikelaskan sebagai sejenis flora pada kulit.

bakteri acne punca jerawat

Bakteria ini tumbuh agak perlahan, ia termasuk dalam jenis bakteri anaerob gram positif yang bertindak balas dengan oksigen. Dalam kajian mendapati gen bakteria ini akan menghasilkan enzim yang mampu memecahkan kulit dna protein.

Berikut adalah klasifikasi bagi bakteria Propionibacterium acnes

Kingdom : Monera
Phylum : Actinobacteria
Class : Actinobacteriadae
Ordo : Actinomycetales
Family : Propionibacteriaceae
Genus : Propionibacterium
Spesies : Propionibacterium acnes


Ini baru belajar bab jerawat sudah macam belajar biologi zaman ambil SPM dulu-dulu. Memanglah jerawat ini bukanlah dimasukkan dalam kategori penyakit kulit yang kronik tetapi ada juga kes jangkitan jerawat yang teruk sehingga mencacatkan rupa wajah.

Antara langkah yang anda boleh buat untuk mengelakan daripada muka ditumbuhi jerawat yang teruk.
  • Elakkan terkena pancaran sinaran matahari secara terus.
  • Jaga kebersihan muka, rajin-rajinlah cuci muka.
  • Jaga pemakanan. Kurangkan memakan makanan yang ada banyak minyak.
  • Akhir sekali, janganlah stress, rileks lah beb.

Petua Putihkan Muka Yang Berkesan

Sila Komen
Wajah yang putih halus mulus sering orang kaitkan dengan kecantikkan, walaupun cantik itu subjektif.

Ramai orang yang mahukan kulit wajah mereka cerah dan putih berseri, bukan sahaja bagi kaum wanita kini kaum lelaki pun ada yang mahukan muka yang putih.

Banyak tips dan petua putihkan muka secara tradisional yang dikongsikan. Ada bermacam-macam bahan semulajadi yang boleh digunakan atau diamalkan sebagai petua memutihkan muka secara berkesan.

Malah ada bahan-bahannya kita boleh didapati daripada dapur kita sahaja. Namum begitu pastikan anda membaca dengan teliti dan memastikan ianya bersesuaian dengan keadaan kulit wajah anda.

Nanti saya akan kongsikan beberapa tips petua putihkan muka yang berkesan serta mudah untuk diamalkan.

Petua Putihkan Muka Yang Berkesan

3 Petua Putihkan Muka Yang Berkesan

Sepertimana yang saya sebutkan diatas tadi, petua memutihkan muka yang akan saya kongsikan adalah berasaskan bahan semulajadi, yang mengurangkan risiko mudarat kepada kulit muka anda. Sebab kulit wajah adalah antara bahagian kulit yang sensitif dan terpenting.

1. Petua Memutihkan Muka Dengan Tomato

Tomato sering ada didapur kita, selain sedap dimasak untuk hidangan. Tomato yang berkhasiat mengadungi vitamin A, vitamin C dan asid folik yang baik serta sangat tinggi antioksidan.

Tomato bagus untuk kesihatan kulit kita, dalam pada itu ia juga mampu mengelakkan kita mengalami kerosakkan sel kulit.

Petua kecantikkan menggunakan tomato sebenarnya ada banyak, ini kerana disebabkan kandungan nutrisinya yang sangat bagus untuk badan kita.

Tomato mampu bertindak sebagai peluntur. Ia mampu bertindak balas untuk memutihkan kulit muka kita.

Petua Memutihkan Muka Dengan Tomato
  • Ambil tomato cuci bersih-bersih dan kemudiannya kisar.
  • Selepas itu campurkan jus tomato tadi bersama madu atau yogurt.
  • Kacau sehingga pekat.
  • Kemudian gunakan pes tomato ini sebagai masker muka. Sapu biar rata dan biarkan lebih kurang 15 minit, selepas itu lap dan bersihkan muka anda.
  • Amalkannya lebih kerap (2-3 hari sekali) untuk memutihkan muka anda denga lebih cepat.

2. Petua Putihkan Muka Dengan Timun

Mungkin ramai yang sudah tahu banyak khasiat timun untuk wajah. Kandunganya adalah terdiri daripada 95% air dan ia sememangnya  rendah kalori, lemak, kolesterol dan sodium. Timun kaya dengan vitamin K, vitamin C, magnesium, zat besi dan banyak lagi.

Kita akan buat masker timun pula untuk memutihkan muka.

Petua Putihkan Muka Dengan Timun
  • Ambil satu susu besar jus timun.
  • Masukkan beberapa titik jus lemon.
  • Campurkan juga secubit serbuk kunyit, dan gaul sehingga sebati.
  • Sapu pada muka dan leher. Biarkan selama lebih kurang 30 minit, kemudiannya bilas dengan air.

3. Putih Telur Untuk Memutihkan Wajah

Telur salah satu bahan yang mudah kita dapati didapur kita, cukup mudah untuk disediakan masker muka ini. Selain daripada untuk putihkan kulit muka, ia juga mampu mengurangkan kulit berminyak.

Putih Telur Untuk Memutihkan Wajah

  • Pecahkan telur dan asingkan ambil cuma putih telur. (Lagi baik jika boleh dapatka telur ayam kampung)
  • Masukkan 2-3 sudu perahan lemon
  • Kacau sehingga sebati.
  • Sapukan pada kulit muka yang sidah dibersihkan, biarkan selama 20 minit.

Cukup dahulu untuk tips kali ini, lagi pun kita nak buat sesuat kena konsisten, jika ada masa nanti aku akan kemaskini dengan tips dan petua putihkan muka yang lain pula.