Penyakit Media Sosial

Sila Komen
Penyakit media sosial, sudah lama aku nak tulis pasal ini. Sebab aku sudah lama perhatikan, semakin lama semakin tenat, seakan barah yang semakin parah.

Aku tak pasti kenapa wujud penyakit ini dekat media sosial, tapi pada pendapat aku ianya ada kaitan dengan masalah individu tersebut. Mungkin ada masalah mental atau apa yang aku sendiri tak pasti.

Walaupun aku boleh dikatakan sudah lama bergiat dalam media sosial ini, sejak dari zaman Myspace, Yahoo Massanger, Friendster hinggalah ke zaman Facebook, Twitter dan sebagainya. Aku perhatikan keadaan semakin teruk dengan cara orang menggunakan laman sosial.

Penyakit Media Sosial


Macam kes beberapa lepas, jadi viral Safee Sali meninggal dunia, padahal tuan empunya badan elok-elok sihat. Ini bukan kes yang pertama sudah banyak selebriti yang terkena. Namum orang yang suka buat cerita viral macam ini seperti tidak pernah insaf diatas perbuatannya.

Aku yakin, selepas ini akan ada lagi kes seperti ini. Aku tak pasti apa yang mereka dapat dengan membuat perkara seperti ini.

Laman sosial aku tak nafikan ada kebaikannya, ia bergantung kepada cara kita menggunakannya. Jika niat kita buruk maka ia akan menjadi keburukan.

Antara penyakit media sosial yang aku dapat kesan adalah seperti berikut :-

1. Tukang karang cerita/berita palsu untuk disebarkan di media sosial.
2. Suka sebar berita palsu, tidak tahu hujung pangkal terus like dan share.
3. Update status dan memberikan komen yang melampau-lampau, siap maki hamun, sumpah seranah cukup lengkap.
4. Update status dan beri komen yang melibatkan isu berkaitan agama dan perkauman.
5. Keyboard warrior yang sering jadikan media sosial untuk menghentam orang lain yang tidak sependapat atau sealiran.
6. Ada juga golongan yang add friend selepas itu dia add kita dekat bermacam-macam group, yang request main game pun ada.
7. Tak kurnag juga yang menggatal di media sosial, semua awek cun dia nak PM dan mengayat.
8. Malas dah aku nak tulis perkara-perkara negatif ni, kalau ada tambahan korang tambah sendiri dekat ruangan komen..k bai.

Harga Proton Saga 2016

3 Komen
Nampaknya Proton bergerak aktif sejak kebelakangan ini dengan mengeluarkan model kereta Proton terkini, model Proton Saga baru 2016 pula akan dilancarkan selepas hadirnya model baru Persona dan Perdana.

Kini akan muncullah persaing sebenarnya buat Perodua Bezza yang dilancarkan lebih awal. Adakah Proton Saga mampu mengatasi pesaingannya ini?

Harga Proton Saga 2016

Proton Saga Baru 2016

Proton Saga baru 2016 dilancarkan dengan dua transmisi iaitu automatik dan manual. Dan Saga 2016 juga didatangkan dengan 3 variant iaitu Proton Saga Standard (MT/AT), Executive (AT) dan Premium (AT).

Model kali ini juga telah didatang dengan penambahbaikkan berbanding model terdahulu, kesemua varian model Saga 2016 menggunakan engina yang sama digunakan oleh Proton Iriz, dengan enjin 1.3 liter VVT (mengantikan enjin CamPro IAFM)

Transmisi manual didatangkan dengan 5-kelajuan dan CVT untuk semua varian.

Untuk varian Proton Standard (Manual) kelajuan maksimum 12.2 saat untuk 100km/h, manakala dari segi penggunaan bahan api pula dianggarkan 5.4L/100 km dengan purata kelajuan 90 km/h.

Untuk CVT, kadar pecutan juga berjaya ditingkatkan dengan 13.1 saat untuk 100km/h. Manakala penggunaan bahan api (Fuel Consumption) dianggarkan 5.6L/100 km pada kelajuan 90 km/h.

Dari segi reka bentuk ramai yang memberikan respon yang positif, model Saga terbaru ini memang antara yang memiliki rekabentuk yang paling menarik diantara semua generasi.


Harga Proton Saga 2016 (OTR)

Harga bagi setiap varian Proton Saga 2016 adalah dalam anggaran RM 37,000 hinggan RM 47,000.

Peninsular (RM) East Malaysia (RM)
1.3 Standard (MT) 37,800.00 39,800.00
1.3 Standard (CVT) 40,800.00 42,800.00
1.3 Executive (CVT) 43,800.00 45,800.00
1.3 Premium (CVT) 46,800.00 48,800.00


Perincian Spec Bagi Setiap Varian Proton Saga

Berikut adalah info lebih terperinci bagi sfesifikasi untuk 3 varian Proton Saga 2016 untuk dijadikan panduan oleh bakal pembeli.

Untuk semua variasi model berikut adalah senarai penambahbaikkan yang telah dilakukan oleh Proton untuk Saga versi baru.

  • Enjin 1.3 VVT yang menggantikan CamPro IAFM+
  • 3-point engine mounts
  • Retuned ECU untuk CVT throttle
  • Pemanduan dan kawalan yang ditambahbaik
  • 4-Bintang ASEAN NCAP untuk keselamatan perlanggaran
  • Quicker, more direct steering rack (16:1 ratio, from 20:1)
  • Tighter turning radius (5.1 m, from 5.3 m)
  • Lighter door closing effort (15 kgf, from 25 kgf)
  • Lighter steering effort (2.75 kgf, from 3.0 kgf)
  • Improved torsional stiffness (12,000 Nm/deg, from 10,000 Nm/deg)


Proton Saga (2016) 1.3L Standard MT/CVT


Proton Saga (2016) 1.3L Standard MT/CVT
1.3 litre VVT engine
94 hp at 5,750 rpm, 120 Nm at 4,000 rpm
Ecodrive Assist
Reflector halogen headlamps
Rear fog lamp
Front and rear parking sensors
13-inch steel wheels (with 175/70R13 Silverstone Synergy M3 tyres)
Unpainted side mirrors, door handles and rear garnish
Manually-adjustable side mirrors
Body-coloured B-pillars
Black interior
Tilt-adjustable steering wheel
Single-DIN headunit with Bluetooth, USB and AUX input
USB charging ports
Fabric seats – plain black upholstery
Height-adjustable driver’s seat
420-litre boot with space saver spare tyre
Folding rear bench seat
Isofix child seat anchors with top tether
Two airbags
Front disc brakes, rear drums


Proton Saga (2016) 1.3L Executive CVT


Proton Saga (2016) 1.3L Executive CVT
Adds on:
Front fog lamps
14-inch snowflake Y-spoke alloy wheels (with 185/60R14 Silverstone Kruizer1 NS800 tyres)
Body-coloured side mirrors, door handles and rear garnish
Power-adjustable side mirrors
Black B-pillars
Rear bootlid spoiler
Gloss grey trim on outer air-con vents and steering wheel
Fabric seats – mesh pattern upholstery
Front seat back pockets
ABS with EBD and BA


Proton Saga 2016 1.3L Premium CVT


Proton Saga (2016) 1.3L Premium CVT
Adds on:
15-inch turbine split-spoke alloy wheels (with 185/55R15 Silverstone Kruizer1 NS800
tyres)
Electronic Stability Control (ESC)
Hill-hold assist
Double-DIN headunit with Bluetooth, USB and AUX input
Reverse camera (with integrated rearview mirror display)
Steering wheel audio controls
Gloss grey trim on gear lever and surrounds
Fabric seats – wavy pattern upholstery


Gambar Perincian Proton Saga 2016


Harga Proton Saga 2016


Harga Proton Saga 2016


Harga Proton Saga 2016


Harga Proton Saga 2016

Harga Proton Saga 2016

Apple iPhone 7 Plus vs Galaxy Note 7

6 Komen
Beberapa hari lepas Apple telah menperkenalkan smartphone terbaru mereka iaitu iPhone 7 dan iPhone 7 Plus.

iPhone 7 Plus yang kesinambungan model yang dimulai oleh 6 Plus yang diperkenalkan pada tahun 2014, dan ia menjadi persaing terdekat kepada Samsung Galaxy Note 7. Jadi jom kita lihat perbandingan iPhone 7 Plus vs Galaxy Note 7.

Apple iPhone 7 Plus vs Galaxy Note 7

Performance : iPhone 7 Plus vs Galaxy Note 7

iPhone 7 hadir dengan chip A10 Fusion quad-core dengan M10 motion processor.

Sebelum ini, chip A9 yang digunakan pada model 6 Plus dikatakan 50%-70% lebih pantas berbanding A8.

Kini chip A10  yang memiliki quad-core dikatakan 30%-40% lebih baik berbanding A9. Ia juga 2 kali ganda lebih efisien untuk membantu ketahanan bateri.

Galaxy Note 7 pula menggunakan Exynos 8890 octa-core chipset. Chip yang sama juga digunakan pada Galaxy S7 edge.

Berikut adalah laporan yang dikeluarkan oleh pihak AnTuTu bagi bulan Ogos 2016, masih lagi menunggu laporan baru selepas kemasukkan iPhone 7 Plus. [Sumber]

antutu bechmark august 2016

Display : iPhone 7 Plus vs Galaxy Note 7

Paparan bagi kedua-dua smartphone ini sangat berbeza. iPhone 7 Plus didatangkan dengan 5.5 inci LED-backlit IPS LCD capacitive touchscreen dengan resolusi skrin 1080 x 1920 dan 401 pixel per inch.

Paparan skrin Note 7 pula ialah 5.7 inci Super AMOLED capacitive touchscreen dengan resolusi skrin 1440 x 2560 dan 515 pixel per inch.

Skrin iPhone 7 Plus diperbuat daripada kaca Ion-strengthened dan salutan oleophobic untuk lebih perlindungan. Manakala Note 7 menggunakan Corning Gorilla Glass 5.



Camera : iPhone 7 Plus vs Galaxy Note 7

iPhone 7 Plus maju setapak kehadapan dengan ciri baru iaitu dual-camera dengan dua sensor 12-megapixel bagi kamera belakang. Ia memiliki aperture yang lebih luas dan sensor yang lebih besar.

Kamera iPhone 7 Plus juga kini mempunyai 2x zoom optik. Satunya adalah wide angle dengan kanta 28mm, manakala satu lagi adalah lensa telephoto untuk membolehkan zoom optik.

Wide-angle: ƒ/1.8 aperture
Telephoto: ƒ/2.8 aperture
Optical zoom at 2x; digital zoom up to 10x

Kamera belakang iPhone ini juga menyokong live photo dan rakaman video 4K.

Bagi kamera hadapan pula, ia menggunakan kamera 7 megapisel yang sama digunakan pada iPhone 6s. Namum ia diberikan penambaikkan untuk gambar selfie yang lebih baik, dengan teknologi baru deep trench isolation dan wide color.

Pada Note 7, Samsung menggunakan kamera yang sama digunakan pada Galaxy S7 dengan 12 megapiksel dengan kanta 26mm dan aperture f/1.7, ia juga mampu merakam video 4K.


Miscellaneous

Antara ciri menarik lain yang ada pada iPhone 7 Plus adalah 3D Touch untuk butang 'Home', mendapat perakuan IPX7 dengan ketahanan kalis air pada kedalaman 1 meter dan tidak melebihi 30 minit.

Note 7 pula mendapat perakuan IP68 dengan ketahanan kalis air pada kedalaman 1.5 meter selama 30 minit.

iphone 7 plus new earpod
credit gambar : ibtimes.cok.uk

Apple mengambil langkah berani dengan membuang 3.5mm headphone jack, jadi earpod akan disambungkan pada Lightning connector. Ada yang menyatakan kualiti audio yang akan dihasilkan nanti lebih bagus berbanding DAC lama yang digunakan oleh Note 7.

iPhone 7 juga dinaik taraf dengan menggunakan stereo speaker yang dikatakan menghasilkan audio yang lebih kuat berbanding iPhone 6s dan di lebih baik berbanding single speaker yang digunapakai oleh Note 7.

iPhone 7 Plus tampil dengan Apple Pay (Visa, MasterCard, AMEX certified), manakala Note 7 dengan Samsung Pay (Visa, MasterCard certified)


Itulah perbandingan secara ringkas antara kedua-dua model phablet yang boleh dikatakan antara yang terbaik dalam kelas mereka. Untuk spefisikasi iPhone 7 Plus yang penuh boleh ke laman Apple.com

Kempiskan Perut Buncit Dengan Vitalluz Powder

1 Komen
Pasti ramai yang tercari-cari cara kempiskan perut buncit dan menurunkan berat badan dengan cepat. Jadi disini saya ada produk yang mampu menghilangkan perut buncit anda.

Memperkenalkan Vitalluz Powder, produk ini adalah minuman berasaskan detoksifikasi. Dimana ia akan membantu tubuh badan anda membuang toksin, mengatasi masalah sembelit dan mengatasi masalah perut buncit dan mampu menurunkan berat badan.

Kempiskan Perut Buncit Dengan Vitalluz


Produk berasaskan kesihatan dan kecantikan ini adalah keluaran daripada Anyys Beauty & Spa. Vitalluz dijamin halal menggunakan 100% bahan semulajadi.

Dan yang paling penting ia menpunyai kelulusan HALAL JAKIM (MS 2424 : 2012 1 027-11/2011) dan  kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia KKM No - MAL15120006TC

Mungkin anda sudah jemu mencuba bermacam petua kempiskan perut buncit dan senaman. Jadi apa kata anda mencuba produk Vitalluz Powder ini pula.

Kelebihan Vitalluz Powder Untuk Kempiskan Perut Buncit

Dahulu produk ini dikenali sebagai Fit Up, namum pihak Anyys Beauty & Spa telah re-branding produk ini dengan nafas baru, maka jadilah Vitalluz Powder.

Vitalluz Powder sebenarnya adalah produk kesihatan dan kecantikan untuk detoksifikasi, dimana ia akan membantu tubuh badan anda membuang toksin merbahaya daripada tubuh badan kita.

Detok adalah penting untuk badan kita untuk mencuci usus kita. Maklumlah kita makan bermacam-macam jenis makanan, tanpa kita fikirkan bertapa teruknya usus kita terpaksa menanggung.

Apabila usus penuh dengan kotoran dan ada banyak toksin. Apabila keadaan ini berlaku maka penyerapan nutrien dan khasiat daripada makan yang kita ambil tidak berada ditahap yang optimum.

Jadi daripada usus kita akan bermulalah bermacam-macam masalah kesihatan, jadi proses detok adalah penting dalam penjagaan kesihatan kita.

Dengan detok, pembuangan air besar akan menjadi lancar. Sekaligus akan membantu kita dalam mengatasi masalah sembelit.

Selain itu amalan detok menggunakan Vitalluz Powder juga akan membantu kita dalam usaha untuk kempiskan perut buncit dengan cepat.

Apabila saluran usus kita bersih dan lancar, ia juga akan memberi kesan kesihatan yang baik kepada kita dan juga mampu menurunkan berat badan.



Kebaikan Dan Kelebihan Vitalluz Powder

Berikut adalah beberapa KEBAIKAN jika anda mengambil Vitalluz Powder secara konsisten :-
  • 1. Menurunkan berat badan.
  • 2. Melancarkan buang air besar.
  • 3. Mengempiskan perut buncit.
  • 4. Mengurangkan selera makan
  • 5. Menurunkan tahap kolestrol

Dan ini pula KELEBIHAN pengambilan Vitalluz Powder :-

  • Sesuai untuk lelaki & wanita 18 tahun ke atas2
  • untuk pesakit darah tinggi, kencing manis, jantung
  • Sesuai untuk ibu menyusu (walaupun dalam pantang)
  • Mengawal selera makan
  • Berperisa Howthorn Berry
  • Halal dan Selamat

Kempiskan Perut Buncit Dengan Vitalluz

Formulasi Vitalluz Powder

Seperti yang saya nyatakan produk ini berasaskan bahan semulajadi dan bebas daripada bahan kimia. Jadi ianya selamat untuk diambil oleh tubuh badan kita tanpa ada kesan sampingan.

Berikut adalah antara beberapa bahan yang diadun dalam Vitalluz Powder.

1. Alpukat (Avocado) 
  • Bahan ini bagus dalam membantu menurunkan berat badan. 
  • Ia juga berkesan dalam mengawal tekanan darah.
  • Bagus untuk kesihatan mata.
  • Menghilangkan nafas berbau
  • Mengelakkan tanda-tanda penuaan
  • Mengelakkan kanser
  • Membantu mendapatkan kulit yang sihat

2. Aloe Vera (Lidah Buaya)
  • Bagus untuk membersihkan usus.
  • Berkesan untuk proses pencernaan gula
  • Membantu dalam meningkatkan metabolisma
  • Juga baik untuk melawaskan pembuangan air kecil dan air besar serta mampu mengurangkan sembelit
  • Ia juga kaya dengan khasiat, vitamin yang membantu dalam proses pembakaran lemak
  • Bahan ini semamangnya baik dalam penjagaan kesihatan kulit.

3. Ekstrak Hawthorn Beri
  • Bahan ini pula membantu dalam mengurangkan kolestrol
  • Juga bagus untuk pencernaan dan mengatasi masalah penghadaman
  • Mengatasi masalah cacing pita
  • Ia juga mampu memecahkan lemak yang susah dihadam
  • Bagus dalam mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Serta mampu mengelakkan Atherosclerosis - iaitu masalah arteri yang tersumbat kesan akibat daripada lemak dan kolestrol yang terkumpul.

Cara Pengambilan Vitalluz Powder

Satu sachet Vitalluz Powder perlu dibancuh dengan air sejuk sebanyak 200ml, kemudian goncang dan minum. Ia berperisa jus berry, ianya perlu diminum sekali sehari sahaja.

Masa pengambilannya pula disyorkan pada masa seperti berikut :

1. Minum sebaik sahaja selepas sarapan pagi.
2. Diminum 30 minit sebelum makan malam
3. Minum sebelum anda masuk tidur waktu malam.


Testimoni Pengguna Yang Sudah Menggunakan Vitalluz Powder

Kempiskan Perut Buncit Dengan Vitalluz


Kempiskan Perut Buncit Dengan Vitalluz


Kempiskan Perut Buncit Dengan Vitalluz


Baiklah saya ada tawaran istimewa untuk anda yang berminat dengan produk Vitalluz Powder ini.

Gunakan kod nama dibawah untuk dapatkan diskaun RM10.


Tawaran Istimewa Diskaun RM10
Kod : BloggerLelaki


Hubungi :-


whatsapp Whatsapp : 0194544220 / 0194541102
facebook Facebook : https://www.facebook.com/vitalluzpowderhq
instagram Instagram : @vitalluz_hq

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

10 Komen
Peminat rayban sememangnya ramai, dan Rayban palsu pula banyak dipasaran. Jadi untuk elakkan daripada tertipu jom baca tips mengenali Rayban Aviator Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

Tips kali ini kita fokus untuk kenali Rayban Aviator Large Metal RB3025 dengan lebih dekat.

Harga Rayban Aviator di Malaysia adalah dalam lingkungan RM750 sebelum diskaun dan RM525 selepas diskaun.

Dimensi Rayban ini adalah saiz frame 58mm, tinggi frame 50mm, saiz bridge 14mm dan saiz temple 135mm.


Ray Ban Aviator Large Metal Dimension
Frame Size
58 mm
Bridge Size
14 mm
Temple Size
135 mm
Frame Height
50 mm


Tanpa buang masa kita pergi terus kepada ciri-ciri yang ada pada Rayban Aviator Large Metal Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Large Metal Original.

1. Set Aviator Large Metal didatangkan dengan original Ray-Ban casing, kain dan booklet.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original


2. Logo pada kanta kanan. Logo Ray-Ban akan diletakkan pada kanta (lens) belah kanan pada semua jenis kacamata Rayban Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original


3. Nombor model ditanda pada 'temple' belah kiri. 

Susunan nombor yang ditanda adalah seperti berikut Nombor Model "RB3025" > Nama Model "Aviator Large Metal" > kod color "L2823" > Saiz "58 14"

Contohnya : RB3025 Aviator Large Metal L2823 58 14.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



4. Buatan Italy atau USA? Yang ditanda pada 'temple' belah kanan. Ray-Ban Luxotiica Group telah membeli Ray-Ban pada 1998 dan telah memindahkan tempat pengeluaran mereka ke Italy.

Bausch & Lomb (B&L) tidak lagi mengeluarkan Ray-Ban, jika ada model yang didakwa 'Made In USA' adalah palsu.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



5. Tanda pada kanta belah kiri dengan huruf 'RB'. Pastikan kedudukan tanda ini berada pada kedudukan yang betul.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



6. Tanda dibawah 'bridge'. Semua Ray ban Aviator Orginal ada tanda pada bahagian bawah 'Bridge'. 

Tanda tersebut adalah RAY-BAN > saiz "58 14".

Contohnya : RAY-BAN 58 14

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



7. Lihat juga pada 'Nosepad', ada logo 'RB' didalam nosepad tersebut.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

8. Pemengan 'Nosepad', perhatikan pada nosepad tersebut ia melekat kemas pada frame, dan bukannya guna skru.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



9. Skru yang digunakan pada Aviator sangat berkualiti tinggi dengan anodized dan dicat elok. Jika skru yang digunakan daripada jenis yang murah, itu berkemungkinan Ray Ban Palsu.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

kredit : www.raybanmalaysia.com

Harga Proton Persona Baru 2016

13 Komen
Proton dijangka akan melancarkan model Proton Persona baru pada 23 Ogos 2016. Model Persona kali ini dibangunkan berasaskan model Proton Iriz. Ia menjadi antara salah satu model kereta Proton yang dikhabarkan akan dilancarkan untuk tahun 2016.

Model Persona baru ini akan ditampil dengan 4 variasi iaitu Proton Persona 1.6 2016 Standard MT/CVT, Proton Persona 2016 1.6 Executive CVT, Proton Persona 2016 1.6 Premium CVT dan Proton Persona 2016 1.6 Premium SE CVT.

Proton Persona Baru 2016

Proton Persona Baru 2016

Proton Persona model sambungan daripada model Proton Gen-2, dimana ia menjadi pengganti kepada model Proton Wira. Ia diperkenalkan pada tahun 2007 dengan enjin Campro.

Dan pada tahun 2008, Proton Persona SE dikeluarkan. Disusuli Persona Elegance pada tahu 2010 dan Persona SV pada 2013.

Sebelum ia dilancarkan sudah banyak kali tersebar gambar model Persona baru ini yang digelar Iriz Sedan.

Enjin Proton Persona 2016

Enjin Proton Persona 2016


Spesifikasi Persona 2016 baru ini menggunakan enjin 1.6 VVT petrol. Enjin yang digunakan oleh Proton Persona 2016 secara mekanikalnya adalah sama seperti enjin Proton Iriz 1.6 liter.

Cuma ada penambahbaikkan iaitu ia menggunakan Unit komputer ECU jenis terbaharu, bagi transmisi CVT pula dilengkapi varian automatik yang semakin lancar dan bertambah linear.

Persona baru ini enjinnya diikat pada 3 engine mount. Ia mampu menyerap lebih gegeran dan mampu mengurangkan kadar kebisingan sekitar 6 db didalam ruang kabin.

Pretasi enjinnya pula mampu membuat pecutan 0-100 km.j dalam masa hanya 10.9 saat.

Proton mendakawa model baru ini enjinnya dibangunkan untuk mampu memberikan penjimatan dari segi penggunaan bahan api sekitar 10% untuk model automatik dan 13% bagi manual (untuk pemanduan 90 km/j secara purata) berbanding model Persona lama.

Fuel consumption (FC) atau pengguna bahan api diunjurakan mampu mencapai 5.6 liter/100km bagi model manual. Manakala bagi transmisi CVT pula adalah 6.1 liter/100km.


Apa Yang Baru Ada Pada Persoan 2016?


Antara penambahbaikkan lain yang dilakukan oleh Proton terhadap model baru ini adalah ruang but belakang diperbesarkan kepada 510 liter berbanding model lama hanya 470 liter sahaja.

Persona 2016 But Belakang


Jarak membrek juga dipertingkatkan. kadar keupayaan memberhentikan kereta bagi Persona 2016 adalah 41.4 meter berbanding model lama dengan jarak 44.6 meter untuk berhenti.

Sistem kawalan kestabilan kenderaan (VSC) di muatkan pada semua jenis model Persona 2016.



Harga Proton Persona 2016

Tempahan untuk model ini sudah dibukan dengan kadar RM300.

Kadar harga Proton Persona 2016 bagi semenanjung Malaysia adalah diantara RM46,350 hingga RM 59,800.

1.6 Standard 5MT – RM46,350 (solid), RM46,800 (metallic)
1.6 Standard CVT – RM49,350 (solid), RM49,800 (metallic)
1.6 Executive CVT – RM55,350 (solid), RM55,800 (metallic)
1.6 Premium CVT – RM59,350 (solid), RM59,800 (metallic), optional bodykit is RM1,000 extra

Spesifikasi Proton Persona 2016



Spesifikasi Umum Bagi Semua Varian Persona 2016
Enjin 1.6 liter VVT
Max Output 107 hp at 5,750 rpm
Max Torque 150 Nm at 4,000 rpm
Pecutan (0-100 km/j) 10.9 saat
Dimensi 4,387mm x 1,722mm x 1,554mm
Jarak Roda 2,555mm
Sistem Break Vebtilated Disc (Front) & Drum (Rear)
Suspension McPherson Strut (Front) & Torsion Beam (Rear)
Tangki Minyak 40 Liter
Fuel Consumption 5.6 liter-Manual & 6.1 liter-Automatik CVT
Keluasan But Belakang 510 Liter
Variasi Warna Midnight Black, Silver Moon Dust, Fire Red, Camelian Brown (warna baharu), Cotton White dan Sterling Silver


Proton Persona 1.6 2016 Standard 

Ia didatangkan dengan 2 pilihan transmisi iaitu manual dan CVT. Untuk model ini ia tidak disediakan lampu kabus.



Proton Persona 1.6 2016 Standard MT/CVT
Enjin 1.6 liter VVT
107 hp pada 5,750 rpm, 150 Nm pada 4,000 rpm
5.6 l/100 km bagi 5MT (90 km/j)
6.1 l/100 km bagi CVT (90 km/j)
Ecodrive Assist
Lampu utama Reflector halogen (tinggi boleh laras)
Lampu kabus belakang
Sensor parkir depan dan belakang
Rim 15-incikelabu (dengan tayar Silverstone Kruizer)
Cermin sisi dan pemegang pintu tidak dicat
Cermin sisi elektrik
B-pillar warna badan
Kunci Remote dan penghidup enjin dengan kunci
Unit audio Single-DIN & Bluetooth
Tempat duduk fabrik
Tempat duduk boleh dinaikkan
Kapasiti but belakang 510 liter
Tempat duduk kanak-kanak Isofix
2 beg udara
ABS dengan EBD dan BA
Vehicle Stability Control (VSC)
Hill-hold assist
Brek cakera depan, brek dram belakang


Proton Persona 1.6 Executive

Model kedua ini cuma dilengkapi dengan radio biasa, b-pillar dengan warna badan. Untuk model ini cuma trasmisi CVT sahaja yang disediakan.



Proton Persona 2016 1.6 Executive CVT
Tambahan :
Lampu kabus depan
Cermin sisi dan pemegang pintu warna badan
Spoiler but belakang
Unit audio Double-DIN & Bluetooth
Konsol tengah warna kelabu berkilat
Port mengecaj USB
60:40 lipatan kerusi belakang
Trim pintu fabrik


Proton Persona 1.6 Premium

Juga cuma dikeluarkan transmisi CVT. Cuma ia ditambah dengan ciri keselamatan iaitu dimuatkan 6 beg udara. Tempat duduk diperkemaskan dengan material kulit.

Persona 2016 Touchscreen


Ia juga turut dilengkapi dengan paparan skirn sentuh, keyless entry serta body kit.



Proton Persona 2016 1.6 Premium CVT
Tambahan :
Rim 15 inci warna perak (dengan tayar Goodyear Assurance)
B-pillar hitam
Keyless dengan butang penghidup
Unit skrin sentuh (Android) dengan Bluetooth dan kamera undur
Tempat duduk dan stereng kulit
Trim pintu kulit
Cermin sisi berkuasa dan boleh lipat
6 beg udara


Proton Persona 1.6 Premium SE

Pada model ini ianya sama dengan model Premium cuma ia dibezakan adalah aksesori bodykit penuh termasuk spoiler pada but belakang.



Proton Persona 2016 1.6 PremiumSE CVT
Tambahan :
Bodykit dwi tona menyeluruh


Gambar Proton Persona Baru 2016

Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016


Kredit semua gambar : Paultan.org

Jual Barangan Lama di Terpakai.my

4 Komen
Anda ada barang terpakai yang sudah tidak terpakai? Mungkin anda pun dah rasa semak dengan semua barangan yang tidak digunakan lagi tersebut.

Jadi apa kata anda jual semua barang lama itu di Terpakai.my.

Terpakai.my adalah laman web yang memberikan anda platform untuk menjual barangan lama dan terpakai anda.

Laman web ini adalah hasil usaha anak tempatan kita iaitu Tunnelbiz Online. Anda diberikan ruang untuk menjual barang lama dan terpakai.


Jual Barangan Lama di Terpakai.my


Mungkin laman web sebegini sudah tidak asing bagi orang Malaysia, sebab kita pernah tahu pasal Mudah kan? Tapi bagi aku tidak salah jika kita ada lebih banyak platform seperti ini untuk lebih memudahkan orang ramai membuat jualan dan kita ada banyak pilihan untuk membuat iklan.

Antara kategori barangan yang boleh anda iklankan di laman ini adalah barangan kelengkapan rumah, kereta, gajet, hartanah, gajet, elektrik, fesyen, permainan, perkhidmatan dan banyak lagi.

Anda boleh buat pengiklanan disini secara percuma tanpa ada sebarang bayaran, dan lebih mudah sebab anda tidak perlu pun untuk berdaftar membuat iklan.

Namum untuk mendapat kelebihan aku sarankan untuk anda daftar akaun di Terpakai.my. Nak tahu apa kelebihannya jom sambung baca dibawah.


Kelebihan Terpakai.my

Jadi apakah kelebihan yang ada pada Terpakai.my yang boleh memberikan kelebihan kepada kita untuk menjual disini.

Interaksi Antara Penjual Dan Pembeli

Terpakai.my menyediakan ruangan untuk pembeli memberikan komen dan berinteraksi dengan menggunakan id Facebook. Jadi jika pembeli ada persoalan yang ingin diajukan, dia boleh terus bertanyakan soalan di ruangan komen.

Disini pentingnya adalah pembeli akan mendapat maklumat yang lebih jelas tentang barangan yang ingin dibeli.

Iklan Tanpa Had

Sebagai penjual anda boleh beriklan di Terpakai.my tanpa ada had. Selain itu anda juga tidak perlu mendaftar untuk membuat iklan disini.

Lokasi Premis

Satu perkara yang penting juga bagi aku yang ada pada laman web jualan ini adalah penjual boleh memasukkan lokasi premis mereka, lebih sesuai jika penjual itu ada kedai. Ia akan lebih memudahkan untuk pelanggan mencari penjual.

Domain Akaun Percuma

Kelebihan yang Terpakai.my yang ini aku cukup suka, sebab mereka akan berikan domain akaun percuma kepada pengiklan. Ini akan memberikan kelebihan kepada penjual online untuk membuat promosi di media sosial.

Contoh sub-domain percuma : http://namapenjual.terpakai.my

Jadi apa tunggu lagi, jom beriklan di Terpakai.my untuk maklumat lanjut boleh ke Fan Page mereka di http://www.facebook.com/terpakai.my

Rancang Perjalanan CatchThatBus - Beli Tiket Bas Online

4 Komen

Rancang Perjalanan Menggunakan CatchThatBus

Boleh dikatakan semua lapisan masyarakat pernah menggunakan perkhidmatan bas. Ketika saya masih belajar di universiti tak lama dulu, saya dan rakan-rakan terpaksa pergi ke terminal bas untuk mendapatkan tiket balik kampung atau ke mana saja destinasi kami ketika itu. Malah adakalanya kami meminta pertolongan rakan sekelas yang memandu kereta untuk menumpangkan kami atau memesan kepada rakan yang kebetulan pergi ke kaunter tiket bas untuk membelikan tiket kami. Almaklumlah, zaman belajar mana ada banyak duit kan?

Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus

Namun kini walaupun sudah bekerja dan mempunyai gaji yang mencukupi, saya masih memilih untuk menggunakan bas sekiranya ingin pulang ke kampung. Bukan sahaja ia tidak memenatkan, malah saya dapat menjimatkan lebih kurang separuh daripada kos keseluruhan perjalanan iaitu perbelanjaan tol dan petrol. Malah sebagai seorang wanita selalu bergerak solo, saya juga rasa sedikit selamat dikelilingi orang di kawasan awam dan sepanjang perjalanan. Kebiasaannya saya akan memandu ke terminal bas sejurus selepas waktu kerja untuk membeli tiket bas awal. Jika saya terlampau sibuk atau kepenatan, saya hanya mencuba nasib ke terminal bas pada hari saya bercadang untuk pulang dan mendapatkan mana-mana tiket bas yang sesuai. Adakalanya nasib tidak menyebelahi saya dan saya mungkin terpaksa tunggu lama untuk mendapatkan tiket yang sesuai, ataupun tiket untuk hari itu sudah habis.

Pembelian Tiket Bas Online: Kemajuan Teknologi

Zaman sekarang, kemajuan teknologi telah mengubah cara kehidupan kita. Saat-saat sukar untuk mendapatkan tiket bas telah pun berlalu. Saya sangat suka perkhidmatan pembelian tiket bas online kerana pelbagai sebab. Pertama, saya tak perlu beratur panjang di kaunter tiket bas atau terminal bas. Kedua, saya tak perlu berjalan jauh untuk membandingkan harga-harga di kaunter yang berbeza; saya hanya perlu melihat senarai yang tersedia di dalam laman web atau aplikasi yang berkenaan. Ketiga, saya tak perlu menempuh kesesakan lalu lintas semata-mata hanya untuk membeli tiket bas. Dan yang terakhir, saya tak perlu bersusah-payah mencari parkir atau risau tentang saman ketika saya berkejar ke kaunter untuk beberapa minit.

Pembelian Tiket Bas Online: Mengapa guna CatchThatBus?


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Antara banyak-banyak laman web yang menawarkan tiket bas online, saya paling suka dengan CatchThatBus. Mengapa? Muat turun saja aplikasi tiket bas tersebut dalam telefon bimbit anda dan anda akan terus menerima diskaun untuk pembelian tiket bas pertama anda. Adakalanya CatchThatBus mempunyai promosi dan diskaun untuk tiket bas anda tanpa mengira waktu. Selain itu, layanan perkhidmatan pelanggan mereka sangat tip top! Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah, hubungi sahaja mereka menggunakan butang chat atau talian hotline dan perkhidmatan pelanggan CatchThatBus sedia membantu. Harga tiket bas online di CatchThatBus juga sama atau adakalanya lebih rendah daripada harga yang ditawarkan di kaunter tiket bas. Pendek kata, CatchThatBus memang terbaik! Anda juga boleh dapatkan tiket bas online anda di laman web mereka – www.catchthatbus.com – atau dengan memuat turun aplikasi di telefon bimbit anda. Perkhidmatan CatchThatBus tersedia untuk iOS, Android dan juga Windows Phone.

Pembelian Tiket Bas Online: Bagaimana menggunakan CatchThatBus?

Nak beli tiket bas online ni sangat mudah, cuba tengok cara-cara nak beli di laman web CatchThatBus ni:

Langkah 1: Mestilah kena pergi ke laman web www.catchthatbus.com kan? Hehe.

Langkah 2: Laman web CatchThatBus ni sangat user friendly. Taip saja maklumat yang diperlukan untuk perjalanan anda seperti jenis perjalanan, tempat berlepas dan ketibaan, bilangan penumpang, dan tarikh perjalanan.

Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Langkah 3: Anda akan nampak pelbagai pilihan perjalanan daripada senarai operator bas yang ada pada hari tersebut. Pilih saja yang bersesuaian dengan anda. Laman web ini juga memudahkan proses carian anda dengan fungsi filter untuk harga, tempat berlepas, dan tempat ketibaan di bahagian kanan seperti dalam gambar di bawah.

Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus



Langkah 4: Bila dah buat pilihan bas, anda boleh pilih tempat duduk, tempat berlepas, dan tempat ketibaan (bergantung pada operator bas dan jika ada).


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Langkah 5: Masukkan maklumat mengenai penumpang yang diperlukan, dan anda boleh terus membuat pembayaran. Di CatchThatBus, anda tidak perlu risau kerana pembayaran dibuat dengan cara yang selamat melalui kad debit, kad kredit, online banking, dan Paypal.


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Langkah 6: Periksa emel dimana anda akan menerima e-tiket. Jangan lupa cetak dan bawa e-tiket itu sewaktu menaiki bas.


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus




Proses pembelian tiket bas online menerusi telefon bimbit anda juga senang. Anda hanya perlu klik beberapa kali untuk mendapatkan tiket bas online anda.

Klik 1: Cari perjalanan anda.

Klik 2: Pilih tempat berlepas dan tempat ketibaan.

Klik 3: Pilih tempat duduk.

Klik 4: Pilih jenis harga.

Klik 5: Buat pembayaran melalui cara yang selamat, tersedia di CatchThatBus: kad debit, kad kredit, online banking, atau Paypal.


Sama seperti di laman web, anda juga akan terima e-tiket melalui emel. Jangan lupa untuk mencetaknya dan bawa sekali sewaktu nak menaiki bas. Ataupun, tiket boleh didapatkan di kaunter menggunakan ID pengesahan tempahan.

Jangan tunggu lagi, rancang perjalanan anda dengan bijak. Layari laman web www.catchthatbus.com atau muat turun app CatchThatBus melalui Android, iOS, atau Windows Phone untuk mendapatkan tiket bas online anda. Ianya sungguh mudah dan selamat!