promosi percuma di fb

Euro Cup 2016 - Last Of 16 : Italy vs Spain

1 Komen
Perlawanan pilihan last of 16 - Euro Cup 2016, Italy menentang Spain. Perlawanan akan berlangsung di Stade De France pada 28 Jun 12.00 AM (waktu Malaysia).

Satu pertemuan yang menarik, dan pastinya ia akan menjadi perlawanan tumpuan kerana ini ibarat perlawanan ulangan final Euro Cup 2012 yang lepas. Spain berpesta gol menewaskan Italy, 4-0.

Malah pada aksi Euro Cup 2008, Spain dan Italy pernah bertemu juga di peringkat quarter final. Perlawanan berkesudahan seri tanpa jaringan, dan Spain menang di penentuan sepakan penalti, 4-2.

Kedua-dua pasukan ini juga pernah beberapa kali bertemu di pentas berprestij, iaitu pada perlawanan suku akhir Piala Dunia 1994. Italy pada ketika itu berjaya menundukkan Spain dengan jaringan 2-1, satu gol dijaringan oleh legenda, Roberto Baggio. Dan itulah kali terakhir Italy menang keatas Spain dalam perlawanan kompetitif.


Euro Cup 2016 - Last Of 16 : Italy vs Spain

Euro Cup 2016 - Last Of 16 : Italy vs Spain



Rekod Pertemuan Italy Vs Spain

Italy dibina oleh Conte dengan kerja keras tanpa mementingkan populariti individu semata-mata. Manakala Spain adalah pasukan yang begitu mahir dalam penguasaan bola diatas padang (ball possessions).

Perlawanan ini bakal menjadi perlawanan ke-35 bagi kedua-dua pasukan. Dalam sejarah yang panjang pertembungan Italy dan Spain ini, telah mencatatkan 10 keputusan menang dan 14 kali seri.

Dalam rekod keputusan 8 perlawanan terakhir kedua-dua pasukan dilihat lebih seimbang kerana 4 perlawanan berkesudahan seri, Spain menang sebanyak 3 kali dan Itali memperoleh satu sahaja kemenangan

Kali terakhir Italy menang keatas Spain adalah pada perlawanan persahabatan 2011, Italy membenam Spain, 2-1.

24/03/2016 (Friendly) : Italy 1-1 Spain
05/03/2014 (Friendly) : Spain 1-0 Italy
27/06/2013 (Confederation Cup - Semifinal) : Spain 0-0 Italy (Spain menang Penalti 7-6)
01/07/2012 (Euro Cup - Final) : Spain 4-0 Italy
10/06/2012 (Euro Cup - Group C) : Spain 1-1 Italy
09/08/2011 (Friendly) : Italy 2-1 Spain
22/06/2008 (Euro Cup - Quarterfinal) : Spain 0-0 Italy (Spain menang  penalti 4-2)
26/03.2008 (Friendly) : Spain 1-0 Italy

Jurulatih Italy, Conte tiada masalah besar dengan kecerdasan pemain, cuma Antonia Candreva sahaja yang dilaporkan cedera.

Conte sudah merehatkan beberapa pemain dalam perlawanan terakhir peringkat kumpulan tempoh hari menentang Ireland.
Italy: Predicted line up (3-5-2)
Buffon – Chiellini, Bonucci, Barzagli – Darmian, Giaccherini, De Rossi, Parolo, Florenzi – Eder, Pelle.

Keadaan sama juga dengan kem Spain, Del Bosque juga memiliki barisan pemain yang cergas dan tiada masalah kecederaan atau pengantungan.

Spain: Predicted line-up (4-3-3)
De Gea – Alba, Ramos, Pique, Juafran – Busquets, Iniesta, Fabregas – Silva, Morata, Nolito.

Sebenarnya rasa berat hati nak tengok Italy tersingkir awal. Aku ramalkan Spain akan menang dengan jaringan 2-0.

Nanti perlawanan kelayakkan Piala Dunia 2018 aku sokong kau Italy...hahaha

Antonio Conte: 
"We're talking about one of the best teams in the world. What do you want me to say… we're coming up against one of the best teams in the world.

Vicente del Bosque:
"Had I made changes and we lost, people would have said 'why change something that works?' But there was nothing to alter."

Jubah Kanak-Kanak Dan Kurta Kanak-Kanak

2 Komen
Comel pula aku tengok kanak-kanak pakai jubah dan kurta. masa aku kecil dulu tak merasa pakai pakaian macam ni. Dapat pakai baju melayu pun dah kira cukup meriah dah rasa suasana hari raya.

Jubah jika dahulu lebih disukai oleh orang dewasa dan tidak begitu menjadi trend, namum kini fesyen memakai jubah sudah diterima ramai, malah kanak-kanak pun sudah pandai bergaya dengan bermacam fesyen jubah kanak-kanak.

Kini ibu bapa tidak perlu pening lagi mencari jubah kanak kanak kerana sudah banyak pilihan koleksi yang ditawarkan dipasaran.

Kalau anda memang sedang mencari jubah kanak-kanak atau kurta kanak-kanak. Anda boleh cuba cari dekat Darwish Rich Design. Ada banyak pilihan jubah dan kurta yang mereka tawarkan untuk kanak-kanak

Kepada yang berminat hendak membeli jubah, ada 3 pilihan iaitu Jubah Basic, Jubah Adam dan Jubah Rizqi.

Manakala bagi yang suka gaya kurta, ada banyak pilihan iaitu Kurta iman, Kurta Polo, Kurta Pelikat, Kurta Wildan dan Kurta Premium. Ada variasi khas Kurta dan Jubah Palestine.

Satu lagi menarik di Darwish Rich Design, anda akan pening kepala pilih sebab mereka ada jual jubah dan kurta bagi kanak-kanak dan juga untuk newborn.

Jubah Kanak-Kanak Kurta Kanak-Kanak

Koleksi Jubah Kanak-Kanak Dan Kurta Darwish Rich Design

Seperti yang saya war-warkan diatas tadi, Darwish Rich Design memang ada banyak koleksi kurta dan jubah kanak-kanak lelaki murah. Semuanya cantik-cantik untuk dipakai oleh anak-anak kita.

Jubah Kanak-Kanak Lelaki 2016

Untuk koleksi jubah kanak-kanak, mereka ada menawarkan 3 pilihan design yang utama, iaitu Jubah Basic, Jubah Adam dan Jubah Rizqi. Anda pastinya akan tertarik dengan design serta variasi warna yang dtawarkan.



1. Jubah Basic


Jubah Kanak-Kanak lelaki

Design jubah ini adalah 'plain' dengan variasi pilihan warna seperti Hitam, Denim Blue, Ungu, Royal Blue dan Putih.

Diperbuat daripada kain 100% cotton yang diimport daripada Jepun. Sangat selesa untuk dipakai kerana ia menyerap peluh, tidak panas dan mudah diuruskan.

Jahitan kemas pada leher serta butang yang lawa. Ia untuk keselesaan si pemakai, tidak terasa tercekik dileher.

Kami Premium Jubah Basic dibuat dengan: -

  • 100% kapas
  • Leher kolar bulat




2. Jubah Adam


Jubah Kanak-Kanak lelaki

Design jubah ini lebih menarik, kerana ia menggabungkan dua tona warna yang sedap mata memandang. Antara variasi design yang menarik adlaah Black/Red, Blue/Gray, Gold/Cream, Mintgreen/Choc, Purple/LightBlue, Red/Brown, White/Grey and Yellow/Black.


Juga menggunakan material 100% cotton daripada Jepun yang halus, ringan dan berkualiti.

Kami Premium Jubah Adam dibuat dengan: -




  • 100% kapas
  • Leher kolar bulat
  • Berlengan boleh diubah, poket di dada



3. Jubah Rizqi


Jubah Kanak-Kanak lelaki

Design jubah ini terdapat gabungan warna yang menarik. Pada sebelah kiri dan kanan jubah ditampal dengan warna yang berbeza. Pada bahagian bahu kiri dan kanan juga dilapik dengan tona warna yang berbeza.

Material kain juga menggunakan 100% cotton daripada Jepun. Kainnya sangat berkualiti serta tidak berbulu apabila selepas dibasuh.

Ada banyak variasi pilihan untuk design jubah seperti warna Hitam, Merah, Hijau, Kelabu, Maroon, Oren, Ungu, Royal Blue/Grey dan Turquoise

Kami Premium Jubah Rizqi dibuat dengan: -

  • 100% kapas
  • Leher kolar bulat
  • Berlengan boleh diubah, poket di dada
  • Sesuai untuk semua majlis rasmi dan tidak rasmi



Kurta Kanak-Kanak Lelaki 2016

Koleksi kurta kanak-kanak pula ada 5 variasi pilihan, iaitu Kurta Iman, Kurta Pelikat, Kurta Polo, Kurta Wildan dan Kurta Premium.



1. Kurta Iman


Kurta Kanak-Kanak lelaki


Design kurta ini adalah jenis 'plain' dengan variasi warna seperti Kelabu, Mint Green, Oren, Ungu, Merah, Royak Blue dan Kuning.

Seperti biasa kurta bajunya labuh hingga paras lutut. Panjang lengan pula hingga paras siku. Jadi memang sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar dan suka bermain.

Kurta kami dibuat dengan: -




  • 100% kapas
  • Leher bulat
  • Seluar dengan pinggang getah



2. Kurta Polo


Kurta Kanak-Kanak lelaki


Kurta ini adalah jenis berlengan pendek. Sesuai untuk dipakai oleh kanak-kanak berusia 4 tahun keatas.

Terdapat variasi pilihan seperti Pink Peach, Royal Blue, Turquoise, white, Orange, Navy Blue dan Lavender.

Kurta kami dibuat dengan: -

  • 100% kapas
  • Leher V-cut




3. Kurta Wildan


Kurta Kanak-Kanak lelaki


Kurta Wildan pula nampak lebih bergaya untuk dipadankan pada kanak-kanak. Dengan variasi pilihan warna seperi Hitam, Ungu, Royal Blue dan Putih.

Designnya nampak ketara pada bahagian poket serta tampalan corak pada kiri dan kanan lengan.

Kurta kami dibuat dengan: -

  • 100% kapas
  • Leher bulat
  • Seluar dengan pinggang getah



4. Kurta Premium


Kurta Kanak-Kanak lelaki


Design kurta ini lebih nampak santai, jenis berlengan pendek. Dengan leher berbentuk 'V'.

Ada 10 variasi pilihan untuk dipilih iaitu Apple Green, Biru, Hitam/Kelabu, Cream/Gold, Dark Kahki/Brown, Emerald Green/White, Gold/Cream, Grey/Cream, Maroon/White, Mint Green/White, Orange/Black, Pink, Purple/White, Royal Blue/ White, Turquoise/Gray dan lain-lain.

Kurta Premium kami didatangkan dengan: -

  • 100% kapas
  • Leher V-cut


Neffos C5 Live Fun - Review

6 Komen
Neffos C5 - Live Fun, smarphone keluaran TP-Link (Twisted Pair Link). Smartphone yang pada aku memiliki spesifikasi yang manatap tapi dijual pada harga yang murah dan berbaloi. Siap boleh layan video HD tu bro.

Jika sebelum ini jika kita dengar nama TP-Link kita akan ingat pasal wifi adapter. Kini TP-Link yang bertapak sejak 1996 tampil dengan produk smartphone.

Jika kita lihat, mereka masuk ke pasaran smartphone sudah agak lewat. Sudah ada banyak syarikat pengeluar smartphone. Jadi mereka perlu hasilkan kelainan pada telefon keluaran mereka untuk menarik minat pembeli.

Beberapa model smartphone mereka sudah berada dipasaran dengan harga yang berpatutan seperti Neffos C5 - Live Fun dan Neffos C5L - Live Smart. Jom kita lihat adakah smartphone terbaru ini mampu menambat hati pembeli di Malaysia.

Neffos C5 Live Fun

Neffos C5 Live Fun 

Processor

Neffos C5 ini dikuasakan dengan quad-core 64-bit processor, dimana ia mampu memberikan pengalaman yang lebih baik untuk pengguna smarphone. Neffos menggunakan chip MT6735 daripada MediaTek yang dikeluarkan pada tahun 2015.

Sebab ramai orang kini lebih suka untuk buka aplikasi banyak-banyak dalam satu masa, jadi dengan processor yang laju akan mengurangkan risiko untuk telefon 'lagging'. Diharap dengan chipset daripada Mediaek ini mampu memenuhi keperluan pengguna smartphone.


Memori

Smartphone murah ini dipadukan dengan memori berkapasiti 2GB RAM dan 16 GB ROM bagi melancarkan apabila kita menggunakan multi aplikasi, menyimpan foto, fail dan sebagainya.

Malah chipset onboard menyokong kelajuan 4G LTE untuk sambungan internet yang pantas.


Display

Neffos C5 Live Fun, kena dengan temanya. Tampil dengan skrin paparan 5.0-inci HD 1280 x 720-pixel IPS. Paparan sinematik pada mobile yang gempak dengan skrin yang lebih cerah serta sharp.

Memang 'Fun' sebab dengan smartphone murah kita dapat layan video HD.

Neffos C5 Live Fun


Kamera

Kini, apabila kita berbicara pasal smartphone kita tak boleh lari daripada menyebut pasal kamera. Neffos c5 dilengkapi dengan 8MP untuk kamera belakang yang dipadukan dengan dual LED flash.

Manakala, 5MP untuk kamera hadapan yang disertakan dengan wide-angle lens - dimana gamabr dapat dirakam dengan sudut yang lebih lebar, yang pastinya akan memberikan pengalaman baru buat kaki selfie.

Tambah lagi 'Fun' buat kaki selfie. Malah ada yang lebih istimewa pada fungsi kameranya adalah adanya Intelligent Mode yang mana ia akan automatik mengubah contras, color serta lightting untuk 8 scene yang berbeza seperti Human, Scenery, Night dan lain-lain.

Neffos C5 Live Fun


Ciri Tambahan Lain

Smart Screenshot - kita boleh screenshot banyak-banyak kemudian kita boleh cantumkan kesemuanya sekali dalam satu gambar.

System Management - Neffos menawarkan system management mereka sendiri seperti app manager, cleaner, data usage controller, battery saver dan lain-lain.




Neffos C5 Live Fun Phone Specification

Operating SystemAndroid 5.1
ProcessorMTK MT6735 4x Cortex-A53 1.3GHz GPU: ARM Mali-T720 MP2 450Mhz
Memory (RAM)2 GB
Storage (ROM)16 GB
Expansion SlotsMemory slot: MicroSD card (up to 32 GB)
Display5.0" IPS HD 293.7PPI
CameraFront 5 Mega-pixel Rear 8 Mega-pixel, Auto Focus
SensorsAmbient Light Sensor Compass Accelerometer Proximity sensor
WirelessLTE FDD Cat4(up to 150Mbps DL/50Mbps UL) DC-HSPA+(up to 42Mbps DL/11Mbps UL)
ConnectivityWi-Fi 802.11b/g/n, 2.4GHz Bluetooth: 4.0 Dual Micro SIM card (Dual SIM Dual Stanby) SIM1 Support 2G/3G/4G SIM2 Support 2G/3G/4G
AudioDual noise reduction MIC Audio formats: MP3, FLAC, WAV, Ogg, MIDI, 3GP
VideoDecoder: 1080p/30 fps H.264, Encoder:1080p/30 fps MPEG-4, 3GP, 3G2, MOV, H264, H265
Battery Type2200mAh
Dimensions (W x D x H)72 x 8.8 x 144 mm
WeightM144 g

Neffos C5 Malaysia Price

Neffos C5RM539
Neffos C5LRM359



Harga (Malaysia) Neffos C5 dan C5L bagi aku cukup murah dan berbaloi dengan spesifikasinya yang mantap.

Jelas mereka mahu menguasai pasaran smartphone/telefon bimbit dengan harga patut. Dengan ciri-ciri yang TP-Link muatkan dalam smartphone mereka ianya memang berbaloi untuk dimiliki oleh semua orang, kena sangatlah dengan temanya 'Live Fun' untuk Neffos C5.


Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Sila Komen
Perlawanan terakhir peringkat kumpulan D, Spain akan bertemu Crotia di Nouveau Stade de Bordeaux. Mungkin yang akan menganggap ini hanyalah perlawanan perlengkap jadual bagi Spain.

Spain yang menewaskan Turkey 3-0 tempoh hati dalam kedudukan selesa untuk layak ke pusingan ROund Of 16. Tiada tekanan besar buat Spain dalam perlawanan ini, jika mereka menang La Roja akan menjadi juara kumpulan D, manakala jika seri itu sudah cukup untuk memastikan mereka berada di tangga ke-2.

Namum begitu Spain juga akan turun dengan misi mereka untuk meneruskan rekod tanpa, kini mereka sedang menpertahanka rekod dengan 14 perlawanan tanpa kalah dalam saingan Euro Cup.

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Rekod Pertemuan Crotia vs Spain

Pada Euro Cup 2012, Spain pernah diundi bersama Crotia dalam kumpulan C. Pada ketika Spain menewaskan Crotia 1-0.

Dalam 5 rekod pertemuan (perlawanan kompetitid dan persahabatan) Spain vs Crotia, telah menyaksikan Crotia tewas sebanyak 3 kali.

Kali terakhir Crotia mengalahkan Spain adalah dalam perlawanan persahabatan  pada tahun 1994.


Croatia: Predicted line up (4-2-3-1)
Subasic, Srna, Jedvaj, Vida, Strinic, Badelj, Kovacic, Brozovic, Rakitic, Perisic, Mandzukic

Spain: Predicted line-up (4-3-3)
De Gea, Juanfran, Sergio Ramos, Pique, Alba, Busquets, Koke, Iniesta, Lucas Vazquez, Morata, Nolito


Dalam perlawanan ini aku ramal Spain akan menang dengan jaringan 2-0.

Keputusan Penuh Perlawanan Crotia vs Spain


Crotia 2-1 Spain

A. Morata (ESP) 7"
N. Kalinic (CRO) 45"
I. Perisic 9CRO) 87"






Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain


Dengan kekalahan Spain ini, mereka hanya berpuas hati di tangga kedua bagi kumpulan D, Mereka akan bertemu seteru yang kuat di Round Of 16 iaitu Italy.

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain


Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain
Ramos's (Spain) penalty is saved by the goalkeeper.

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Euro Cup 2016 : Crotia vs Spain

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

135 Komen
Handphone clone berlambak dipasaran, sekali tengok nampak sebijik sama macam yang original. Telefon Samsung juga tidak dapat lari daripada di clone. Namum ada trick tertentu yang dapat kita bezakan antara telefon clone atau original.

Aku rasa ada banyak cara dan tips serta petua yang sudah orang lain beritahu tentang cara-cara nak mengetahui handphone samsung yang original. Kalau orang dah biasa, sekadar tengok dengan mata pun dah tau itu telefon clone atau orginal. Tapi ramai juga yang masih tak tahu nak membezakan antara kedua-dua handphone ni.

Sebenarnya ada banyak lagi trick yang patut kita cuba, untuk menguji keaslian telefon samsung. Mungkin boleh dijadikan langkah berjaga-jaga semasa kita mahu membeli telefon yang baru. Tapi aku berikan satu trick sahaja, trick yang lain anda boleh cuba search dekat google.


Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Okey sekarang ambil telefon Samsung masing-masing, pegang elok, dah sedia, jom ikut langkah-langkah dekat bawah ini:

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Method #1

1) Dail no *#0*#
2) Click button sensor
3) Click button image test

Senang kan.

Kalau telefon Samsung anda itu original ia akan mengeluarkan gambar seperti ini :

Cara Mengetahui Handphone Samsung Original

Yup! akan keluar gambar anak anjing. Jika keluar gambar selain dari gambar diatas, sah dah telefon Samsung tu bukan yang original. Mungkin telefon anda buatan China atau Taiwan.


  • Original = gambar anjing
  • Taiwan 2nd class = gambar handphone
  • Cina low class = gambar yang lain-lain keluar

Ada beberapa lagi code yang anda boleh cuba, yang mana ianya ada pada smartphone original. Jika ada code yang gagal, maka ia adalah telefon clon atau palsu.

  1. SW Version, PDA, CSC and Modem - *#1234#
  2. SW & HW Info - *#12580369#
  3. Test mode - *#0*#
  4. Service Mode - *#197328640#
  5. ADC Reading - *#0228#
  6. Bluetooth Test Mode - *#232331#
  7. Bluetooth Address - *#232337#
  8. Ciphering Information - *#32489#

Method #2

1). Dail *#06# di telefon anda.
2). Nombor IMEI akan terpapar pada skrin telefon.
3). Anda juga boleh semak nombor IMEI untuk pengesahan seterusnya di www.imei.info. Akan keluar nanti info maklumat berkenaan telefon anda nanti.
4). Nombor IMEI juga boleh didapati pada belakang tempat bateri di telefon.

Method #3 Khas Untuk Semak Iphone Original

1). Dail *3001#12345#* pada iPhone anda. Ini sebenarnya adalah untuk iPhone Field Test Mode tapi juga boleh digunakan untuk semak iPhone anda original atau tidak, lebih kurang macam method #1 tadi.
2.) Selepas itu akan keluar macam gambar dibawah ini. Untuk pastikan iPhone anda original, Bar Signal indicator akan bertukar kepada numerical value. Jika selepas buat langkah 1 tadi, tapi signal indicator tidak bertukar maka itu adlah iPhone palsu.

Semak Iphone Original



4. Tekan butang 'Home' untuk kembalikan iPhone anda kepada sedia asal.


Semoga tips cara mengetahui handphone samsung original atau tidak ini, akan dapat membantu anda semua agar tidak tertipu dengan jurujual, yang kadangkala mulut manis macam tebu.

Tapi aku terfikir kenapa Samsung letak gambar anak anjing ini secara tersembunyi, di dalam handphone keluaran mereka.

Ada satu model telefon baru, smartphone ni dijual dengan harga lebih kurang RM5++, tapi dia punya spec boleh tahan. Ada video HD 720p. Jika nak tahu lebih lanjut mari baca pasal Neffos C5 Live Fun.

Tips Promosi Percuma Di Facebook

4 Komen
Ramai yang aku rasa nak tahu cara jimatkan kos promosi. Iyalah, nak buat pengiklanan ni bukan sikit-sikit modal yang perlu dikeluarkan.

Nak tak nak, promosi tetap kena jalankan juga. Sebab dah menjadi adat orang berniaga online. Jadi selagi kita boleh jimatkan kos, kita jimat.

Cut Cost! Cari jalan untuk pastikan kos promosi kita itu minima dengan keuntungan maksima.

Dekat Facebook ini, orang suka buat iklan sebab disitulah lubuk. Ramai orang melepak dekat situ. Jadi disebabkan itulah pihak FB sendiri ada buat FBads. tapi itu perlukan kos dan teknik yang betul.

Masalah ini selalunya terjadi kepada mereka yang baru nak bermula buat bisnes online di Facebook. Jika kita terus terjun buat iklan berbayar di FB tanpa belajar perkara asas, Silap haribulan modal melayang dengan kos promosi yang tidak berbaloi jika dibandingkan dengan pulangan.

Sebelum kita rugi, buang duit begitu sahaja, apa kata kita cuba cara promosi percuma di Facebook.


Download: E-book Percuma Teknik Promosi Di FB

Tips Promosi Percuma Di Facebook


Tips Promosi Percuma Di Facebook

Baiklah apa yang aku dah baca dalam ebook ini, ia adalah satu panduan bagaimana kita nak merangka gerak kerja kita dalam melakukan promosi di Facebook secara percuma.

3 kaedah yang boleh digunakan untuk cara promosi secara percuma di FB adalah :-

1. Guna akaun sendiri
2. Bina fanpage produk
3. Guna GROUP di facebook

Ah, merepek. Semua orang dah ada akaun facebook, group jualan apakebenda?, Fanpage pun berapa je orang 'Like'.

Sudah nak hancur jari post di wall sendiri, post di group…post di fan page..tapi macam tak berapa nak jalan je jualan.

Sebab itulah kita nak kena belajar 'skill' yang betul untuk jadikan Facebook adalah lubuk kita cari pelanggan untuk buat duit.

Kita tak boleh 'main belasah' jika benar-benar serius nak berniaga online. Kita kena rancang bagaimana nak menjual, dan cara nak pastikan produk kita terjual.

Jadi tak payah tunggu lagi.

Teruskan langkah anda dengan cara promosi produk di internet tanpa kos yang mahal.


Meh kita baca : E-book Percuma Cara Promosi Di Facebook


Sudah ramai orang yang berniaga di FB. Memang ternyata Facebook adalah lubuk untuk buat duit online. Jadi ambil sedikit masa anda untuk download e-book ini dan teruskan langkah seterusnya untuk majukan bisne online anda.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords

3 Komen
Belajar tentang SEO ni banyak benda yang kita nak kena hadam, macam aku sendiri pun tak sampai separuh pun lagi ilmu SEO yang ada aku belajar dan praktikkan.

Makin banyak kita belajar, makin banyak benda kita tak tahu.

Hari ini aku nak belajar dan berkongsi dengan korang tentang LSI Keywords. LSI adalah singkatan untuk Latent Semantic Indexing. Aku akan kongsikan beberapa cara nak cari LSI Keyword cara mudah.

Kini bukan lagi zaman keyword stuffing - tabur keyword banyak-banyak dalam entri. Sebab itulah aku nak cuba hadam dan praktikkan teknik ini pulak.

Lagipun ini buknalah teknik yang baru, sudah lama. Cuma aku yang ketinggalan zaman, tapi atuk aku pernah pesan "Butter Late Than Never". Jadi aku pegang ungkapan itu untuk terus belajar benda baru.

Dalam bahasa yang lebih mudah, LSI keywords adalah satu frasa yang relevan dengan keyword utama.

Ianya boleh jadi kata sinonim, kata ganti atau apa sahaja perkataan yang berkaitan/relevan.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords


Contoh paling mudah untuk LSI keywords adalah, katakan anda buat satu entri pasal "Windows. Jadi dalam entri anda itu sepatutnya ada kata kunci seperti "Bill gate", "Microsoft", "Windows 7 dan perkataan yang berkaitan dengan "Windows" tadi.

Dengan LSI keyword inilah akan membantu Google membezakan entri anda dengan keyword seperti "Luxury window locks" atau "wooden windows grills".

Window satu perkataan dengan dua maksud yang berbeza.


Kelebihan LSI Keywords

Baiklah, apa yang buat aku tertatik untuk belajar lebih lanjut pasal LSI Keyword adalah disebabkan ada komen yang menyatakan bahawa LSI Keyword mampu:-

  1. Mengelakkan entri anda dilabelkan sebagai 'SPAM'
  2. Merendahkan 'Bounce Rate'
  3. Meningkatkan On-Page Time Spent By Visitor
  4. Menaikkan ranking di SERP
  5. Meningkatkan Blog Authority


Dan, jangan pula keliru antara LSI Keyword dengan Long Tail Keywords. Ianya adalah sama tapi tak serupa.

Apa yang membezakan kedua-duanya adalah Long Tail Keyword mengecilkan skop carian, manakala LSI Keyword pula akan meluaskan skop carian dengan keyword yang berkaitan.

Enjin carian akan menggunakan LSI Keyword untuk mengukur tahap informasi dalam sesuatu artikel mengenai sesuatu topik yang ditulis, dan ia akan memberi kesan kepada ranking di SERP.

Jika anda sering menyemak keyword yang masuk melalui trafik organik, jika ada keyword yang masuk datangnya daripada keyword yang bukan kita sasarkan, itulah datang daripada LSI Keyword.


Cara Mudah Mencari LSI Keywords

Sekarang kita faham LSI Keywords penting untuk SEO, dan apabial makin bagus SEO kita makin senanglah kita nak tarik trafik ke blog kita.

Baiklah,


Cara paling senang untuk mencari kata kunci LSI adalah menggunakan enjin carian Google.

Pergi ke laman carian google, tapi keyword utama anda

Contohnya macam dibawah ini.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords


Anda perlu skroll ke bahagian bawah, dan anda akan jumpa "Searches related to...". Disini anda akan jumpa 8-10 LSI Keywords.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords




Namum ini hanya teknik asas, untuk mendapatkan keyword yang lebih mantap ia perlu digabungkan dengan beberapa tool lain.

Hasil carian aku dekat Google, antara tool untuk cari LSI Keywords adalah seperti berikut :-

  1. Google Keyword Planner​
  2. LSI Graph
  3. Keyword Shitter
  4. Soovle
  5. SEMrush
  6. Mondovo
  7. SEOPressor
  8. KeywordTool.io

Tapi cuma nak fokus kepada 3 tools utama sahaja, sebab kita nak belajar biarlah benda yang kita nak praktikkan nanti. Sebab ada juga tool yang tak sesuia untuk cari keyword Bahasa Melayu.


1. Google Keyword Planner

Rasanya cara ini sudah ramai guna juga untuk mencari Long Tail Keywords. Namum ia juga berkesan untuk mencari LSI Keywords.

Cara Mencari LSI Keywords


2. Keyword Shitter

Tool ini akan berikan anda senarai panjang kata kunci yang relevan dengan apa yang anda cari. Malah anda boleh download senarai kata kunci yang mungkin anda akan gunakan nanti.

Ya, ia juga boleh digunakan untuk mencari Long Tail Keyword. Malah mungkin anda akan jumpa idea baru untuk menulis entri baru dengan menggunakan senarai kata kunci yang dijana oleh Keyword Shitter ini.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords


3. Soovle 

Tool mencari kata knci terbaik pada pandangan aku, sebab ia akan tolong kita cari kata kunci daripada 10 enjin carian yang lain selain daripada Google seperti Wikipedia, Amazon, Bing, Yahoo, YouTube and Answers.com.

Cara Mudah Mencari LSI Keywords


Cara Menggunakan LSI Keywords Untuk SEO

Punyalah panjang aku tulis dekat atas, itu baru cara nak cari kata kunci LSI. Kalau dah jumpa tapi tak guna itupun tak guna juga.

Jadi bagaimana hendak gunakan LSI Keywords agar ia bermanfaat untuk meningkatkan SEO blog kita.

Kita kena pastikan kita gunakan cara yang betul, jangan buang masa duk buat kajian cari keyword bagai tapi akhirnya kita gunakan dengan cara yang salah. itu kerja sia-sia.


1. Pilih keyword yang betul.

Kebanyakkan LSI Keyword yang dijana oleh tools adalah bukannya hasil daripada manusia, ia adalah kerja robot dan algorithma.

Jadi kita kena tapis terlebih dahulu dan cari keywords yang ktia hendak guna adalah relevan.


2. Gunakan secara natural.

Cara masukkan keyword dalam entri perlulah secara natural, bukan main taruk sana sini situ sesuka hati. 

Aku pun ada buat juga dulu, main taruk je keyword..hehehe

Jika anda jumpa banyak LSI Keywords, ianya tak perlu digunakan semua sekali dalam satu entri. Simpan ia untuk entri yang baru pula.


3. Mana nak letak LSI Keywords

Keyword kita boleh letak dekat tajuk entri, title tags, permalinks, anchor text untuk internal link dan juga mungkin dibahagian penutup entri.

Mungkin juga boleh digunakan pada anchor text disaat mencari backlink daripada luar.

AKu cakap ni bukan taruk semua sekali dalam satu entri, cuma anda boleh pilih dibahagian mana nak letak keyword tersebut.

Baiklah anda boleh belajar daripada otai Neil Patel, bagaimana dia manfaatkan LSI Keywords dalam entri dia.

Neil Patel LSI Keyword



Rujukan :
http://www.bloggertipstricks.com/lsi-keywords.html
http://www.computergeekblog.com/lsi-keywords/