blogger lelaki logo

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

5 Komen
Aduh, lama sungguh aku tak tulis entri dekat blog ini. Sibukkan diri dengan benda lain sampai terbiar dan terabai blog ini.

Kebetulan tadi aku tengah melayari facebook ternampak bro Hasrul Hassan kongsikan segmen terbaru. Katanya nak bantu trafik blog naik mencanak macam roket.

Sebagai manusia yang ada semagta inquiri, jadi ia menarik aku untuk turut serta. Lagipun dah ramai blogger lain turut serta dalam segmen ini.

Kebetulan sekali lagi, aku pun memang dah lama tak tulis entri baru. tahun 2017 sudah masuk bulan Mac, tapi entri masih belum banyak macam blog orang lain.

Alang-alang dah ada segmen 'power' macam ini, kita cuba dulu baru tahu.

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

Jika anda pun berminat nak turut serta segmen 'power' ini, mesti nak kena penuhi syarat-syaratnya. Jangan risau ini bukan syarat nak masuk meminang Puteri Gunug Ledang.

Syarat-syarat yang bro HH minta adalah seperti berikut :-

1. Nak kena ada blog. Iyalah kalau tak ada blog macam mana dia nak bantu naikkan trafik.

2. Kena buat satu entri atau artikel dekat blog masing-masing. Macam entri yang aku tulis ini la. Wajib bukan sunat, setiap entri kena letak banner segmen dan dipautkan ke link segmen tersebut.

3. Berikan satu URL blog post yang kita mahukan trafik dia naik mencanak macam roket yang dilancarkan naik ke bulan sipi-sipi nak langgar tahi bintang.

Baiklah, aku mahu bro HH berikan trafik yang padu pada entri ini : http://www.bloggerlelaki.com/2017/02/buat-duit-online-dengan-adsense.html

4. Kena like page Hasrulhassan.com, HH ni blogger otai, memang dah lama aku like page dia.

5. Wajib juga kena like page Bisnes Online Tanpa Modal. Okey dah, aku dah like lama juga.

6. Dan akhir sekali kena follow Google Profile Hasrul Hassan. Juga sudah lama aku follow, cucuk rapat-rapat.

Apabila sudah siap tulis entri ringkas untuk segmen ini, syarat-syarat sudah dipenuhi, maka anda perlu menghantar URL penyertaan di ruangan komen pada entri segmen tersebut.
blogger lelaki logo

Mencari Jawatan Kosong 2017

13 Komen
Jika anda sedang mencari jawatan kosong 2017. Kini anda boleh gunakan protal cari kerja kosong di MauKerja.my untuk mencari kerjaya idaman anda.

Dilaman ini anda diberikan beribu-ribu tawaran jawatan kosong daripada sektor awam mahupun sektor swasta. Dengan peluang yang ada anda boleh memilih jawatan yang bersesuaian dengan kelulusan serta minat anda.

Untuk lebih memudahkan anda membuat pilihan, iklan kerja kosong akan di bahagikan mengikut kategori negeri. Jadi anda boleh melihat sendiri jawatan kosong di kawasan pilihan anda.

Mencari Jawatan Kosong 2017


Yang lebih menarik disini, senarai majikan terdiri daripada syarikat-syarikat besar yang bertapak di Malaysia seperti Mazda, AIA, Parkson dan banyak lagi.

Selain daripada untuk mereka yang ingin mencari perkerjaan.

Laman ini juga sesuai untuk siswazah yang sedang mencari tempat untuk buat praktikal. Anda boleh juga memohon tempat praktikal melalui laman ini.

Antara kategori kerja kosong yang boleh ada diiklankan di MauKerja.my adalah seperti berikut :-
  1. Pentadbiran/sumber manusia
  2. Penghotelan/pelancongan
  3. Perkhidmatan Pelanggan
  4. Pembinaan
  5. Pendidikan
  6. Perakuanan
  7. Pengangkutan
  8. IT/ Sains & Teknologi
  9. Kesihatan
  10. Kejuruteraan
  11. Pertanian
  12. Reka Grafik
  13. Dan banyak lagi...
Dengan adanya laman iklan jawatan kosong akan berikan pelaung lebih luas kepada lepasan graduan untuk mencari kerja.

Permohonan boleh dibuat secara online. jadi jangan buang masa lagi. Pergi ke laman Maukerja.my untuk memohon jawatan yang anda mahukan.

Loading Jobs, please wait...
blogger lelaki logo

Cetak T-Shirt Murah Online

4 Komen
Adakah anda sedang mencari Servis Printing Baju, Cetak T Shirt Murah atau sticker dengan harga murah. Dengan Custom.my anda boleh dapatkan servis cetak T Shirt secara online dengan design anda sendiri.

Memang sesuai untuk mereka yang nak cetak T Shirt untuk baju kelas, reunion, rewang dan macam-macam lagilah. Sebab dekat Custom.my mereka tidak ada minimum order. Jadi anda boleh buat tempahan walaupun cuma sehelai T Shirt.

Cetak Tshirt Murah Online


Bukan sahaja untuk servis cetak T Shirt, Custom.my juga ada sediakan servis untuk printing topi, jeris, seluar, skirt, tudung, beg, sticker, sarung bantal, kotak tisu, jaket. Memang ada bermacam pilihan dengan kualiti yang tinggi.

Jenis-jenis printing yang Custom.my buat pula adalah seperti Direct To Garment (DTG), silkscreen, sublimation dan heatpress.

Jadi boleh pilih jenis printing yang sesuai dengan kehendak kita. Jika anda biasa dengan servis cetak baju, harga untuk setiap jenis printing adalah berbeza mengikut material yang digunakan.

Mari kita lihat lebih lanjut beberapa servis printing murah yang dtawarkan oleh Custom.my ini.

Cetak T-Shirt Dan Polo

servis cetak t shirt murah

Jika anda nak cetak T Shirt murah dan berkualiti, sememangnya Custom.my adalah pilihan yang tepat. Antara cetakkan T Shirt yang ditawarkan adalah:

Gildan T-Shirt - Gildan merupakan T Shirt yang dikeluarkan oleh syarikat pakaian antarabangsa. Ia merupakan salah satu jenama T Shirt kosong yang berkualiti.

Antara jenis-jenis T Shirt Gildan adalah seperti Gildan Soft Style, Gildan Premium Cotton, Gildan Premium Cotton Ladies, Gildan Ultra Cotton, Gildan Premium Cotton Kids dan banyak lagi anda boleh lihat sendiri di laman Custom.my

Selain daripada itu ada lagi jenis servis printing lain seperti Polo, Raglan, Fullprint, Crop Top, Tank Top Men dan Tank Top Women.

Harga yang ditawarkan adalah diantara Rm20.00 hingga RM41.00, harga berbeza mengikut jenis kain, ukuran saiz design dan juga jenis teknik cetakan.

Berikut adalah antara beberapa jenis cetakkan T Shirt yang perlu anda tahu iaitu:

Direct To Garmnet (DTG) 

Cetakkan DTG adalah jenis dakwat yang menyerap ke dalam kain, ianya mampu bertahan walaupun dibasuh berulang kali. Jika design baju anda mempunyai banyak warna, jadi cetak DTG memang sesuai seperti nak cetak gambar keluarga pada T Shirt dengan warna penuh.

Neo-pigment non White - ini adalah untuk cetakkan jenis DTG pada T Shirt yang berwarna putih.

Neo-pigment + White - ini pula untuk cetakkan jenis DTG pada T Shirt berwarna gelap seperti baju berwarna hitam, biru gelap, kelabu dan seumpamanya.


Cetak Sticker

servis cetak sticker


Servis cetak sticker antara servis yang suka untuk aku war-warkan. Sticker kini menjadi pilihan peniaga samaada untuk dilekatkan pada produk mereka, ada juga yang gunakan sticker untuk tujuan promosi dan sebagainya.

Jadi dengan Custom.my ada disediakan servis printing sticker seperti Sticker Product, Sticker Sheet, Sticker Marketing, Sticker Outdoor, Transparent Sticker dan Sticker label kertas.

Jom Jadi Agen Custom.my

Satu lagi yang aku nak cerita tentang Custom.my adalah program reseller mereka. Ini sesuai untuk mereka yang berminat nak buat bisnes printing tapi hanya sebagai agen.

Tak payah nak kotor tangan buat kerja cetak, kerja anda hanyalah cari pelanggan dan submit order kepada Custom.my. Dengan yuran pendaftaran yang semurah RM50 anda sudah boleh buat bisnes printing.

Jika anda berminat nak cetak T Shirt murah, sticker, topi atau nak jadi agen. Segala maklumat lanjut anda boleh lihat sendiri di http://custom.my/
blogger lelaki logo

Panduan Buat Duit Online Dengan Adsense

9 Komen
Adsense aku rasa bukanlah satu nama yang asing bagi kalangan blogger. Kita semua tahu itu adalah lubuk blogger buat duit online. Dengan panduan adsense yang betul tidak mustahil untuk anda juga tersenyum melihat duit masuk ke akaun setiap bulan.

Sebenarnya sebelum ini aku ada tulis entri berkaitan adsense iaitu Tips Asas Adsense. Itu mungkin tidak cukup, sebab proses untuk menjana duit melalui adsense kita perlukan lebih banyak ilmu dan teknik yang betul.

Bukan apa, biarlah kita buat sesuatu itu dengan ada ilmu, dengan ilmu itu kita buat sampai jadi dan nampak hasilnya. Lagipun ramai juga blogger yang sidah berjaya mendapatkan akaun adsense, namum tak kurang juga yang masih mengeluh dengan hasil yang kurang memuaskan.

Kita sudah pandai buat blog sendiri, sekarang tiba masanya kita boleh buat duit dengan blog kita. Insyaallah dengan usaha yang gigih kita akan berjaya.

Panduan Adsense Jana USD Secara Online


Sebab itulah kita kena belajar. Tak rugi untuk kita menambah ilmu, kita tidak tahu bila masanya ilmu kita itu akan berguna untuk kita suatu hari nanti. Begitulah juga dengan Adsense. Kalau kita tak pecahkan ruyung macam mana nak dapatkan sagunya.

Dalam keadaan ekonomi sekarang, dengan nilai Ringgit Malaysia mengalami kejatuhan. Tidak semua orang berasa sedih. Sebab ada mereka yang berhasil jana US Dollaer (USD). Banyangkan sekarang nilai 1 USD bersamaan dengan RM 4.44.

Jika dapat jana USD 100, ambil kalkulator darablah sendiri berapa hasil yang akan anda dapat? Tepuk kalkulator tanyalah tukarannya dapat berapa?

Baiklah, cakap banyak tak guna. Kita nak tengok hasil. Aku sendiri juga sudah menghasilkan ribuan USD dengan Adsense.

Panduan Adsense Jana USD Secara Online

Panduan Adsense Jana USD Secara Online


Ya betul tuan-tuan/puan-puan, aku sedikit pun tak tipu. Sebab itulah aku tulis entri ini, sebab aku nak ramai lagi orang kita yang berjaya mengaut untung buat blog, menjana duit Amerika.

Satu kerugian besar jika anda terrer buat blog, apatah lagi ada akuan adsense tapi tidak menggunakan peluang tersebut dengan betul. Satu kerugian yang besar tuan-tuan.

Jadi anda pergilah cari ilmu tentang Adsense, banyak teknik yang kita boleh belajar. Taip sahaja dekat Google, banyak akan anda jumpa tip dan 'tricks' berkaitan Adsense yang akan anda jumpa.

Kalau tak faham bahasa orang putih jangan risau sebab ada SIFU ADSENSE yang telah buat ebook bahasa Melayu. Anda boleh baca ebook Panduan Raja Adsense - Revive. Bagi aku inilah satu ebook panduan Adsense yang lengkap,


Bukan calang-calang orang yang menulis ebook ini, blogger yang aku anggap sifu iaitu Mohd Shamsuriyadi. Dia ni sememangnya otai yang aku cukup kagumi bab buat duit online. Mereka yang kenal dengan brader ni pasti tahu blog dia iaitu www.shamsuriyadi.com

Sebab dia yang tulis ebook Panduan Adsense ini, jadi aku berani cadangkan kepada orang lain untuk baca, belajar dan hadam. Sebab bukan senang sebenarnya kita capai kejayaan tanpa ada ilmu yang cukup. Jadi apa tunggu lagi? jangan buang masa, orang lain dah kaut beratus USD untuk bulan ini

Dapatkan ebook Panduan Raja Adsene Sekarnag di https://goo.gl/3uMl9b
blogger lelaki logo

Negara Paling Korup 2016

6 Komen
Kita semua tidak sukakan korupsi, satu perbuatan sampah yang kita mahu hapuskan daripada kalangan masyarakat kita. Dalam satu kajian yang dijalankan oleh Transparency International, mereka telah mengeluarkan senarai Corruption Perceptions Indes (CPI).

Berapakah CPI negara kita Malaysia? Nanti kita lihat sama-sama.

Negara Paling Korup 2016


Dalam index yang dikeluarkan untuk tahun 2016, negara paling korup adalah Somalia, malah ia mememang rekod ini selama 10 tahun berturut-turut. CPI yang diberikan kepada Somalia hanyalah 10 point sahaja.

Makin rendah point CPI maka makin teruk tahap korupsi di sesebuah negara tersebut. Ranking top 5 negara yang paling bersih pula didahuli oleh negara New Zealand (90 CPI), Denmark (90 CPI), Finland (89 CPI), Sweden (88 CPI) dan Switzerland (86 CPI).

Bagi negara kita pula, Malaysia diberikan 49 CPI dan berada di ranking ke 55 dunia. Mata CPI diberikan turun 1 mata berbanding tahun lalu dengan 50 CPI.

Negara Paling Korup 2016


Dalam kalangan negara serantau pula Singapura dianggap paling bersih di Asia Tenggara dengan 84 CPI berada di ranking ke 7 dunia. Dan negara paling kurop di Asia Tenggara pula adalah Kemboja dengan 21 mata sahaja diberikan.

Country CPI World Rank
1. Singapura 84 7
2. Brunei 58 41
3. Malaysia 40 55
4. Indonesia 37 90
5. Philines 35 101
6. Thailand 35 101
7. Timor-Leste 35 101
8. Vietnam 33 113
9. Loas 30 123
10. Myanmar 28 136
11. Cambodia 21 156


Negara besar seperti U.S.A pula dibeirkan 74 mata CPI, dan berada di ranking 18 dunia. Manakal negara China hanya diberikan sebanyak 40 mata dan berada di tangga 79. Russia lagi bawah dengan hanya 29 CPI, berada ditangga ke 131 dunia.

Berikut adalah senarai penuh ranking yang dikelaurkan oleh Corruption International bagi negara paling kurop 2016.

Negara Paling Korup 2016



blogger lelaki logo

Belajar Buat Blog Sendiri

26 Komen
Bagi mereka yang baru nak belajar buat blog, sudah pastinya kita akan cuba mencari sumber rujukan untuk kita mendalami ilmu blogging contohnya dengan baca ebook tutorial buat blog dan sebagainya.

Sebenarnya tidak susah untuk kita mencari cara buat blog, sebab ada banyak otai-otai blogger yang berkongsi tips dan buat tutorial baik dari dalam negara dan juga luar negara.

Jika anda serius mahu belajar, saya boleh cadangkan ebook yang sesuai untuk anda baca dan hadam. Bukan setakat baca sebenarnya, tapi kita kena praktikan apa yang kita belajar.

Sebab setiap perkara yang kita tahu kita perlu amalkan untuk pastikan perkara yang kita belajar tidak menjadi sia-sia, begitulah juga dengan ilmu  buat blog.


Belajar Buat Blog Sendiri

Baiklah dalam ebook ini, anda akan diberikan info lebih lanjut, ianya sebagai panduan untuk anda memulakan blog pertama anda.

Dalam ebook 'Belajar Buat Blog' ini akan diberi kefahaman tentang perkara-perkara seperti berikut :-


Bab 1 : Nak buat blog tentang apa? 

Ya, point ini penting buat mereka yang baru hendak bermula buat blog. Kita perlu jelas dengan idea dan matlamat yang ingin kita terjemahkan pada blog kita.

Kita perlu tahu apa hendak ditulis, apa gaya penulisan kita dan sebagainya. Kerana inilah nanti yang akan memberi gambaran tentang blog kita, atau lebih tepat kita boleh sebut sebagai penjenamaan untuk blog kita.

Jika kita kabur pada peringkat awal ini, kita seolah berjalan tanpa haluan, lagu tanpa irama.


Bab 2 : Langkah-langkah buat blog dengan blogspot

Bagi blogger baru, kita perlu faham apakah langkah yang sepatutnya kita buat untuk 'setup' blog kita yang pertama.

Bab 3 : SEO Nadi Kekuatan Blog

Tak dinafikan SEO menjadi nadi kepada sesebuah blog untuk jangka masa panjang. Walaupun sumber trafik boleh datang daripada pelbagai sumber lain seperti media sosial.

Namum trafik daripada enjin carian akan menjadikan blog kita lebih padu.

Bab 4 : Buat duit dengan blog

Buat duit dengan blog bukan lagi perkara rahsia, sudah ramai yang tahu. Jadi kepada blogger baru yang baca ebook ini mendapat pakej dengan mendapat tip buat duit melalui blog.

Bab 5 : Rahsia Buat Duit Dengan Affiliate
Bab 6 : Rahsia buat duit melebihi 4 angka diinternet
Bab 7 : Rumusan dan penutup

Berdasarkan tajuk-tajuk yang penulis ebook ini senaraikan, pastinya ia padat dengan informasi dan tip berguna untuk anda praktikkan sehingga blog anda berjaya. Lagipun ia siap dengan tip buat duit, itu adalah ilmu emas dalam dunia blogging. Bukan semua orang akan tunjukkan lubuk nak buat duit dengan blog.

Tip Belajar Buat Blog Baru

Saya ada beberapa tip untuk blogger baru yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blogging. Buat blog sebenarnya tidak sudah, cuma untuk lebih maju kehadapan kita perlu pastikan kita buat sesuatu itu dengan serius serta bersungguh-sungguh.


Terlalu Asyik Mengejar Trafik

Trafik sememangnya penting bagi sesebuah blog, kepentingan trafik pula bergantung kepada tujuan blog kita.

Jika kita buat blog untuk perniagaan, jual produk. Jadi kita perlukan trafik yang boleh bertukar menjadi pelanggan kita. Barulah trafik yang masuk itu bermakna.

Jika kita nak buat duit di blog guna adsense atau pengiklanan, Sememangnya kita perlukan trafik yang banyak, dan juga mampu menghasilkan 'klik'.

Namum ada juga blogger baru yang terlalu terburu-buru mengejar trafik. Mereka jadi penganut 'matlamat halalkan cara'. Mereka buat apa sahaja untuk dapatkan trafik yang banyak ke blog mereka.

Benda ini aku perhati dan bagi aku ia adalah SALAH. Ada yang sanggup viralkan isu yang tidak sepatutnya, malah sampai ke tahap menipu. Buat misleading headline, tajuk bukan main gempak. Apabila klik, link dibawa ke laman yang bukan seperti yang pembaca mahukan.

Lebih teruk ada yang sanggup buat tajuk melibatkan kematian selebriti terkenal. Apa hal ni bro, dengan guru mana lu belajar semua benda ni.

Aku ulang, ini benda salah. Kepada blogger baru jangan terlalu mengejar trafik sehinggakan kita buat perkara yang tidak sepatutnya.


Bawa Bersabar Dan Konsisten

Sebabkan kita tidak sabar taidlah buatkan kita sanggup buat apa sahaja untuk naikkan blog kita. Jangan begitu kawan, kita ada cara kita.

Buat blog kita tidak boleh dapat lihat hasilkan dalam masa yang singkat apatah lagi bagi kita yang baru belajar buat blog. Mereka yang sudah berjaya ambil masa yang panjang untuk berdiri gah seperti hari ini.

Bagi aku tiada jalan singkat untuk berjaya, kita perlukan lakukan kerja dengan betul dan bersungguh-sungguh. Sebab itu buat kerja kena konsisten, jangan buat kejap dan jemu, malas. Inilah punca kita gagal, sebabnya kita MALAS.

Untuk pastikan blog kita terus maju, kita kena tulis artikel secara konsisten. Sebaiknya kita dapat tulis 1 artikel setiap hari, paling tidak pun 3 artikel seminggu, dan paling malas kita tulis 1 artikel seminggu. Dan kalau paling malas, tutup blog buat benda lain, macam main guli ke apa...


Etika Sebagai Blogger

Nak buat blog, nasihat aku buatlah secara serius. Bina kredibiliti dengan blog anda, jadikan ia satu jenama yang mampu membantu anda untuk buat duit online dengan blog. Sebab itulah kita perlu ada etika.

Jangan sesuka hati buat entri copy & paste, jikalau terpaksa sangat sangat kena copy & paste juga. paling tidak kita bagilah credit dan backlink kepada penulis asal artikel itu.

Hargai hasil karya orang lain, jangan main sebat hasil penulisan orang lain untuk kepentingan diri sendiri. Itu adalah ciri-ciri blogger yang tidak ada etika.

Lagipun pihak Google sendiri tidak suka kepada entri copy & paste, sebab ia dah termasuk dalam melanggar hak cipta orang lain. Ibaratnya kau curi hak orang lain.


Belajar, Belajar Dan Belajar

Ilmu blogging bagi aku sentiasa berkembang, sentiasa akan ada perkara baru yang perlu kita belajar. Walaupun sehebat mana kita, jangan berhenti belajar. Lagipun tak rugi jika kita belajar perkara yang baru. Teramatlah rugi juga jika kita belajar tapi tidak mengamalkannya umpama "pokok subur yang tidak berbuah".

Apabila sebut bab belajar, bagi blogger baru aku nasihatkan belajar ikut aturan. Belajar terlebih dahulu perkara yang asas barulah kita belajar ilmu lanjutan yang lebih mendalam. Bukan apa, kita belajar dan tambah ilmu untuk kita faham dan praktik.

Jadi kita kenalah rajin mencari ilmu dengan baca ebook tutorial belajar membuat blog. Ada banyak ebook berkenaan blogging yang ada.

Jikalau kita cari ilmu banyak-banyak, tapi sepatah haram pun kita tidak faham, itupun tak guna juga. Sebab itulah orang tua pesan "kalau tak tahu...tanya". Ramai otai blogger yang tak lokek ilmu dan suka berkongsi ilmu, oleh itu jangan segan nak P.M. tepi otai-otai.

Aku pelik apabila ada blogger baru yang begitu takut dengan SEO. Apabila sebut SEO mulalah mereka gelabah, cakap tak reti. Sebab tak pandailah kita kena belajar, belajar sampai faham, faham dan amalkan.


Rasanya sudah puas aku membebel, lagi panjang lagi merapu aku tulis. Pesan kau kepada mereka yang baru nak belajar buat blog. Buatlah betul-betul sebab tak rugi siap kita boleh buat duit dengan blog.


Contest ini turut disertai oleh: calrasepatrick.blogspot.com, nonasani.blogspot.my, missobsesi.blogspot.my, sayidahnapisah.com, mommyfiqa.com, bloggerlelaki.com, ciklapunyabelog.blogspot.my, dianarashid.com, susahsenangblogger.com, at-tarmizi.blogspot.my, myideakini.com, amirkhalis.blogspot.my, sayabukancikgu.com, messarah.blogspot.my, jangan-bukak.blogspot.my, fadzirazak.com, heroborneo.com, nikkhazami.com, misztrex.blogspot.my, ummizarra.com, infopelajar2u.com, sabreehussin.com, topseofriendly.blogspot.my, ummiseri.com, saidila.com, qiyasaad.com, kataubaid.com, belajarbuatblogpercuma.wordpress.com, iuzira.com, hiburansabah.com, nasitambah.com, aynorablogs.com, ohtiptop.com, jebengotai.com, sensasi2020.com, sayaazieera.blogspot.my, jambubatublog.com, adibsite.com, sishawa.blogspot.my, cikilamenari.blogspot.myalongxp.com
blogger lelaki logo

Penyakit Kulit Ekzema Pada Bayi Dan Psoriasis

4 Komen
Kita biasa dengar tentang penyakit kulit ekzema, iaitu sejenis penyakit kulit yang selalunya dihadapi oleh bayi, namum ia juga boleh terkena pada orang dewasa. Ekzema pada bayi akan menyebabkan pesakitnya berasa tidak selesa dan resah disebabkan kulit yang kering dan kegatalan.

Penyakit ekzema berlaku apabila kecacatan fungsi penghadang kulit sehingga boleh menyebabkan alahan senang meresap masuk ke lapisan kulit dan kemudiannya kulit menjadi kering dan kurang kelembapan.

Ekzema akan mengakibatkan kulit menjadi gatal yang teruk sehingga membuat pesakitnya ingin menggaru. Apabila kulit semakin kering makan akan meningkatkan lagi tahap kegatalan. Jika kulit yang gatal tadi digaru berulang kali, lapisan kulit akan terkoyak.

Penyakit Kulit Ekzema (Eczema)

Penyakit Kulit Ekzema


Penyakit kulit ekzema berlaku apabila kulit menjadi kemerahan, kekeringan, gata-gatal serta merekah. Setakat ini pakar masih belum menjumpai punca utama terjadinya ekzema.

Namum dalam kajian yang mendapati eczema boleh berlaku berpunca daripada pertalian darah, jika salah sseoarnag daripada ibu atau bapa penghidap ekzema maka ia berkemungkinan besar akan diwarisi oleh anak-anak.

Ekzema (eczema) atau nama lainnya adalah atopik dermatitis (eczema atopik) adalah sejenis penyakit kulit yang sering terkena kepada kanak-kanak dan warga tua.

Penyakit ulit ekzema boleh dibahagikan kepada 2 jenis :-

Acute Eczema

  • Erythem : pesakitnya akan merasa panas pada kulit, gatal dan keradangan
  • Papules : kulit pesakit eczema akan membentuk tompokan yang berwarna kemerahan

Eczema Kronik

  • Pada peringkat ini kulit pesakit akan menjadi terlampau kering, berair dan bersisik
  • Ada juga terjadi kulit pesakit akan menjadi tebal serta kasar dan berkedut

Ekzema Pada Bayi

Penyakit kulit ekzema pada bayi yang berumur diantara 2 hingga 6 bulan lebih dikenali sebagai Atopic Dermatitis. Walaupun Atopic ini akan mulai sembuh apabila bayi mencecah umur 6 bulan, namum ada kemungkinan masalah kulit ekzema ini akan kekal hingga dia dewasa.


ekzema pada bayi


Sehingga hari ini pakar masih belum menjumpai punca sebenar terjadinya penyakit kulit ekzema. namum terdapat beberapa punca yang dipercayai boleh menyebabkan ekzema terkena pada pesakit :

Faktor dalaman :

  • Sejarah ahli keluarga yang pernah terkena penyakit kulit ekzema, asma atau allergi rhintis.
  • Berlakunya perubaha emosi seperti keresahan dan stress.
  • Amalan permakanan seperti alkohol, makanan tenusu, gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.

Faktor luaran :

  • Terdedah kepada asap rokok, bahan-bahan kimia, cuaca yang terlampau panas atau lembap.
  • Alahan kepada sabun, syampu, serbuk pencuci pakaian, kosmetik, kulat, debunga, haiwan peliharaan, hama dalam rumah.


Penyakit Kulit Psoriasis

Penyakit Psoriasis pula adalah sejenis penyakit yang radang kulit yang berbeza. Psoriasis kita dapat lihat tompokan merah pada kulit dan diliputi dengan lapisan putih yang lain.

Walaupun penyakit kulit ekzema dan Psoriasis adalah dua penyakit berbeza, namum ia mempunyai gejala yang sama iaitu kulit menjadi terlalu kering dan kegatalan yang terlampau.

Oleh sebab itu cara merawat ekzema dan proriasis juga hampir sama. Saya syorkan kepada anda untuk mencuba guna Bedak Asma'.

bedak asmak

Bedak Asma' Merawat Ekzema Dan Psoriasis

Bedak Asma' ini diperbuat daripada tanah liat putih yang berkualiti dan dijamin 100% bahan semulajadi. Jadi ia selamat untuk digunakan oleh semua pesakit ekzema dan psoriasis pada semua peringkat umur.

Berikut adalah kegunaan lain Bedak Asma' iaitu merawat ekzema pada bayi, ruam, psoriasis, kudis buta, kurap, panau, kayap, gatal, cacar air, luka dan lain-lain.


Kelebihan Bedak Asma'

  1. Selain daripada itu ia juga boleh digunakan untuk mengecutkan jerawat, mencerahkan serta melicinkan kulit.
  2. Ia juga mempunyai kadar UVA yang tinggi iaitu 0.88. Dimana ia mampu mengelakkan kedutan pada kulit.
  3. Ia juga tidak akan membuatkan liang pori tersumbat.
  4. Memiliki tekstur yang sangat halus, jadi ia mudah diserap serta ia sejuk apabila dipakai.
  5. Bedak Asma' sememangnya sesuai digunakan untuk merawat pelbagai penyakit kulit.
  6. Sebenarnya bedak ini juga boleh dimakan untuk merawat masalah cirit birit dan untuk merawat penyakit gout.
  7. Bedak Asma' ini sememangnya produk mampu milik, harganya cuma RM38 sebotol dengan beratnya 150 gram.
bedak asmak merawat penyakit kulit ekzema dan psoriasis

Cara Merawat Ekzema dan Psoriasis : Guna Bedak Asma'

Anda boleh ikut kaedah berikut untuk cara merawat ekzema dan psoriasis. Caranya sangatlah mudah.
1. Sapu bedak asma' pada permukaan kulit yang bermasalah.

2. Bedak dipakai pada waktu pagi iaitu selepas mandi, pada waktu malam sebelum tidur.
Sapuan hendaklah dipakai sekerap yang mungkin dan konsisten sehinggalah kita dapat melihat kesan peruabahan.

3. Selepas disapu beberapa jam, jika didapati bedak semakin pudar atau kering. Maka anda perlu bersihkan dengan air, lap kulit hingga kering dan kemudiannya sapu semula Bedak Asma'.

cara merawat ekzema dan psoriasis




Sekiranya berminat nak mencuba atau nak menjadi agen,boleh ke link di bawah atau hubungi terus  :

Hotline HQ : 019 - 970 8897

Website rasmi syarikat : http://mham.com.my/

Instagram : mham.sdnbhd
https://www.instagram.com/mham.sdnbhd/


Facebook Page Produk :

Penawar Ruam Pada Bayi
https://www.facebook.com/bedakasma

Penawar Ekzema Mujarab Terkini
https://www.facebook.com/kulitcantiktanpaekzema

Album Testimonial Bedak Asmak page Penawar Ruam Pada Bayi:
https://www.facebook.com/1591204454498940/photos/?tab=album&album_id=1752651998354184


Info Bedak Asmak juga boleh didapati di facebook page :

Penawar Asma Mujarab:
https://www.facebook.com/penawarasma/

Minyak Herba Asmak HQ:
https://www.facebook.com/minyakherbaasmamujarabsdnbhd/

ekzema pada bayi

blogger lelaki logo

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

11 Komen
Kerja dari rumah dengan iLancee, sesuai untuk mereka yang ingin mencari sumber pendapatan lebih. Jika anda ada kemahiran kenapa tidak anda menjadi freelancer dengan hanya membuat kerja dari rumah.

iLancee.com bukan laman baru, mereka sudah bermula sejak 2014. dan pada tahun ini mereka kembali dengan semangat baru untuk menyediakan satu tempat untuk orang buat duit secara online dan juga buat mereka yang perlukan servis tertentu seperti artikel, design grafik, edit video dan sebagainya.

iLancee diwujudkan untuk menolong usahwan digital kecil menjana pendapatan dengan mudah dan kos yang minima. Disamping itu, secara tidak langsung untuk pasaran Malaysia khususnya akan ada satu tempat untuk mereka yang perlukan khidmad freelancer.




Jika anda ada kemahiran seperti edit gambar guna photoshop, guna illustrator, mahir guna after effect, mampu menulis artikel dengan baik. Itu adalah sebahagian kemahiran yang diiklankan di iLancee, jangan sia-siakan bakat yang anda ada. Anda boleh jadikannya salah satu sumber pendapatan tambahan.

Maklumlah, kita faham zaman sekarang ekonomi semakin meruncing. Ramai orang perlu buat sampai 2 kerja atau lebih untuk mencari rezeki bagi menampung perbelanjaan. Jadi inilah satu satu jalan yang ada untuk anda buat duit kerja dari rumah dengan iLancee.

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

Untuk anda mula buat duit dengan iLancee, pertamanya anda perlu daftar akaun disana. proses pendaftaran tersangatlah mudah, cuma masukan alamat e-mail, kemudian masukkan nama dan password. Selepas anda membuat pengesahan melalui satu e-mail yang dihantar. Anda sudah boleh bermula.

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee


Kembali ke laman iLancee, anda akan nampak satu butang "Jual Servis". Ya, klik disitu untuk mula menjual servis anda dan buat duit.

Selepas klik "Jual Servis" anda akan dibawa ke halaman 'Masukkan Job". Disini anda akan diberikan 3 pilihan pelan bisnes iaitu Standard Seller, Advance Seller dan Super Seller. 

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee


Ini langkah pertama yang perlu anda lakukan, jadi pilihlah pelan yang berbaloi dengan servis yang akan anda tawarkan.

Pada langkah kedua, anda perlu mengisi butiran lengkap berkenaan servis yang ingin anda tawarkan. Kepada mereka yang sudah biasa dengan Fiverr ini mungkin tidak menjadi masalah.

Pada bahagian ini anda dikehendaki memasukan tajuk servis anda, contohnya "Saya akan tulis artikel untuk anda dengan RM25". Pada bahagian tajuk memainkan peranan juga, tulis ayat promo yang menggoda untuk menarik perhatian pelanggan.

Selepas itu anda perlu menetapkan berapa kadar cas atau harga untuk servis anda. Bagi aku harga seharusnya diletakkan biar berpadan dengan servis dan juga tenaga yang akan kita gunakan nanti. Tidak guna kita letak harga tinggi jika servis kita tidak sepadan, begtu juga kalau kita letak harga terlalu murah adakah ia berbaloi dengan tenaga usaha kita nanti untuk menyiapka setiap order. Jadi letaklah harga yang kita rasa berbaloi.

Seterusnya kita perlu juga menetapkan tempoh masa yang akan kita ambil untuk menyiapkan satu-satu servis. Jika terlalu lama, mungkin pelanggan tidka tertarik, jika terlalu singkat mungkin akan menyeksakan kita pula terkejar-kejar masa untuk siapkan servis. jadi letak tampoh masa hantar biarlah mengikut kemampuan kita.

Kemudian anda pelu pilih kategori servis. Jangan pula anda buat servis menulis artikel, tetapi anda pergi pilih kategori grafik dan design.

Pada bahagian penerangan, tulis ayat yang mengancam dan terma servis yang anda tawarkan. Biar orang baca dia faham dengan jelas. Bukannya apa kita tidak mahu berlaku salah faham kelak.

Sediakan beberapa keping gambar promosi berkualiti yang "catch-eye" untuk menarik minat orang untuk klik dan melanggan servis kita. Bahagian ini penting jika anda ingin membuat servis grafik dan design, kiranya ini akan menjadi porfolio untuk hasil kerja anda.

Iyelah, takkanlah kita nak letak gambar serabai, orang nak minta kita buat design pun fikir sampai 17 kali.

Jangan lupa juga isi dibahagian "Servis tambahan", ini adalah untuk berikan pilihan dan tawaran kepada pelanggan.

Sebagai contohnya, kita buat servis menulis artikel. Pada servis asal kita letak harga 1 artikel dengan nilai harga RM 30.00. Pada "Servis tambahan" kita mungkin boleh letak 2 artikel dengan harga RM50.00.

Ia bergantung kepada strategi anda untuk memberi tambah nilai kepada servis anda.

Akhir sekali anda perlu isi pada bahagian tags dan mesej arahan. Dah siap, kita terus tekan butang "Simpan".

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee


Pada langkah ketiga, anda perlu membuat pembayaran mengikut harga pelan servis anda pilih pada awal tadi. Anda perlu membuat pembayaran dalam masa 24 jam, jika tidak servis anda akan dibatalkan selepas itu.

Kelebihan iLancee.com

Antara yang aku nampak kelebihan iLancee ini adalah:-

Seller tidak perlukan lakukan promosi, kerana buyer akan datang ke iLancee dan mencari anda. Tetapi bukanlah bermakna anda tidak perlu membuat promosi langsung, jika lebih promosi lebihlah duit masuk.

Buyer akan dilindungi, sebab segala urusan pembayaran akan masuk ke akaun iLancee terlebih dahulu. Ini adalah untuk keselamatan buyer itu sendiri. Jadi ini akan mengelakkan daripada buyer daripada ditipu oleh seller. Duit sudah bayar tapi seller senyap sampai sudah, ini yang kita tidak mahu berlaku.

Macam seller sendiri juga tidak perlu risau, kerja sudah siap tapi bayaran tidak dapat. Sebab buyer perlu membuat pembayaran telebih dahulu kepada pihak iLancee. Kerja sudah siap barulah bayaran akan dikreditkan ke akaun anda.

Kiranya ini adalah situasi menang-menang diantara seller dan buyer. Tidak akan timbul isu berbangkit dikemudian hari.

iLancee juga akan menjadi lubuk anda buat duit dengan kerja dari rumah. Jika servis anda bagus dan sering menarik perhatian pelanggan, tidak mustahul ia akan menjan pendapatan tambahan yang lumayan untuk anda sebagai seller.


Contest iLancee ini telah dianjurkan oleh ahmadFaiz.com dan ditaja oleh SM Creative Studio,Semanis Kurma, Bina Blog Sendiri, Best Autoresponder, Panduan Bisnes Ebook, Buat Duit Blog,Best Hosting, Affiliate Malaysia, Poslaju Tracking, Infobiz FB Ads, BinMuhammad, Seri Nian Blogger, Hiburan Sabah, Top Seo Friendly, Sentiasa Panas