blogger lelaki logo

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

2 Komen
Kerja dari rumah dengan iLancee, sesuai untuk mereka yang ingin mencari sumber pendapatan lebih. Jika anda ada kemahiran kenapa tidak anda menjadi freelancer dengan hanya membuat kerja dari rumah.

iLancee.com bukan laman baru, mereka sudah bermula sejak 2014. dan pada tahun ini mereka kembali dengan semangat baru untuk menyediakan satu tempat untuk orang buat duit secara online dan juga buat mereka yang perlukan servis tertentu seperti artikel, design grafik, edit video dan sebagainya.

iLancee diwujudkan untuk menolong usahwan digital kecil menjana pendapatan dengan mudah dan kos yang minima. Disamping itu, secara tidak langsung untuk pasaran Malaysia khususnya akan ada satu tempat untuk mereka yang perlukan khidmad freelancer.




Jika anda ada kemahiran seperti edit gambar guna photoshop, guna illustrator, mahir guna after effect, mampu menulis artikel dengan baik. Itu adalah sebahagian kemahiran yang diiklankan di iLancee, jangan sia-siakan bakat yang anda ada. Anda boleh jadikannya salah satu sumber pendapatan tambahan.

Maklumlah, kita faham zaman sekarang ekonomi semakin meruncing. Ramai orang perlu buat sampai 2 kerja atau lebih untuk mencari rezeki bagi menampung perbelanjaan. Jadi inilah satu satu jalan yang ada untuk anda buat duit kerja dari rumah dengan iLancee.

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee

Untuk anda mula buat duit dengan iLancee, pertamanya anda perlu daftar akaun disana. proses pendaftaran tersangatlah mudah, cuma masukan alamat e-mail, kemudian masukkan nama dan password. Selepas anda membuat pengesahan melalui satu e-mail yang dihantar. Anda sudah boleh bermula.

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee


Kembali ke laman iLancee, anda akan nampak satu butang "Jual Servis". Ya, klik disitu untuk mula menjual servis anda dan buat duit.

Selepas klik "Jual Servis" anda akan dibawa ke halaman 'Masukkan Job". Disini anda akan diberikan 3 pilihan pelan bisnes iaitu Standard Seller, Advance Seller dan Super Seller. 

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee


Ini langkah pertama yang perlu anda lakukan, jadi pilihlah pelan yang berbaloi dengan servis yang akan anda tawarkan.

Pada langkah kedua, anda perlu mengisi butiran lengkap berkenaan servis yang ingin anda tawarkan. Kepada mereka yang sudah biasa dengan Fiverr ini mungkin tidak menjadi masalah.

Pada bahagian ini anda dikehendaki memasukan tajuk servis anda, contohnya "Saya akan tulis artikel untuk anda dengan RM25". Pada bahagian tajuk memainkan peranan juga, tulis ayat promo yang menggoda untuk menarik perhatian pelanggan.

Selepas itu anda perlu menetapkan berapa kadar cas atau harga untuk servis anda. Bagi aku harga seharusnya diletakkan biar berpadan dengan servis dan juga tenaga yang akan kita gunakan nanti. Tidak guna kita letak harga tinggi jika servis kita tidak sepadan, begtu juga kalau kita letak harga terlalu murah adakah ia berbaloi dengan tenaga usaha kita nanti untuk menyiapka setiap order. Jadi letaklah harga yang kita rasa berbaloi.

Seterusnya kita perlu juga menetapkan tempoh masa yang akan kita ambil untuk menyiapkan satu-satu servis. Jika terlalu lama, mungkin pelanggan tidka tertarik, jika terlalu singkat mungkin akan menyeksakan kita pula terkejar-kejar masa untuk siapkan servis. jadi letak tampoh masa hantar biarlah mengikut kemampuan kita.

Kemudian anda pelu pilih kategori servis. Jangan pula anda buat servis menulis artikel, tetapi anda pergi pilih kategori grafik dan design.

Pada bahagian penerangan, tulis ayat yang mengancam dan terma servis yang anda tawarkan. Biar orang baca dia faham dengan jelas. Bukannya apa kita tidak mahu berlaku salah faham kelak.

Sediakan beberapa keping gambar promosi berkualiti yang "catch-eye" untuk menarik minat orang untuk klik dan melanggan servis kita. Bahagian ini penting jika anda ingin membuat servis grafik dan design, kiranya ini akan menjadi porfolio untuk hasil kerja anda.

Iyelah, takkanlah kita nak letak gambar serabai, orang nak minta kita buat design pun fikir sampai 17 kali.

Jangan lupa juga isi dibahagian "Servis tambahan", ini adalah untuk berikan pilihan dan tawaran kepada pelanggan.

Sebagai contohnya, kita buat servis menulis artikel. Pada servis asal kita letak harga 1 artikel dengan nilai harga RM 30.00. Pada "Servis tambahan" kita mungkin boleh letak 2 artikel dengan harga RM50.00.

Ia bergantung kepada strategi anda untuk memberi tambah nilai kepada servis anda.

Akhir sekali anda perlu isi pada bahagian tags dan mesej arahan. Dah siap, kita terus tekan butang "Simpan".

Kerja Dari Rumah Dengan iLancee


Pada langkah ketiga, anda perlu membuat pembayaran mengikut harga pelan servis anda pilih pada awal tadi. Anda perlu membuat pembayaran dalam masa 24 jam, jika tidak servis anda akan dibatalkan selepas itu.

Kelebihan iLancee.com

Antara yang aku nampak kelebihan iLancee ini adalah:-

Seller tidak perlukan lakukan promosi, kerana buyer akan datang ke iLancee dan mencari anda. Tetapi bukanlah bermakna anda tidak perlu membuat promosi langsung, jika lebih promosi lebihlah duit masuk.

Buyer akan dilindungi, sebab segala urusan pembayaran akan masuk ke akaun iLancee terlebih dahulu. Ini adalah untuk keselamatan buyer itu sendiri. Jadi ini akan mengelakkan daripada buyer daripada ditipu oleh seller. Duit sudah bayar tapi seller senyap sampai sudah, ini yang kita tidak mahu berlaku.

Macam seller sendiri juga tidak perlu risau, kerja sudah siap tapi bayaran tidak dapat. Sebab buyer perlu membuat pembayaran telebih dahulu kepada pihak iLancee. Kerja sudah siap barulah bayaran akan dikreditkan ke akaun anda.

Kiranya ini adalah situasi menang-menang diantara seller dan buyer. Tidak akan timbul isu berbangkit dikemudian hari.

iLancee juga akan menjadi lubuk anda buat duit dengan kerja dari rumah. Jika servis anda bagus dan sering menarik perhatian pelanggan, tidak mustahul ia akan menjan pendapatan tambahan yang lumayan untuk anda sebagai seller.


Contest iLancee ini telah dianjurkan oleh ahmadFaiz.com dan ditaja oleh SM Creative Studio,Semanis Kurma, Bina Blog Sendiri, Best Autoresponder, Panduan Bisnes Ebook, Buat Duit Blog,Best Hosting, Affiliate Malaysia, Poslaju Tracking, Infobiz FB Ads, BinMuhammad, Seri Nian Blogger,
blogger lelaki logo

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

5 Komen
Hard Disk Drive (HDD) merupakan komponen penting bagi sebuah komputer. Tidak berguna sebuah komputer jika hard disk tiada ataupun rosak. HDD fungsinya adalah untuk menyimpan data komputer.

Hard disk ada beberapa jenis diantaranya adalah IDE, SATA, SAS dan SCSI.

Pada awal kewujudannya, kapasiti HDD hanyalah 3.75 megabytes(MB), namum kini ia berkembang berkali ganda, setakat tahun 2016 kapasiti sesebuah hard disk telah mencecah 10 terabytes(TB). Kita boleh lihat bertapa kini manusia memerlukan lebih kapasiti untuk mengisi maklumat untuk keperluan kerja atau kegunaan sendiri.

Kini HDD boleh dipecahkan kepada dua, iaitu "internal HDD" dan juga "external HDD". Internal HDD digunakan untuk menjalan sistem komputer kita, manakala external HDD selalunya digunakan untuk menyimpan pelbagai data digital seperti gambar, muzik, movies, fail dokumen dan sebagainya.

Ada mereka yang menggunakan HDD lama dengan kapasiti kecil, sudah pastinya mereka akan mencari HDD baru untuk menaiktaraf ruang penyimpanan data mereka. Jadi apakah ciri hard disk terbaik untuk kita pilih sesuai dengan pengunaan kita.

Apakah Ciri Hard Disk Terbaik

Kapasiti Penyimpanan (Storage Capacity)

Apabila kita sebut sahaja pasal hard disk, kita tidak boleh lari daripada menbincangkan berkenaan kemampuan ruang penyimpanannya. Lagi besar 'storage capacity' semakin bagus, sebab kita boleh simpan bermacam-macam data di dalamnya.

Setakat ini kapasiti penyimpanan hard disk antara yang besar adalah HGST Ultrastar berkapasiti 10TB dengan harganya USD480, biasalah semakin besar ruang semakin tinggi harganya.

Hard disk juga berfungsi untuk menyimpan 'page file', yang juga dikenali sebagai ' virtual memory'. Dimana ia akan berikan sokongan kepada RAM. Lebih besar kapasiti hard disk maka ia juga akan mampu menampung 'page file' yang besar.


Transfer Speeds

Ketika anda membelek-belek hard disk untuk dipilih, lihat juga kelajuan yang mampu dicapai oleh HDD tersebut. Transfer speed HDD dikira dengan revolution per minute (RPM). Semakin tinggi nilai RPM bermakna ia lebih cepat menjalankan proses pemindahan data.

Kadar putaran HDD yang akan kita jumpa biasa dalam lingkungan 4,000 RPM hingga 15,000 RPM.


Cache Space

Ketika hard disk bekerja, semasa proses pemindahan data dari satu bahagian ke bahagian yang lain, ia akan menggunakan satu ruangan khas yang panggil 'cache' atau 'buffer'.

Ruangan cache yang lebih akan membolehkan data dapat dipindahkan dengan lebih pantas. Kini HDD kebiasaannya memiliki saiz cache diantara 8 MB hingga 128 MB.


Kini lebih ramai yang memilih untuk gunakan SSD berbanding hard disk jenis lama. kerana SSD mampu melakukan kerja dengan lebih pantas, malah ada yang menyatakan ia lebih pantas 50% berbanding HDD.

Jika anda sedang berkira-kira hendak membeli hard disk baru, bolehlah pergi usha dekat ADATA ONLINE STORE.
blogger lelaki logo

Tukar Kereta Baru Di Tookar.my Sempena CNY

3 Komen
Perayaan Tahun Baru Cina bakal tiba tidak lama lagi. Ada yang nak jalan jauh, balik kampung, apa kata anda pulang ke kampung dengan bergaya dengan kereta baru tahun ini.

Ada tawaran hebat di Tookar.my. Ia adalah satu laman jualan kereta online yang memberikan anda kelebihan dengan penjimatan yang berbaloi untuk kereta baru anda.


Iyalah kita faham dalam keadaan ekonomi sekarang, tidak ramai orang akan terfikir untuk menukar kepada kereta baru.

Jadi pihak Tookar.my berikan jalan penyelesaian kepada mereka yang mahukan berjimat dan dapatkan diskaun terbaik ketika membeli kereta idaman anda.

Lagipun urusan membeli kereta menjadi lebih mudah dengan Tookar. Anda boleh membuat rundingan dan tempahan secara online, tanpa perlu keluar daripada rumah, mudah kan?

Ada lebih 200 pengedar berdaftar di seluruh Semenanjung Malaysia yang sedia untuk berurusan dengan anda. Malah anda juga dibenarkan untuk membuat rundingan dengan lebih daripada satu pengedar untuk membuat pilihan yang terbaik.

Dengan Tookar anda dapat jimat masa dan jimat wang.

Malah anda juga berpeluang mendapat angpow, untunglah beli kereta dapat angpow pulak. Promosi sah sehingga 31 Januari 2017.


Kita faham, urusan membeli kereta bukanlah mudah. Pening kepala nak fikir model yang sesuai dengan bajet kita, seterusnya penat pula kita nak cari pengedar kereta yang dapat berikan kita diskaun menarik.

Disebabkan itulah, Tookar mahu berikan pengalaman yang menyeronokan dan menyenangkan pelanggan ketika berurusan.


Anda tidak perlu lagi nak pergi jelajah setiap bilik pameran kereta untuk dapatkan tawaran diskaun yang berbaloi.

Apabila urusan rundingan selesai, penjual kereta akan menghubungi anda dan berjumpa anda untuk proses selanjutnya dan menghantar kereta baru anda.

Lagi satu yang bagusnya Tookar adalah ada jaminan 100% refund wang booking jika anda membatalkan niat untuk membeli kereta.

Jadi jangan berlengah lagi, dengan pantas segera ke Tookar.my untuk buat tempahan kereta baru anda sekarang.

Lagi satu nak pesan jika anda ingin membeli kereta baru di Tookar.my boleh gunakan promo code SL1E8PC2
blogger lelaki logo

Untung Rugi Buat Blog

13 Komen
the Untung rugi buat blog bergantung pada matlamat kita sendiri. Ketika kita mula-mula nak ketik daftar blog dulu mesti kita sudah pasang niat sebab apa wujudnya blog kita.



Pada aku jika memang niat kita nak buat duit dengan blog, langkah pertama kita sudah semestinya berada dilandasan yang betul untuk menghasilkan wang.

Hala tuju dan gerak kerja perlu kearah untuk menjana duit melalui blog. Kita sudah tahu celah mana, lubang mana yang hendak kita gali.

Takkanlah kita nak cari emas tapi pergi gali lombong bijih timah. Itu maknanya kita sudah silap langkah atau tiada perancangan awal sebelum kita memulakan sebarang kerja.

Oleh sebab itu, kita kena buat perancangan awal. Jika kita tersesat jalan sekalipun kita boleh bertanyakan kepada yang pakar. Pendek kata kita perlu tahu apa yang kita nak.

Kita dengar orang buat duit banyak dengan blog, kita nak buat juga. Tapi kita tak tahu mana hala yang hendak kita tuju, ia akan jadi satu kerja yang sia-sia dan tak hairan jika ia akan terhenti sekerat jalan.

Bila sampai satu masa kita tidak dapat tengok hasil macam yang orang lain dapat mulalah kita patah semangat, berputus asa.

Jadi nak buat sesuatu kena ada matlamat, cari ilmu berkaitan walaupun sekadar asas. Biasalah kita baru nak mula memang banyak kekurangan, sebab itu apa yang kita tidak tahu kita jangan malu nak tanya orang yang tahu.

Buat blog memang untung kalau kena dengan caranya. Tapi perlu ingat kita sebagai orang Islam, rezeki nak kena cari yang halal.

Bila dengar sahaja bab duit, kita terus gelap mata. Buat perkara menghalalkan cara demi duit.

Kini sumber pendapatan utama blog aku adalah melalui adsense. Nak jana duit melalui adsense kita perlu jana trafik masuk ke blog kita.

Nak dapatkan trafik aku tarik daripada enjin carian google. Caranya adalah melalui teknik SEO. Walaupun tak 'terrer' macam otai-otai SEO tapi alhamdulillah ia  berjaya mendatangkan hasil.
blogger lelaki logo

Dua Ribu Tujuh Belas

10 Komen
Selamat tahun baru 2017. Aku rasa semua orang dah siap buat list azam tahun baru, masing-masing tak nak kalah bab nak buat azam baru.

Tahun ini kita nak jadi lebih baik daripada tahun lepas. Biar graf kita sentiasa menaik, walaupun mungkin ada pergerakan graf naik turun. Tak mengapa yang penting hujung tahun nanti, nak tutup akaun, graf kira mengatasi percapaian pada tahun lepas.


Bawa semangat tahun lepas terus 'tukar gear' untuk memecut pada tahun ini. Mungkin tahun lepas kita pecut 80km/j, harapnya tahun ini dapat buat pecutan 85km/j pun dah kira okey kan.

Orang kata biar kita bawa konsisten, asal selamat tiba ke destinasi. Itu yang penting. Buat apa kalau kita gelojoh nak pecut laju, akhirnya terbabas dipertengahan jalan.

Ada orang, dia cepat bangkit semula, ada orang ambil masa sedikit untuk mulakan langkah semula dan paling teruk bila jatuh terus patah hati langsung berputus asa.

Macam aku pula, lebih kepada yang akan ambil masa untuk 'move on'. Aku kena biarkan pergelutan dalaman aku reda sedikit untuk pujuk dia kembali ke landasan.

Iyalah, daya upaya setiap orang berbeza. Adalah silap jika kita cuba samakan diri kita dengan orang lain. Nak pasang cita-cita macam orang lain tiada masalah, cuma langkah perjalanan kita untuk capai apa yang orang itu capai pasti berbeza.

Jadi cara aku pula adalah dengan bergerak sendiri. Cuma dalam proses itu kita harus tahu bawa diri, tak tahu jangan malu nak tanya orang.

Tahun 2017, aku sudah 'setup' dalam kepala otak aku untuk cuba sesuatu yang baru. Ikut perkembangan zaman la kekononnya.

Semoga segala perjalanan pada tahun 2017 akan berjalan lancar, kalau nak ada masalah pun janganlah bagi sedebuk teruk sangat ye...Selamat Tahun Baru 2017 untuk semua.
blogger lelaki logo

Selamat Tinggal 2016 Yang Cemerlang

5 Komen
Selamat tinggal 2016, sepanjang tahun yang dijalani dengan tenaga dan usaha. Kini kita tiba di penghujungnya.

Aku nak berehat dulu beberapa hari sebelum mulakan buku baru di tahun 2017 nanti. Iyelah tahun baru azam pun mesti nak kena baru atau diperbaharukan dengan tenaga dan semangat baru.

Sepanjang tahun, pasti ada kisah suka dan duka, namum kita kena sentiasa positif dan buang jauh-jauh hal yang negatif. Bawa haruman positif sahaja untuk menempuh tahun 2017.

good bye 2016


Tahun 2016, secara peribadi aku anggap tahun paling cemerlang sepanjang aku buat blog sejak penghujung tahun 2013. Akaun pada tahun ini ditutup dengan jayanya.

Walaupun aku sebenarnya tidak suka untuk mengukur kejayaan sebuah blog berdasarkan jumlah pendapatan yang dijana, namum kejayaan bergantung pada matlamat masing-masing.

Pada awalnya aku mula buat blog bukan sebab duit. Namum sampai satu tahap kita diberikan jalan dan dipermudahkan untuk menikmati rezeki daripada hasil usaha kita. Bak orang kata daripada minat menjadi sumber rezeki.

Tahun ini, 2016 aku mula buat duit dengan blog secara lebih serius berbanding tahun-tahun sebelum ini. Dan nyata rezeki aku melimpah ruah tahun ini. Salah satu puncanya adalah daripada adsense dan kejatuhan matawang ringgit menjadikan rezeki masuk berlipat kali ganda.

Jadi tahun 2017 akan tiba beberapa hari lagi akan mebuka satu perjuangan baru. Pertama untuk mengekalkan apa yang sudah dicapai dan juga untuk meningkatkan lagi percapaian tahun 2016.

Dan dengan izin Allah S.W.T ada projek baru untuk tahun hadapan sudah direncana. Semoga ianya akan menepati sasaran awal.

Ianya projek untuk jangka masa panjang, jadi, pada tahun hadapan adalah untuk membina tapak dan mulakan langkah untuk terus berkembang.

Insyallah , maknanya aku kena usaha lebih pada tahun hadapan.
blogger lelaki logo

Bagaimana SEO Membantu Bisnes Online

4 Komen
Zaman dah canggih sekarang, orang berjual beli hanya diatas talian. Pembeli hanya perlu duduk sila panggung dekat rumah tunggu barang dibeli sampai depan pintu pagar rumah.

Aku sebut bisnes online ini kiranya termasuk semua sekali urusan jual beli di internet, tak kiralah produk fizikal atau produk digital.

Apabila kita sebut bisnes, benda paling penting adalah barangan kita jual laku keras. Pelanggan order tak putus-putus, sampai tak tidur malam nak melayan pelanggan..hahaha

Sebenarnya banyak cabang yang digunakan oleh peniaga online untuk menjual produk mereka ada yang guna Facebook, Blog / laman web, Instagram dan bermacam-macam lagi.

Tapi aku nak fokus kepada blog, bisnes online yang dijalankan menerusi blog tak kiralah guna platform blogger.com ataupun wordpress.

Bagaimana SEO Membantu Bisnes Online


Untuk buat duit melalui blog, kita perlukan trafik. Trafik yang masuk itu adalah kebarangkalian akan ditukarkan menjadi duit. Jadi formula mudahnya, semakin banyak trafik semakin banyak duit.

Sumber trafik pula kini datang daripada pelbagai cabang, ada melalui enjin carian seperti Google.com, ada juga trafik dari laman sosial seperti facebook.

Untuk jangka masa panjang, adalah lebih baik kita menarik trafik daripada enjin carian. Kerana tersangat ramai orang akan mencara jalan penyelesaian masalah mereka di enjin carian.

Jadi apa yang perlu kita buat adalah untuk menempatkan artikel berada di halaman pertama enjin carian. Ia adalah untuk bertujuan meningkatkan kebarangkalian orang masuk ke blog kita dan seterusnya tertarik untuk beli produk kita.

Inilah yang aku sebutkan pasal teknik SEO. Ia adalah singkatan bagi Search Engine Optimization. Dimana kita optimumkan blog kita agar ia lebih mesra dengan enjin carian, dan seterusnya robot enjin carian akan membawa blog kita ke halaman pertama enjin carian.

Sebenarnya SEO lebih kepada perkara teknikal dalam blogging. Untuk menjual pula kita perlukan ayat jualan (copy writing) yang meleleh untuk memikat bakal pelanggan kita.

Sebab itu dengan kemahiran SEO semata-mata, itu tidak menjamin produk kita akan terjual melainkan produk yang kita jual itu semmangnya sudah memiliki pengaruh yang kuat.

Jika ada yang tanya adakah SEO ini penting untuk peniaga online? Aku jawab ya, sebabnya dengan teknik SEO kita dapat menyerang terus kepada sasaran kita.

Bagaimana?

Contohnya kita jual pasal minyak herba asmak. Jadi orang yang akan taip di enjin carian sudah semestinya dengan menggunakan keyword "Minyak Herba Asmak".

Oleh sebab itu kita perlu mengatasi pesaing kita untuk berada di halaman pertama untuk berada paling hadapan bertemu dengan pelanggan.

Lebih kurang kata perpatah "siapa cepat dia dapat".

Nak cerita pasal SEO ini sebenarnya panjang lebar. Banyak step yang pelru kita buat untuk pastikan segala usaha kita itu tidak sia-sia. Kepada yang hendak belajar tentang SEO boleh cari siapa pakar SEO Malaysia dan korek ilmu daripada mereka.
blogger lelaki logo

Skim Perumahan Mampu Milik

1 Komen
Semua orang sedar bertapa pentingnya memiliki rumah sendiri. Sampai bila kita hendak menjadi penyewa, apatah lagi apabila kita sudah bekerluarga. Memiliki rumah memang patut dijadikan matlamat utama setiap ketua keluarga.

Kita nampak sekeliling kita, banyak tapak perumahan baru dinaikkan. Namum semuanya kita hanya mampu tilik bukan mampu milik. Tak dinafikan harga sebuah rumah kini harga tersangat tinggi, dan ianya diluar kemampuan segenlintir daripada kita untuk membelinya.

Namum begitu satu usaha dilakukan dengan memperkenalkan Skim Perumahan agar ia mampu dibeli oleh golongan berpendapatan sederhana dan rendah.

Selain daripada itu wujudnya skim ini adalah untuk mengutamakan mereka yang belum memilik rumah membeli rumah pertama, jadi ianya bukan untuk pelabur hartanah. Jadi harga rumah yang disediakan dibawah skim tidak akan dimanipulasi.

Skim Perumahan Mampu Milik

8 Skim Perumahan Mampu Milik


Baiklah mari kita lihat beberapa skim perumahan yang mungkin boleh anda pertimbangkan untuk membuat permohonan rumah pertama anda.

1. Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia


Agensi : Perbadanan PR1MA Malaysia

Tujuan : Menyediakan dan membina rumah mampu milik kepada rakyat di kawasan bandar, khusus untuk golongan kelas pertengahan.

Sasaran Pemohon : Warganegara Malaysia

Harga : RM100,000 hingga RM400,000

Kelompok Pendapatan : RM2,500 hingga RM10,000

Cara Pemilihan : Cabutan Undi (Ballot)

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 21 tahun ke atas
  3. Pendapatan isi rumah diantara RM2,500 hingga RM10,000
  4. Tidak memiliki lebih dari satu rumah


Dokumen Diperlukan :

  1. Penyata EPF
  2. Nombor LHDN
  3. Maklumat Majikan
  4. Butiran pemilikan rumah (jika ada)
  5. Penyata gaji terkini
  6. Salinan kad pengelanan


Larangan :

  1. Tidak boleh menjual semula rumah dalam tempoh 10 tahun
  2. Tidak boleh disewakan


Laman Web : http://www.pr1ma.my


2. Skim Perumahan Mampi Milik Swasta (MyHome)


Agensi : Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)

Tujuan : MyHome ini disediakan oleh kerajaan Malaysia untuk sektor swasta

Sasaran Pemohon : Warganegara Malaysia

Harga :

1. Semenanjung :
MyHome1 : RM50,000 hingga RM90,000
MyHome2 : RM90,001 hingga RM170,000

2. Sabah dan Sarawak :
MyHome1 : RM60,000 hingga RM90,000
MyHome2 : RM90,001 hingga RM220,000


Kelompok Pendapatan :


  1. MyHome1 : RM3,000 hingga RM4,000
  2. MyHome2 : RM4,001 hingga RM6,000


Cara Pemilihan : Proses Pemilihan

Kelayakan : 

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Pendapatan isi rumah di antara RM3,000 hingga RM6,000
  4. Pembeli kali pertama


Dokumen Yang Diperlukan :

  1. Salinan slip gaji terkini
  2. Salinan kad pengelanan semua ahli keluarga


Larangan : Tidak boleh menjual semula rumah dalama tempoh 10 tahun

Laman Web : https://myhome.kpkt.gov.my/home


3. Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M)


Agensi : Jabatan Perumahan Malaysia

Tujuan : Membina rumah yang berkualiti dan mampu milik khas untuk penjawat awam.

Sasaran Pemohon : Penjawat Awam

Harga : RM150,000 hingga RM300,000

Kelompok Pendapatan : Bawah RM10,000

Cara Pemilihan : Cabutan Undi (Ballots)

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun hingga 60 tahun
  3. Isi rumah dibawah RM10,000
  4. Pembeli kali pertama
  5. Tidak memiliki PPA1M di negeri lain


Dokumen Yang Diperlukan :

  1. Salinan Slip gaji terkini
  2. Salinan kad pengenalan semua ahli keluarga
  3. Borang PPA1M
  4. Pengesahan daripda majikan


Larangan : 

  1. Tidak boleh menjual semula rumah dalam tempoh 10 tahun
  2. Tidak boleh disewakan
  3. Tidak boleh diubahsuai


Laman Web : https://www.ppa1m.gov.my


4. Program Perumahan Rakyat (PPR)


Agensi : Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)

Tujuan : Menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan rendah

Sasaran Pemohon : Warganegara Malaysia

Harga :

1. Semenajung :
RM30,000 hingga RM35,000

2. Sabah dan Sarawak :
RM40,500

Kelompok Pendapatan : Bawah RM2,500

Cara Pemilihan : Proses Pemilihan

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Pembeli berkeluarga (diutamakan)
  4. Pembeli kali pertama
  5. Pendapatan seisi rumah bawah RM2,500


Dokumen Yang Diperlukan :

  1. Salinan slip gaji terkini
  2. Salinan kad pengelanan semua ahli keluarga
  3. Borang permohonan yang telah lengkap


Larangan : Todak boleh disewakan

Laman Web : https://sprn.kpkt.gov.my/



5. Rumah Mesra Rakyat 1 Malaysia (RMR1M)


Agensi : Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) yang dimiliki oleh Kementerian Kewangan

Tujuan : Menyediakan rumah yang seleas kepada pemilik tanah yang berpendapatan renda seperti petani dan nelayan.

Sasaran Pemohon : Pemilik tanah yang berpendapatan rendah

Harga : RM45,000 hingga RM65,000

Kelompok Pendapatan : RM750 hingga RM3,000

Cara Pemilihan : Proses Pemilihan

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun hingga 60 tahun
  3. Pendapatan isi ruamh di antara RM750 hingga RM3,000
  4. Tidak memiliki rumah sendiri
  5. Memiliki tanah sendiri tidak kurang dari 2,800 kaki per segi


Dokumen :

  1. Borang permohonan yang lengkap
  2. Akuan berkanun (statutory declaration)
  3. Sijil Pejabat Tanah


Larangan : Tiada

Laman Web : http://www.spnbmesra.com.my


6. Rumah Mampu Milik Wilayah Persekutuan (RUMAWIP)


Agensi : Kementerian Wilayah Persekutuan

Tujuan : Membina rumah yang mampu milik kepada golongan pendapatan sederhana, khasnya untuk menetap dan bekerja di Wilayah Persekutuan.

Sasaran Pemohon : Penduduk Wilayah Persekutaan

Harga : RM52,000 hingga RM300,000

Kelompok Pendapatan : Bawah RM15,000

Cara Pemilihan : Cabutan Undi (ballots)

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 21 thaun ke atas
  3. Menetap atau bekerja di Wilayah Persekutuan
  4. Pendapatan isi rumah kurang daripada Rm15,000
  5. Rumah pertama di Wilayah Persekutuan


Dokumen Yang Diperlukan :

  1. Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
  2. Slip gaji terkini pemohon dan pasangan
  3. Penyata EPF
  4. Salinan bil utiliti
  5. Akuan Berkanun (statutory declaration)


Larangan :

  1. Rumah tidak boleh dijual sebelum capai tempoh 10 tahun
  2. Tidak boleh disewakan


Laman Web : https://rumawip.kwp.gov.my/



7. Rumah Selangorku


Agensi : Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LHPS)

Tujuan : Menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan sederhana yang menetap di negeri Selangor.

Sasaran Pemohon : Warganegara Malaysia

Harga : RM42,000 hingga RM250,000

Kelompok Pendapatan : RM3,000 hingga RM10,000

Cara Pemilihan : Proses Pemilihan

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Menetap di Selangor
  4. Pendapatan isi rumah di antara RM3,000 hinga RM10,000
  5. Tidak memiliki hartanah di Selangor


Dokumen Yang Diperlukan :

  1. Salinan kad pengelanan pemohon dan pasangan
  2. Sijili Perkahwinan (Jika bujang, sila abaikan bahagian ini)
  3. Penyata gaji atau pengesahan pendapatan daripada Persuruhjaya Sumpah
  4. Akuan Berkanun (statutory declaration)
  5. Penyata EPF
  6. Salinan bil utiliti


Larangan :

  1. Rumah tidak boleh dijual sebelum capai tempoh 5 tahun
  2. Tidak boleh disewakan


Laman Web : http://lphs.selangor.gov.my/


8. Rumah Idaman Rakyat (RIR)


Agensi: Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) yang dimiliki oleh Kementerian Kewangan

Tujuan : Menyediakan rumah mampu milik kepada golongan berpendapatan sederhana

Sasaran Pemohon : Warganegara Malaysia

Harga : Bawah RM300,000

Kelompok Pendapatan :

  1. Pendapatan bulanan bawah RM10,000
  2. Pendapatan peribadi bulanan bawah RM7,000


Cara Pemilihan : Proses Saringan

Kelayakan :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 21 tahun ke atas
  3. Keutamaan kepada pembeli rumah pertama, Orang Kurang Upaya (OKU) dan ibu tunggal


Dokumen Yang Diperlukan :

  1. Salinan kad pengelanan pemohon dan pasangan
  2. Sijil Perkahwinan (Jika Bujang sila abaikan)
  3. Penyata gaji terkini atau pengesahan pendapatan daripada Pesuruhjaya Sumpah
  4. Akuan Berkanun (statutory declaration)
  5. Penyata EPF
  6. Salinan bil utiliti


Larangan :

  1. Rumah tidak boleh dijual sebelum genap tempoh 5 tahun
  2. Tidak boleh disewakan


Laman Web : http://spnbidaman.com.my/my/