Tips Mengenali Rayban Aviator Original

2 Komen
Peminat rayban sememangnya ramai, dan Rayban palsu pula banyak dipasaran. Jadi untuk elakkan daripada tertipu jom baca tips mengenali Rayban Aviator Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

Tips kali ini kita fokus untuk kenali Rayban Aviator Large Metal RB3025 dengan lebih dekat.

Harga Rayban Aviator di Malaysia adalah dalam lingkungan RM750 sebelum diskaun dan RM525 selepas diskaun.

Dimensi Rayban ini adalah saiz frame 58mm, tinggi frame 50mm, saiz bridge 14mm dan saiz temple 135mm.


Ray Ban Aviator Large Metal Dimension
Frame Size
58 mm
Bridge Size
14 mm
Temple Size
135 mm
Frame Height
50 mm


Tanpa buang masa kita pergi terus kepada ciri-ciri yang ada pada Rayban Aviator Large Metal Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Large Metal Original.

1. Set Aviator Large Metal didatangkan dengan original Ray-Ban casing, kain dan booklet.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original


2. Logo pada kanta kanan. Logo Ray-Ban akan diletakkan pada kanta (lens) belah kanan pada semua jenis kacamata Rayban Original.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original


3. Nombor model ditanda pada 'temple' belah kiri. 

Susunan nombor yang ditanda adalah seperti berikut Nombor Model "RB3025" > Nama Model "Aviator Large Metal" > kod color "L2823" > Saiz "58 14"

Contohnya : RB3025 Aviator Large Metal L2823 58 14.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



4. Buatan Italy atau USA? Yang ditanda pada 'temple' belah kanan. Ray-Ban Luxotiica Group telah membeli Ray-Ban pada 1998 dan telah memindahkan tempat pengeluaran mereka ke Italy.

Bausch & Lomb (B&L) tidak lagi mengeluarkan Ray-Ban, jika ada model yang didakwa 'Made In USA' adalah palsu.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



5. Tanda pada kanta belah kiri dengan huruf 'RB'. Pastikan kedudukan tanda ini berada pada kedudukan yang betul.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



6. Tanda dibawah 'bridge'. Semua Ray ban Aviator Orginal ada tanda pada bahagian bawah 'Bridge'. 

Tanda tersebut adalah RAY-BAN > saiz "58 14".

Contohnya : RAY-BAN 58 14

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



7. Lihat juga pada 'Nosepad', ada logo 'RB' didalam nosepad tersebut.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

8. Pemengan 'Nosepad', perhatikan pada nosepad tersebut ia melekat kemas pada frame, dan bukannya guna skru.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original



9. Skru yang digunakan pada Aviator sangat berkualiti tinggi dengan anodized dan dicat elok. Jika skru yang digunakan daripada jenis yang murah, itu berkemungkinan Ray Ban Palsu.

Tips Mengenali Rayban Aviator Original

kredit : www.raybanmalaysia.com

Harga Proton Persona Baru 2016

6 Komen
Proton dijangka akan melancarkan model Proton Persona baru pada 23 Ogos 2016. Model Persona kali ini dibangunkan berasaskan model Proton Iriz. Ia menjadi antara salah satu model kereta Proton yang dikhabarkan akan dilancarkan untuk tahun 2016.

Model Persona baru ini akan ditampil dengan 4 variasi iaitu Proton Persona 1.6 2016 Standard MT/CVT, Proton Persona 2016 1.6 Executive CVT, Proton Persona 2016 1.6 Premium CVT dan Proton Persona 2016 1.6 Premium SE CVT.

Proton Persona Baru 2016

Proton Persona Baru 2016

Proton Persona model sambungan daripada model Proton Gen-2, dimana ia menjadi pengganti kepada model Proton Wira. Ia diperkenalkan pada tahun 2007 dengan enjin Campro.

Dan pada tahun 2008, Proton Persona SE dikeluarkan. Disusuli Persona Elegance pada tahu 2010 dan Persona SV pada 2013.

Sebelum ia dilancarkan sudah banyak kali tersebar gambar model Persona baru ini yang digelar Iriz Sedan.

Enjin Proton Persona 2016

Enjin Proton Persona 2016


Spesifikasi Persona 2016 baru ini menggunakan enjin 1.6 VVT petrol. Enjin yang digunakan oleh Proton Persona 2016 secara mekanikalnya adalah sama seperti enjin Proton Iriz 1.6 liter.

Cuma ada penambahbaikkan iaitu ia menggunakan Unit komputer ECU jenis terbaharu, bagi transmisi CVT pula dilengkapi varian automatik yang semakin lancar dan bertambah linear.

Persona baru ini enjinnya diikat pada 3 engine mount. Ia mampu menyerap lebih gegeran dan mampu mengurangkan kadar kebisingan sekitar 6 db didalam ruang kabin.

Pretasi enjinnya pula mampu membuat pecutan 0-100 km.j dalam masa hanya 10.9 saat.

Proton mendakawa model baru ini enjinnya dibangunkan untuk mampu memberikan penjimatan dari segi penggunaan bahan api sekitar 10% untuk model automatik dan 13% bagi manual (untuk pemanduan 90 km/j secara purata) berbanding model Persona lama.

Fuel consumption (FC) atau pengguna bahan api diunjurakan mampu mencapai 5.6 liter/100km bagi model manual. Manakala bagi transmisi CVT pula adalah 6.1 liter/100km.


Apa Yang Baru Ada Pada Persoan 2016?


Antara penambahbaikkan lain yang dilakukan oleh Proton terhadap model baru ini adalah ruang but belakang diperbesarkan kepada 510 liter berbanding model lama hanya 470 liter sahaja.

Persona 2016 But Belakang


Jarak membrek juga dipertingkatkan. kadar keupayaan memberhentikan kereta bagi Persona 2016 adalah 41.4 meter berbanding model lama dengan jarak 44.6 meter untuk berhenti.

Sistem kawalan kestabilan kenderaan (VSC) di muatkan pada semua jenis model Persona 2016.



Harga Proton Persona 2016

Tempahan untuk model ini sudah dibukan dengan kadar RM300.

Kadar harga Proton Persona 2016 bagi semenanjung Malaysia adalah diantara RM46,350 hingga RM 59,800.

1.6 Standard 5MT – RM46,350 (solid), RM46,800 (metallic)
1.6 Standard CVT – RM49,350 (solid), RM49,800 (metallic)
1.6 Executive CVT – RM55,350 (solid), RM55,800 (metallic)
1.6 Premium CVT – RM59,350 (solid), RM59,800 (metallic), optional bodykit is RM1,000 extra

Spesifikasi Proton Persona 2016



Spesifikasi Umum Bagi Semua Varian Persona 2016
Enjin 1.6 liter VVT
Max Output 107 hp at 5,750 rpm
Max Torque 150 Nm at 4,000 rpm
Pecutan (0-100 km/j) 10.9 saat
Dimensi 4,387mm x 1,722mm x 1,554mm
Jarak Roda 2,555mm
Sistem Break Vebtilated Disc (Front) & Drum (Rear)
Suspension McPherson Strut (Front) & Torsion Beam (Rear)
Tangki Minyak 40 Liter
Fuel Consumption 5.6 liter-Manual & 6.1 liter-Automatik CVT
Keluasan But Belakang 510 Liter
Variasi Warna Midnight Black, Silver Moon Dust, Fire Red, Camelian Brown (warna baharu), Cotton White dan Sterling Silver


Proton Persona 1.6 2016 Standard 

Ia didatangkan dengan 2 pilihan transmisi iaitu manual dan CVT. Untuk model ini ia tidak disediakan lampu kabus.



Proton Persona 1.6 2016 Standard MT/CVT
Enjin 1.6 liter VVT
107 hp pada 5,750 rpm, 150 Nm pada 4,000 rpm
5.6 l/100 km bagi 5MT (90 km/j)
6.1 l/100 km bagi CVT (90 km/j)
Ecodrive Assist
Lampu utama Reflector halogen (tinggi boleh laras)
Lampu kabus belakang
Sensor parkir depan dan belakang
Rim 15-incikelabu (dengan tayar Silverstone Kruizer)
Cermin sisi dan pemegang pintu tidak dicat
Cermin sisi elektrik
B-pillar warna badan
Kunci Remote dan penghidup enjin dengan kunci
Unit audio Single-DIN & Bluetooth
Tempat duduk fabrik
Tempat duduk boleh dinaikkan
Kapasiti but belakang 510 liter
Tempat duduk kanak-kanak Isofix
2 beg udara
ABS dengan EBD dan BA
Vehicle Stability Control (VSC)
Hill-hold assist
Brek cakera depan, brek dram belakang


Proton Persona 1.6 Executive

Model kedua ini cuma dilengkapi dengan radio biasa, b-pillar dengan warna badan. Untuk model ini cuma trasmisi CVT sahaja yang disediakan.



Proton Persona 2016 1.6 Executive CVT
Tambahan :
Lampu kabus depan
Cermin sisi dan pemegang pintu warna badan
Spoiler but belakang
Unit audio Double-DIN & Bluetooth
Konsol tengah warna kelabu berkilat
Port mengecaj USB
60:40 lipatan kerusi belakang
Trim pintu fabrik


Proton Persona 1.6 Premium

Juga cuma dikeluarkan transmisi CVT. Cuma ia ditambah dengan ciri keselamatan iaitu dimuatkan 6 beg udara. Tempat duduk diperkemaskan dengan material kulit.

Persona 2016 Touchscreen


Ia juga turut dilengkapi dengan paparan skirn sentuh, keyless entry serta body kit.



Proton Persona 2016 1.6 Premium CVT
Tambahan :
Rim 15 inci warna perak (dengan tayar Goodyear Assurance)
B-pillar hitam
Keyless dengan butang penghidup
Unit skrin sentuh (Android) dengan Bluetooth dan kamera undur
Tempat duduk dan stereng kulit
Trim pintu kulit
Cermin sisi berkuasa dan boleh lipat
6 beg udara


Proton Persona 1.6 Premium SE

Pada model ini ianya sama dengan model Premium cuma ia dibezakan adalah aksesori bodykit penuh termasuk spoiler pada but belakang.



Proton Persona 2016 1.6 PremiumSE CVT
Tambahan :
Bodykit dwi tona menyeluruh


Gambar Proton Persona Baru 2016

Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016

Harga Proton Persona Baru 2016


Kredit semua gambar : Paultan.org

Jual Barangan Lama di Terpakai.my

4 Komen
Anda ada barang terpakai yang sudah tidak terpakai? Mungkin anda pun dah rasa semak dengan semua barangan yang tidak digunakan lagi tersebut.

Jadi apa kata anda jual semua barang lama itu di Terpakai.my.

Terpakai.my adalah laman web yang memberikan anda platform untuk menjual barangan lama dan terpakai anda.

Laman web ini adalah hasil usaha anak tempatan kita iaitu Tunnelbiz Online. Anda diberikan ruang untuk menjual barang lama dan terpakai.


Jual Barangan Lama di Terpakai.my


Mungkin laman web sebegini sudah tidak asing bagi orang Malaysia, sebab kita pernah tahu pasal Mudah kan? Tapi bagi aku tidak salah jika kita ada lebih banyak platform seperti ini untuk lebih memudahkan orang ramai membuat jualan dan kita ada banyak pilihan untuk membuat iklan.

Antara kategori barangan yang boleh anda iklankan di laman ini adalah barangan kelengkapan rumah, kereta, gajet, hartanah, gajet, elektrik, fesyen, permainan, perkhidmatan dan banyak lagi.

Anda boleh buat pengiklanan disini secara percuma tanpa ada sebarang bayaran, dan lebih mudah sebab anda tidak perlu pun untuk berdaftar membuat iklan.

Namum untuk mendapat kelebihan aku sarankan untuk anda daftar akaun di Terpakai.my. Nak tahu apa kelebihannya jom sambung baca dibawah.


Kelebihan Terpakai.my

Jadi apakah kelebihan yang ada pada Terpakai.my yang boleh memberikan kelebihan kepada kita untuk menjual disini.

Interaksi Antara Penjual Dan Pembeli

Terpakai.my menyediakan ruangan untuk pembeli memberikan komen dan berinteraksi dengan menggunakan id Facebook. Jadi jika pembeli ada persoalan yang ingin diajukan, dia boleh terus bertanyakan soalan di ruangan komen.

Disini pentingnya adalah pembeli akan mendapat maklumat yang lebih jelas tentang barangan yang ingin dibeli.

Iklan Tanpa Had

Sebagai penjual anda boleh beriklan di Terpakai.my tanpa ada had. Selain itu anda juga tidak perlu mendaftar untuk membuat iklan disini.

Lokasi Premis

Satu perkara yang penting juga bagi aku yang ada pada laman web jualan ini adalah penjual boleh memasukkan lokasi premis mereka, lebih sesuai jika penjual itu ada kedai. Ia akan lebih memudahkan untuk pelanggan mencari penjual.

Domain Akaun Percuma

Kelebihan yang Terpakai.my yang ini aku cukup suka, sebab mereka akan berikan domain akaun percuma kepada pengiklan. Ini akan memberikan kelebihan kepada penjual online untuk membuat promosi di media sosial.

Contoh sub-domain percuma : http://namapenjual.terpakai.my

Jadi apa tunggu lagi, jom beriklan di Terpakai.my untuk maklumat lanjut boleh ke Fan Page mereka di http://www.facebook.com/terpakai.my

Rancang Perjalanan CatchThatBus - Beli Tiket Bas Online

4 Komen

Rancang Perjalanan Menggunakan CatchThatBus

Boleh dikatakan semua lapisan masyarakat pernah menggunakan perkhidmatan bas. Ketika saya masih belajar di universiti tak lama dulu, saya dan rakan-rakan terpaksa pergi ke terminal bas untuk mendapatkan tiket balik kampung atau ke mana saja destinasi kami ketika itu. Malah adakalanya kami meminta pertolongan rakan sekelas yang memandu kereta untuk menumpangkan kami atau memesan kepada rakan yang kebetulan pergi ke kaunter tiket bas untuk membelikan tiket kami. Almaklumlah, zaman belajar mana ada banyak duit kan?

Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus

Namun kini walaupun sudah bekerja dan mempunyai gaji yang mencukupi, saya masih memilih untuk menggunakan bas sekiranya ingin pulang ke kampung. Bukan sahaja ia tidak memenatkan, malah saya dapat menjimatkan lebih kurang separuh daripada kos keseluruhan perjalanan iaitu perbelanjaan tol dan petrol. Malah sebagai seorang wanita selalu bergerak solo, saya juga rasa sedikit selamat dikelilingi orang di kawasan awam dan sepanjang perjalanan. Kebiasaannya saya akan memandu ke terminal bas sejurus selepas waktu kerja untuk membeli tiket bas awal. Jika saya terlampau sibuk atau kepenatan, saya hanya mencuba nasib ke terminal bas pada hari saya bercadang untuk pulang dan mendapatkan mana-mana tiket bas yang sesuai. Adakalanya nasib tidak menyebelahi saya dan saya mungkin terpaksa tunggu lama untuk mendapatkan tiket yang sesuai, ataupun tiket untuk hari itu sudah habis.

Pembelian Tiket Bas Online: Kemajuan Teknologi

Zaman sekarang, kemajuan teknologi telah mengubah cara kehidupan kita. Saat-saat sukar untuk mendapatkan tiket bas telah pun berlalu. Saya sangat suka perkhidmatan pembelian tiket bas online kerana pelbagai sebab. Pertama, saya tak perlu beratur panjang di kaunter tiket bas atau terminal bas. Kedua, saya tak perlu berjalan jauh untuk membandingkan harga-harga di kaunter yang berbeza; saya hanya perlu melihat senarai yang tersedia di dalam laman web atau aplikasi yang berkenaan. Ketiga, saya tak perlu menempuh kesesakan lalu lintas semata-mata hanya untuk membeli tiket bas. Dan yang terakhir, saya tak perlu bersusah-payah mencari parkir atau risau tentang saman ketika saya berkejar ke kaunter untuk beberapa minit.

Pembelian Tiket Bas Online: Mengapa guna CatchThatBus?


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Antara banyak-banyak laman web yang menawarkan tiket bas online, saya paling suka dengan CatchThatBus. Mengapa? Muat turun saja aplikasi tiket bas tersebut dalam telefon bimbit anda dan anda akan terus menerima diskaun untuk pembelian tiket bas pertama anda. Adakalanya CatchThatBus mempunyai promosi dan diskaun untuk tiket bas anda tanpa mengira waktu. Selain itu, layanan perkhidmatan pelanggan mereka sangat tip top! Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah, hubungi sahaja mereka menggunakan butang chat atau talian hotline dan perkhidmatan pelanggan CatchThatBus sedia membantu. Harga tiket bas online di CatchThatBus juga sama atau adakalanya lebih rendah daripada harga yang ditawarkan di kaunter tiket bas. Pendek kata, CatchThatBus memang terbaik! Anda juga boleh dapatkan tiket bas online anda di laman web mereka – www.catchthatbus.com – atau dengan memuat turun aplikasi di telefon bimbit anda. Perkhidmatan CatchThatBus tersedia untuk iOS, Android dan juga Windows Phone.

Pembelian Tiket Bas Online: Bagaimana menggunakan CatchThatBus?

Nak beli tiket bas online ni sangat mudah, cuba tengok cara-cara nak beli di laman web CatchThatBus ni:

Langkah 1: Mestilah kena pergi ke laman web www.catchthatbus.com kan? Hehe.

Langkah 2: Laman web CatchThatBus ni sangat user friendly. Taip saja maklumat yang diperlukan untuk perjalanan anda seperti jenis perjalanan, tempat berlepas dan ketibaan, bilangan penumpang, dan tarikh perjalanan.

Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Langkah 3: Anda akan nampak pelbagai pilihan perjalanan daripada senarai operator bas yang ada pada hari tersebut. Pilih saja yang bersesuaian dengan anda. Laman web ini juga memudahkan proses carian anda dengan fungsi filter untuk harga, tempat berlepas, dan tempat ketibaan di bahagian kanan seperti dalam gambar di bawah.

Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus



Langkah 4: Bila dah buat pilihan bas, anda boleh pilih tempat duduk, tempat berlepas, dan tempat ketibaan (bergantung pada operator bas dan jika ada).


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Langkah 5: Masukkan maklumat mengenai penumpang yang diperlukan, dan anda boleh terus membuat pembayaran. Di CatchThatBus, anda tidak perlu risau kerana pembayaran dibuat dengan cara yang selamat melalui kad debit, kad kredit, online banking, dan Paypal.


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus


Langkah 6: Periksa emel dimana anda akan menerima e-tiket. Jangan lupa cetak dan bawa e-tiket itu sewaktu menaiki bas.


Beli Tiket Bas Dengan CatchThatBus




Proses pembelian tiket bas online menerusi telefon bimbit anda juga senang. Anda hanya perlu klik beberapa kali untuk mendapatkan tiket bas online anda.

Klik 1: Cari perjalanan anda.

Klik 2: Pilih tempat berlepas dan tempat ketibaan.

Klik 3: Pilih tempat duduk.

Klik 4: Pilih jenis harga.

Klik 5: Buat pembayaran melalui cara yang selamat, tersedia di CatchThatBus: kad debit, kad kredit, online banking, atau Paypal.


Sama seperti di laman web, anda juga akan terima e-tiket melalui emel. Jangan lupa untuk mencetaknya dan bawa sekali sewaktu nak menaiki bas. Ataupun, tiket boleh didapatkan di kaunter menggunakan ID pengesahan tempahan.

Jangan tunggu lagi, rancang perjalanan anda dengan bijak. Layari laman web www.catchthatbus.com atau muat turun app CatchThatBus melalui Android, iOS, atau Windows Phone untuk mendapatkan tiket bas online anda. Ianya sungguh mudah dan selamat!

Apa Fungsi Terbaru Samsung Galaxy Note 7?

1 Komen
Samsung Galaxy Note 7 akhirnya dilancarkan. Terdapat banyak ciri-ciri dalamannya yang hampir sama dengan Galaxy S7 dan S7 Edge.

Namum apa fungsi terbaru yang Samsung tampilkan pada phablet terkini mereka? Note 7 adalah model eksklusif, jadi mana mungkin ia akan sama sepenuhnya dengan model S7.

Galaxy Note 7 dipertingkatkan ruangan penyimpanan yang lebih besar dengan 64GB.

Selain itu, terdapat ciri-ciri terbaru pada Galaxy Note 7 yang menjadikan model ini lebih kehadapan.

Ia adalah model Galaxy Note yang pertama didatangkan dengan ciri kalis air (IP68 rating). Ciri bukanlah yang terkini daripada Samsung, kerana ia sebenarnya sudah didatangkan pada model Galaxy S7 dan S7 Edge.

Apa Fungsi Terbaru Samsung Galaxy Note 7?


Apa Fungsi Terbaru Samsung Galaxy Note 7?


Dan inilah dia fungsi yang tidak ada pada model lain tapi ada pada Note 7.

Note 7 juga menjadi telefon pertama yang menggunakan Gorilla Glass 5 serta model pertama dalam siri Galaxy yang direka dengan port USB-C.

Istimewanya Note 7 adalah ia dimuatkan juga dengan 'iris scanner', munkin dari segi penggunaanya kini ia tidak dianggap penting sama seperti pengimbas cap jari namum ia ada pontensi untuk masa hadapan.


1. Gorilla Glass 5

Galaxy Note 7 Gorilla Glass 5


Selepas beberapa minggu Corning mengumumkan Gorilla Glass 5, ia terus dimuatkan pada badan Note 7.

Gorilla Glass 5 direka dengan lebih kuat berbanding versi sebelumnya, kekuatan kaca diperkuatkan lagi untuk mampu bertahan apabila jatuh ke lantai.

Corning mendakwa Gorilla Glass 5 mampu bertahan walaupun terjatuh daripada ketinggi 5 kaki diatas permukaan yang keras dan kasar, dengan kadar survival 80%.


2. USB-C Port

Galaxy Note 7 USB-C Port


Sebenarnya USB-C port ini sudah kedengaran semasa Galaxy S7 dikeluarkan, namum Samsung bertindak memasukkannya pada Note 7.


3. Iris Scanner

Galaxy Note 7 Iris Scanner


Daripada pengimbas cap jari, kini mereka setapak kehadapan dengan 'Iris Scanner' pula.

Pengimbas iris ini menggunakan kamera khusus yang berasingan daripada kamera hadapan biasa. Ketika Note 7 mahu mengimbas iris anda, lampu inframerah akan dipancarkan ke dalam mata anda dan kamera akan membaca corak iris anda.

Pengimbas iris ini masih belum lagi digunakan secara meluas seperti pengimbas cap jari. Setakat ini antara kegunaan pengimbas moden ini adalah :

a). Membuka kekunci skrin Galaxy Note 7.
b). Log in ke akaun Samsung
c). Membuka "secure folder"

Namum seperti pengimbas cap jari yang sebelum ini kegunaannya agak terhad, mungkin selepas ini pengimbas iris akan dimajukan dan digunakan sama penting seperti pengimbas cap jari.


4. Membuat Gambar GIF

Kini dengan Note 7, anda boleh membuat gambar bergerak, GIF, dengan mudah sekali.

Galaxy Note 7 Membuat Gambar GIF


Dengan menggunakan S Pen pada Note 7, tekan pada 'Smart Select' > tekan 'Animation'. Sekarang anda sudah sedia untuk merakam gambar bergerak anda.

Nak rakam GIF untuk video dalam Youtube pun boleh.

Harga Samsung Galaxy Note 7 di Malaysia

1 Komen
Samsung kini tampil dengan model terbaru Galaxy Note 7. Model ini akan mula dijual untuk pasaran Malaysia bermula 19 Ogos 2016.

Samsung Galaxy Note 7 kali ini hadir dengan paparan skrin 5.6 inci dengan Quad HD (2560x1440 pixel).

Harga Samsung Galaxy Note 7 di Malaysia


Note 7 kali ini dipadukan dengan cip Exynos 8890, lengkap dengan memori 4GB RAM beserta dengan ruang penyimpanan 64GB UFS 2.0. Pengguna juga boleh menambah ruang penyimpanan maksimum 256GB.

Kamera kini menjadi fungsi penting untuk smartphone, Galaxy Note 7 menggunakan kamera belakang 12-megapixel dengan bukaan kanta (aperture) F1.7 manakala kamera hadapan pula dengan 5-megapixel dengan bukaan kanta (aperture) F1.7.

Smartphoe terbaru Samsung ini dikuasakan dengan bateri berkapasiti 3500mAh yang menggunakan USB Type-C untuk pengecasan serta turut dilengkapi dengan NFC support. Baterinya juga menyokong pengecasan pantas.

Samsung Galaxy Note 7 akan hadir dengan variasi pilihan waran emas, perak dan hitam.

Harga Galaxy Note 7 di Malaysia adalah RM3199.


Samsung Galaxy Note 7 Malaysia Specification


General
SIM Single SIM (Nano-SIM) or Dual SIM (Nano-SIM, dual
Networkd Bands 2G, 3G, 4G
Dimension 153.5 x 73.9 x 7.9 mm
Body Type Corning Gorilla Glass 5 back panel- IP68 certified - dust proof and water resistant over 1.5 meter and 30 minutes - Stylus - Samsung Pay (Visa, MasterCard certified)
OS Android OS, v6.0.1 (Marshmallow), planned upgrade to v7.0 (Nougat)
CPU Quad-core 2.3 GHz Mongoose + quad-core 1.6 GHz Cortex-A53
Chipset Exynos 8890 Octa
GPU Mali-T880 MP12
Internal Memory 64GB, 4GB RAM
External Memory microSD, up to 256 GB (dedicated slot) - single-SIM modelmicroSD, up to 256 GB (uses SIM 2 slot) - d
Battery Non-removable Li-Po 3500 mAh battery
Color Blue Coral, Gold Platinum, Silver Titanium, Black Onyx


Camera & Video
Primary 12 MP, f/1.7, 26mm, phase detection autofocus, OIS, LED flash
Secondary 5 MP, f/1.7, 22mm, dual video call, Auto HDR
Video [email protected], [email protected], [email protected], HDR, dual-video rec.
Feature 1/2.5" sensor size, 1.4 µm pixel size, geo-tagging, simultaneous 4K video and 9MP image recording, touch focus, face/smile detection, Auto HDR, panorama


Sound & Music
Alert Types Vibration; MP3, WAV ringtones
Loud Speaker Yes
3.5mm jack Yes- 24-bit/192kHz audio - Active noise cancellation with dedicated mic
Radio No


Screen
Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
5.7 inches (~78.0% screen-to-body ratio)1440 x 2560 pixels (~518 ppi pixel density)
Multi Touch Yes
Corning Gorilla Glass 5- Always-on display - TouchWiz UI

Baca Novel Online Percuma

4 Komen
Kini peminat tegar novel boleh baca novel online percuma. Tak kiralah samaada baca dekat laptop atau smartphone.

Ada laman untuk baca novel percuma dan juga aplikasi untuk dimuaturun kedalam smartphone. Jadi anda boleh baca novel kesukaan bila-bila masa dan dimana juga.

Jadi tiada alasan lagi untuk orang kita tidak membaca, dan orang tidak boleh lagi nak berikan kata-kata klise dengan kenyataan 'orang muda tak suka membaca buku'.

Medium sudah bertukar kini, daripada helaian kertas dicoretkan dakwat meninta cerita kini beralih ke skrin digital menjadi dalang bercerita.

Baca Novel Online Percuma

Dekat mana nak dapat aplikasi baca novel online?

Baiklah aku ada cadangan untuk anda semua baca novel terbaru secara percuma dan juga harga yang berpatutan untuk novel-novel premium.

Tahu tak NovelPlus? Mereka menyediakan aplikasi untuk membaca novel online di smartphone anda. Dengan memuatkan novel daripada pelbagai genre seperti romantik, fantic, seram, misteri, fantasi, jenayah, sains fiksyen dan cerpen.

Salah satu kelebihan jika anda menggunakan aplikasi NovelPlus adalah anda boleh menyimpan novel yang anda hendak baca dalam koleksi mudah alih, jadi anda boleh baca bila-bila masa dan dimana sahaja.

Selain itu Novel Plus juga membuka peluang kepada bakat penulis baru untuk mengetengahkan karya mereka. Ia juga sebenarnya menjadi platform untuk interaksi lebih erat antara penulis dan pembaca setia.

Jom baca novel di smartphone anda! Download NovelPlus Sekarang.

Kelebihan Novel Plus

  1. Kita boleh baca novel tanpa had, baca sampai lebam biji mata.
  2. Kita boleh dapatkan Pass Langganan untuk membaca novel-novel premium pada kadar harga berpatutan.
  3. NovelPlus menyediakan enjin carian sendiri untuk memudahkan pengguna mencari buku yang ingin dibaca berdasarkan nama penulis, tajuk buku dan genre.
  4. Kita juga boleh kongsikan buku yang menarik di media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter, SMS dan lain-lain
  5. Pengguna juga diberikan kuasa untuk memberikan 'rating' atau undi kepada novel yang dibaca, boleh juga berikan komen untuk pada novel tersebut untuk interaksi antara penulis dan pembaca.
  6. NovelPlus menyediakan fungsi 'menyimpan' untuk memudahkan pembaca untuk menguruskan novel-novel kegemarana mereka.
  7. Lebih menarik adalah dalam aplikasi ini kita boleh memilih aksara,  kadar kecerahan skrin, adakan kesan selak atau menyelaraskan bacaan.
  8. Jika ada yang ada bakat terpendam juga boleh menulis dan kongsikan penulisan anda melalui NovelPlus.

Dapatkan aplikasi NovelPlus di Google Play sekarang.
Baca Novel Online Percuma


Top 10 Novel di NovelPlus.

Berikut adalah merupakan 10 buah novel yang dibaca secara online yang mendapat sambutan hangat di aplikasi NovelPlus.


No. Judul Novel Nama Penulis
1. Aku Bukan Cinderella Kieyah
2. Aku Cinta Kamu Ratu Adriana Nadine
3. The Young Bride Anna Sanba
4. I Love You With All My Heart Ieyra Aqish
5. You're Mine! No One Else! Mizna
6. Suamiku Pembuli Anis Natasya
7. Hubby I Love You MissEM26
8. My Intan Payung AGTHS
9. Mencari Cinta Cik Buwlan
10. Encik Suami Seripah

Tak sabar nak baca novel-novel menarik ini? Download NovelPlus Sekarang terus ke smarphone anda.

Perodua Bezza vs Proton Saga

18 Komen
Apa yang membezakan Perodua Bezza dan Proton Saga? Mungkin ada yang dalam dilema tak tahu hendak memilih kereta mana yang berbaloi untuk dibeli.

Walaupun ada yang berpesan jangan beli Perodua Bezza lagi, sebab tak lama lagi Proton akan keluarkan model terbaharu Proton Saga.

Namum belum ada berita sahih lagi. Bilakah model baru pengganti Saga FLX akan dilancarkan oleh Proton.

Jadi buat masa ini, kita bandingkan terlebih dahulu kedua-dua model Perodua Bezza Advance dan Proton Saga Plus CVT. Untuk perhatian pembaca juga, perbandingan ini dibuat berdasarkan model yang tersedia dalam laman web rasmi kedua-dua syarikat pemotoron ini.

Bukan kita nak cerita kereta mana lagi bagus, aku cuma tulis untuk perbandingan supaya memudahkan mereka yang pening tak tahu nak beli model yang mana satu. Sama macam entri Proton Iriz vs Perodua Myvi sebelum ini, korang komen duk bergaduh dekat situ dah kenapa?


Perodua Bezza vs Proton Saga



Perbandingan : Perodua Bezza vs Proton Saga



Spec Perodua Bezza Proton Saga
POWERTRAIN
Engine 1NR-VE with Dual VVT-i CamPro IAFM, 4-cylinder, DOHC 16V
Total Displacement (cc) 1329 1332
Bore x Stroke (mm x mm) 72.5 x 80.5 76.0 x 73.4
Compression Ratio 11.5 : 1 10:1
Maximum Output (hp[kW]/rpm) 70/6000 94 (70) / 5750
Maximum Torque (Nm/rpm) 121/4000 120 / 4000
Fuel Tank Capacity (Litre) 36 40
PERFORMANCE
Maximum Speed (km/h) 155
Acceleration (0-100km/h) 14.5
Fuel Consumption 22.0 (with 'Eco Idle' system) 6 (at 90km/h)
EXTERIOR - CHASSIS & DIMENSIONS & WEIGHT
Tyre/wheel size 175/65 R14 alloy rims (5-spiral-spoke) 185/60R14 - Alloy
Overall L x W x H (mm) 4150/1620/1510 4278 x 1680 x 1520
Wheelbase (mm) 2455 2465
Track Front/Rear (mm) 1410 / 1405 1446 / 1446
Kerb Weight (kg) 930 1075
Luggage capacity (l) 508 413
PRICE - ON THE ROAD (OTR) - METALLIC
Peninsular RM 50,800.00 RM 38,080.00
East Malaysia RM 53,000.00 RM 40,940.00
Labuan RM 48,771.01 RM 38,360.00
CRASH SAFETY RATINGS
ASEAN NCAP
star rating
star rating
ANCAP Not tested
star rating
EuroNCAP Not tested Not tested



Jika dilihat secara kasar kedua-dua model ini ada beza yang agak ketara sebenarnya. Lagipun kedua-dua model begitu ketara tarikh keluaran mereka.

Selain itu kita semua tahu, model Proton Saga menggunakan Timing Belt, manakala Perodua Bezza Advance pula menggunakan Timing Chain.

Bagi drivetrain pula Perodua Bezza menggunakan Transmisi Conventional Automatic 4-kelajuan, yang dibuat oleh kilang Akashi Kikai. Manakala Proton Saga pula menggunakan CVT Automatic with SAT function yang dibuat oleh Punch Powertrain.


Safety

Ini bahagian paling utama aku rasa untuk sebuah kereta. Jadi isu keselamatan sememangnya patut diambil berat oleh semua pengeluar kenderaan diatas muka bumi ini.

Baiklah , kedua-dua model ini menyediakan 2 Beg Udara untuk pemandu dan penumpang. Serta dilengkapkan dengan alarma dan immobilizer.

Namum apa yang lebih Perodua Bezza adalah ia dilengkapi dengan ABS/EBD dan stability control.

Baiklah berikut adalah keputusan ujian keselamatan bagi kedua-dua model.

Perodua Bezza Safety Test Result - ASEAN NCAP

Untuk melihat keputusan ujian lebih lanjut boleh lihat disini.
Perodua Bezza Safety Test Result - ASEAN NCAP

Perodua Bezza Safety Test Result - ASEAN NCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Berikut adalah keputusan penuh bagi kedua-da ujian ini, Asean NCAP dan ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Proton Saga Plus Safety Test Result - ASEAN NCAP & ANCAP

Miscellaneous

Sistem audio, bab ini memang nampak ketara Perodua Bezza  memiliki kelebihan. Bezza didatang lengkap dengan Toucscreen radio DVD/MP3 player serta mirrorlink, bluetooth, navigasi GPS dan 4 speaker. Manakala Proton Saga hanya dilengkapi dengan VAPS/Radio CD/MP3/WMA.

Perodua sekali dihadapan dengan memperkenalkan Keyless Push Button dengan auto start/stop. Sedangkan Proton Saga menggunakan kunci manual. Mungkin ia akan dimasukkan dalam model Saga yang akan datang, sebab Proton Iriz pun ada menggunakan Push Start Button.

Perodua Bezza juga memiliki parking sensor 2 dibahagian depan dan 2 dibahagian belakang, manakala Proton Saga hanya ada 2 sensor dibahagian belakang sahaja.


Aku sebenarnya teruja untuk saksikan apakah yang bakal dibawa oleh Proton untuk model Saga terbaharu nanti, adakah ia akan dilancarkan dengan penuh gaya mengatasi spesifikasi Bezza.